Η ανατομία μιας... γοργόνας


Ομάδα ερευνητών διεξάγει έρευνα για το DNA και την προέλευση ενός μουμιοποιημένου... μυθικού πλάσματος που φυλάσσεται σε ναό στην Ιαπωνία

Ερευνητές στην Ιαπωνία εξετάζουν την προέλευση μιας μουμιοποιημένης «γοργόνας» 300 ετών, η οποία λατρεύεται για αιώνες λόγω των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων. Τα στοιχειωμένα απομεινάρια είναι όπως όλα δείχνουν ένα φρικιαστικό κράμα κορμού πιθήκου ραμμένο στην ουρά ενός ψαριού, πιθανότατα διακοσμημένο με μαλλιά και νύχια ανθρώπου.

Ο Χιρότσι Κινοσίχτα , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Okayama Folklore Society, ανακάλυψε τη μούμια «γοργόνας», η οποία έχει μήκος μόλις 30,5 εκατοστών, μέσα σε ένα κουτί σε έναν ναό στην επαρχία Οκαγιάμα .

Μετά από έρευνες βρήκε μια εικόνα του παράξενου δείγματος της μούμιας σε μια εγκυκλοπαίδεια μυθικών πλασμάτων. Ένας ψαράς υποτίθεται ότι αλίευσε το δείγμα κάποια στιγμή μεταξύ 1736 και 1741, και στη συνέχεια το πούλησε σε μια εύπορη οικογένεια, σύμφωνα με ένα σημείωμα που έμεινε μέσα στο κουτί της μούμιας. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα πώς ακριβώς κατέληξε η γοργόνα μέσα στο ναό.

Τώρα, ο Τακαφούμι Κάτο, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνών Κουρασίκι, και οι συνεργάτες του έχουν αρχίσει να ερευνούν την προέλευση της μούμιας, αφού ο Κινοσίχτα έπεισε τον ναό να αφήσει τους επιστήμονες να ερευνήσουν τα ασυνήθιστα λείψανα.

Στις 2 Φεβρουαρίου, οι επιστήμονες απεικόνισαν τη μούμια χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο. Ενώ, πήραν και δείγματα DNA για να εντοπίσουν ποια είδη έχουν «συνδυαστεί για να φτιάξουν τη γοργόνα». Η ομάδα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματά της αργότερα μέσα στη χρονιά, είπαν.

Μυθικά ιαπωνικά πλάσματα

Η μούμια της «γοργόνας» μοιάζει κάπως με δύο μυθικά πλάσματα από την ιαπωνική λαογραφία. Την Amabies (σ.σ Η Amabie είναι μια θρυλική ιαπωνική γοργόνα ή γοργόνας με στόμα σαν ράμφος πουλιού και τρία πόδια ή πτερύγια ουράς, που φέρεται να βγαίνει από τη θάλασσα, προφητεύει είτε άφθονη σοδειά είτε επιδημία και έδωσε εντολή στους ανθρώπους να κάνουν αντίγραφα της όμοιής της για να την υπερασπιστούν κατά της ασθένειας, και τον Ningyos, που είναι πλάσμα που μοιάζει με ψάρι με ανθρώπινο κεφάλι.

Και οι δύο αυτοί τύποι πλασμάτων έχουν συσχετιστεί με ιστορίες θαυματουργών θεραπειών για την υγεία και την μακροζωία. Σε μια διάσημη ιστορία, η Γιάο Βικούνι λέγεται ότι έζησε για 800 χρόνια αφού έφαγε κατά λάθος ένα ολόκληρο Ningyo, σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό site Metro.

Οι ιερείς του ναού θεωρούν τη μούμια ως οιωνό καλής υγείας. «Την λατρεύουμε, ελπίζοντας ότι θα βοηθούσε στην ανακούφιση της πανδημίας του κοροναϊού, έστω και ελαφρώς», παραδέχεται ο Κοζέν Κουίντα, ο αρχιερέας στο ναό.

Η μούμια είχε προηγουμένως εκτεθεί σε μια γυάλινη θήκη στο ναό για να προσεύχονται οι επισκέπτες, αλλά πέρασε τα τελευταία 40 χρόνια σε ένα πυρίμαχο χρηματοκιβώτιο εντός του ναού για να αποτρέψει την αλλοίωση. Παρόμοιες μούμιες γοργόνων έχουν λατρευτεί σε δύο άλλους ναούς στην Ιαπωνία, σύμφωνα με το The Asahi Shimbun  Αυτή η γοργόνα μήκους 91 εκατοστών πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε από το σώμα ενός ουρακοτάγκου και την ουρά ενός σολομού.

Δημιουργήματα για τουρίστες

Αυτές οι «γοργόνες» πιθανότατα δημιουργήθηκαν από ντόπιους για να τις πουλήσουν σε δυτικούς τουρίστες. Μια παρόμοια μούμια, γνωστή ως Feejee Mermaid, πουλήθηκε σε Ολλανδούς ταξιδιώτες στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1810 και αργότερα μεταπωλήθηκε σε Άγγλους εμπόρους, προτού αποσταλεί στις ΗΠΑ, όπου έγινε μέρος της διάσημης συλλογής του PT Barnum (η πραγματική ζωή έμπνευση για την ταινία The Greatest Showman). Οι ιερείς στο ναό στην επαρχία Οκαγιάμα λένε ότι ελπίζουν ότι η νέα μελέτη να προσθέσει νέα στοιχεία στην κληρονομιά της μουμιοποιημένης γοργόνας, που θα τη βοηθήσει να «επιβιώσει» στη μελλοντική λαογραφία. «Ελπίζω ότι το ερευνητικό έργο μπορεί να αφήσει επιστημονικά αρχεία για τις μελλοντικές γενιές», τόνισε ο Κουίντα.