O άνθρωπος που θα σκότωνε τον Τζον Κένεντι


Πριν καν ο Κένεντι ορκιστεί πρόεδρος ένας 73χρονος έφτασε κοντά στο να τον δολοφονήσει και να αλλάξει την πορεία της ιστορίας


Ο Τζον Κένεντι βρισκόταν στο τρίτο χρόνο της προεδρίας του όταν δολοφονήθηκε στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου 1963. Πριν καν όμως ο JFK ορκιστεί πρόεδρος ένας 73χρονος επιχείρησε να τον σκοτώσει. Ο Ρίτσαρντ Πάβλικ έφτασε μια ανάσα από το να αλλάξει την πορεία της ιστορίας. Τελικά συνελήφθη μια μέρα σαν σήμερα το 1960.

Εχθρός των Κένεντι

Ο Ρίτσαρντ Πολ Πάβλικ γεννήθηκε το 1887 στο Μπελμόντ του Νέου Χάμπσαϊρ. Υπηρέτησε στο στρατό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου και στη συνέχεια εργάστηκε στο ταχυδρομείο. Όταν πλέον συνταξιοδοτήθηκε εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη γενέτειρα του (Μπελμόντ). Όσοι τον γνώριζαν μίλησαν για έναν άνθρωπο που μισούσε τους Δημοκρατικούς και τους Καθολικούς. Εξέφραζε εκκεντρικές απόψεις για το πώς πρέπει να παρουσιάζεται η αμερικανική σημαία και ξεσπούσε με οργή κατά τη διάρκεια πολιτικών συζητήσεων. Μισούσε ιδιαίτερα την οικογένεια Κένεντι γιατί όπως έλεγε «με τον πλούτο τους ελέγχουν την χώρα».

Οργή και δυναμίτης

Ο Τζον Κένεντι επικράτησε του Νίξον στις εκλογές του Νοεμβρίου 1960 και ως εκλεγμένος πρόεδρος ανέμενε την ορκωμοσία του τον Ιανουάριο του 1961. Ο Πάβλικ ήταν εξοργισμένος που ένα μέλος της οικογένειας Κένεντι θα ηγούταν της χώρας και αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Φόρτωσε στο αυτοκίνητο του, μια Buick του 1950, προμήθειες και δυναμίτη και ξεκίνησε το ταξίδι του για να βρει τον Κένεντι. «Ο δυναμίτης ήταν αρκετός για να εξαφανίσει ένα μικρό βουνό. Τον είχα συνδέσει με πυροκροτητή» θα αποκαλύψει ο ίδιος.

Ο Πάβλικ ενημερώθηκε από τον Τύπο ότι ο Κένεντι θα πήγαινε στο Παλμ Μπιτς (Φλόριντα) και αποφάσισε να τον ακολουθήσει. Από κάθε πόλη που περνούσε έστελνε κάρτες στον διευθυντή του ταχυδρομείου του Μπελμόντ. «Σύντομα η πόλη θα ακούσει νέα με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο», έγραφε σε μια από αυτές. Γνωρίζοντας το μίσος του για τους Κένεντι και παρατηρώντας  ότι οι κάρτες είχαν σταλεί από πόλεις που είχε επισκεφθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος, ο διευθυντής ειδοποίησε τις μυστικές υπηρεσίες.

Η ενέδρα

Το πρωινό της Κυριακής 11 Δεκεμβρίου 1960 ο Πάβλικ πάρκαρε έξω από την έπαυλη των Κένεντι στον Παλμ Μπιτς. Ήξερε ότι ο πολιτικός θα πήγαινε στην εκκλησία του Αγίου Εδουάρδου για να παρακολουθήσει τη λειτουργία. Το σχέδιο του ήταν να χτυπήσει τη λιμουζίνα του Κένεντι με τον αυτοκίνητο του και να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά. Θα γινόταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας και με την ποσότητα δυναμίτη που είχε στην Buick ήταν δεδομένο ότι θα σκότωνε τον JFK. «Περίμενα στο αυτοκίνητο. Ήταν λίγο πριν τις δέκα όταν τον είδα. Δεν ήταν όμως μόνος του. Μαζί του βγήκε η Τζάκι και τα δύο παιδιά» θα καταθέσει στις αρχές.

Βλέποντας την σύζυγο του Κένεντι και τα δύο μικρά παιδιά (ο Τζον τζούνιορ ήταν βρέφος) ο Πάβλικ αποφάσισε να μην προχωρήσει με το σχέδιο του. «Δεν ήθελα να κάνω κακό σε αυτή και τα παιδιά. Θα περίμενα μια άλλη ευκαιρία μέσα στις επόμενες μέρες» θα πει.

Η σύλληψη και το τέλος

Ενώ ο Πάβλικ κυκλοφορούσε με την Buick του στο Παλμ Μπιτς οι τοπικές αρχές είχαν ενημερωθεί από τις μυστικές υπηρεσίες για το όχημα και το αναζητούσαν. Στις 15 Δεκεμβρίου ένας αστυνομικός τον σταμάτησε. Του ζήτησε να βγει από το αυτοκίνητο και τον συνέλαβε. «Όταν ενημερώθηκε ο Κένεντι για την υπόθεση και τις λεπτομέρειες ήταν σαστισμένος» θα πει ο σύμβουλος του προέδρου, Τεντ Σόρενσεν. Η Τζάκι και τα παιδιά του είχαν σώσει τη ζωή.

Από τις πρώτες ώρες της ανάκρισης έγινε φανερό ότι ο Πάβλικ αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Μπήκε σε ψυχιατρείο και του ασκήθηκαν κατηγορίες στις 27 Ιανουαρίου 1961, μια εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του Κένεντι. Τελικά το δικαστήριο έκρινε ότι ο 73χρονος δεν έχει σώας τας φρένας. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν και ο Πάβλικ επέστρεψε στο ψυχιατρείο. Έμεινε εκεί έως τον Δεκέμβριο του 1966. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του ο Τζον Κένεντι δολοφονήθηκε στο Τέξας. Πέθανε στις 11 Νοεμβρίου 1975 σε ηλικία 88 ετών.

To 2003 κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα την υπόθεση του Πάβλικ και τίτλο: «What If...? Armageddon 1962». Εξέταζε το υποθετικό σενάριο κατά το οποίο ο Κένεντι είχε πράγματι δολοφονηθεί πριν ορκιστεί, ο Λίντον Τζόνσον είχε αναλάβει και ο κακός χειρισμός της κρίσης με τους πυραύλους στην Κούβα είχε οδηγήσει σε έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.