Ντόροθι Στράτεν, το τραγικό τέλος της «απόλυτης» Playmate


Μέσα σε λίγους μήνες το κορίτσι από τον Καναδά έγινε το απόλυτο ερωτικό σύμβολο και όλοι προέβλεπαν μια μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο. Όταν ο σύζυγος της όμως κατάλαβε ότι τη χάνει αποφάσισε να βάλει τέλος

«Διέθετε το υλικό από το οποίο προκύπτουν οι σταρ αλλά την έλκυαν ιδιαίτερα οι ισχυροί χαρακτήρες, τα κακά παιδιά» λένε όσοι τη γνώρισαν. Στα 20 της χρόνια η Ντόροθι Στράτεν, έχοντας αναδειχθεί Playmate της χρονιάς για το 1980, ρευστοποιούσε πλέον τη φήμη και την εντυπωσιακή της εξωτερική εμφάνιση. Είχε περάσει στον κινηματογράφο και προσπαθούσε να αφήσει πίσω το παρελθόν.

Όμως το παρελθόν της, την κυνήγησε και έγραψε έναν τραγικό επίλογο στη ζωή της Playmate που θα γινόταν αστέρι.

Ντόροθι και Πολ

Η Ντόροθι Ρουθ Χουγκστράτεν γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1960 στο Βανκούβερ του Καναδά. Οι γονείς της ήταν μετανάστες από την Ολλανδία και είχε δύο ακόμα αδέλφια. Η Ντόροθι ήταν πολύ μικρή όταν ο πατέρας της έφυγε από το σπίτι. H οικογένεια αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκε να δουλεύει παράλληλα με το σχολείο. Γνώρισε τον Πολ Σνάιντερ στο κατάστημα με παγωτά στο οποίο εργαζόταν, ήταν 17 ετών και αυτός 26.

Ο Σνάιντερ ήταν γνωστός στην περιοχή ως ο  «Εβραίος νταβατζής». Εβραίος λόγω του μενταγιόν με το άστρο του Δαυίδ που φορούσε και νταβατζής γιατί ακριβώς αυτό έκανε για να συντηρεί την πολυτελή του ζωή.

«Από αυτή να το δεις θα βγάλω πολλά λεφτά» είπε σε έναν φίλο του όταν γνώρισε την Ντόροθι. Η 17χρονη εντυπωσιάστηκε από τον Σνάιντερ και όπως θα εκμυστηρευτεί αργότερα ένιωσε πως ήταν ένας άντρας που θα την προστάτευε και θα έπαιρνε τις σωστές αποφάσεις γι' αυτή. Ένας άντρας που κατά κάποιο τρόπο θα αντικαθιστούσε τον εξαφανισμένο πατέρα της.

Ο Σνάιντερ διέγνωσε από την πρώτη στιγμή ότι η Ντόροθι ήταν «ξεχωριστό εμπόρευμα» και δεν επιχείρησε να την εκμεταλλευτεί όπως έκανε με τα υπόλοιπα κορίτσια. Την πήγε στον Γερμανό φωτογράφο Ούβε Μέγερ για να τις βγάλει τις πρώτες επαγγελματικές φωτογραφίες. Η Ντόροθι πόζαρε ημίγυμνη και γυμνή. «Θυμάμαι ότι ήταν ένα ντροπαλό κορίτσι που προσπαθούσε να κάνει ό,τι της έλεγα. Στην αρχή δίσταζα αλλά μου είπε να κάνω ό,τι χρειάζεται» λέει ο Μέγερ.

Στη συνέχεια ο Σνάιντερ ήρθε σε επαφή με τον Κεν Χάνεϊ, έναν φωτογράφο που συνεργαζόταν με το Playboy και του ζήτησε να φωτογραφήσει την Ντόροθι και να στείλει το υλικό στα κεντρικά γραφεία του περιοδικού. Ο Χάνεϊ αρχικά αρνήθηκε γιατί η Ντόροθι δεν ήταν 21 ετών αλλά τελικά η μητέρα της υπέγραψε και η φωτογράφιση έγινε. Το υλικό εστάλη και το Playboy απάντησε με μια πρόσκληση για την Ντόροθι. Τον Αύγουστο του 1978 μπήκε πρώτη φορά σε αεροπλάνο με προορισμό της το Λος Άντζελες.

Εξώφυλλο στο Playboy

Από τη δοκιμαστική φωτογράφιση που έκανε η Ντόροθι για το περιοδικό ξεχώρισε και μπήκε στη λίστα με τις υποψήφιες Playmate. Σε μια μάλλον ύποπτη συγκυρία τότε ο Σνάιντερ της έκανε πρόταση γάμου. Τον Ιούνιο του 1979 παντρεύτηκαν και τον Αύγουστο η Ντόροθι ήταν στο εξώφυλλο του Playboy.

