«Ο πατέρας μας έχει 27 συζύγους και 150 παιδιά»


Τρεις νεαροί που έζησαν σε μια πολυγαμική οικογένεια ενός φανατικού θρησκόληπτου μιλούν για τα όσα έζησαν 

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Μέρλιν, τον Γουόρεν και τον Μάρεϊ Μπλάκμορ αν δεν θυμούνται πώς ονομάζονται όλα τα αδέλφια τους. Έχουν συνολικά 150 (!). Η οικογένεια τους ήταν ουσιαστικά ένα κοινόβιο ανθρώπων που δημιούργησε ένας φανατικός θρησκόληπτος τον οποίο εκδίωξε ακόμα και η υπερσυντηρητική εκκλησία των Μορμόνων. Τα τρία αγόρια κατάφεραν να ξεφύγουν και πλέον μιλούν ανοιχτά για τα όσα έχουν ζήσει.

Η εκκλησία των Μορμόνων

Ο «πατριάρχης» Γουίνστον Μπλάκμορ είναι ο πιο διάσημος ανοιχτά πολύγαμος άντρας του Καναδά και ζει με όλη του την οικογένεια στο Μπάουντιφουλ της Βρετανικής Κολομβίας. Η οικογένεια αυτή δεν είναι καθόλου συνηθισμένη καθώς περιλαμβάνει 27 «πνευματικές συζύγους» και 150 παιδιά!

Ο Μπλάκμορ  είναι πρώην επίσκοπος της «Εκκλησίας FLDS» (Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints), μίας από τις μεγαλύτερες αιρέσεις της εκκλησίας των Μορμόνων που συναντάται στην βόρεια Αμερική. Η συγκεκριμένη αίρεση των Μορμόνων ασπάζεται την πολυγαμία και όλα τα άρρενα μέλη της έχουν αρκετές γυναίκες κάτι που τους έχει προκαλέσει κατά καιρούς νομικά προβλήματα. Το συγκεκριμένο παρακλάδι των Μορμόνων μάχεται υπέρ της πολυγαμίας καθώς υποστηρίζουν ότι είναι «θέλημα Θεού» ένας άντρας να έχει πολλές γυναίκες – τουλάχιστον τρεις- ώστε ο άντρας να λάβει την ύψιστη μορφή σωτηρίας.

Φυσικά, οι γυναίκες πρέπει πάντα να υποτάσσονται στους άντρες τους. Όταν μια νεαρή γυναίκα φτάσει σε ηλικία γάμου, τότε ο επικεφαλής της εκκλησίας, ο οποίος θεωρείται  προφήτης, την «αναθέτει» σε κάποιον άντρα του ποιμνίου βάσει κάποιου οράματος από τον Θεό που του αποκαλύπτει το σωστό «ταίριασμα». Ο προφήτης μπορεί επίσης να πάρει για τον ίδιο τις συζύγους άλλων αντρών, όταν ο… Θεός του το ζητήσει, ή να δώσει στους άντρες γυναίκες. 

Ο Μπλάκμορ ωστόσο ήρθε σε ρήξη με τον επικεφαλής «προφήτη» της FLDS, Γουόρεν Τζεφς, το 2002 και ο τελευταίος τον απομάκρυνε από την εκκλησία. Φαίνεται πως η αιτία πίσω από αυτό το «σχίσμα» ήταν ένας «πόλεμος» επικράτησης μεταξύ των δύο άντρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «προφήτης» Γουόρεν Τζεφς βρίσκεται σήμερα σε φυλακή στο Τέξας, έχοντας καταδικαστεί σε ισόβια για σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών, τα οποία θεωρούσε «νύφες».

Μετά την απομάκρυνσή του από την FLDS, ο 64χρονος σήμερα Μπλάκμορ πήρε τις δεκάδες γυναίκες του και τα εκατοντάδες παιδιά του και μετακόμισε στο Μπάουντιφουλ του Καναδά ιδρύοντας το δικό του «παρακλάδι» της εκκλησίας των Μορμόνων, το οποίο μετρά αρκετούς εκατοντάδες πιστούς. Υπολογίζεται ότι περίπου 700 άτομα ακολούθησαν τον Μπλάκμορ στη νέα εκκλησία. Εξάλλου, οι περισσότεροι από αυτούς είναι οι «γυναίκες» του και τα παιδιά του! Και ο ίδιος ο Μπλάκμορ είχε μπλεξιματα με το νόμο για τις δεκάδες γυναίκες του, ωστόσο το 2017 έλαβε μια αρκετά ελαφριά ποινή καθώς το δικαστήριο όρισε να μείνει τρεις μήνες  σε κατ' οίκον περιορισμό.

Οι γιοι του αρχηγού

Τρία από τα παιδιά του Γουίνστον Μπλάκμορ με αναρτήσεις τους στο TikTok αποφάσισαν να μιλήσουν ανοιχτά πώς είναι να ζεις σε αυτήν την περίεργη οικογένεια. Και οι τρεις βέβαια έχουν πλέον εγκαταλείψει την εκκλησία και γι’ αυτό αισθάνονται ελεύθεροι να μιλήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκκλησία FLDS αρκετά συχνά διώχνει τα άρρενα μέλη της προσάπτοντάς τους κατηγορίες ότι «άκουγαν ροκ μουσική» ή οτι «έβγαιναν ραντεβού». Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι οι λόγοι της «εκδίωξης» σχετίζονται με το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες στην εκκλησία ώστε κάθε άντρας να λάβει τουλάχιστον δυο-τρεις ως συζύγους.

