Τι απέγινε τελικά ο Τέρενς Γουντ;


Ο Τέρενς άρχισε να τρέχει ξαφνικά προς το δάσος. Από τότε, δύο χρόνια μετά, δεν τον έχει δει ξανά κανείς

Ένα ακόμα γύρισμα έφτανε στο τέλος του το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου 2018. Στα δάση του Άινταχο ο Ντέιβιντ Τούριν και ένα συνεργείο 12 ατόμων γύριζαν τη σειρά ντοκιμαντέρ «Gold Rush: Dave Turins Lost Mine», στο οποίο ο Τούριν έψαχνε παραμελημένα ορυχεία χρυσού για να τα αναστηλώσει. Ο Τέρενς Γουντ Τζ. ήταν ένας από το συνεργείο. Όταν το γύρισμα τελείωσε, ο Τέρενς άφησε κάτω  τον ασύρματο που κρατούσε και χωρίς να πει τίποτα άρχισε να τρέχει προς το δάσος. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος.

5 Οκτωβρίου 2018

Τα γυρίσματα της πρώτης σεζόν της σειράς ντοκιμαντέρ για το Discovery Channel βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιοχή Ορογκράντε του Άινταχο. Ο 26χρονος Τέρενς Γουντ Τζ. ήταν μέλος της εταιρίας παραγωγής Raw TV που είχε αναλάβει τη σειρά.

Το πρωί της 5ης Οκτωβρίου, ο Τέρενς έστειλε ένα μήνυμα στον πατέρα του στο οποίο του έλεγε ότι θα επιστρέψει από τα γυρίσματα λίγες εβδομάδες νωρίτερα απ’ό,τι προβλεπόταν. Ωστόσο, δεν εξηγούσε το γιατί. Σε ένα email που είχε στείλει λίγες μέρες πριν στην Raw TV ανέφερε ότι ήθελε να δει την μητέρα του που έμενε στο Μέριλαντ επειδή είχε προβλήματα υγείας. Ωστόσο, η μητέρα του είχε ενημερώσει τον Τέρενς ότι τελικά δεν θα χρειαζόταν να υποβληθεί σε εγχείριση, όπως αρχικά φοβόταν.

Λίγες ώρες πριν από την εξαφάνισή του, ο Τέρενς ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram μια φωτογραφία. Σε αυτήν φαινόταν ένα πυκνό δάσος πεύκων με ένα ποταμάκι να τρέχει ανάμεσά τους κάτω από έναν συννεφιασμένο ουρανό. Πάνω από την φωτογραφία το μόνο που έγραψε ήταν: «Idaho».

Το ίδιο απόγευμα καθώς τα γυρίσματα της ημέρας ολοκληρώνονταν, ο Τέρενς είπε σε μια από τις δύο ντόπιες γυναίκες που είχαν μαζί τους για να τους βοηθούν στις μετακινήσεις ότι έπρεπε να πάει στην τουαλέτα. Λίγα λεπτά μετά τη συνομιλία του με τη γυναίκα, ο βοηθός παραγωγής Σάιμον Τζι είδε τον Τέρενς να πετά τον ασύρματό του στις λάσπες. Το επόμενο πράγμα που είδε ήταν τον Τέρενς να τρέχει προς έναν απότομο βράχο που οδηγούσε στο δάσος και τον 26χρονο τελικά να χάνεται μέσα στα δέντρα. Ο ίδιος ο Τζι και άλλοι ντόπιοι που βρίσκονταν στο σημείο προσπάθησαν να τρέξουν πίσω του και να τον φτάσουν, ωστόσο το έδαφος τους δυσκόλεψε. Επέστρεψαν με τα ρούχα τους σκισμένα και καλυμμένα με αίμα. Ο Τζι είπε αργότερα στον πατέρα του Τέρενς ότι ο γιος του έτρεχε γρηγορότερα από οποιονδήποτε άνθρωπο είχε δει στο παρελθόν.

Στις 18.41 αμέσως μετά το περιστατικό, το γραφείο του Σερίφη της περιοχής έλαβε ένα τηλεφώνημα στο οποίο δηλωνόταν η εξαφάνισή του. Ωστόσο επειδή η αναφορά έφτασε αρκετά αργά το απόγευμα, οι έρευνες για τον Τέρενς ξεκίνησαν την επόμενη μέρα όταν ξημέρωσε ξανά. Οι αστυνομικοί πήγαν στο δάσος με σκυλιά ψάχνοντας κάθε σημείο από εδάφους, ενώ ελικόπτερα που μπορούσαν να ανιχνεύσουν τη θερμοκρασία σώματος πετούσαν πάνω από την περιοχή.

