Το ημερολόγιο της ημέρας που άλλαξε τον κόσμο

 


Λεπτό προς λεπτό όλα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001


Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 ήταν Τρίτη. Ο καιρός στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ ήταν εξαιρετικός. Ακόμα και στη Νέα Υόρκη, η οποίο τα προηγούμενο βράδυ είχε χτυπηθεί από καταιγίδα, δεν υπήρχε ούτε ένα σύννεφο στον ουρανό και η θερμοκρασία ήταν κοντά στους 22 βαθμούς. Στα ανοιχτά του Νιού Τζέρσεϊ μαινόταν ο τυφώνας Έριν ο οποίος όμως δεν απειλούσε την πόλη. Ανέφελος ήταν και ο ουρανός στην Ουάσιγκτον με 24 βαθμούς θερμοκρασία. Τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ φυσούσε ένας βορειοδυτικός άνεμος τριών περίπου μποφόρ. Η μέρα μόλις είχε ξεκινήσει και τίποτα δεν προμήνυε το πώς θα είναι ο κόσμος όταν αυτή τελειώσει.

7:59 - Το Boeing 767 της πτήσης 11 των American Airlines απογειώνεται από το διεθνές αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστόνης με προορισμό το Λος Άντζελες. Στο αεροπλάνο επιβαίνουν συνολικά 92 άτομα.

8:14 – Στο ίδιο αεροδρόμιο της Βοστόνης, μια άλλη πτήση, η 175 της United Airlines απογειώνεται με προορισμό επίσης το Λος Άντζελες. Στο αεροπλάνο βρίσκονται συνολικά 65 άνθρωποι.

8:14 – Την ίδια ώρα στην Πτήση 11 θα έπρεπε να σερβίρουν τον καφέ και τα σνακ στους επιβάτες, αλλά ο Πύργος Ελέγχου χάνει την επικοινωνία με το αεροπλάνο των American Airlines και οι υπεύθυνοι εδάφους βλέπουν να αλλάζει ξαφνικά πορεία.

8:19 – Τα κεντρικά γραφεία των American Airlines λαμβάνουν μια κλήση από την Πτήση 11. Είναι η αεροσυνοδός Μπέτι Όνγκ.

«Το πιλοτήριο δεν απαντά. Κάποιος μαχαιρώθηκε στην πρώτη θέση και νομίζω ότι έχουν ρίξει δακρυγόνα, δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε. Δεν ξέρω, νομίζω ότι γίνεται αεροπειρατεία», λέει η Όνγκ.


Η Ονγκ κάλεσε το έδαφος από ένα Airfone από την πλάτη ενός καθίσματος, τα τηλέφωνα που υπήρχαν στα αεροπλάνα και επέτρεπαν την επικοινωνία με το έδαφος. Μένει στην γραμμή για 25 λεπτά και με την βοήθεια της αεροσυνοδού Μαντλίν Σουίνι και τον κατάλογο των επιβατών ενημερώνουν τον πύργο ελέγχου για τα ονόματα των πέντε τρομοκρατών. Η American Airlines ειδοποιεί το FBI.

8:20 – Η Πτήση 77 των American Airlines σχεδόν ταυτόχρονα με το τηλεφώνημα της Ονγκ απογειώνεται από το διεθνές αεροδρόμιο Ντάλες έξω από την Ουάσινγκτον. Στο αεροπλάνο επιβαίνουν 64 άνθρωποι και κατευθύνονται προς το Λος Άντζελες.

8:24 – Ο Πύργος Ελέγχου δέχεται μια κλήση από την Πτήση 11. Οι υπεύθυνοι στο έδαφος ακούν τον αεροπειρατή Μοχάμεντ Αττά, ο οποίος κατά λάθος έχει πατήσει το κουμπί επικοινωνίας με το έδαφος αντί αυτού που θα άνοιγε τα ηχεία, για να ακουστεί στους επιβάτες του αεροπλάνου.

«Έχουμε (καταλάβει) κάποια αεροπλάνα. Απλώς μείνετε ήσυχοι και θα είστε εντάξει. Επιστρέφουμε στο αεροδρόμιο», ακούγεται να λέει.

«Ποιος προσπαθεί να με καλέσει; Πτήση 11, προσπαθείτε να με καλέσετε», απαντά ο Πύργος Ελέγχου.

