Οι δώδεκα άνθρωποι που ξεκίνησαν τις περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας κατά του κοροναϊού

O αριθμός  των ανθρώπων που συνεχίζουν να αρνούνται να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού παραμένει ανησυχητικά μεγάλος. Δώδεκα άνθρωποι παγκοσμίως ίσως έχουν μεγάλη ευθύνη γι' αυτό.


Από την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κοροναϊού ήρθαμε αντιμέτωποι με ένα αχαλίνωτο ξέσπασμα συνωμοσιών γύρω από αυτόν. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ακούσαμε θεωρίες που αρνούνταν ακόμα και ότι υπήρχε κοροναϊός, θεωρίες που τον συνέδεαν με «πειράματα» σε εργαστήρια, με δίκτυα 5G, με τον Μπιλ Γκέιτς. Φυσικά, όταν κυκλοφόρησαν και τα εμβόλια του κοροναϊού οι θεωρίες συνωμοσίας γιγαντώθηκαν και οι συνωμότες άρχισαν να μιλούν για «τσιπάκια» που θέλουν να εισάγουν στο σώμα μας καθώς και για έλεγχο πληθυσμού. Έτσι, μέχρι και σήμερα αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ο κοροναϊός δεν είναι μια ακόμα πανδημία όπως αυτές που έχουν δοκιμάσει την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες, ενώ αρνούνται πεισματικά να κάνουν το εμβόλιο.

Οι θεωρίες συνωμοσίας από την πρώτη στιγμή βρήκαν πρόσφορο έδαφος στον κόσμο του διαδικτύου και τα κοινωνικά δίκτυα. Με την ελευθερία του διαδικτύου ο καθένας μπορεί να «ποστάρει» ό,τι σκέφτεται και ακόμα και αν όσα λέει δεν βασίζονται σε κανένα επίσημο στοιχείο μπορούν να γίνουν σύντομα «viral». Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό είναι η αποκάλυψη ότι η συντριπτική πλειονότητα αυτού του κατακλυσμού παραπληροφόρησης και συνωμοσιών γύρω από την πανδημία και τα εμβόλια του κοροναϊού προήλθε μόλις από δώδεκα άτομα!

Το Κέντρο για την Αντιμετώπιση του Ψηφιακού Μίσους (Center for Countering Digital Hate -CCDH) με μια αποκαλυπτική του έρευνα κατέληξε σε 12 συγκεκριμένους ανθρώπους – χρήστες του διαδικτύου από τους οποίους προήλθαν οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τον κοροναϊό και τα εμβόλια.

Στην έρευνα με τίτλο «Η δωδεκάδα της παραπληροφόρησης», το CCDH – μια μη κερδοσκοπική και μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα τις ΗΠΑ και την Βρετανία- διαπίστωσε ότι τα δώδεκα αυτά άτομα τον Μάρτιο είχαν συνολικά 59 εκατ. ακολούθους από όλον τον κόσμο σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με το Facebook φυσικά να κρατά την μερίδα του λέοντος. Το CCDH ανέλυσε 812.000 αναρτήσεις στο Facebook και το Twitter μεταξύ της 1ης Φεβρουαρίου και της 16ης Μαρτίου του 2021 και διαπίστωσε ότι το 65% αυτών είχε ως αρχική πηγή κάποιο από αυτά τα δώδεκα άτομα.

Την ίδια στιγμή εξετάζοντας μόνο  την πλατφόρμα του Facebook, το Κέντρο κατέληξε ότι το 73% όλων των αναρτήσεων που είναι κατά των εμβολίων προέρχεται από αυτούς τους δώδεκα χρήστες.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η έρευνα τονίζει ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης απέτυχαν να δράσουν κατά της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κοροναϊό και το εμβόλιο στο 95% των αναρτήσεων που τους αναφέρθηκαν.

«Οι εταιρείες των κοινωνικών δικτύων πρέπει τώρα να κάνουν αυτό που έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί αναλαμβάνοντας ξεκάθαρη δράση. Οι αναθεωρημένες πολιτικές και οι μεγαλεπήβολες δηλώσεις έχουν πολύ λίγη σημασία αν δεν συνδυάζονται με ισχυρή δράση», τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας,  η οποία πριν από λίγες μέρες παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο.

