Οι... πριγκίπισσες της QAnon

Οι δύο υποψήφιες που είχαν εκφράσει ανοιχτά την στήριξη τους στη θεωρία συνωμοσίας και εκλέχθηκαν σtη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ

Τον Νοέμβριο του 2017, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν (Marjorie Taylor Greene), ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης στην Αλτάντα, ανέβασε στον λογαριασμό της στο Facebook ένα βίντεο διάρκειας μισής ώρας στο οποίο παρουσίαζε τα βασικά στοιχεία μιας νέας (τότε) θεωρίας συνωμοσίας, γνωστής ως QAnon.

«Ο Q είναι πατριώτης, αυτό το ξέρουμε σίγουρα. Υπάρχει μια μοναδική ευκαιρία να συντρίψουμε αυτήν την παγκόσμια οργάνωση των Σατανιστών παιδόφιλων και θεωρώ πως έχουμε τον Πρόεδρο για το κάνουμε», έλεγε αναφερόμενη στον Τραμπ.

Σήμερα, η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν είναι και επίσημα ένα από τα νέα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Η Γκριν εκλέχθηκε με μεγάλη ευκολία στην 14η περιφέρεια του Κογκρέσου στην Τζόρτζια με το ρεπουμπλικανικό κόμμα και έγινε έτσι η πρώτη οπαδός της θεωρίας της QAnon που κατάφερε να μπει στην αμερικανική Βουλή. Ωστόσο δεν είναι η μόνη.

Ακόμα μια οπαδός της θεωρίας συνωμοσίας QAnon και υποψήφια με το ρεπουμπλικανικό κόμμα, η Λορίν Μπόμπερτ (Lauren Boebert), αφού έδωσε μια σκληρή μάχη με την υποψήφια των Δημοκρατικών και πρώην νομοθέτη Νταϊάν Μιτς, κέρδισε μια θέση στην Βουλή στην 3η περιφέρεια του Κογκρέσου στο Κολοράντο.

Παρόλο που στις εκλογές για την αμερικανική Βουλή συμμετείχαν φέτος δεκάδες υποψήφιοι οι οποίοι στο παρελθόν είχαν εκφράσει την υποστήριξή τους στην QAnon (την οποία το FBI έχει χαρακτηρίσει πιθανή τρομοκρατική απειλή για τις ΗΠΑ), η Γκριν και η Μπόμπερτ ήταν οι μόνες που είχαν πραγματικά ελπίδες για την εκλογή τους. Τα κατάφεραν αμφότερες. Ποιες είναι όμως οι δύο γυναίκες που επέλεξε ο αμερικανικός λαός για να τους εκπροσωπήσει στη Βουλή;

Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν: Πολυβόλα, ρατσισμός και αντισημιτισμός

Παρόλο που η Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν στο παρελθόν είχε εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή της στην QAnon από τη στιγμή που πήρε το χρίσμα για να διεκδικήσει μια θέση στη Βουλή άρχισε να αποστασιοποιείται από όσα η ίδια είχε πει στο παρελθόν σχετικά με αυτήν. Μάλιστα, έχει πλέον διαγράψει τα βίντεο στα οποία εκθείαζε τον «Q». Μάλιστα, όταν, τον Αύγουστο ρωτήθηκε για το θέμα από το Fox News ανέφερε ότι τα βίντεο αυτά τα έχει αφήσει πίσω της καθώς προέρχονται από μια εποχή που «είχα ξεκινήσει να αναζητώ και άλλες πληροφορίες. Όταν όμως βρήκα στην θεωρία στοιχεία παραπληροφόρησης έπαψα να ασχολούμαι μαζί της». Όπως είπε η ταμπέλα της «υποψήφιας του QAnon» δεν την αντιπροσωπεύει πια.

Η Γκριν είναι ιδιοκτήτρια μιας κατασκευαστικής εταιρείας και η εκλογική της καμπάνια χρηματοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την ίδια, ενώ ήδη από το καλοκαίρι ο πρόεδρος Τραμπ είχε εκφράσει την απόλυτη υποστήριξη του σε αυτήν.