«Μην κουνηθεί κανείς. Όλα θα πάνε καλά. Αν προσπαθήσετε να κινηθείτε, βάζετε σε κίνδυνο εσάς και το αεροπλάνο. Απλώς μείνετε ήσυχοι», λέει ο Αττά πριν κοπεί η σύνδεση.

8:33 – Ο Πύργος Ελέγχου δέχεται ακόμα μια κλήση από την πτήση 11. Ακούγεται και πάλι ο Μοχάμεντ Αττά, ο οποίος φαίνεται ότι έχει μπερδέψει για ακόμα μια φορά τα κουμπιά.

«Μην κουνηθεί κανείς, παρακαλώ. Πηγαίνουμε πίσω στο αεροδρόμιο. Μην προσπαθήσετε να κάνετε τίποτα χαζό».



8:37 - Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) καλούν τη Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βορείου Αμερικής (NORAD) και ενημερώνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πιθανή αεροπειρατεία στην Πτήση 11 των American Airlines. Αφού γίνεται ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται για άσκηση, χρειάστηκαν 12 λεπτά για να ληφθεί η απόφαση να αποσταλούν δύο μαχητικά αεροσκάφη για τον εντοπισμό της πτήσης. Ωστόσο, λόγω της καθυστέρησης στη λήψη της απόφασης, τα πολεμικά αεροσκάφη δεν έχουν προλάβει καν να απογειωθούν ακόμα όταν η Πτήση 11 συντρίβεται στον Βόρειο Πύργο.

8:41 – Η Πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757 αναχωρεί από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Νιούαρκ με προορισμό το Σαν Φρανσίσκο και με 44 επιβαίνοντες. Η πτήση ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει στις 8πμ., περίπου την ώρα αναχώρησης και των άλλων πτήσεων, ωστόσο καθυστέρησε.

8:46 – Ένα αεροπλάνο πέφτει στον Βόρειο Πύργο από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και μπαίνει μέσα στους ορόφους 93-99 σκοτώνοντας ακαριαία όλους όσοι ήταν μέσα στο αεροπλάνο και εκατοντάδες ακόμα που βρίσκονταν σε αυτούς τους ορόφους. Κανείς δεν το ξέρει ακόμα αλλά το αεροπλάνο είναι η Πτήση 11 των American Airlines.


8:47 – Χρειάστηκαν δευτερόλεπτα ώστε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Νέας Υόρκης να στείλουν δυνάμεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, ενώ δυνάμεις του Λιμεναρχείου που βρίσκονται ήδη στο σημείο αρχίζουν αμέσως την εκκένωση του Βόρειου Πύργου.

8:52 – Ένας άντρας αεροσυνοδός της United Airlines 175, πιθανότατα ο Ρόμπερτ Φάνγκμαν, καλεί τα γραφεία της εταιρίας στο Σαν Φρανσίσκο και μιλά με τον Μαρκ Πολικάστρο. Αναφέρει ότι το αεροπλάνο είναι υπό τον έλεγχο αεροπειρατών, ενώ και οι δύο πιλότοι είναι νεκροί και μια αεροσυνοδός είναι μαχαιρωμένη. Η κλήση του διακόπηκε μετά από ένα λεπτό και δεκαπέντε δευτερόλεπτα. Ο Πολικάστρο προσπάθησε να επικοινωνήσει με το πιλοτήριο ξανά, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.

8:52 - Ο επιβάτης της πτήσης United Airlines 175, Πίτερ Χάνσον, καλεί τον πατέρα του, Λι, ο οποίος ζει στο Κονέκτικατ. Του μιλά χαμηλόφωνα και του λέει ότι το αεροπλάνο έχει καταληφθεί από αεροπειρατές και ότι έχουν μαχαιρώσει μια αεροσυνοδό, ενώ πιθανότατα έχουν σκοτώσει και κάποιον άλλο. Ζητά από τον πατέρα του να ενημερώσει την εταιρία, αλλά ο Λι δεν μπορεί να πιάσει γραμμή και καλεί την αστυνομία. Ο Πίτερ ταξίδευε με τη γυναίκα του, Σου, και την δυόμιση ετών κόρη τους, Κριστίν, η οποία είναι το νεότερο θύμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

8:54 – Η πτήση United Airlines 77, ενώ κατευθύνεται προς το Λος Άντζελες αλλάζει ξαφνικά πορεία και κάνει μια στροφή 180 μοιρών παίρνοντας κατεύθυνση προς την Ουάσινγκτον. Δύο λεπτά αργότερα κλείνουν  οι ασύρματοι του αεροπλάνου και κόβεται κάθε επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου, ενώ τίθεται σε εφαρμογή ο αυτόματος πιλότος με προορισμό την πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

8:59 – Ο επιβάτης της πτήσης United Airlines 175, Μπράιαν Ντέιβιντ Σουίνι, προσπαθεί να καλέσει την σύζυγό του αλλά δεν μπορεί να την βρει και της αφήνει μήνυμα στον τηλεφωνητή λέγοντάς της ότι στο αεροπλάνο του γίνεται αεροπειρατεία.


