Ερασιτέχνες στιχουργοί, τεράστιες επιτυχίες



Δέκα πασίγνωστα ελληνικά κομμάτια που έγραψαν άνθρωποι που δεν ασχολούνται επαγγελματικά με τη στιχουργική





Ηθοποιοί, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, αθλητικογράφοι και ραδιοφωνικοί παραγωγοί με έναν κοινό παρανομαστή. Έχουν γράψει τον στίχο σε ένα τουλάχιστον τραγούδι που όλοι μας έχουμε σιγοτραγουδήσει. Δέκα χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι οι ακόλουθες:

Δεν με ξέρεις καλά, κανείς δεν με ξέρει

Το 1989 στον δίσκο "Απρίλη Ψεύτη" των αδελφών Κατσιμίχα συμπεριλαμβάνεται ένα από τα κορυφαία ερωτικά κομμάτια της καλλιτεχνικής τους πορείας. Το "Μη γυρίσεις" ξεχώρισε άμεσα και σημάδεψε μια ολόκληρη γενιά. Πίσω από το εκπληκτικό τραγούδι βρίσκεται η ηθοποιός Βέτα Μπετίνη που έφυγε τόσο γρήγορα από κοντά μας. Η Μπετίνη έγραψε το κομμάτι και το μελοποίησε ο Τάκης Μπουρμάς. Το τραγούδησε για πρώτη φορά η Κλεοπάτρα για τη δημιουργία ντέμο. Ήταν φίλη με τους αδελφούς Κατσιμίχα και τους ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα κομμάτι που πρέπει να ακούσουν. Οι Κατσιμιχαίοι το ερμήνευσαν εξαιρετικά και το "Μη Γυρίσεις" ακούγεται μέχρι σήμερα.

Όμως η Μπετίνη είχε πάντα ένα μεγάλο παράπονα από τα αδέλφια. «Το όνομά μου το έγραφε στον δίσκο, αλλά εκεί που θα το έβλεπε πολύς κόσμος, στο βιντεοκλίπ, δεν το έγραφε. Ο Χάρης Κατσιμίχας άλλαξε δύο λέξεις μέσα στο τραγούδι. Αυτό ήταν που με τσάντισε πιο πολύ. Αλλιώς χέστ… εγώ αν θα μπει το όνομά μου στο βίντεο κλιπ. Και πήρε τον μισό στίχο στα δικαιώματα. Το 1992 είχε έρθει ο Χάρης και με βρήκε και τα έριχνε σε άλλους, ότι δεν έφταιγε αυτός, ότι έφταιγε ο παραγωγός» σχολίασε η Μπετίνη για εκείνη τη συνάντηση. «Μου έχουν πει άνθρωποι που ήταν κολλητοί του πως είχε πάθει τέτοια τρέλα με αυτό το τραγούδι που δεν ήθελε να πιστέψει ότι είναι αλλουνού» τόνιζε η ηθοποιός. Τελικά μετά τη συνάντησή τους το θέμα λύθηκε και τα δικαιώματα πέρασαν ακέραια σε αυτή. Έγραψε ακόμα μερικά τραγούδια αλλά κανένα δεν έφτασε την επιτυχία του "Μη Γυρίσεις".



Σαν μια ανάμνηση παλιά σε νοσταλγώ

Το "Σε Νοσταλγώ" είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Λευτέρη Πανταζή. Κυκλοφόρησε το 1986 στο ομώνυμο άλμπουμ και ακούγεται μέχρι και σήμερα. Τον στίχο στο κομμάτι έγραψε ένας άνθρωπος συνυφασμένος με το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα την Αθλητική Κυριακή. Πρόκειται για τον αθλητικογράφο Γιάννη Αργυρίου που παρουσίαζε για χρόνια την ιστορική εκπομπή. Το "Σε Νοσταλγώ" δεν είναι το μοναδικό κομμάτι στο οποίο υπογράφει τους στίχους αλλά όπως ο ίδιος έχει δηλώσει είναι ένα από τα κορυφαία του.