Από 44 ετών έως ενός...

Ο Μέρλιν Μπλάκμπορ είναι σήμερα 19 ετών και εξηγεί πώς αποφάσισε να φύγει από την κοινότητα και για τον φόβο που ένιωθε: «Ήθελα να μιλήσω γι' αυτό αλλά φοβόμουν ότι κάποιος θα εμφανιζόταν στην πόρτα μου και θα προσπαθούσε να με βλάψει απλά και μόνο γιατί θα έλεγα την αλήθεια».
Σε μία από τις αναρτήσεις του αποκάλυψε ότι είναι μέρος μιας τριάδας παιδιών του Γουίνστον Μπλάκμορ που γεννήθηκαν την ίδια μέρα, αλλά από διαφορετικές μητέρες, αποκαλώντας τον εαυτό του «τρίδυμο» με τον ετεροθαλή αδελφό του και την ετεροθαλή αδελφή του. Πλέον δεν έχει καμία επαφή με αυτά τα άτομα, αφού έχουν παντρευτεί και έχουν κάνει την δική τους οικογένεια μέσα στους κόλπους της ομάδας.

Όπως είναι λογικό η διαφορά ηλικίας που χωρίζει τα 150 αδέλφια είναι τεράστια. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο μεγαλύτερος αδελφός του είναι 44 ετών, ενώ ο μικρότερος μόλις ενός. Ο Μέρλιν αναφέρθηκε μάλιστα στα πάρτι γενεθλίων. «Δεν συμμετείχαν 150 άτομα υποχρεωτικά σε κάθε γιορτή. Γίνονταν μικρά πάρτι με τους φίλους σου και τα αδέλφια που ήταν πιο κοντά στην ηλικία σου. Μερικές φορές, όταν κάποια γενέθλια ήταν την ίδια μέρα ή έπεφταν πολύ κοντά, γινόταν μια μεγαλύτερη γιορτή, αλλά αυτό ήταν πιο σπάνιο» εξηγεί.

Ο Γουόρεν Μπλάκμορ, 21 ετών, ζει ακόμα στον Καναδά και μιλά επίσης πολύ ανοιχτά για όσα έχει ζήσει. «Εγώ και ο Μέρλιν είμαστε αμφιθαλή αδέλφια και κολλητοί φίλοι. Με τον Μάρεϊ μεγαλώσαμε μαζί στο ίδιο σπίτι και κάναμε τα πάντα μαζί, οι μητέρες μας είναι αδελφές. Αντί να τσακωνόμαστε όπως κάνουν πολλά αδέλφια στηρίζαμε πάντα ο ένας τον άλλον», αναφέρει σε δικές του αναρτήσεις ο νεαρός.

Σε ένα κλιπ, περιγράφει πώς συνδέονται οι σύζυγοι του πατέρα του: «Είναι τρελό αλλά ο πατέρας μου είχε 27 συζύγους σε κάποια φάση. Υπήρχαν έξι διαφορετικές ομάδες αδελφών. Δύο ομάδες τριών αδελφών και τέσσερις ομάδες τεσσάρων διαφορετικών αδελφών από άλλη οικογένεια».




Ο 21χρονος αναφέρει σε άλλο κλιπ ότι μεγαλώνοντας έκανε μάθημα σε τάξη με 19 μαθητές στο σχολείο το οποίο διηύθυνε ο πατέρας του. Όλα τα παιδιά είχαν γεννηθεί όπως και ο ίδιος το 1999. «Είχα πέντε αδελφούς, τέσσερις αδελφές, επτά ξαδέλφια και δύο ανίψια στην τάξη μου», σημειώνει. Η οικογένεια καλλιεργούσε τα δικά της τρόφιμα, όπως πατάτες, καλαμπόκι και ντομάτες, για να ανταποκριθεί στα έξοδα της ανατροφής τόσων μελών, και αρκετά από τα παιδιά συμμετείχαν στις αγροτικές εργασίες.

Ο Μάρεϊ Μπλάκμορ, από τη μεριά του, αποκαλύπτει πώς έφυγε από το ιδιωτικό σχολείο και εγγράφηκε στο δημόσιο για το τελευταίο έτος των σπουδών του, και πώς εκεί «διδάχθηκε» στοιχεία για την ίδια του την οικογένεια μέσα από ένα μάθημα για την ιστορία της νομοθεσίας. «Καθόμουν που λέτε ανυποψίαστος στην τάξη, κάνοντας τα δικά μου, και ξαφνικά φτάνουμε στο κεφάλαιο για την πολυγαμία. Εκεί υπάρχει μία ολόκληρη ενότητα για την οικογένειά μου. Όλοι ήξεραν ότι αυτοί ήταν οι δικοί μου. Τότε λοιπόν διδάχθηκα κι εγώ γι' αυτούς».