Επί έξι μέρες όλη η ομάδα του Σερίφη έψαχνε τον Τέρενς χωρίς να βρεθεί ποτέ κανένα σημάδι που θα έδειχνε ότι είναι είτε νεκρός είτε ζωντανός. Το μόνο στοιχείο που μπόρεσε να εξαχθεί με ασφάλεια ήταν ότι ο Τέρενς μπόρεσε να φτάσει στο δρόμο που βρισκόταν στη βάση του βράχου πριν χαθεί η μυρωδιά του. Δεν σταμάτησε σε κανένα από τα κοντινά σπίτια για να ζητήσει βοήθεια. «Είναι άγρια περιοχή και παντού υπάρχουν φρεάτια ορυχείων. Θα μπορούσε να έχει συμβεί οτιδήποτε, αλλά τον ψάξαμε παντού», αναφέρει στο Deadline ο σερίφης Νταγκ Γκίντινγκς.

Έτσι επτά μέρες μετά την εξαφάνιση οι έρευνες σταμάτησαν χωρίς να βρεθεί κανένα νέο στοιχείο.

Εξαφάνιση ή κάτι άλλο;

Η εξαφάνιση του Τέρενς άφησε πολλά ερωτηματικά στην οικογένεια και τους φίλους τους. Για τους δικούς τους η ιστορία της εξαφάνισης που τους παρουσίασαν δεν φαινόταν καθόλου αληθοφανής. Στην αναφορά από το γραφείο του Σερίφη αναφέρεται ότι ο άνθρωπος που κάλεσε την αστυνομία για να δηλώσει την εξαφάνιση, ο οποίος δεν ήταν μέλος του συνεργείου της Raw TV, υποστήριξε ότι ο Τέρενς «περνούσε πολύ δύσκολα ψυχολογικά και είχε μια κρίση νωρίτερα σήμερα». Σύμφωνα με τον καλούντα ο Τέρενς αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα καθ’ όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων. Ωστόσο, όταν οι αστυνομικοί μίλησαν με την οικογένειά του, αυτή αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο γιος τους είχε τέτοια προβλήματα.

Οι γονείς του Τέρενς, ο Τερενς Γουντ ο πρεσβύτερος και η Βάλερι Γουντς, πιστεύουν σθεναρά ότι η παραγωγή του Raw TV κρύβει την αλήθεια γύρω από την εξαφάνιση του γιου τους. «Ήταν υπεύθυνος άνθρωπος. Δεν θα έτρεχε μακριά χωρίς σοβαρό λόγο, εκτός αν φοβόταν», ανέφερε η μητέρα του στο Vice.

«Μου λένε ότι γιος μου που  ζύγιζε 50 κιλά έτρεξε κάτω στον γκρεμό χωρίς να σκοντάψει, να πέσει ή να τραυματιστεί. Δεν υπάρχει ίχνος αίματος ή ρούχων και έτρεχε σαν τρελός τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορούσε να τον φτάσει», αναφέρει ο Γουντ στο Deadline.

Η οικογένειά του πιστεύει ότι ο Τέρενς ένιωσε απειλή ή ότι οι συνάδερφοί του τον κακομεταχειρίζονταν. Τους είχε πει ότι ήθελε να γυρίσει σπίτι του στο Μέριλαντ. Τονίζουν μάλιστα ότι ήταν ο μόνος Αφροαμερικανός σε όλο το συνεργείο.

Ο Σερίφης Γκίντινγκς παραδέχεται ότι το σημείο είναι πολύ άγριο, ωστόσο τονίζει ότι κάποια από τα μέλη του συνεργείου που ακολούθησαν την διαδρομή του Τέρενς μπόρεσαν να επιστρέψουν χωρίς να τραυματιστούν άρα δεν είναι απίθανο να έκανε το ίδιο και ο 26χρονος.

Από την πλευρά της, η εταιρεία παραγωγής Raw TV αρνείται ότι συνέβη οτιδήποτε περίεργο γύρω από την εξαφάνιση του Τέρενς.  Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε στο Vice: «Η αστυνομία εξέτασε προσεκτικά την υπόθεση συμπεριλαμβανομένου της επικοινωνίας του Τέρενς με εμάς και με άλλους και δεν βρήκε τίποτα που να στηρίζει τις κατηγορίες αυτές της οικογένειας». Παράλληλα, αρνήθηκε ότι ο Τέρενς είχε αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κακομεταχείριση ή εκφοβισμό από το συνεργείο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι όταν το podcast του καναλιού FOX 5, Missing Pieces, προσπάθησε να προσεγγίσει ανθρώπους που ήταν παρόντες την στιγμή που ο Τέρενς χάθηκε μέσα στο δάσος, μόνο ένας από τους ντόπιους συμφώνησε να μιλήσει.