Όλα τα λάφυρα βρωμίζουν τους κόπους

Το 1994 η Γλυκερία κυκλοφορεί το δίσκο "Σε μια σχεδία". Το ομώνυμο τραγούδι ξεχωρίζει αμέσως και θεωρείται ένα από τα κορυφαία που έχει πει η ερμηνεύτρια. Πίσω του βρίσκεται ένας ηθοποιός-σεναριογράφος που μας έχει συνηθίσει σε κωμικές ατάκες. Τη... σχεδία έγραψε ο Χάρης Ρώμας που έχει κάνει ακόμα λίγες στιχουργικές προσπάθειες. "Με την Γλυκερία είχα μια εξαιρετική συνεργασία στο τραγούδι «Σε Μία σχεδία» σε μουσική του Στέλιου Φωτειάδη, που θεωρώ πως ίσως είναι το ωραιότερο τραγούδι που έχω γράψει. Η ίδια η Γλυκερία το θεωρεί το σημαντικότερο τραγούδι που έχει πει και το έχουν τραγουδήσει κι άλλες μεγάλες ερμηνεύτριες όπως η Ελένη Βιτάλη και η Χάρις Αλεξίου" έχει πει ο ίδιος ο ηθοποιός για το... παιδί του.



Ιδιαζόντως πληκτικός, ιδιαζόντως μόνος

Το "Ιδιαζόντως" είναι ένα από τα τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου που ίσως δεν έχει λάβει την αναγνώριση που του αξίζει. Κυκλοφόρησε το 1994 στο άλμπουμ "Δεν σηκώνει" και αποτελούσε μια εκπληκτική έμμετρη αυτοκριτική. Το κομμάτι έγραψε η σύζυγος του καλλιτέχνη, η ηθοποιός Ελένη Ράντου. Ως στιχουργός έμεινε γνωστή περισσότερο για το κομμάτι "Πεθαίνω για εσένα" που ερμήνευσε ο Γιώργος Μαργαρίτης αλλά το "Ιδιαζόντως" είναι μάλλον ένα τραγούδι που την αντιπροσωπεύει καλύτερα και μέσα του καθρεπτίζεται η εικόνα που είχε για τον σύντροφο της τον οποίο άλλωστε και αφορά.



Είναι μεγάλη η μέρα, αδέσποτη σαν σφαίρα και θα χαθείς

Στον δίσκο "Φοβάμαι" του 1982 ακούσαμε για πρώτη φορά τη Στέλλα. Αποτελεί πλέον ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Τον στίχο έχει γράψει ο δημοσιογράφος Γιώργος Οικονομέας που είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον τραγουδιστή. Δεν είναι το μοναδικό κομμάτι για το οποίο έχει δώσει τους στίχους. Υπογράφει ακόμα εννέα τραγούδια αλλά η Στέλλα είναι αυτό που ξεχωρίζει. "Τότε ερωτευόμασταν πολύ εύκολα και γράφαμε τραγούδια" έχει πει χαριτολογώντας ο δημοσιογράφος για τους στίχους στη Στέλλα.



Και οι φίλοι μου γελάνε που με κάνεις ό,τι θες

Το 1985 Τα Παιδιά από την Πάτρα κυκλοφορούν τον δίσκο "Αχαρνών 77". Το πρώτο κομμάτι της Β' πλευράς είναι το "Όμως εγώ είμαι τρελός". Το τραγουδά ο Λάμπρος Καρελάς και γίνεται τεράστια επιτυχία. Τους στίχους έχει γράψει η δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή. Δεν είναι το μοναδικό της κομμάτι καθώς υπογράφει ακόμα πέντε αλλά σίγουρα είναι αυτό που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση.



Νύχτες φευγάτες με αλκοτέστ κι εξακριβώσεις

Στο "Δωμάτιο" του Χρήστου Δάντη που κυκλοφόρησε το 2001 το ντουέτο του με τον Νότη Σφακιανάκη έγινε τεράστια επιτυχία. Είχε τίτλο "Χειμώνας Είναι" και τον στίχο έχει γράψει ο δικηγόρος-πολιτικός Βασίλης Καπερνάρος. Δεν είναι το μοναδικό του κομμάτι αλλά αυτό που έχει ξεχωρίσει. Τραγούδια του έχουν πει, μεταξύ άλλων, ο Μητροπάνος, ο Μαργαρίτης και η Ελένη Βιτάλη.



