«Πάρε το κεφάλι να το πας στη μάνα του...»


Το φρικτό τέλος του 16χρονου βοσκού Μαμπρούκ Σολτάνι. Τζιχαντιστές τον αποκεφάλισαν και έστειλαν το κεφάλι στην οικογένεια του. Δύο χρόνια μετά η τραγωδία χτύπησε με τον ίδιο τρόπο

Σκυλιά γαυγίζουν στο υπόβαθρο. Παρότι Νοέμβριος η μέρα είναι ηλιόλουστη. Μια σκοπίμως παραμορφωμένη φωνή ρωτάει: «Πώς σε λένε;». «Μαμπρούκ» απαντά ο νεαρός, φανερά τρομοκρατημένος. Του έχουν δέσει τα χέρια πίσω από την πλάτη και με τον ήλιο να τον χτυπά στο πρόσωπο, λες και είναι λάμπα ανάκρισης, του ζητούν μια ομολογία.

Μια ομολογία που θα... δικαιολογεί αυτό που θα ακολουθήσει. Τα σκυλιά σταματούν να γαυγίζουν και η άμμος στην κλεψύδρα της ζωής του Μαμπρούκ σώνεται. Η κάμερα κλείνει...

Ένα απλό παιδί...

Όσοι γνώριζαν τον Μαμπρούκ Σολτάνι είπαν ότι ήταν ένα «απλό παιδί». Σχολείο είχε πάει ελάχιστα καθώς η οικονομική κατάσταση της οικογένειας του, δεν το επέτρεπε. Αγαπούσε το βουνό και τα ζώα. Περνούσε ατέλειωτες ώρες με το κοπάδι του και το φρόντιζε καθώς αυτό έφερνε το φαγητό στο τραπέζι.

Η Σλατνίγια, το χωριό του στην κεντρική Τυνησία, δεν υπάρχει ούτε καν στους χάρτες. Μόνιμα σκονισμένο, μόνιμα ξεχασμένο. «Πριν συμβούν όλα αυτά δεν είχαμε δει ποτέ κάποιον από την τοπική αυτοδιοίκηση ή τις αρχές εδώ. Δεν ψηφίζουμε και δεν έχουμε καν κανονικό δρόμο» θα πει ένας κάτοικος. Η τραγική μοίρα του Μαμπρούκ όμως έριξε ξαφνικά τα φώτα πάνω στο μικρό χωριό.

Οι στρατιώτες του Χαλιφάτου

Μετά την εμφάνιση του Νταές (όπως αποκαλείται το ISIS στον αραβικό κόσμο) σε πολλές χώρες, εμφανίστηκαν ομάδες που το υποστήριζαν και ονειρεύονταν το δικό τους χαλιφάτο. Μια από αυτές ήταν και η Jund al-Khalifah (στρατιώτες του χαλιφάτου) της Τυνησίας. Ουσιαστικά ήταν μια μικρή ομάδα φανατικών τζιχαντιστών η οποία τράβηξε την προσοχή των αρχών μετά από κάποιες βομβιστικές επιθέσεις.

Η αντιτρομοκρατική είχε πληροφορίες πως μέλη της οργάνωσης κρύβονταν στα βουνά κοντά στην Σλατνίγια. Ο Μαμπρούκ ήξερε όσο λίγοι την περιοχή. Τον προσέγγισαν και του ζήτησαν να τους βοηθήσει. Τους έδωσαν χρήματα και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν κινδύνευε. Ήθελαν μόνο να τους δείξει τα μονοπάτια μέσα στο δάσος και αν ποτέ υπήρχε ανάγκη θα τον προστάτευαν. Ο Μαμπρούκ χρειαζόταν τα χρήματα και πίστεψε ότι δείχνοντας απλά τα μονοπάτια στους στρατιώτες δεν θα κινδύνευε.

Η εκτέλεση

Το πρωινό της 15ης Νοεμβρίου 2015 πήρε το κοπάδι του και ανέβηκε στο βουνό. Μαζί του και ο 15χρονος ξάδελφος του Τσόκρι Σολτάνι. Μια ομάδα ανδρών τους είχε στήσει ενέδρα. Τα παιδιά έπεσαν στα χέρια της Jund al-Khalifah. Ο Μαμπρούκ ήταν ο στόχος και το σχέδιο συγκεκριμένο.

Τον έδεσαν και αφού βιντεοσκόπησαν την... ομολογία του, τον έριξαν μπρούμυτα στο έδαφος και τον αποκεφάλισαν. «Αυτή θα είναι η μοίρα όλων όσοι συνεργάζονται με τους τύραννους της Τυνησίας και όσων είναι εναντίον των στρατιωτών του χαλιφάτου» λέει ο εκτελεστής κρατώντας το κεφάλι του 16χρονου βοσκού.