Ένα λεπτό μετά καλεί τους γονείς του και μιλά με την μητέρα του, Λουίζ. Της λέει ότι γίνεται αεροπειρατεία και ότι οι επιβάτες σκέφτονται να μπουν στο πιλοτήριο και να πάρουν τον έλεγχο. Της λέει ότι νομίζει πως οι αεροπειρατές έρχονται ξανά προς τα πίσω, της λέει αντίο και κλείνει γρήγορα το τηλέφωνο.

9:00 – Ο Πίτερ Χάνσον καλεί ξανά τον πατέρα του: «Τα πράγματα γίνονται άσχημα, μπαμπά. Φαίνεται ότι έχουν μαχαίρια και σπρέι δακρυγόνων. Λένε ότι έχουν βόμβα. Τα πράγματα γίνονται πολύ άσχημα στο αεροπλάνο. Οι επιβάτες κάνουν εμετό. Το αεροπλάνο κάνει απότομες κινήσεις. Δεν νομίζω ότι ο πιλότος πετά το αεροπλάνο. Νομίζω ότι πέφτουμε. Νομίζω ότι θέλουν να πάνε στο Σικάγο ή κάπου αλλού και να πέσουν πάνω σε κάποιο κτίριο. Μην ανησυχείς μπαμπά. Αν συμβεί, θα είναι γρήγορο. Θεέ μου, Θεέ μου, Θεέ μου».

9:02 – Αν και αρχικά υπάρχει εντολή για όσους βρίσκονται στον Νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου να παραμείνουν στο κτίριο, οι αξιωματούχοι της λιμενικής αρχής μεταδίδουν εντολές εκκένωσης και των δύο πύργων μέσω του συστήματος δημοσίων αναγγελιών. Περίπου 10.000 έως 14.000 άνθρωποι βρίσκονται ήδη σε διαδικασία εκκένωσης.

9:03 – Την ώρα που όλος ο κόσμος παρακολουθεί τον φλεγόμενο Βόρειο Πύργο, γίνετα ορατό στον ουρανό ένα ακόμα αεροπλάνο να πλησιάζει. Είναι η Πτήση 175 της United Airlines, η οποία πέφτει στους ορόφους 75-85 του Νότιου Πύργου. Όλοι όσοι είναι στο αεροπλάνο και στους ορόφους αυτούς σκοτώνονται ακαριαία.


9:05 – Περίπου 1.600 χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Υόρκη, στη Σαρασότα της Φλόριντα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους Τζ., επισκέπτεται ένα δημοτικό σχολείο. Πριν μπει στην αίθουσα με τα παιδιά ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί ότι ένα αεροπλάνο έχει πέσει στον Βόρειο Πύργο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και όλοι υποθέτουν ότι πρόκειται για κάποιο ατύχημα με αεροπλάνο τσέσνα. Ο Μπους μπαίνει στην αίθουσα και παρακολουθεί ένα παιχνίδι μάθησης. Στις 9:05 ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Άντριου Καρντ, ο οποίος βρίσκεται μαζί του, τον ενημερώνει ότι ένα δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στον Νότιο Πύργο στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

«Ένα δεύτερο αεροπλάνο έπεσε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η Αμερική δέχεται επίθεση», του ψιθυρίζει στο αυτί του ο Καρντ. Οι κάμερες καταγράφουν την αντίδραση του Μπους, ο οποίος θα μείνει στην καρέκλα του για επτά ακόμα λεπτά πριν τελικά φύγει από την αίθουσα. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι δεν έφυγε αμέσως για να μην ανησυχήσει τα παιδιά.


9:08 -
Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA) απαγορεύει όλες τις απογειώσεις πτήσεων με προορισμό τη Νέα Υόρκη ή με διαδρομή μέσω του εναέριου χώρου γύρω από την πόλη.