Να μην ξέρω πια τι κάνεις, άλλο να μη με πικράνεις

Ο Χρήστος Θηβαίος κυκλοφόρησε το 2008 το άλμπουμ του "Πέτρινοι Κήποι". Περιείχε το κομμάτι "Ας χαθείς" που έγινε μεγάλη επιτυχία. Τους στίχους έχει γράψει ο ηθοποιός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Μιλώντας για το τραγούδι έχει αποκαλύψει: "«Με τον Χρήστο δεν είχαμε γνωριστεί αλλά συναντιόμασταν τυχαία στο πεζοδρόμιο στην Ιπποκράτους, όταν εγώ πήγαινα για πρόβες και εκείνος πήγαινε σπίτι του. Έμενε στα Εξάρχεια. Κάποια στιγμή γνωριστήκαμε, αγαπηθήκαμε και του είχα δώσει κάτι στίχους που είχα γράψει. Το 2000 τους είχα δώσει και μετά από 9 χρόνια, ενώ είχαμε ψιλοχαθεί με τις δουλειές, βλέπω ένα κλιπάκι στο youtube με τίτλο “Ας χαθείς”. Το βάζω, το ακούω και με πιάνει μια συγκίνηση, γιατί συνειδητοποιώ ότι είναι οι δικοί μου στίχοι. Δεν τον πήρα τηλέφωνο όμως. Το άφησα έτσι, δύο με τρεις μήνες. Ο Χρήστος είχε γράψει στους στίχους “Άδηλος” και εν τω μεταξύ είχε πάρει τηλέφωνο όλους τους γνωστούς του στιχουργούς και έψαχνε να δει ποιος είχε γράψει τους στίχους, αλλά δεν τα κατάφερε. Στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τελικά, τον πήρα τηλέφωνο -δεν θυμάμαι με ποια αφορμή- και του το είπα. Το τραγούδι ήταν για μια πολύ παλιά δική μου ιστορία. Το ένιωσα, το έγραψα και το άφησα στον Χρήστο. Δεν έχω δώσει από τότε άλλο κομμάτι".



Στα προσχήματα και στους φόβους σου τρέχεις να κρυφτείς

Το 1984 κυκλοφόρησε το άλμπουμ της Ελένης Δήμου "Α+Β Προβολή". Ένα από τα κομμάτια που ξεχώρισαν και ακούγεται μέχρι και σήμερα είναι το "Ετοιμάζω Ταξίδι". Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της τραγουδίστριας. Τον στίχο υπογράφει ο Μάνος Τσιλιμίδης που έγινε ευρέως γνωστός μέσα από μια τηλεοπτική εκπομπή που είχε στο Alter. Δημοσιογράφος και ραδιοφωνικός παραγωγός ο Τσιλιμίδης γράφει και στίχους και έχει δώσει κομμάτια του σε πολύ γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιάννης Πάριος, ο Αντώνης Βαρδής και ο Γιώργος Νταλάρας.



Στης Βουλής τα έδρανα αχ κι εγώ να έκλανα

Στo Disco Tsousouni του 1980 των Μουσικών Ταξιαρχιών ο Τζίμης Πανούσης ερμηνεύει το κομμάτι "Οι Εκλογές". Το τραγούδι παραμένει επίκαιρο και παρουσιάζει με καυστικό και εύστοχο τρόπο τον φανατισμό που επικρατεί στις εκλογικές διαδικασίες και τις ελπίδες που δημιουργούνται και μόνιμα διαψεύδονται. Το εκπληκτικό είναι ότι το κομμάτι έγραψε ο Γρηγόρης Ψαριανός που και στα έδρανα της Βουλής έκατσε (πιθανότατα να έκλασε κιόλας υλοποιώντας τον στίχο) αλλά και απέκτησε το μικρόβιο της πολιτικής και πλέον τον σατιρίζει ο ίδιος του ο στίχος.