«Τα πήγε πολύ καλά στις εκλογές (για το χρίσμα). Κέρδισε με μεγάλη διαφορά. Είναι τόσο δημοφιλής. Προέρχεται από μια σπουδαία πολιτεία και είχε μια τεράστια νίκη, οπότε ναι την συγχαίρω», είχε δηλώσει ο Τραμπ τον Αύγουστο ενώ αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το αν ο ίδιος πιστεύει τις θεωρίες που προωθούσε η υποψήφια.

Η Γκριν είχε καταφέρει να νικήσει τους υπόλοιπους οχτώ υποψήφιους Ρεπουμπλικάνους που διεκδικούσαν το χρίσμα στην συγκεκριμένη περιφέρεια και να φτάσει μέχρι και την τελική κούρσα. Αν και από την στιγμή που έθεσε υποψηφιότητα προσπάθησε να αποκηρύξει τη σχέση της με το QAnon, η πολιτική της ατζέντα περιλαμβάνει θέσεις κατά της μετανάστευσης, κατά των Μουσουλμάνων και κατά των ομοφυλόφιλων.

Σχεδόν σε όλες τις φωτογραφίες της καμπάνιας της ποζάρει κρατώντας πολυβόλα, ενώ είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν φωτογραφήθηκε μαζί με τον γνωστό πρώην ηγέτη της Κου Κλουξ Κλαν, Τσέστερ Ντολς, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του σε αυτήν.

«Η φίλη μας η Μάρτζορι Γκριν έχει θέσει υποψηφιότητα για το Κογκρέσο. Είναι μέλος του κινήματος Q. Μια εξαιρετική φίλη», έγραφε ο Ντολς μόλις τον Μάρτιο παρόλο που η Γκριν προσπαθούσε να πείσει ότι δεν έχει σχέση πια με την QAnon.

Σε ερώτηση της εφημερίδας Atlanta Journal-Constitution για τη σχέση της Γκριν με τον πρώην αρχηγό της Κου Κλουξ Κλαν, το επιτελείο της αρκέστηκε να απαντήσει με γενικότητες ότι «είναι ανοησίες και είναι του ίδιου τύπου άθλιες επιθέσεις όπως αυτές που εξαπολύουν τα Fake News Media κατά του προέδρου Τραμπ».

Την περασμένη χρονιά επίσης η Γκριν είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας με μια καμπάνια συλλογής υπογραφών με τίτλο «Καθαιρέστε την Νάνσι Πελόσι για εγκλήματα προδοσίας», η οποία δεν παρείχε κανένα χειροπιαστό στοιχεία σχετικά με αυτά τα εγκλήματα. Παρ' όλα αυτά συγκεντρώθηκαν 390.000 υπογραφές.

Τον Ιούνιο το περιοδικό Politico είχε παρουσιάσει βίντεο πολλών ωρών από τη σελίδα της Γκριν στο Facebook, το οποία ήταν γεμάτα από ρατσιστικά σχόλια. Σε ένα από αυτά υποστήριζε ότι «οι μαύροι των ΗΠΑ κρατούνται σκλάβοι από το Δημοκρατικό Κόμμα». Παράλληλα, όπως είπε αναφερόμενη στο κίνημα Black Lives Matter και την προσπάθεια για ανατροπή αγαλμάτων που απεικονίζουν άντρες της Ομοσπονδίας (αυτοί που πολέμησαν στον εμφύλιο υπέρ της συνέχισης του θεσμού της δουλείας), αν η ίδια ήταν μαύρη θα ένιωθε περήφανη βλέποντας αυτά τα αγάλματα καθώς αποδεικνύουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις ΗΠΑ!

Τον Φεβρουάριο το 2019, η Γκριν σχολιάζοντας ένα αντισημιτικό meme υποστήριξε ότι ο Τζορτζ Σόρος ήταν μέλος μια κρυφής παγκόσμιας κυβέρνησης (το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει και το QAnon) και πρόσθεσε αναφερόμενη στον Σόρος: «Ο ίδιος ο Ναζί προσπαθεί να συνεχίσει ό,τι δεν τελείωσε».