9:12 – Η αεροσυνοδός της πτήσης United Airlines 77, Ρενέ Μέι, καλεί την μητέρα της, Νάνσι, στο Λας Βέγκας. Η κλήση διήρκησε δύο λεπτά και η Ρενέ είπε στην μητέρα της ότι το αεροπλάνο έχει καταληφθεί από έξι αεροπειρατές (τελικά ήταν πέντε) και ότι τους έχουν αναγκάσει όλους να πάνε στο πίσω μέρος του αεροσκάφους. Ζήτησε από την μητέρα της να καλέσει την American Airlines και μόλις έκλεισαν το τηλέφωνο η μητέρα και ο σύζυγός της κάλεσαν αμέσως την εταιρία, η οποία τους είπε ότι ήδη γνώριζε για την αεροπειρατεία.

9:21 – Το Λιμενικό κλείνει όλες τις γέφυρες και τις σήραγγες στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

9:24 – Η FAA ενημερώνει την EADS για την πιθανή αεροπειρατεία της Πτήσης 77, αφού κάποιοι από το πλήρωμα και τους επιβάτες έχουν ειδοποιήσει τηλεφωνικά τους συγγενείς τους.

9:28 – Ο Πύργος Ελέγχου ακούει μια μετάδοση δευτερολέπτων από την Πτήση United 93. Είναι ο πιλότος Λιρόι Όμερ που φωνάζει «Mayday, mayday, βγες από εδώ» πριν η μετάδοση διακοπεί. Είναι η στιγμή που οι τέσσερις αεροπειρατές εισβάλουν στο πιλοτήριο και παίρνουν τον έλεγχο.

9:30 – Από αυτήν την στιγμή και για αρκετή ώρα, οι επιβάτες και το πλήρωμα της Πτήσης United 93 κάνουν συνολικά 37 κλήσεις σε συγγενείς και αγαπημένους τους. 


Ένας από τους επιβάτες, ο Τομ Μπέρνετ, καλεί τη σύζυγό του Ντίνα ενημερώνοντάς την για την κατάσταση. Αυτή του λέει για τις δύο επιθέσεις που έχουν ήδη σημειωθεί και ο Μπέρνετ της απαντά ότι οι αεροπειρατές συζητούν για να ρίξουν το αεροπλάνο. Όλοι καταλαβαίνουν τι πρόκειται να ακολουθήσει. Κλείνει το τηλέφωνο λέγοντάς της «Μην ανησυχείς, θα κάνουμε κάτι». Οι περισσότεροι επιβάτες που κάλεσαν τους δικούς τους ανθρώπους τους ενημέρωσαν για το τι συμβαίνει στο αεροπλάνο και έκλεισαν το τηλέφωνο λέγοντάς τους πόσο τους αγαπούν.

9:31 – Ο Πρόεδρος Μπους μιλώντας από μια αίθουσα του σχολείου στο οποίο βρίσκεται στην Σαρασότα απευθύνει την πρώτη του ομιλία μετά τις δύο επιθέσεις. Αναφέρεται στο γεγονός ως μια «πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση στη χώρα μας».


9:31 – Ο Ζιάντ Τζάρραχ, ένας από τους αεροπειρατές της Πτήσης United 93, ακούγεται στον Πύργο Ελέγχου να λέει: «Κυρίες και κύριοι σας μιλά ο πιλότος. Παρακαλώ καθίστε στις θέσεις σας. Έχουμε βόμβα στο αεροπλάνο γι’ αυτό μείνετε στις θέσεις σας». Ο Τζαρά έκανε το ίδιο λάθος με τον Αττά μπερδεύοντας το κουμπί που εκπέμπει στα μεγάφωνα του αεροπλάνου με αυτό που μεταδίδει στον Πύργο Ελέγχου.


9:37 – Η Πτήση 77 πέφτει στη δυτική πρόσοψη του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον. Σκοτώνονται οι 59 άνθρωποι που βρίσκονται στο αεροπλάνο και 125 στρατιωτικοί και πολίτες μέσα στο κτίριο.


9:39 – Μια δεύτερη μετάδοση έρχεται από την Πτήση United 93. Είναι πάλι ο Ζιάντ Τζάρραχ που κάνει πάλι το ίδιο λάθος: «Ε, είναι ο πιλότος: Θα ήθελα όλοι να παραμείνετε καθιστοί. Έχουμε μια βόμβα στην πτήση και πηγαίνουμε πίσω στο αεροδρόμιο. Έχουμε τα αιτήματά μας. Γι’ αυτό σας παρακαλώ παραμείνετε καθισμένοι».