«Δεδομένου ότι η πλειονότητα του βλαβερού αυτού υλικού προέρχεται από συγκεκριμένους λογαριασμούς, η αφαίρεση αυτών των επικίνδυνων χρηστών και ομάδων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον βαθμό της παραπληροφόρησης που εξαπλώνεται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», συμπληρώνουν.

«Το Facebook, η Google και το Twitter έχουν ενημερώσει τους όρους τους ώστε να αποτρέπουν την διάδοση της παραπληροφόρησης. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, έχουν αποτύχει επανειλημμένα να εφαρμόσουν ικανοποιητικά αυτές τις πολιτικές», αναφέρει στην μελέτη ο CEO του CCDH, Ιμράν Άχμεντ. «Όλες οι πλατφόρμες είναι εξαιρετικά αναποτελεσματικές στην αφαίρεση επιβλαβών και επικίνδυνων αναρτήσεων παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια κατά του κοροναϊού», συμπληρώνει.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι καθόλου αδιάφορα καθώς σύμφωνα με την μελέτη του οργανισμού Vaccine Confidence Project (Πρόγραμμα Εμπιστοσύνης για τα Εμβόλια) ακόμα και η ελάχιστη έκθεση σε υλικό κατά των εμβολίων μπορεί να μειώσει ως και 8.8% την πιθανότητα να αποφασίσει κάποιος να κάνει το εμβόλιο.

Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη έρευνα οι πλατφόρμες έχουν δράσει πιο έντονα κατά της παραπληροφόρησης αφαιρώντας αρκετές αναρτήσεις που μεταδίδουν ψέματα γύρω από τα εμβόλια. Νεότερα στοιχεία του CCDH δείχνουν ότι 35 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέονται άμεσα με τα 12 αυτά άτομα (ομάδες, σελίδες, προφίλ) έχουν πλέον μπλοκαριστεί, με αποτέλεσμα η «ομάδα» να χάσει 5,8 εκατ. ακολούθους. Όμως, 62 λογαριασμοί με 8,4 εκατ. ακολούθους είναι ακόμα ενεργοί.

Από τους 12 αυτούς βασικούς μεταδότες της παραπληροφόρησης ωστόσο είχαν αφαιρεθεί μόλις τρεις από αυτούς μέχρι τη στιγμή που γραφόταν η έκθεση του CCDH  παρόλο που και οι υπόλοιποι εννιά έχουν λάβει εκατοντάδες φορές αναφορές για όσα γράφουν. Σήμερα έχουν "κατέβει" ακόμα περισσότεροι λογαριασμοί.

Το CCDH καλεί όλες τις πλατφόρμες να κλείσουν πλήρως τους λογαριασμούς και των δώδεκα χρηστών σε κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Όπως σημειώνει το Κέντρο, αυτοί οι δώδεκα είναι επικίνδυνοι και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία σκεπτικισμού και επιφύλαξης απέναντι στο εμβόλιο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας. 

Μετά την δημοσιοποίηση της έρευνας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την οργή του γύρω από τα αποτελέσματα της. Όπως τόνισε «οι μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που επιτρέπουν να κυκλοφορούν ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια έναντι του κοροναϊού, σκοτώνουν τους ανθρώπους».

Οι 12 της παραπληροφόρησης

Η έκθεση του CCDH παραθέτει στοιχεία σχετικά με αυτούς τους δώδεκα χρήστες από τους οποίους ξεκίνησαν οι περισσότερες συνωμοσίες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι υποστηρικτές εναλλακτικών μεθόδων στην ιατρική.

1. Τζόζεφ Μέρκολα (Joseph Mercola)


Ο Τζόζεφ Μέρκολα είναι γιατρός υποστηρικτής της εναλλακτικής ιατρικής και της οστεοπαθητικής, ενώ έχει δημιουργήσει την δική του διαδικτυακή επιχείρηση με συμπληρώματα διατροφής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα, μερικά από τα οποία είναι αμφιλεγόμενα. Από την στιγμή που ξέσπασε η πανδημία τάχθηκε σθεναρά υπέρ των εναλλακτικών θεραπειών για τον κοροναϊό.  Ενδεικτικά, η ανάρτησή του στην οποία υποστηρίζει ότι η θεραπεία με εισπνοή υπεροξειδίου του υδρογόνου, δηλαδή το οξυζενέ, είναι η αποτελεσματικότερη κατά των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κοροναϊού. Φυσικά κάτι τέτοιο επίσημα δεν έχει αποδειχθεί ποτέ. Μόνο η αρχική του ανάρτηση σχετικά με αυτήν την θεραπεία έχει κοινοποιηθεί πάνω από 4.600 φορές στο Facebook χωρίς φυσικά να υπολογίζονται οι φορές που άλλοι χρήστες έχουν αναπαράγει την θέση αυτή. Στην ιστοσελίδα του υποστήριζε ότι ο κοροναϊός θεραπεύεται με λήψη βιταμίνης D με αποτέλεσμα να επέμβει ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ. Ως φανατικός πολέμιος των εμβολίων και προ του κοροναϊού, όταν κυκλοφόρησαν τα εμβόλια για την Covid-19 φυσικά τάχθηκε εναντίον τους.