Η Raw TV ανέλαβε να μεταφέρει τους γονείς του Τέρενς στην περιοχή του Άινταχο όπου εξαφανίστηκε ο γιος τους μια εβδομάδα μετά. Ο Σάιμον Τζι, ο άνθρωπος που είδε τον Τέρενς ενώ έτρεχε προς το δάσος, συνάντησε τους γονείς στο γραφείο του Σερίφη μαζί με έναν άλλο εργαζόμενο της εταιρείας παραγωγής από το Λονδίνο.

«Το πρώτο πράγμα που μου είπε ο Σάιμον τόσο στο τηλέφωνο όσο και όταν τον συνάντησα από κοντά ήταν ότι ‘Είχα μεγάλες προσδοκίες για τον γιο σας, αλλά όταν τον συνάντησα δεν στάθηκε αντάξιος αυτών», αναφέρει ο πατέρας Τέρενς. «Μου είπε: ‘Ζήτησα από τον γιο σας να μου φέρει φρούτα και γύρισε και μου είπε ‘Τι είδους φρούτα;’. Ο γιος μου δεν ήξερε τον Σάιμον, γιατί να μην τον ρωτήσει τι φρούτα ήθελε; Τον ήξερε μόλις τρεις μέρες!».

Λίγο πριν το ταξίδι τους στο Άινταχο και η Βάλερι είχε μια παρόμοια συνομιλία στο τηλέφωνο με τον Τζι, στην οποία αυτός της έκανε παράπονα για τον γιο της πριν καν την ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της εξαφάνισής του. «Του εξήγησα ότι μίλησα με πολλούς ανθρώπους που είχαν δουλέψει με τον Τέρενς σε άλλες δουλειές και όλοι εκθείασαν τη δουλειά που έκανε. Δεν μπορούσα να καταλάβω πώς γίνεται τώρα ξαφνικά να εξαφανίζεται και να μου λένε ότι δεν ήταν καλός σε αυτό που έκανε. Δεν βγάζει νόημα», λέει η Βάλερι.

Από την  πλευρά της η Raw TV διαψεύδει πλήρως τα λεγόμενα των γονιών. Υποστηρίζει ότι ποτέ κανένας από το συνεργείο δεν εξέφρασε παράπονα για την δουλειά του Τέρενς. «Ο Σάιμον κάλεσε τον πατέρα του Τέρενς, για να επιβεβαιώσει την φυσιολογική συμπεριφορά και την πνευματική του κατάσταση και να συγκεντρώσει οποιαδήποτε άλλη πληροφορία  θα βοηθούσε την ομάδα των ερευνών. Ο Σάιμον ανέφερε ότι ο Τέρενς μερικές φορές ήταν αφηρημένος, ώστε να διαπιστώσει αν αυτή ήταν η συμπεριφορά κάτι που αυτός το συνήθιζε».

Η Raw υποστήριξε ότι ο Τέρενς αντιμετώπισε ορισμένα θέματα αυτές τις έξι μέρες που ήταν με την ομάδα, αλλά του προσέφεραν στήριξη και η απόδοσή του βελτιώθηκε. Ο σερίφης Γκίντινγκς από την πλευρά του αναφέρει ότι δεν μπορεί να θυμηθεί αν ειπώθηκαν αυτά από την πλευρά του Σάιμον στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του, αλλά θυμάται ότι η οικογένεια ήταν εμφανώς ταραγμένη.

Ο πατέρας Τέρενς ανέφερε στο Deadline πως όσα άκουσαν από την πλευρά της Raw τους δημιούργησε ερωτηματικά σχετικά με το πώς συμπεριφέρονταν στον γιο τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων: «Κάποιο βρώμικο παιχνίδι παίχτηκε και προσπαθούν να το καλύψουν», υποστήριξε συγκεκριμένα και όταν ο δημοσιογράφος του Deadline τον ρώτησε τι εννοεί με το «βρώμικο παιχνίδι» αυτός απάντησε: «Ο γιος μου είδε ή άκουσε κάτι με το οποίο δεν συμφωνούσε και ήθελε να φύγει».

