«Όταν ορκίστηκε ο Μπάιντεν ήμουν σίγουρη ότι θα πεθάνουμε όλοι»


Μια πρώην οπαδός της QAnon μιλάει για τον πανικό που ένιωσε όταν διαπίστωσε ότι το «σχέδιο» ήταν ένα ψέμα και το πώς ξέφυγε από τον σκοτεινό αυτό κόσμο

«Ακόμα και η τετράχρονη κόρη μου είχε καταλάβει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με εμένα. Δεν ήμουν 100% εκεί, όπως θα έπρεπε» λέει η Άσλεϊ Βάντερμιλτ.

Για μήνες είχε χαθεί στον κόσμο της QAnon. Περνούσε τις μέρες της στα social media διαβάζοντας για τις... αλήθειες που οι ισχυροί δεν θέλουν να γνωρίζουμε και το «σχέδιο». Μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου 2020 η κατάσταση της επιδεινώθηκε δραματικά. Ήταν βέβαιη πως αν ο Τζο Μπάιντεν αναλάμβανε την προεδρία της χώρα θα επέβαλε άμεσα στη χώρα κομμουνιστικό καθεστώς και θα εξαπέλυε πογκρόμ κατά των οπαδών του Τραμπ.

«Πάντα ήμουν ένα άτομο που μου έλεγαν τι να κάνω και το έκανα. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που μου έλεγε να είμαι με τους Ρεπουμπλικάνους και ποτέ δεν το αμφισβήτησα. Ήμουν πάντα σε αυτή τη γραμμή» λέει η 27χρονη που εργαζόταν ως γραμματέας σε μια μικρή κατασκευαστική εταιρία αλλά έμεινε άνεργη λόγω της πανδημίας.

Έχοντας πλέον χρόνο περνούσε πολλές ώρες στο διαδίκτυο και μυήθηκε στην QAnon μέσω του Tik Tok. «Άκουγα για 4-5 χρόνια όλη την ώρα για fake news οπότε είχα σταματήσει να παρακολουθώ τις ειδήσεις και έμπαινα μόνο στα social media. Για ώρες κάθε βράδυ» λέει.

Η Άσλεϊ είχε πειστεί πως ακόμα και αν ο Μπάιντεν ανακηρυχτεί νικητής των εκλογών η ορκωμοσία του δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Τραμπ θα επέβαλε στρατιωτικό νόμο και θα προχωρούσε στη σύλληψη του Μπάιντεν, κορυφαίων Δημοκρατικών και αστεριών του Χόλιγουντ. Έτσι θα υλοποιούταν το «σχέδιο» και η σέχτα των σατανιστών παιδόφιλων θα διαλυόταν. «Θα άνοιγε ξανά το Γουαντάναμο (το οποίο δεν έκλεισε ποτέ) και θα μεγάλωνε τη χωρητικότητα του στις 200.000 ώστε να μπουν όλοι εκεί» λέει η 27χρονη.


«Ένιωσα διαλυμένη...»

Το πρωί της 20ής Ιανουαρίου 2021 παρακολουθούσε με αγωνία την τελετή ορκωμοσίας και περίμενε την υλοποίηση του «πλάνου», όπως της είχε υποσχεθεί η

QAnon.

Όμως τελικά ο Τραμπ έφυγε με το προεδρικό αεροσκάφος για την Φλόριντα και ο Μπάιντεν ορκίστηκε κανονικά νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ένιωσα διαλυμένη. Ήμουν σε κατάσταση πανικού. Πήρα τηλέφωνο τη μητέρα, που ήταν στο δουλειά της. Της είπα ότι θα πεθάνουμε όλοι, ότι θα μας κατακτήσει η Κίνα. Σκεφτόμουν πως πρέπει να πάω να πάρω την κόρη μου το σχολείο γιατί μπορεί να πάνε και να την απαγάγουν. Η μητέρα μου προσπάθησε να με ηρεμήσει. Μου είπε ότι ήταν θέλημα Θεού να γίνει ο Τζο Μπάιντεν πρόεδρος οπότε όλα θα πάνε καλά. Μου τόνισε ότι αυτό συμβαίνει κάθε φορά. Γίνονται εκλογές και τα κόμματα εναλλάσσονται στην εξουσία, δεν είναι κάτι πρωτοφανές» τονίζει η Άσλεϊ και θυμάται πως η μητέρα της επέμενε στέλνοντας της μηνύματα για να την αποτρέψει να πάρει το παιδί από το σχολείο.

Η QAnon ζητούσε και ζητά από τους οπαδούς της να «εμπιστευτούν το σχέδιο» αλλά η Άλσεϊ είδε αρχικά το «σχέδιο» να αλλάξει και τελικά να διαψεύδεται. Η ορκωμοσία Μπάιντεν ήταν ορόσημο για την θεωρία συνωμοσίας. Όμως στρατιωτικός νόμος δεν κηρύχτηκε, συλλήψεις δεν έγιναν και ο Μπάιντεν ανέλαβε κανονικά την προεδρία. Μέσα σε λίγες ώρες πολλά μέλη της QAnon αντέδρασε οργισμένα, κάποιοι αποδέχθηκαν ότι ξεγελάστηκαν και κάποιοι άλλοι μίλησαν απλά για ήττα από το κατεστημένο και ανάγκη για συσπείρωση και πίστη στο «σχέδιο»

Μέσα σε λίγες ώρες νέες θεωρίες άρχισαν να εμφανίζονται.  Ο Τραμπ «παίζει το παιχνίδι της υπομονής και θα αναλάβει σε λίγο καιρό», η ορκωμοσία Μπάιντεν «τελικά ήταν μέσα στο σχέδιο» και ίσως «και ο ίδιος ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ να είναι οπαδός της «Q» και  κανείς δεν το είχε καταλάβει».

«Είχα βάλει τον Τραμπ πάνω από τον Θεό»

Διαβάζοντας τις νέες θεωρίες η Άσλεϊ αποδέχθηκε ότι πίστεψε σε κάτι παρανοϊκό. Ήταν ένα τεράστιο σοκ γιατί έπρεπε ουσιαστικά να αποκοπεί από έναν ολόκληρο κόσμο. Όπως αναφέρει διαπίστωσε πλέον ότι ο μέσω της AQnon ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιαζόταν σαν μεσσίας που δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι λάθος και τα πάντα ήταν μέρος του σχεδίου. «Πιστεύω βαθιά στον Θεό και κάποια στιγμή αναρωτήθηκε. Έχω βάλει τον Τραμπ πάνω και από τον Θεό;» τονίζει.

Η Άσλεϊ κατάφερε να βγει από τον σκοτεινό κόσμο της Q και των ακραίων θεωριών συνωμοσίας αλλά είναι πολλοί εκείνοι που παραμένουν πιστοί στο «σχέδιο», όποιο κι αν είναι αυτό. Ακόμα και μέλη του Κονγκρέσου που έκλειναν το μάτι στην QAnon αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα.

«Παραδέχθηκαν ότι είχα κάνεις κάλος και πλέον ελπίζω η ιστορία μου να βοηθήσει και άλλους που είχαν μπει σε αυτή την τρύπα» τονίζει. Η τετράχρονη κόρη της κέρδισε και πάλι τη μητέρα της.