Σε άλλα βίντεο, η Γκριν υποστήριζε ότι οι Μουσουλμάνοι λαμβάνουν ειδική μεταχείριση στις ΗΠΑ και προειδοποίησε ότι «υπάρχει μια ισλαμική εισβολή στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή».

Ο αρχηγός της μειοψηφίας στο Κογκρέσο -δηλαδή των Ρεπουμπλικάνων- Κέβιν ΜακΚάρθι ειχε καταδικάσει αυτές τις απόψεις της Γκριν λέγοντας ότι τέτοια ρατσιστικά σχόλια δεν έχουν θέσει στο Κογκρέσο. Τώρα όμως μετά την τελική εκλογή της, ο ΜακΚάρθι άλλαξε την στάση του. Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη νίκη της Γκριν και της έτερης υποστηρίκτριας της QAnon, Λορίν Μπόμπερτ, ο ΜακΚάρθι ανέφερε:

«Το κόμμα μας είναι γεμάτο με διαφορετικότητα κι εσείς αναφέρετε μόνο δύο άτομα που θα ενταχθούν σε αυτό. Αυτό που σας ζητάω σχετικα με τις δύο είναι να τους δώσετε μια ευκαιρία πριν ισχυριστείτε τι πιστεύετε ότι έχουν κάνει και τι θα κάνουν. Νομίζω ότι αυτό είναι το δίκαιο για όλους.

Πάντως, η Γκριν ξεκίνησε… δυναμικά. Όπως έκανε γνωστό η ίδια μέσα από το Twitter στην πρώτη συνεδρίαση του Κογκρέσου, η οποία αφορούσε την πανδημία του κοροναϊού, η ίδια στάθηκε «με περηφάνια» κατά της χρήσης μάσκας.

«Μάσκες, μάσκες, μάσκες. Περήφανα είπα στους νέους μου συναδέρφους ότι οι μάσκες είναι καταπιεστικές. Στην Τζόρτζια γυμναζόμαστε, πάμε για ψώνια, στα εστιατόρια, στη δουλειά και στο σχολείο χωρίς μάσκες».

Μάλιστα στην ανάρτησή της κατέληξε με τη φράση «Δικό μου σώμα μου, δική μου επιλογή (My body, my choice)». Πρόκειται για το σύνθημα  που χρησιμοποιούν σε όλον τον κόσμο οι γυναίκες κατά τον νόμων που απαγορεύουν τις αμβλώσεις. Η Γκριν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει το «My body, my choice» και στην περίπτωση των εκτρώσεων και τόνισε:  

«Είμαι 100% υπέρ της ζωής. Η ζωή ξεκινά τη στιγμή της σύλληψης. Ο στόχος μου είναι να σταματήσω τις αμβλώσεις σε όλη την Αμερική. Το να σκοτώνεις ένα μωρό στην μήτρα είναι το χειρότερο ψέμα που έχει πουληθεί στις γυναίκες και δεν λύνει τα προβλήματά τους. Ούτε είναι για την ‘υγεία’ της γυναίκας. Το να φοράς μάσκα θα έπρεπε να είναι επιλογή γιατί αν η μάσκα λειτουργεί, αυτός που τη φορά είναι ασφαλής», κατέληξε.

Λορίν Μπόμπερτ: Πιστόλι στη ζώνη και εμμονή με την «ΑΟΚ»

Η Λορίν Μπόμπερτ έχει χτίσει την εικόνα της πάνω στον «έρωτα» μεγάλου μέρους του πληθυσμού των ΗΠΑ με τα όπλα. Κυκλοφορεί μόνιμα με ένα πιστόλι Glock στη ζώνη της και σε όσο πιο εμφανή θέση γίνετα. Αρχικά οι πιθανότητες εκλογής της ήταν λίγες. Ο εσωκομματικός αντίπαλος της όμως ήταν ένας μετριοπαθής Ρεπουμπλικάνος και η Μπόμπερτ στήριξε την καμπάνια της εναντίον του πως «δεν υποστήριζε με αρκετό πάθος τον πρόεδρο Τραμπ». Με ακραία ρητορική και μόνιμες αναφορές στην αγάπη για τα όπλα η Μόμπερτ τον προσπέρασε και τελικά επικράτησε και του Δημοκρατικού υποψηφίου Ύστερα από τη νίκη της ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε retweet ένα βίντεο της καμπάνιας της και έγραψε: «Συγχαρητήρια για μια πραγματικά μεγάλη νίκη!»

Είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Shooters Grill», όπου όλες οι σερβιτόρες σερβίρουν έχοντας στη ζώνη τους περασμένο ένα όπλο για «παν ενδεχόμενο» όπως τονίζει. Τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας όταν την περασμένη άνοιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν αντιτέθηκε στα μέτρα κατά του κοροναϊού και δεν δέχθηκε να κλείσει το εστιατόριό της βάσει του νόμου περί lockdown της πολιτείας. Τελικά, ένας δικαστής εξέδωσε ένα ένταλμα ώστε να τεθεί εκτός λειτουργίας το εστιατόριο.

Στο παρελθόν έχει στηρίξει την QAnon αν από την στιγμή που πήρε το χρίσμα (όπως η Γκριν) προσπάθησε να ανατρέψει όσα είχε πει. «Όλα όσα έχω ακούσει από τον Q ελπίζω να είναι αληθινά, γιατί μόνο τότε η Αμερική θα γίνει δυνατότερη και καλύτερη και οι άνθρωποι θα επιστρέψουν στις συντηρητικές αξίες, κάτι το οποίο στηρίζει» έλεγε μόλις τον Ιούνιο σε μια συνέντευξή της στο podcast που στηρίζει το QAnon, Steel Truth. «Έτσι, όλα όσα έχω ακούσει από αυτό το κίνημα είναι δίνουν απλώς κίνητρα και κουράγιο και φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά και πιο δυνατούς. Κι αν είναι αλήθεια, τότε θα μπορούσε να είναι πραγματικά σπουδαίο για την χώρα μας» τόνιζε.

Η Μπόμπερτ έγινε γνωστή σε όλη τη χώρα όταν το 2019 έδωσε το παρών σε μια ομιλία του Δημοκρατικού Μπέτο Ο'Ρουρκ, ο οποίος διεκδικούσε το χρίσμα για να διεκδικήσει την προεδρία. Πήρε το μιρκόφωνο και του είπε: «Είπατε ότι θα μας πάρετε τα  AR-15 και τα AK-47. Μα την κόλαση όχι, δεν θα τα πάρετε».

Στις ομιλίες της εστίαζε στην αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών και κυρίως την Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές επιχειρώντας να εμφανιστεί ως το αντίπαλο δέος της. «Η Αλεξάντρια Οκάσιο Κορτές, η Squad και οι αριστεροί τρελοί θέλουν να κατεδαφίσουν την χώρα μας. Οι σκληρά εργαζόμενοι Αμερικάνοι όπως εγώ δεν θέλουμε την Νέα Πράσινη Συμφωνία και τη δημόσια περίθαλψη. Κάθε φορά που η Κορτές και η Squad πετάνε μια τρελή θα τους υπενθυμίζω την πίστη μας στο Θεό, την πατρίδα και την οικογένεια πάνω στην οποία χτίστηκαν οι ΗΠΑ και έγιναν το μεγαλύτερο έθνος που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος» τόνιζε

Στις πρώτες της δηλώσεις όμως ως εκλεγμένη παρουσιάζει ένα πιο μετριοπαθές προφίλ και επιχειρεί να διαγράψει τη συμπάθεια που είχε εκφράσει για την QAnon. Φορώντας μάσκα τόνισε ότι τιμή της που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και υποστήριξε πως αυτό που χρειάζεται είναι περισσότεροι κοινή λογική και περισσότεροι νόμοι που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ τι είναι ακριβώς η QAnon.