Η Raw από την πλευρά της υποστήριξε ότι η αστυνομία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι υπήρξε εγκληματική ενέργεια και το ίδιο σημείωσε και ο σερίφης Γκίντινγκς. «Η οικογένεια ήθελε να πιστέψει ότι η εταιρεία παραγωγής ήταν υπεύθυνη για κάτι, αλλά δεν μπορέσαμε να επιβεβαιώσουμε ότι η εταιρεία ήταν ένοχη για οτιδήποτε», ανέφερε ο Σερίφης.

Δύο περίπου εβδομάδες μετά την εξαφάνιση, η Raw TV είχε εκδώσει μια επίσημη ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι ο Τέρενς Γουντ, ένα μέλος της παραγωγής μας, εξαφανίστηκε την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου στο Ορογκράντε, στο δάσος Νεζ Πενς του Άινταχο. Όλα τα ερωτήματα σχετικά με τις εξελίξεις των ερευνών θα πρέπει να κατευθυνθούν στο γραφείο του Σερίφη της κομητεία του Άινταχο».

Το δάσος Νεζ Πενς

Οι γονείς του Τέρενς αναφέρουν ότι μετά από αυτήν την ανακοίνωση, η Raw TV είχε ελάχιστη επαφή μαζί τους. Όπως λένε όταν πρότειναν στην εταιρεία να τους βοηθήσει για να προσλάβουν ιδιωτικούς ερευνητές που θα αναζητήσουν στοιχεία για τον Τέρενς, η Raw TV αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αφήσουν την δουλειά στο γραφείο του Σερίφη, το οποίο είχε όλα τα στοιχεία. Η οικογένεια Γουντ προσέλαβε τελικά μόνη της τους ιδιωτικούς ερευνητές ωστόσο και η δική τους έρευνα δεν έφερε κανένα νέο στοιχείο.

Η ψυχική κατάσταση του Τέρενς

Βασικό σημείο στην υπόθεση της εξαφάνισης του Τέρενς έπαιξαν και οι αναφορές για την ψυχική του κατάσταση. Ήδη από το  τηλεφώνημα για την δήλωση της εξαφάνισης στον Σερίφη, ο Τέρενς περιγράφηκε ως ένα άτομο που αντιμετώπιζε δυσκολίες το τελευταίο διάστημα ενώ αναφέρθηκε ότι είχε μια κρίση πανικού νωρίτερα την ημέρα που εξαφανίστηκε. Ο Σερίφης Γκίντινγκς θυμάται ότι το υπόλοιπο συνεργείο παρουσίασε τον Τέρενς ως «λίγο περίεργο». Ωστόσο όλες αυτές οι αναφορές έμοιαζαν τελείως ξένες για τους φίλους και τους συγγενείς του Τέρενς.

«Ο Τέρενς δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας, κανένα ψυχικό πρόβλημα, κανένα πρόβλημα επικοινωνίας», αναφέρει ο πατέρας του.

«Δεν βγάζει νόημα όταν ακούω ανθρώπους να λένε ότι πάλευε με ψυχικά προβλήματα και ότι δεν ικανοποιούσε τις προσδοκίες των εργοδοτών του. Πέρασα έξι μήνες μαζί του σε ένα σεμινάριο τηλεοπτικής παραγωγής και πάντα ξεπερνούσε τις προσδοκίες και δεν έδειξε ποτέ κανένα σημάδι ψυχικών προβλημάτων», αναφέρει από την άλλη μια φίλη του, η Κασάντρα Χολ-Αλεξάντερ. Το ίδιο υποστηρίζει και μια Σερλίν Άντριου-Γουίλφρεντ, η οποία είχε δουλέψει 18 μήνες με τον Τέρενς.

Πριν πάρει την δουλειά για το ντοκιμαντέρ του Raw, ο Τέρενς είχε μπει στην τηλεοπτική βιομηχανία της Βρετανίας, όπου ζούσε για πέντε χρόνια. Ήταν απόλυτα έμπιστος και έξυπνος άντρας σύμφωνα με όσους είχαν εργαστεί μαζί του, ενώ είχε δουλέψει στην παραγωγή του διάσημου σόου του ITV «The Voice UK» καθώς και στην εκπομπή του BBC One «Saving Africas Elephants: Hugh and the Ivory War». Χάρη στη δουλειά του είχε ταξιδέψει σε όλον τον κόσμο και οι φίλοι και οι συγγενείς του τον χαρακτηρίζουν ως ένα ευγενικό άνθρωπο που δεν είχε δείξει κανένα σημάδι γι’ αυτό που θα ακολουθούσε.

