Μοναχές «νοίκιαζαν» παιδιά σε παιδόφιλους


Χιλιάδες παιδιά κακοποιούνταν από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας της Γερμανίας, ενώ οι μοναχές λειτουργούσαν ως... προαγωγοί

Η καθολική εκκλησία της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια αναγκάζεται να πληρώσει τις συνέπειες των δικών της αμαρτιών. Σχεδόν 1.500 άνθρωποι έχουν βγει μπροστά και έχουν αποκαλύψει ότι ως παιδιά υπέστησαν σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση από ιερείς, μοναχούς και μοναχές και άλλα μέλη της καθολικής εκκλησίας.

Μοναχές… προαγωγοί

Μια νέα αποκάλυψη έρχεται τώρα στο φως προσθέτοντας κι άλλη φρίκη σε όσα είχαν ήδη γίνει γνωστά. Όπως αποκαλύπτεται από μια νέα απόφαση δικαστηρίου που ήρθε στο φως οι μοναχές ενός καθολικού μοναστηρίου και οικοτροφείου στην πόλη Σπάγιερ ουσιαστικά «νοίκιαζαν» τα ανήλικα παιδιά σε αρρωστημένους παιδόφιλους για να τα κακοποιούν.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε αφού ένα 63χρονο θύμα που ζούσε για χρόνια στο οικοτροφείο του Σπάγιερ το οποίο διοικούσαν  μοναχές του τάγματος της Αδελφότητας της Θεϊκής Λύτρωσης κατέθεσε αίτημα για αποζημίωση από την Καθολική εκκλησία αναγκάζοντας το δικαστήριο του Ντάρμσταντ να ερευνήσει το θέμα. Το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του τον περασμένο Μάιο, ωστόσο μόλις τώρα ήρθε στο φως κυρίως από το προτεσταντικό πρακτορείο ειδήσεων EPD και το καθολικό πρακτορείο ειδήσεων KNA. Τα δύο πρακτορεία απέκτησαν πρόσβαση σε αντίγραφα των αποφάσεων του δικαστηρίου, τα οποία αποκαλύπτουν τις φρικιαστικές κακοποιήσεις των παιδιών κυρίως τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε στο δικαστήριο το θύμα, οι μοναχές «πουλούσαν» ή «νοίκιαζαν» τα αγόρια για εβδομάδες σε ιερείς και επιχειρηματίες έναντι αδράς αμοιβής, δημιουργώντας ουσιαστικά ένα κύκλωμα σωματεμπορίας. Τα θύματα που κατέθεσαν την αγωγή υποστηρίζουν μάλιστα πως όταν ήταν παιδιά οι μοναχές εμπόδισαν επίτηδες τις υιοθεσίες τους καθώς η «πώλησή» τους ως σεξουαλικά αντικείμενα απέδιδε περισσότερα χρήματα στις μοναχές. Μάλιστα, κάποια από τα αγόρια αυτά γίνονταν «σκλάβοι του σεξ», σύμφωνα με την εν λόγω αναφορά.

Το μεγαλύτερο μέρος των κακοποιήσεων επικεντρώνεται γύρω από το όνομα ενός συγκεκριμένου ιερέα, του Ρούντολφ Μοτζενμπέικερ, ο οποίο πλέον έχει πεθάνει. Σύμφωνα με την μαρτυρία του θύματος, επί δέκα χρόνια που ζούσε στο οικοτροφείο αυτό οι μοναχές τον ανάγκαζαν να πηγαίνει στο διαμέρισμα του συγκεκριμένου ιερέα μια ή δύο φορές το μήνα. Ο 63χρονος υπολογίζει ότι έχει κακοποιηθεί τουλάχιστον 1.000 φορές.

Η έρευνα επίσης διαπίστωσε ότι ο Μοτζενμπέικερ οργάνωνε «πάρτι του σεξ» κάθε τρεις ή τέσσερις μήνες στα οποία συμμετείχαν αρκετοί ιερείς και πολιτικοί. Σε αυτά οι μοναχές προμήθευαν τους άντρες με αγόρια και κορίτσια. Από αυτά, άλλα δούλευαν ως σερβιτόροι πηγαίνοντάς τους φαγητά και ποτά, ενώ σε άλλα σημεία του δωματίου άλλα παιδιά κακοποιούνταν.

«Οι μοναχές κέρδιζαν χρήματα από αυτό. Οι άντρες που ήταν παρόντες έκαναν μεγάλες δωρεές», ανέφερε το θύμα, το οποίο τόνισε ότι μέχρι και σήμερα πάσχει από σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Όπως λέει πολλά από τα παιδιά που ζούσαν μαζί με αυτόν στο οικοτροφείο δεν ζουν πια με τα περισσότερα από αυτά να έχουν βάλει τα ίδια τέλος στη ζωή τους.

Ύστερα από την αποκάλυψη του 63χρονου για τα όσα συνέβαιναν στο οικοτροφείο του Σπάγιερ, αρκετά ακόμα θύματα βρήκαν το θάρρος και εμφανίστηκαν να καταθέσουν. Όπως αποκάλυψαν, η κακοποίηση συνεχιζόταν για χρόνια, ενώ ένα από τα θύματα που κατέθεσε δήλωσε ότι οι μοναχές τον επισκέπτονταν ακόμα και στην φοιτητική εστία που έμενε αφού έφυγε από το οικοτροφείο και τον «έσερναν» μέχρι τα σπίτια των παιδόφιλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι  η Αδελφότητα της Θεϊκής Λύτρωσης αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες.

