Τον απήγαγαν στην Κολομβία, βρέθηκε 32 χρόνια μετά στη Νορβηγία


Η ιστορία του Τζόναταν Χιμένες. Η οικογένεια του δεν σταμάτησε να τον αναζητά και δικαιώθηκε τρεις δεκαετίες μετά

22 Σεπτεμβρίου 1987, Μπογκοτά, Κολομβία: O πεντάχρονος Χουάν Χιμένες κοιτούσε από το παράθυρο τα αδέλφια του Αλφόνσο (επτά ετών) και Τζόναταν (τριών ετών). Είδε έναν άντρα να τους πλησιάζει και να μιλά με τον Τζόναταν και να του προτείνει να πάνε σε ένα μαγαζί να του πάρει γλυκά. Το μικρό αγόρι σηκώθηκε και τον ακολούθησε με τον Χουάν να τους παρακολουθεί μέχρι που εξαφανίστηκαν.

Δεν ενημέρωσε τη μητέρα τους,  Άννα, η οποία ετοιμαζόταν καθώς περίμενε επισκέψεις. «Δεν ένιωσα ότι έγινε κάτι κακό και δεν ήθελα να την ενοχλήσω» θα πει ο Χουάν.

Όταν η Άννα ρώτησε τα παιδιά που είναι ο Τζόναταν, ο Αλφόνσο της είπε ότι πήγε με τον Καμίλο Γκόμες να πάρει γλυκά. Ήταν ένας φίλος του συντρόφου της και θεώρησε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η Άννα ήταν 22 ετών τότε και ο σύντροφος της περίπου τριάντα χρόνια μεγαλύτερος, αστυνομικός με πολύ βίαιο χαρακτήρα.

Όταν οι ώρες πέρασαν συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν πάει καλά. Αρχικά δεν ενημέρωσε τις αρχές και μίλησε μόνο με τον σύντροφο της. «Τον φοβόμουν πολύ. Δεν ήξερα πώς θα αντιδράσει αν πήγαινα στις αρχές. Επιπλέον είχα γεννήσει στο σπίτι τον Τζόναταν και δεν τον είχα δηλώσει» θα αποκαλύψει.

Τα χρόνια πέρασαν και δεν είχε βρεθεί κανένα ίχνος του παιδιού. Το 1994 όμως ο Καμίλο Γκόμες επικοινώνησε με την Άννα. Της είπε ότι την εντολή για να απαγάγει τον Τζόναταν την είδε δώσει η τότε σύντροφός του. «Μου είπε ότι το παιδί είναι στην Αμερική. Ότι είναι καλά και ότι είναι καλύτερα από το να έμενε μαζί μου. Μου είπε ότι τον έχει υιοθετήσει μια πλούσια οικογένεια» τονίζει η Άννα.

Η αναζήτηση

Η οικογένεια συνέχισε την αναζήτηση αλλά δεν βρήκε στοιχεία. Το 2007 ο Χουάν μετακόμισε στις ΗΠΑ. Είχε γίνει ηθοποιός και δέχθηκε προτάσεις από αμερικάνικες παραγωγές. Με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο Τζόναταν βρίσκεται στις ΗΠΑ ο αδελφός του έψαξε για στοιχεία.

«Μου είχε γίνει έμμονη ιδέα. Μεγάλωσα βλέποντας τη μαμά να υποφέρει τόσο πολύ,  αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία μου, να προσπαθήσω να κάνω κάτι για αυτήν την κατάσταση» θα πει.

Αρχικά αναζήτησε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης τον Καμίλο Γκόμες. Όταν τον εντόπισε όμως έμαθε ότι έχει πεθάνει. Το 2018 έμαθε για την εταιρία ανάλυσης DNA, My Heritage μέσω της οποίας μπορείς να βρεις συγγενείς σου. Τους έστειλε ένα μέιλ με την ιστορία του και τους ζήτησε τη βοήθεια τους. Ως απάντησε έλαβε ένα «κιτ» DNA. Έδωσε δείγμα και το έστειλε στην εταιρία.

Το μήνυμα

Στις 2 Δεκεμβρίου 2019 έσκασε η βόμβα. Η My Heritage τον ενημέρωσε πως έχει ένα μήνυμα από τη Νορβηγία. «Γεια. Είμαι ο Τζον, είμαι 34 ετών και ζω στη Νορβηγία. Με έχουν υιοθετήσει από ένα ορφανοτροφείο στη Κολομβία όταν ήμουν τεσσάρων ετών. Δεν έχω κανέναν συγγενή γι' αυτό έκανα αυτό το τεστ. Το αποτέλεσμα δείχνει ότι είσαι ή ετεροθαλής αδελφός μου, είτε θείος, είτε ανιψιός μου. Αν δεν είσαι και εσύ υιοθετημένος φαίνεται ότι βρίσκομαι πολύ κοντά στο να βρω επιτέλους πληροφορίες για το τι συνέβη με εμένα στην Κολομβία τη δεκαετία του '80» ανέφερε το μήνυμα.

Η συνάντηση

Ο Χουάν επικοινώνησε αμέσως με τον αδελφό του και ενημέρωσε τη μητέρα τους.

Ταξίδεψε στη Νορβηγία και συναντήθηκε. Στις 7 Ιανουαρίου 2020 ο Χουάν και ο Τζόναταν έφτασαν στην Κολομβία. Η μητέρα τους είχε στήσει μια ολόκληρη φιέστα. Μουσική, μπαλόνια και κόκκινο χαλί. «Όταν τον είδα για πρώτη φορά έτρεμα. Ήταν σαν να μην με κρατούσαν τα πόδια μου. Στεκόμουν με μια πινακίδα που έλεγε καλωσόρισες και ένιωθα ότι θα καταρρεύσω» λέει η Άννα.

Αφού συναντήθηκε με την οικογένεια του ο Τζόναταν επέστρεψε στη Νορβηγία. Τον Μάρτιο του 2020 όμως τους επισκέφθηκε και πάλι. Λόγω της πανδημίας όμως «παγιδεύτηκε» στην Μπογκοτά. Ξεκίνησε μαθήματα ισπανικών και προσπαθεί να κερδίσει τον χαμένο χρόνο μαζί τους.

Στις 28 Νοεμβρίου 2020 γιόρτασαν τα γενέθλια του. «Δεν θα πάρουμε ποτέ πίσω τα 32 χρόνια που χάσαμε. Αλλά μπορούμε να κάνουμε τα επόμενα 32 τα πιο συναρπαστικά στη ζωή μας. Από τότε που γνώρισα τη βιολογική μου μητέρα η ζωή μου έχει αλλάξει. Είμαι ευτυχισμένος και νιώθω τόσο τυχερός» λέει ο Τζόναταν. Πλέον βρίσκεται στη Νορβηγία αλλά ανυπομονεί να ταξιδέψει και πάλι την Κολομβία.