Οι αεροπειρατές θα πρέπει να είχαν ήδη μάθει για τις τρεις επιτυχημένες επιθέσεις μέσω του ασυρμάτου ειδοποίησης των αεροπλάνων.

9:42 – Η FAA για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία καθηλώνει στο έδαφος όλες τις πτήσεις που θα περνούσαν πάνω από τις ηπειρωτικές Ηνωμένες Πολιτείες ή θα είχαν αυτές ως προορισμό. Μέσα στις επόμενες δυόμισι ώρες, περίπου 3.300 εμπορικές πτήσεις και 1.200 ιδιωτικά αεροπλάνα οδηγούνται σε αναγκαστική προσγείωση σε αεροδρόμια στον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

9:45 – Μετά την τριπλή πλέον επίθεση και εν μέσω φημών για νέες πιθανές επιθέσεις, ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο εκκενώνονται. Το ίδιο συνέβη και σε πολλά ακόμα σημαντικά κτίρια, αξιοθέατα και δημόσιους χώρους.

9:57 – Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία είναι η στιγμή που οι επιβάτες και το πλήρωμα της Πτήσης United 93 αποφασίζουν μετά από ψηφοφορία να εξεγερθούν και να προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο του αεροπλάνου από τους αεροπειρατές. Μια από τις αεροσυνοδούς, η Σάντρα Μπράντσο, κάλεσε τον άντρα της στις 09:50 και του είπε ότι βράζει νερό για να ρίξουν στους αεροπειρατές. Ο επιβάτης Τοντ Μπίμερ για αρκετή ώρα μιλούσε μέσω ενός τηλεφώνου Airphone, στην υπεύθυνη της εταιρίας των τηλεφώνων στο έδαφος, Λίσα Τζέφερσον, και την ενημέρωνε για το σχέδιό τους λέγοντάς τους ότι σκοπεύουν να προσγειώσουν το αεροπλάνο πριν οι αεροπειρατές υλοποιήσουν το σχέδιό τους. Η Τζέφερσον άκουσε τον Μπίμερ και άλλους επιβάτες να λένε το «Πάτερ Ημών» και τον Ψαλμό 23 πριν ο Μπίμερ της πει: «Αν δεν τα καταφέρω, σε παρακαλώ κάλεσε την οικογένειά μου και πες τους πόσο πολύ τους αγαπώ». Μετά από αυτό ακούγονται μερικοί πνιχτοί ήχοι και στη συνέχεια η φωνή του Μπίμερ ακούγεται να λέει καθαρά: «Είστε έτοιμοι; ΟΚ, ας ξεκινήσουμε».

9:59 – Ο Νότιος Πύργος, ο δεύτερος πύργος που χτυπήθηκε, καταρρέει. Στο έδαφος επικρατεί χάος και ένα σύννεφο σκόνης, ατσαλιού, φωτιάς και στάχτης καλύπτει τα πάντα παίρνοντας μαζί του για πάντα χιλιάδες ανθρώπους από αυτούς που βρίσκονται μέσα στον πύργο ακόμα αλλά και έξω από αυτόν.


Καθώς ο πύργος καταρρέει ο Κέβιν Κόσγκροουβ, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στον 105ο όροφο μιλάει στο 911. Η κλήση του που έχει καταγραφεί είναι μια από τις πιο ανατριχιαστικές που έχουν διασωθεί. Η κλήση του χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια στη δίκη του τρομοκράτη, Ζακάριας Μασάουι, την μοναδική δίκη που έγινε για τις επιθέσεις.



10:06 – Σε ένα άδειο χωράφι κοντά στο Σάνκσβιλ στην κομητεία Σόμερσετ της Πενσιλβάνια συντρίβεται η Πτήση United 93. Ο καταγραφέας μέσα από το πιλοτήριο που ανακτήθηκε αργότερα έχει καταγράψει μια πραγματική μάχη των επιβατών να εισέλθουν σε αυτό και τους αεροπειρατές να αποφασίζουν τη στιγμή που θα το καταρρίψουν, πιθανότατα δευτερόλεπτα πριν οι επιβάτες καταφέρουν το στόχο τους. Το αεροπλάνο συντρίβεται με ταχύτητα 906χλμ/ώρα και οι 44 επιβάτες πεθαίνουν ακαριαία. Κανένας άλλος εκτός από τους 44 δεν σκοτώνεται. Το αεροπλάνο έπεσε περίπου 40 λεπτά πτήσης μακριά από την Ουάσινγκτον, όπου θεωρείται ότι ήταν ο στόχος του: ο Λευκός Οίκος ή το Καπιτώλιο.