Παρά τις πολλές αναφορές που έχουν δεχθεί οι αναρτήσεις του κατά καιρούς, οι λογαριασμοί είναι όλοι ενεργοί (Facebook, Instagram, Twitter), ενώ συνδυαστικά και στις τρεις πλατφόρμες έχει 3,6 εκατ. ακολούθους.

2. Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζ. (Robert F. Kennedy, Jr.)

Ο πιο… διάσημος της λίστας είναι ο ανιψιός του δολοφονημένου προέδρου Τζον Κένεντι είναι ένας από τους πιο φανατικούς αντιεμβολιαστές, ενώ εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει την μη κυβερνητική οργάνωση Children’s Health Defense με μακρά δράση κατά των εμβολίων. Η σελίδα του Κένεντι στο Instagram έκλεισε φέτος για τη διασπορά παραπληροφόρησης σχετικά με τον Covid-19, ωστόσο οι σελίδες του στο Facebook και το Twitter συνεχίζουν… ακάθεκτες. Στο Instagram παραμένει επίσης ενεργός ο λογαριασμός της Childrens Health Defense.

Ο Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ο νεότερος έχει προβεί σε αρκετές ανυπόστατες αναρτήσεις όπως ότι εκατοντάδες ηλικιωμένοι απεβίωσαν μόλις έκαναν το εμβόλιο κατά της COVID ή ότι έγκυες γυναίκες που έκαναν το εμβόλιο απέβαλαν. Φυσικά τίποτα από αυτά δεν αποδεικνύεται από τα επίσημα στοιχεία. Παράλληλα, έχει συνδέσει τα εμβόλια με τα δίκτυα 5G και την δημιουργία αυτισμού.

Ο Κένεντι συνεχίζει να έχει περισσότερους από 300.000 ακολούθους μόνο στο Facebook, αν και μετά τον αποκλεισμό του από το Instagram, είχε παραδεχθεί τον Μάρτιο ότι είχε γίνει πιο προσεκτικός στις αναρτήσεις του στο Facebook, για να αποφύγει τον αποκλεισμό. «Πρέπει να ανεβάζω μονόκερους και φωτογραφίες από γατάκια εκεί πέρα», είχε πει.

3. Τάι και Σαρλέν Μπόλιντζερ (Ty & Charlene Bollinger )

Ο Τάι και Σαρλέν Μπόλιντζερ είναι ένα ζευγάρι, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στον αντιεμβολιαστικό χώρο και διαχειρίζονται ένα δίκτυο λογαριασμών που πουλά βιβλία και DVD κατά των εμβολίων, της COVID-19 και του καρκίνου. Οι Μπόλιντζερ ήταν από τους βασικούς προωθητές της θεωρίας συνωμοσίας ότι ο Μπιλ Γκέιτς σχεδιάζει να εμφυτεύσει τσιπάκια σε όλους μέσω του εμβολιαστικού προγράμματος. Έχουν υποστηρίξει ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, θανάτους, ενώ διατείνονταν ότι οι φετινές εκλογές ήταν απάτη και ότι έκλεψαν την νίκη από τον Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα μίλησαν σε εκδήλωση στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα που ο όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Οι λογαριασμοί τους παραμένουν ενεργοί σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα.

4. Σέρι Τέμπενι (Sherri Tenpenny)

Η Σέρι Τέμπενι είναι μια οστεοπαθητικός, η οποία τάσσεται σθεναρά κατά των εμβολίων, ενώ μέσα από τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα έχει μεταδώσει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης των μασκών. Σύμφωνα με την ίδια, οι μάσκες καταστρέφουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ τα εμβόλια έχουν σκοτώσει περισσότερα παιδιά από όσα έχουν σώσει.

Ο λογαριασμός της στο Twitter έχει πλέον «κατέβει» ωστόσο συνεχίζει να διαδίδει τις ανυπόστατες αναφορές της μέσα από τους λογαριασμούς της στο Facebook και το Instagram.

5. Ρίζα Ισλάμ (Rizza Islam)

Ο 31 ετών Ισλάμ απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην κοινότητα των Αφροαμερικανών διαδίδοντας ψευδείς πληροφορίες κατά των εμβολίων. Ο λογαριασμός του στο Facebook, το Instagram, Twitter και το YouTube μετά την μελέτη του CCDH έχουν πλέον «κατέβει».

Μια από τις θεωρίες που έχει υποστηρίξει είναι ότι τα εμβόλια κάνουν στείρες τις γυναίκες. Παράλληλα, έχει υποστηρίξει ότι ανέρρωσε από τον κοροναϊό μέσα σε 48 ώρες ακολουθώντας απλώς μια συγκεκριμένη δίαιτα με πολλά φρούτα και καθόλου γαλακτομικά. Σύμφωνα με τον ίδιο πίσω από το εμβόλιο κατά του κοροναϊού κρύβεται ο… σατανάς με σκοπό να μας υποδουλώσει. Σε άλλες αναρτήσεις έχει υποστηρίξει ότι ο Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται πίσω από την πανδημία για να πουλήσει εμβόλια.

6. Ρασίντ Μπουτάρ (Rashid Buttar)

Ο Ρασίντ Μπουτάρ είναι ένας οστεοπαθητικός, ο οποίος είναι γνωστός για τα βίντεό του στο YouTube κατά των εμβολίων και με εναλλακτικές θεραπείες. Έχει υποστηρίξει ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού προκαλούν στειρότητα καθώς και ότι τα τεστ του κοροναϊού μεταδίδουν θανατηφόρους μικροοργανισμούς σε όσους τα κάνουν. Αν και στην μελέτη του CCDH αναφέρεται ότι όλοι οι λογαριασμοί του είναι ενεργοί, σε μια πιο πρόσφατη έρευνα στο διαδίκτυο διαπιστώθηκε ότι έχουν κλείσει όλα τα προφίλ του σε Facebook, Instagram, YouTube και παραμένει ενεργός μόνο ο λογαριασμός του στο Twitter.

7. Έριν Ελίζαμπεθ (Erin Elizabeth)

Η Έριν Ελίζαμπεθ είναι συνεργάτης του Τζόζεφ Μέρκολα και έχει ιδρύσει μια «εναλλακτική» ιστοσελίδα, όπως την παρουσιάζει, με το όνομα «Health Nut News». Είναι φανατική πολέμιος των εμβολίων, ενώ έχει υποστηρίξει ότι τα εμβόλια είναι μέρος ενός σχεδίου της φαρμακευτικής βιομηχανίας ώστε να δημιουργήσει έναν μόνιμα άρρωστο πληθυσμό. Φυσικά σε αυτό έχει εμπλέξει και τον Μπιλ Γκέιτς, ενώ όπως και ο Μέρκολα υποστηρίζει ότι το υπεροξειδίο του υδρογόνου (οξυζενέ) είναι η μυστική θεραπεία που οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες δεν θέλουν να μάθουμε.

Σε άλλες αναρτήσεις της έχει εκφράσει ακόμα και αντισημιτική ρητορική υποστηρίζοντας ότι τα πάντα ελέγχονται από την παγκόσμια ελίτ, την οποία ταυτίζει με την εβραϊκή οικογένεια Ρότσιλντ. Όλες οι σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ενεργές ως σήμερα.

8. Σάγιερ Τζι (Sayer Ji)

Ο Σάγιερ Τζι είναι ο ιδρυτής μιας δημοφιλούς πύλης εναλλακτικής ιατρικής, του GreenMedInfo.com, μέσα από την οποία και τις σελίδες του στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προωθεί παραπληροφόρηση για τα εμβόλια και την ψευδοεπιστήμη.


Οι λογαριασμοί του GreenMedInfo στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «κατέβει», ωστόσο η ιστοσελίδα υπάρχει κανονικά όπως και οι προσωπικοί λογαριασμοί του Τζι.