Ο Χιου Χέφνερ διέγνωσε αμέσως ότι είχε στα χέρια του έναν «θησαυρό». Έγινε ένα από τα «κουνελάκια» του Century City Playboy Club και με υπόδειξη του mr Playboy άλλαξε το επώνυμο της σε σκέτο Στράτεν. Την παρότρυνε επίσης να κόψει τους δεσμούς της με τον Σνάιντερ και να αφοσιωθεί στην καριέρα της. «Ήταν ένα ντροπαλό, μάλλον αφελές κορίτσι που ένιωθε πολύ άβολα με τα όσα συνέβαιναν στα πάρτι. Πολλές φορές χρειάστηκε να την προστατέψουμε από φίλους του Χέφνερ οι οποίοι ήταν γνωστοί σεξουαλικοί κυνηγοί. Όταν της λέγαμε ότι πρέπει να χωρίσει τον Σνάιντερ μας απαντούσε ότι είναι ο μόνος που πάντα είναι εκεί όταν χρειάζεται» αναφέρουν Playmate οι οποίες την γνώριζαν.

Οι φωτογράφοι του περιοδικού εντυπωσιάστηκαν τόσο πολύ από την εμφάνιση της Ντόροθι και την άνεση της με τον φακό που ενημέρωσαν αντζέντηδες του Χόλιγουντ. Έτσι πήρε τους πρώτους μικρούς της ρόλους σε τηλεόραση και κινηματογράφο. «Ποιότητα σαν της Ντόροθι Στράτεν βλέπεις μια φορά στη ζωή σου. Ήταν αυτό που ακριβώς αρέσει στο Χόλιγουντ. Ένα πανέμορφο κορίτσι που μπορούσε να ερμηνεύει καλά» αναφέρει ο μάνατζερ, Ντέιβιντ Γουάιλντερ. Ο Σνάιντερ ζούσε μεταξύ Λος Άντζελες και Βανκούβερ και συνέχιζε την... καριέρα του. «Με την Ντόροθι έχουμε μπει στον πύραυλο με προορισμό το φεγγάρι» έλεγε. Ήλεγχε σε απόλυτο βαθμό τη ζωή της.

Ο Χιου Χέφνερ σε συνέντευξη του έχει πει πως της ζήτησε πολλές φορές να ξεκόψει από τον Σνάιντερ: «Ήξερε την άποψη μου γι' αυτόν. Είχα ψάξει το ποινικό του μητρώο. Της είπα ότι είχε την ποιότητα ενός νταβατζή».

H σχέση με τον Μπογκντάνοβιτς

Σταδιακά η Ντόροθι μπήκε στον κύκλο του Χέφνερ και γνώρισε διασημότητες. Ο ιδρυτής του Playboy θεωρούσε ότι μπορεί να κάνει καριέρα στην υποκριτική και μεταξύ άλλων τη σύστησε στον σκηνοθέτη Πίτερ Μπογκντάνοβιτς. Αυτός της έδωσε έναν ρόλο στη ρομαντική κομεντί They All Laughed. Παράλληλα ο Χέφνερ της ανακοίνωσε ότι θα είναι η Playmate της χρονιάς για το 1980. Η καριέρα της απογειωνόταν.

Στα γυρίσματα του They All Laughed ο Μπογκντάνοβιτς φλέρταρε την Ντόροθι. Αυτή κολακεύτηκε και έτσι γεννήθηκε μια ερωτική σχέση. Σταδιακά απομακρύνθηκε από τον Σνάιντερ και στα τέλη Ιουνίου 1980 του έστειλε επιστολή με την οποία του ανακοίνωνε τον οριστικό χωρισμό τους. Ο Σνάιντερ ένιωσε ότι χάνει τη βασική πηγή οικονομικών εσόδων και προσπάθησε να αλλάξει την κατάσταση αλλά πλέον η Ντόροθι αρνούταν να τον συναντήσει. Είχε μείνει μόνος του στον.. πύραυλο και ο προορισμός δεν ήταν πλέον το φεγγάρι. Αποφάσισε λοιπόν να λάβει δραστικά μέτρα.

Η αντίδραση του Σνάιντερ

Το βράδυ της 31ης Ιουλίου 1980 κρύφτηκε έξω από το σπίτι του Μπογκντάνοβιτς. Μαζί του είχε ένα πιστόλι το οποίο του το δάνεισε φίλος. Περίμενε για πολλές ώρες αλλά το ζευγάρι δεν εμφανίστηκε. Τελικά έφυγε και επέστρεψε το όπλο.