Από την πλευρά του ωστόσο ο Σεριφης Γκίντινγκς ανέφερε ότι από την έρευνά τους φαίνεται να υπήρχε μια «περίεργη δυναμική» μεταξύ του Τέρενς και του υπόλοιπου συνεργείου. «Η δική μου κατανόηση βάσει όσων είπαν είναι ότι ο Τέρενς ήταν λίγο διαφορετικός. Μπήκε στην ομάδα πιο μετά και υπήρχαν διάφορα ερωτηματικά για την συμπεριφορά του, αλλά τίποτα τόσο σημαντικό όσο προσπάθησε να το παρουσιάσει η οικογένεια. Επιβεβαιώσαμε ότι δεν ήταν χαρούμενος εκεί και ότι υπήρχαν αρκετοί άνθρωποι που δεν ήταν χαρούμενοι με αυτόν».

Την ατμόσφαιρα αυτή δεν είχε να αντιμετωπίσει όπως φαίνεται μόνο ο Τέρενς. Ένα πρώην μέλος της παραγωγής του ντοκιμαντέρ, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας στο Deadline ανέφερε ότι τα παλαιότερα μέλη του συνεργείου δεν καλοδέχονταν τα νέα. «Από την φύση του είναι ένα αρκετά ‘μάτσο’ ντοκιμαντέρ και αυτό είναι που στοχεύουν. Είναι το μέρος που οι άνθρωποι αναστενάζουν και λένε πράγματα όπως ‘η πολιτική ορθότητα μας έχει τρελάνει’».

Ένας άλλος πρώην εργαζόμενος της Raw μιλώντας στο Vice μίλησε επίσης γι’ αυτήν την «μάτσο» νοοτροπία της εταιρείας. «Υπήρχε μια τοξική ατμόσφαιρα που με έκανε να νιώθω άβολα. Υπήρχαν συζητήσεις στις οποίες έκαναν υποτιμητικά σχόλια για ανθρώπους που επρόκειτο να προσλάβουν». Όπως είπε ο ίδιος αν και γενικά τέτοιες καταστάσεις δεν είναι σπάνιες στην τηλεόραση στην Raw TV τα πράγματα ήταν χειρότερα. «Έχω δουλέψει σε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά εκεί ένιωθες ότι αυτή η συμπεριφορά ήταν βαθιά ριζωμένη στην νοοτροπία του Raw», ανέφερε.

Από την άλλη αρκετοί φίλοι του Τέρενς που εργάζονται επίσης στην τηλεόραση δεν θέλησαν να μιλήσουν στην έρευνα που έκανε το Vice καθώς όπως ανέφεραν φοβούνταν ότι δεν θα βρουν ξανά δουλειά ή θα μπουν στην «μαύρη λίστα» της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Η αναζήτηση συνεχίζεται

Αν και το γραφείο του Σερίφη δηλώνει ότι η υπόθεση του Τέρενς παραμένει ανοιχτή αλλά δεν είναι ενεργή μέχρι να προκύψουν νέα στοιχεία, οι φίλοι και οι συγγενείς του δεν το βάζουν κάτω. Πλέον έχουν στραφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να πυροδοτήσουν και πάλι το ενδιαφέρον για την υπόθεση. Στις αρχές του φετινού καλοκαιριού, φίλοι του Τέρενς δημιούργησαν μια καμπάνια χρηματοδότησης στην πλατφόρμα GoFundMe για να ξεκινήσουν και πάλι τις έρευνες. Μάλιστα έστειλαν ένα email στην Raw TV ζητώντας να συνεισφέρει κι αυτή. Η απάντηση που έλαβαν ανέφερε ότι η εταιρεία «είχε προσφέρει μεγάλη βοήθεια και πόρους για τις έρευνες» και ότι καταλάβαινε «πόσο αναστάτωση έχει προκαλέσει η εξαφάνιση» ωστόσο δεν έγινε καμία αναφορά για δωρεά στην καμπάνια.

Παράλληλα, οι φίλοι του δημιούργησαν έναν λογαριασμό στο Instagram με όνομα «findterrencewoods» με σκοπό να κάνουν ακόμα πιο γνωστή την υπόθεσή του, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου η υπόθεσή του παρουσιάστηκε στην διάσημη εκπομπή του Dr Phil. Η οικογένειά του συνεχίζει να μην λαμβάνει τις απαντήσεις που θέλει και το γεγονός ότι δεν ξέρει αν ο γιος τους είναι ζωντανός ή νεκρός κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα.