«Απήγαγε την 13χρονη κόρη μας και την... παντρεύτηκε»


Οικογένεια στο Πακιστάν καταγγέλλει πως 44χρονος απήγαγε την κόρη τους, Αρζού και στη συνέχεια παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία το κορίτσι τον παντρεύτηκε και εξισλαμίστηκε με τη θέληση της

Στις 13 Οκτωβρίου 2020 η 13χρονη Αρζού Ραζά βρισκόταν μόνη στο σπίτι της στο Καράτσι του Πακιστάν. Και οι δύο γονείς της δούλευαν. Η μητέρα της δέχθηκε τηλεφώνημα από συγγενή ο οποίος την ενημέρωσε ότι το κορίτσι δεν βρισκόταν στο σπίτι, είχε εξαφανιστεί. 

Μέσα στις επόμενες ώρες αποκαλύφθηκε η απίστευτη ιστορία. Ο 44χρονος γείτονας τους, Αλί Αζάρ είχε πάει στο σπίτι και είχε απαγάγει το κορίτσι.

Η οικογένεια Ραζά πήγε άμεσα στην αστυνομία και έκανε καταγγελία ζητώντας την επιστροφή της 13χρονης. Στις 15 Οκτωβρίου όμως τους κάλεσαν στο τμήμα. Τους παρουσίασαν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ή Αρζού είχε απαρνηθεί την καθολική πίστη της, είχε ασπαστεί τον μουσουλμανισμό και είχε παντρευτεί τον 44χρονο. Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι το κορίτσι είναι 18 ετών και έκανε τα πάντα με δική της απόφαση χωρίς να πιεστεί.

Οι γονείς της Αρζού κατέφυγαν στο δικαστήριο και στις 27 Οκτωβρίου ήρθε το δεύτερο σοκ. Ο δικαστής αποφάνθηκε πως σύμφωνα με τη σαρία (ισλαμικός νόμος) ο γάμος είναι έγκυρος. Η οικογένεια συνέχισε τον αγώνα της και στις 2 Νοεμβρίου 2020 νέα δικαστική απόφαση έδωσε εντολή στην αστυνομία να πάρει το κορίτσι από τον Αζάρ και να το μεταφέρει σε προστατευμένο χώρο μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση. Όλο αυτό το διάστημα η Αρζού μένει με τον 44χρονο... σύζυγο της. Πλέον το δικαστήριο έχει ορίσει ακροαματική διαδικασία για την 5η Νοεμβρίου όπου η οικογένεια θα κληθεί να αποδείξει ότι πράγματι το κορίτσι είναι 13 ετών και όχι 18, όπως ισχυρίζεται ο Αλί Αζάρ, αλλά θα τεθεί και το θέμα του κατά πόσο όλα έγιναν με τη θέληση της.

«Το κορίτσια εκφοβίζονται»

Εκπρόσωπος της χριστιανική οργάνωσης CLAAS, η οποία δρα στο Πακιστάν, τόνισε ότι πολλές φορές τα κορίτσια εκφοβίζονται και καταθέτουν ψέματα στο δικαστήριο. «Πολύ συχνά τα κορίτσια δέχονται απειλές και καταθέτουν ότι παντρεύτηκαν και εξισλαμίστηκαν με τη δική τους θέληση. Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα αλλά δυστυχώς οι πολιτικοί και οι αρχές κωφεύουν. Η αστυνομία και τα δικαστήρια δεν σέβονται ούτε τους δικούς τους νόμους. Συνεχίζουν να αδιαφορούν για τις υποθέσεις εξαναγκασμού σε γάμο και εξισλαμισμό. Αυτό συμβαίνει ακόμα και σε επίπεδο ανωτέρων δικαστηρίων» τονίζει.

Μόνιμο φαινόμενο

Στο Πακιστάν, μια χώρα όπου το 96,6% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ο σεβασμός στις άλλες θρησκείες είναι μηδενικός. Έρευνα αποκαλύπτει ότι κάθε χρόνο περίπου 1000 γυναίκες και κορίτσια άλλων θρησκευτικών πίστεων πέφτουν θύματα απαγωγής. Η τακτική είναι αυτή που ακολούθησε και ο Αλί Αζάρ. Μετά την απαγωγή εμφανίζονται έγγραφα που μιλούν για γάμο και αλλαγή πίστης. Τα δικαστήριο της χώρας δείχνουν μεγάλη ανοχή σε τέτοιες υποθέσεις και οι γυναίκες παραμένουν με τους απαγωγείς τους. 

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν κάλεσε την επαρχιακή κυβέρνηση του Σιντ να καταστήσει παράνομο τον αναγκαστικό εξισλαμισμό κοριτσιών που ανήκουν σε θρησκευτικές μειονότητες.

«Ο καταναγκαστικός εξισλαμισμός «παρουσιάζεται πολύ συχνά ως εθελοντικός, αφήνοντας τα ανήλικα κορίτσια ιδιαίτερα ευάλωτα. Η φρικτή πραγματικότητα είναι από την συντριπτική πλειονότητα του Πακιστα ότι δεν θεωρείται έγκλημα» ανέφερε η Επιτροπή.

Η κεντρική κυβέρνηση της χώρας κάνει προσπάθειες να αλλάξει την κατάσταση αλλά στην πραγματικότητα δεν εισακούγεται από τους τοπικούς άρχοντες και τα δικαστήρια. Από το 2017 ισχύει νόμος που επιβάλει ποινές 10 ετών για γάμους με ανήλικους αλλά οι καταδίκες είναι σπάνιες και μόνος σε πολύ ακραίες (για τα δεδομένα της χώρας) περιπτώσεις.