Ένας ιερέας δέθηκε με 1.000 μπαλόνια και πέταξε. Τον βρήκαν δυόμισι μήνες μετά


Για να συγκεντρώσει χρήματα, ένας ιερέας στη Βραζιλία επιχείρησε να σπάσει το ρεκόρ πτήσης με μπαλόνια. Η κατάληξη ήταν τραγική

O πάστορας Αντελίρ Αντόνιο ντε Κάρλι έψαχνε τρόπο να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας στην ενορία του στην Παρανάγκουα της Βραζιλίας και να συγκεντρώσει χρήματα για το έργο του. Το μεγάλο του πρότζεκτ ήταν το «Pastoral Rodoviária». Ένας χώρος όπου στάθμευαν φορτηγά και οι οδηγοί μπορούσαν να βρουν δωμάτια, καλό σπιτικό φαγητό και πνευματική καθοδήγηση. Παράλληλα ο ιερέας υποστήριζε τους άστεγους της περιοχής.

Αποφάσισε λοιπόν ότι μια καλή ιδέα για να πετύχει τους στόχους του ήταν να σπάσει το ρεκόρ των 19 ωρών πτήσης με μπαλόνια γεμάτα ήλιο. Έκανε μαθήματα με αλεξίπτωτο πλαγιάς (χωρίς να ολοκληρώσει την απαιτούμενη σειρά) και στις 13 Ιανουαρίου 2008 πραγματοποίησε την δοκιμαστική πτήση. Δέθηκε σε 600 μπαλόνια και πέταξε για τέσσερις ώρες καλύπτοντας μια απόσταση 25 χιλιομέτρων. Το ανώτατο ύψος που έφτασε ήταν 5.300. Μετά από αυτό ήταν βέβαιος πως είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ.

Η πτήση

Στις 20 Απριλίου 2008, με τα τοπικά ΜΜΕ να καταγράφουν, ο ιερέας κάθισε σε μια ειδικά διαμορφωμένη καρέκλα και συνδέθηκε με 1.000 μπαλόνια. Μαζί του είχε αλεξίπτωτο, συσκευή GPS, κινητό και δορυφορικό τηλέφωνο, φαγητό και νερό για πέντε μέρες ενώ η θέση του λειτουργούσε και ως σωσίβιο.

Ο ιερέας απογειώθηκε και γρήγορα πήρε τεράστιο ύψος. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έφτασε τα 6.000 μέτρα. Με τη δύση του Ηλίου χάθηκε κάθε οπτική επαφή μαζί του.

Το βράδυ της 20στής Απριλίου επικοινώνησε με τοπικό τμήμα της στρατιωτικής αστυνομίας ζητώντας οδηγίες για το πώς να χειριστεί τη συσκευή GPS. Τους είπε ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με τον άνεμο και ανέφερε ότι η μπαταρία στο κινητό του τελειώνει. Ο ιερέας ανέφερε ότι δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει την αποστολή και πλέον έχει αρχίσει την κάθοδο του προς τον ωκεανό. Ζήτησε να ξεκινήσει η αποστολή εντοπισμού από την ομάδα του. Αυτή ήταν και η τελευταία επικοινωνία μαζί του…

Ο εντοπισμός

Ο άνεμος τον είχε βγάλει εκτός πορείας. Η αεροπορία και το ναυτικό διεξήγαγαν έρευνα αλλά το μόνο που βρέθηκε ήταν μερικά μπαλόνια. Μετά από 72 ώρες η αεροπορία σταμάτησε την έρευνα και στις 29 Μαΐου ακολούθησε το Ναυτικό.

Στις 4 Ιουλίου 2008 ένα ρυμουλκό ενημέρωσε το λιμενικό ότι εντόπισε, στον ωκεανό, το κάτω μέρος ανθρώπινου σώματος. Αρχικά από τα ρούχα και στη συνέχεια από το DNA επιβεβαιώθηκε πως είναι ό,τι απέμεινε από τον πάστορα. Οι αρχές θεωρούν ότι προσθαλασσώθηκε, πέθανε από υποθερμία και στη συνέχεια το σώμα του παρασύρθηκε από τα ρεύματα.