Το μεσημέρι της 8ης Αυγούστου κατάφερε, μετά από τρεις ολόκληρους μήνες, να συναντήσει την Ντόροθι. Βρέθηκαν στο σπίτι που νοίκιαζαν μαζί στο Λος Άντζελες. Ο Σνάιντερ ήλπιζε ότι θα τα βρουν όμως η Ντόροθι του είπε ότι είναι ερωτευμένη με τον Μπογκντάνοβιτς και θέλει να χωρίσουν και επίσημα. «Να συναντηθούμε τότε σε μια εβδομάδα να κανονίσουμε τα οικονομικά» της είπε.

Τι επόμενες μέρες ο Σνάιντερ έψαχνε μανιωδώς για όπλο. Ως πολίτης Καναδά δεν μπορούσε να αγοράσει από κατάστημα. Τελικά κατάφερε να βρει ένα, στις 13 Αυγούστου, μέσω ιδιώτη. Ήταν μια επαναληπτική κυνηγητική καραμπίνα.

Το βράδυ εκείνη της ημέρας συναντήθηκε με φίλους. Τους έλεγε ότι σκοπεύει να «πάει για κυνήγι», ενώ παράλληλα μιλούσε για την Playmate, Κλόντια Τζένινγκς η οποία είχε σκοτωθεί σε αυτοκινητιστικό. Αναρωτιόταν αν οι υπεύθυνοι του Playboy θα προλάβαιναν να αποσύρουν ένα περιοδικό σε περίπτωση που μια κοπέλα σκοτωνόταν λίγο πριν την κυκλοφορία του. Τέλος, σχολίασε πως από το να πάει στη φυλακή προτιμούσε τον θάνατο.

Το τραγικό τέλος

Το πρωινό της 14ης Αυγούστου 1980 η Ντόροθι επισκέφθηκε τον μάνατζερ της. Του είπε ότι είχε ραντεβού με τον Σνάιντερ και αυτός την προέτρεψε να μην πάει. «Θα είναι πιο εύκολα αν χειριστώ το θέμα προσωπικά. Δεν μου έχει δημιουργήσει ως τώρα πρόβλημα και θα ήθελα να παραμείνουμε φίλοι του απάντησε».

Όταν έφτασε στο σπίτι του Σνάιντερ στο δυτικό Λος Άντζελες ήταν περίπου μεσημέρι. Η έρευνα έδειξε ότι έμεινε για λίγο στο καθιστικό όπου βρέθηκε και η τσάντα της. Στη συνέχεια πήγαν στον υπνοδωμάτιο.

Περίπου στις 20:00 το βράδυ οι συγκάτοικοι του Σνάιντερ επέστρεψαν στο σπίτι. Η πόρτα του υπνοδωματίου ήταν κλειστή. Υπέθεσαν ότι το ζευγάρι τα βρήκε και θέλει να μείνει μόνο του. Έμειναν για λίγες ώρες στο καθιστικό βλέποντας τηλεόραση.

Ένας συνεργάτης του Σνάιντερ όμως επικοινώνησε και τους είπε να μπουν στο δωμάτιο. Εκεί ανακάλυψαν τα δύο πτώματα.

Ο Σνάιντερ είχε οδηγήσει την Ντόροθι στο υπνοδωμάτιο. Εκεί την χτύπησε και τη βίασε. Στη συνέχεια την πυροβόλησε με την καραμπίνα στο πρόσωπο και αυτοκτόνησε. Και οι δύο τους βρέθηκαν γυμνοί. Η Ντόροθι ήταν ξαπλωμένη στο κάτω μέρος του κρεβατιού με τα πόδια της στο χαλί. Τα σκάγια την είχαν βρει πάνω από το αριστερό μάτι και είχαν καταστρέψει μεγάλο μέρος του προσώπου της. Το σώμα της είχε μετακινηθεί καθώς βρέθηκαν ματωμένα αποτυπώματα στους γλουτούς και το αριστερό της χέρι. Ο Σνάιντερ είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι. Το πτώμα του βρέθηκε μπρούμυτα στο πάτωμα.

Επίλογος

Την κηδεία της Ντόροθι ανέλαβε ο Πίτερ Μπογκντάνοβιτς. Σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας ο σκηνοθέτης παντρεύτηκε το 1988 την 20χρονη τότε αδελφή της Ντόροθι, Λουίς. Χώρισαν το 2001. To Playboy είχε κυκλοφορήσει εκείνο τον μήνα με φωτογραφίες της Ντόροθι Στράτεν και δεν πρόλαβε να αποσύρει τα τεύχη του. Έβγαλε μια λιτή ανακοίνωση για τη δολοφονία της. Στο τεύχος του Δεκεμβρίου 1980 έβαλε και πάλι φωτογραφίες της ως μια από τις πιο ερωτικές σταρ του 1980. «Ο θάνατος της έκοψε νωρίς αυτό που οι ειδικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι θα είναι μια λαμπρή καριέρα στον κινηματογράφο» ανέφερε μια λεζάντα.