Μεταξύ των όσων ψευδών υποστηρίζει έχει αναφέρει ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού θα προκαλέσουν πολλές θανατηφόρες παρενέργειες στους ανθρώπους. Σε μια ανάρτησή του μάλιστα είχε αναφέρει ότι το εμβόλιο της Pfizer έχει σκοτώσει 40 φορές περισσότερους ανθρώπους από ότι ο κοροναϊός. Έχει χαρακτηρίσει μάλιστα την πανδημία ως μια παγκόσμια συνωμοσία, ώστε να μας χειραγωγήσουν και να ελέγξουν τον πληθυσμό.

9. Κέλι Μπρόγκαν (Kelly Brogan)


Η Κέλι Μπρόγκαν είναι συγγραφέας βιβλίων για την εναλλακτική ιατρική, η οποία στα βιβλία της και στους λογαριασμούς της έχει προωθήσει θεωρίες συνωμοσίας βασιζόμενη σε αναξιόπιστες ιατρικές υποθέσεις. Είναι συνεργάτης του Σάγιερ Τζι, ενώ υποστηρίζει ότι η ίδια εξασκεί την «ολιστική ψυχιατρική». Επανειλημμένα έχει ενθαρρύνει τον κόσμο να μην φορά μάσκες, ενώ σε ένα βίντεο από τον Μάρτιο του 2020 υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κοροναϊος. Επιπλέον σε μια ανάρτησή της αναπαρήγαγε αρκετές από τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι ο κοροναϊός είναι δημιουργημένος επιτηδες.

Ο μόνος λογαριασμός της που έχει αφαιρεθεί είναι αυτός του Facebook, ενώ η ίδια συνεχίζει να είναι ιδιαίτερα ενεργή στο Instagram, το YouTube και το Twitter.

10. Κρίστιαν Νόρθραμπ (Christiane Northrup)


Η Κρίστιαν Νόρθραμπ είναι ιατρός γυναικολόγος, η οποία ωστόσο τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την εναλλακτική ιατρική και τάσσεται φανατικά κατά των εμβολίων. Μέσα από τους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα έχει διαδώσει πολλές φορές ανυπόστατες φήμες κατά των εμβολίων του κοροναϊού, ενώ έχει προτείνει εναλλακτικές μορφές θεραπείες της ασθένειας. Παράλληλα, έχει υποστηρίξει ότι τα εμβόλια κατά του κοροναϊού αυξάνουν κατά… 800% τις χρόνιες ασθένειες! Όλοι οι λογαριασμοί της στα κοινωνικά δίκτυα συνεχίζουν να λειτουργούν.

11. Μπεν Τάπερ (Ben Tapper)


Ο Μπεν Τάπερ είναι ένας χειροπράκτης που αποκτά όλο και περισσότερους ακολούθους στα κοινωνικά δίκτυα. Έχει μιλήσει πολλές φορές κατά των εμβολίων και κατά της χρήσης μάσκας. Αρνείται την ύπαρξη της πανδημίας υποστηρίζοντας επανειλημμένα ότι ο κοροναϊός «δεν είναι παρά μία ευκαιρία για τον κυβερνητικό έλεγχο του πληθυσμού μέσω τυραννίας». Μέχρι σήμερα όλοι οι λογαριασμοί του παραμένουν ενεργοί

12. Κέβιν Τζένκινς (Kevin Jenkins)

Ο Κέβιν Τζένκινς είναι ένας αντιεμβολιαστής ακτιβιστής με όλο και πιο ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έχει εμφανιστεί πολλές φορές σε εκδηλώσεις μαζί με τον Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, ενώ θεωρεί τα εμβόλια ως «συνωμοσία για να εξαλείψουν τους μαύρους ανθρώπους».

«Δαπανούν τρισεκατομμύρια δολάρια για να σας πείσουν ότι είναι σωστό να αυτοκτονήσετε κάνοντας το εμβόλιο κατά της COVID», είναι αναφέρει σε ένα Facebook Live απευθυνόμενος στους Αφροαμερικανούς που ήταν συγκεντρωμένοι στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των ταραχών.

Προσφάτως ίδρυσε την οργάνωση Freedom Airway & Freedom Travel Alliance, η οποία έχει στόχο να βοηθά τους πολίτες να ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο χωρίς να φορούν μάσκα, να μπαίνουν σε καραντίνα ή να ακολουθούν οποιοδήποτε μέτρο κατά του κοροναϊού.