Προσπαθώντας να κρύψουν τα ευρήματα

Η υπόθεση σχετικά με το οικοτροφείο της Σπάγιερ είναι μέρος μιας μεγάλης αγωγής, η οποία είχε δει το φως της δημοσιότητας από τη DeutscheWelle πέρυσι, και αφορά χιλιάδες περιπτώσεις κακοποιήσεων παιδιών από μέλη της Καθολικής Εκκλησίας. Η αγωγή ξεκίνησε από τον 63χρονο σήμερα Καρλ Χάουκε και 15 ακόμα άντρες που είχαν υποστεί κακοποίηση ως παιδιά. Τα θύματα απαίτησαν να διεξαχθεί πλήρης έρευνα από την Αρχιεπισκοπή, η οποία και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος Ράινερ Μαρία Βέλκι αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τα ευρήματα.

Μάλιστα, όπως γράφει το Daily Beast, το οποίο επίσης αποκαλύπτει πλευρές της υπόθεσης, η Αρχιεπισκοπή ζήτησε από τους δημοσιογράφους που θα έβλεπαν τα αποτελέσματα της έρευνας να υπογράψουν συμφωνητικά εχεμύθειας. Οκτώ Γερμανοί δημοσιογράφοι αποχώρησαν από συνέντευξη Τύπου τον Ιανουάριο αφού δεν τους επετράπη να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αν δεν υπέγραφαν το συμφωνητικό που θα τους έκλεινε ουσιαστικά το στόμα.


Ο Χάουκε είχε αποκαλύψει στην  Deutsche Welle πως τον κακοποιούσαν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα όταν ήταν  11 με 15 ετών, ενώ συχνά οι θύτες του ήταν πάνω από ένας ιερέας. Ο ίδιος ζούσε σε ένα διαφορετικό οικοτροφείο, το οποίο διοικούνταν από άντρες ιερείς, του Τάγματος του Πιο Ιερού Λυτρωτή (Redemptorists). Μεγαλώνοντας διαπίστωσε ότι πολλά από τα αγόρια με τα οποία ζούσε μαζί βίωναν ακριβώς το ίδιο μαρτύριο με τον ίδιο.

«Δεν σταματούσε στον σωματικό πόνο. Είχαμε μια ξεκάθαρη αίσθηση ταπείνωσης και ότι μας χρησιμοποιούσαν» είπε στη Deutsche Welle, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδες αυτό που έγινε με την αναφορά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το γεγονός ότι δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να δημοσιοποιήσουν την έρευνα ήταν σαν να υφίσταται κακοποίηση ξανά.

Οι σωματέμποροι μοναχές έκαναν λάθη… διαχείρισης

Ωστόσο, δικηγόροι που απέκτησαν πρόσβαση στην 560 σελίδων αναφορά μοιράστηκαν αποσπάσματα με ΜΜΕ. Σε αυτήν κατονομάζονται Γερμανοί επιχειρηματίες και κληρικοί που «νοίκιαζαν» τα νεαρά αγόρια από τις μοναχές, που είχαν μοναστήρι στο Σπάγιερ της Γερμανίας μεταξύ των δεκαετιών του 1960 και του 1970. Μεταξύ των χειρότερων περιπτώσεων κακοποίησης ήταν ομαδικό σεξ και όργια στα οποία τα αγόρια αναγκάζονταν να συμμετέχουν πριν τα αφήσουν να επιστρέψουν στη μονή. Εκεί, οι μοναχές με τη σειρά τους τα τιμωρούσαν αν διαπίστωσαν ότι τα ρούχα τους είχαν τσαλακωθεί ή αν ήταν λερωμένα με σπέρμα.

Σύμφωνα με την αναφορά, υπολογίζεται ότι 175 άτομα, κυρίως αγόρια 8-14 ετών, κακοποιήθηκαν σε διάστημα δύο δεκαετιών με τη συνδρομή των μοναχών. Το πιο εξωφρενικό πάντως είναι πως δεν κατηγορούνται ευθέως οι καλόγριες, αλλά υποστηρίζεται απλώς ότι «συστηματικά» λάθη διαχείρισης και «επιείκεια» προς αυτούς που κατηγορούνταν από τα παιδιά επέτρεπαν να συνεχίζεται η κακοποίηση.

Σοκαριστικές αποκαλύψεις

Η συνολική αγωγή οδήγησε σε μια ενδελεχή έρευνα σε θρησκευτικά τάγματα καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι 1.412 άτομα που ζούσαν ή βρίσκονταν συχνά σε μοναστήρια, μονές κ.α. κακοποιήθηκαν ως παιδιά, έφηβοι ή κηδεμονευόμενοι από τουλάχιστον 654 μοναχούς, μοναχές και άλλα μέλη ταγμάτων. Περίπου το 80% των θυμάτων ήταν αγόρια και 20% κορίτσια. Η έρευνα επίσης έδειξε πως το 80% των δραστών των κακοποιήσεων έχουν πλέον πεθάνει.

Η αρχιεπισκοπή της Κολωνίας είπε στο Daily Beast ότι ο λόγος που δεν δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν επειδή δεν εξηγήθηκε πλήρως η μεθοδολογία της σε αυτούς. Ωστόσο, πριν λίγες μέρες ο επίσκοπος Καρλ Χάιντς Βίσμαν, που πλέον ηγείται της Αρχιεπισκοπής, είπε ότι η αναφορά ήταν τόσο φρικτή που θα ήταν σοκαριστικό να δημοσιοποιηθεί.

Οι κύριοι δράστες είναι πλέον νεκροί και πολλά από τα θύματα έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς με την εκκλησία για οικονομικές αποζημιώσεις, δεχόμενα να μην συμμετέχουν στην αγωγή. Η αρχιεπισκοπή τώρα σκοπεύει να δημοσιεύσει μια νέα, αναθεωρημένη έκδοση της αναφοράς τον Μάρτιο.