Για τον Τσόκρι, ο οποίος είχε γίνει αυτόπτης μάρτυρας της φρίκης, οι τζιχαντιστές επεφύλασσαν τον ρόλο του αγγελιοφόρου. Έβαλαν το κεφάλι του Μαμπρούκ σε μια μαύρη σακούλα και του είπαν: «Πάρε το κεφάλι να το πας στην μάνα του...».

Με το φρικτό φορτίο στο χέρι, ο Τσόκρι επέστρεψε στη Σλατνίγια και πήγε στο σπίτι του Μαμπρούκ.


Το κεφάλι στο ψυγείο

Σοκαρισμένη η μητέρα του Ζααρά (φωτό) κατέρρευσε. Ο αδελφός του, Καλιφά μαζί με συγγενείς και φίλους ανέβηκαν στο βουνό για να αναζητήσουν το σώμα του Μαμπρούκ. Οι αρχές τους είπαν ότι είναι πολύ αργά και μέχρι να φτάσουν στη Σλατνίγια θα έχει νυχτώσει. Το κεφάλι του Μαμπρούκ έμεινε μέσα στη σακούλα, στο ψυγείο της οικογένειας, όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα πρώτοι έφτασαν οι δημοσιογράφοι. Μίλησαν με την οικογένεια και πήραν μακάβρια πλάνα από το κεφάλι στο ψυγείο. Η εικόνα έκανε τον γύρο του διαδικτύου και μάλιστα μεταδόθηκε ακόμα και από την κρατική τηλεόραση της Τυνησίας με αποτέλεσμα να καρατομηθεί αργότερα ο διευθυντής της.

Το σώμα του Μαμπρούκ το βρήκε τελικά ο αδελφός του. Το είχαν αφήσει σε ένα ξέφωτο στο βουνό. Γύρω του στέκονταν τα σκυλιά του νεαρού βοσκού.

Συλλήψεις και καταδίκες

Η εκτέλεση του Μαμπρούκ και οι φρικτές λεπτομέρειες έδωσαν στην υπόθεση τεράστια δημοσιότητα. Ολόκληρη η χώρα ζήτησε δικαιοσύνη και οι αρχές κινητοποιήθηκαν. Έγιναν δεκάδες συλλήψεις και τον Ιανουάριο του 2019 ολοκληρώθηκε η δίκη. Καταδικάστηκαν συνολικά 49 άτομα, τα τέσσερα εξ αυτών εις θάνατο (αν και η ποινή δεν εκτελείται στην χώρα από το 1991). Όμως από τους καταδικασθέντες μόλις τέσσερα άτομα είχαν συλληφθεί. Οι υπόλοιποι δικάστηκαν ερήμην.

Η φρίκη επαναλαμβάνεται

Ο Καλιφά Σολτάνι συνέχισε να ζητά δικαιοσύνη για τον χαμένο του αδελφό και προσπάθησε να εντοπίσει κάποιους από τους υπεύθυνους. Μιλούσε συχνά κατά των τζιχαντιστών και ζητούσε από τις αρχές να εντείνουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στις 2 Ιουνίου 2017 ανέβηκε με το κοπάδι και έναν φίλο του στο βουνό Μγκιλά. Η φρίκη επαναλήφθηκε. Μια ομάδα τζιχαντιστών τους περίμενε...

Αφού τους αιχμαλώτισαν και τους έδεσαν ανάγκασαν τον Καλιφά να μιλήσει στην κάμερα και να «ομολογήσει» όπως είχε κάνει και ο αδελφός του. Στη συνέχεια τον εκτέλεσαν με ακριβώς τον ίδιο τρόπο. Ο φίλος του Καλιφά αφέθηκε ελεύθερος για να επιστρέψει στο χωριό και να πει τι είχε συμβεί. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν ανάγκασαν τον αγγελιοφόρο να πάρει το κεφάλι μαζί του. Το πτώμα του Καλιφά βρέθηκε μια μέρα μετά.

*Ακολουθεί το κομμάτι Emsi Mabrouk (Με λένε Μαμπρούκ) της μέταλ μπάντας από την Τυνησία, Ζnoos το οποίο είναι αφιερωμένο στον 16χρονο βοσκό και περιέχει αποσπάσματα από το βίντεο που τράβηξαν οι τζιχαντιστές πριν τον εκτελέσουν.