10:28 - Ο Βόρειος Πύργος του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου καταρρέει, 102 λεπτά αφότου χτυπήθηκε από την Πτήση 11. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο έδαφος είναι χαοτικές καθώς άνθρωποι τρέχουν για να γλιτώσουν από το τεράστιο κύμα ερειπίων και τοξικού καπνού που καλύπτει τα πάντα.




11:00 - Ο δήμαρχος Ρούντολφ Τζουλιάνι διατάζει την εκκένωση του Κάτω Μανχάταν, νότια της οδού Canal. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταφερθούν πάνω από ένα εκατομμύριο κάτοικοι, εργαζόμενοι και τουρίστες, καθώς οι προσπάθειες συνεχίζονται όλο το απόγευμα για την αναζήτηση επιζώντων στον χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Δεκάδες πλοία κινητοποιούνται για να απομακρύνουν έως και 500.000 ανθρώπους. Χιλιάδες άλλοι περπάτησαν, ακόμα και ώρες, φεύγοντας προς τη Γέφυρα του Μπρούκλιν στα ανατολικά ή προς το βόρειο Μανχάταν.


13:00 - Στην αεροπορική βάση Barksdale στη Λουιζιάνα, ο Πρόεδρος Μπους ανακοινώνει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή παγκοσμίως.

14:51 – Το Αμερικανικό Ναυτικό στέλνει στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον αντιπυραυλικά συστήματα.

17:20 -Καταρρέει και το τελευταίο κτίριο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, αφού καιγόταν για ώρες. Το 47-όροφο Seven World Trade Center, το οποίο εφαπτόταν με τους Δίδυμους Πύργους, είχε εκκενωθεί το πρωί και δεν υπάρχουν άλλα θύματα, αν και η κατάρρευση αναγκάζει τους διασώστες να τρέξουν για να σωθούν.


18:58 -Ο Πρόεδρος Μπους επιστρέφει στον Λευκό Οίκο μετά από στάσεις σε στρατιωτικές βάσεις στη Λουιζιάνα και τη Νεμπράσκα.

20:30 -Ο Πρόεδρος Μπους απευθύνεται με επίσημο διάγγελμά του στο έθνος, χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «σατανικές, ελεεινές πράξεις τρόμου» και δηλώνοντας ότι η Αμερική, οι φίλοι και οι σύμμαχοί της «θα συσπειρωθούν για να κερδίσουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».


23:00 – Ύστερα από 13 ώρες προσπάθειας, οι διασώστες καταφέρνουν να ανασύρουν ζωντανό από τα συντρίμμια τον Γουίλ Χιμένο, έναν λιμενικό ο οποίος είχε εγκλωβιστεί. Μαθαίνουν ότι κάτω από τα συντρίμμια βρίσκεται και ο συνάδερφός του Τζον ΜακΛάφλιν, τον οποίον καταφέρνουν να απεγκλωβίσουν στις 8 το επόμενο πρωί. Είναι οι δύο τελευταίοι μαζί με ακόμα μια γυναίκα από τους είκοσι μόνο ανθρώπους που ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια των Πύργων.

Στις μέρες που ακολούθησαν, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής προσπάθησαν να μαζέψουν τα συντρίμμια τους. Εκατοντάδες διασώστες προσπάθησαν να βρουν ζωντανούς στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων. Δεκάδες χιλιάδες από τους ανθρώπους που βρέθηκαν αντιμετώπισαν στη συνέχεια σοβαρά προβλήματα υγείας – από αναπνευστικά προβλήματα μέχρι καρκίνο - εξαιτίας όσων εισέπνευσαν από το τοξικό νέφος.

Συνολικά, δεκαεννέα αεροπειρατές της Αλ Κάιντα κατέλαβαν τα τέσσερα αεροσκάφη. Στη Νέα Υόρκη, στο Πεντάγωνο στην Ουάσινγκτον και στο χωράφι στο Σάνσκβιλ 2.977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα. Τα 2.753 θύματα από αυτά ήταν στους Δίδυμους Πύργους και στην περιοχή γύρω από αυτούς. Οι 343 ήταν πυροσβέστες και διασώστες που σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσαν τα κτίρια. Το 40% αυτών, δηλαδή 1.113 άνθρωποι, δεν έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι και σήμερα.


*Οι ώρες όλες είναι στη ζώνη της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