Πτήση πάνω από τη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ


Λίγους μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ένας κινηματογραφιστής πέταξε το drone του πάνω από το Πριπιάτ και το Κόκκινο Δάσος. Οι εικόνες είναι εκπληκτικές

Το περασμένο καλοκαίρι ο Γερμανός κινηματογραφιστής Τζόργκ Νταιμπέρ επισκέφθηκε τη Ζώνη Αποκλεισμού γύρω από το Τσερνόμπιλ. Λίγους μήνες πριν η περιοχή γίνει πεδίο μάχης, ο Ντάιμπερ πέταξε το drone του πάνω από το δάσος γύρω από το εργοστάσιο και φυσικά πάνω από την πόλη-φάντασμα του Πριπιάτ. Το δυστύχημα στις 26 Απριλίου 1986 στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ ακολούθησε η δημιουργία της «Ζώνης». Σε ακτίνα 30χλμ από το εργοστάσιο ο πληθυσμός εκκενώθηκε και σταδιακά η περιοχή αποκλεισμού επεκτάθηκε. Σήμερα καλύπτει μια περιοχή περίπου 2.600 τ χλμ. μέσα στο ουκρανικό έδαφος. Μια περιοχή που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ όπου η ραδιενεργή μόλυνση είναι υψηλότερη και η δημόσια πρόσβαση και η κατοίκηση είναι περιορισμένες. Ελάχιστοι άνθρωποι έχουν επιλέξει να παραμείνουν στη «Ζώνη» η οποία έχει καταληφθεί πλήρως από τη χλωρίδα και την πανίδα. Τον Φεβρουάριο του 2019 ξεκίνησαν συνομιλίες για την εκ νέου χάραξη των ορίων της Ζώνης Αποκλεισμού ώστε να αντικατοπτρίζεται η φθίνουσα ραδιενέργεια των εξωτερικών περιοχών της Ζώνης. Δεν κατέληξαν κάπου.

Ο Ντάιμπερ ανέβασε στο Youtube εκπληκτικές εικόνες από τη «Ζώνη» και έγραψε χαρακτηριστικά:

«Επισκέφθηκα την Ουκρανία στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού και έκανα ένα διήμερο ταξίδι στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ. Και σαν να μην ήταν ήδη αρκετά τραγικά τα γεγονότα που συνδέονται με την περιοχή, λίγους μήνες μετά την επίσκεψη μου, η Ζώνη κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα. Δεν μπορώ ακόμα να το συνειδητοποιήσω.

Υπήρξαν πληροφορίες ότι Ρώσοι στρατιώτες έσκαβαν χαρακώματα στο Κόκκινο Δάσος που είναι μέσα στις πιο μολυσμένες περιοχές, οι μετρητές μας τρελαίνονταν όταν περνούσαμε από εκεί.

Μπορούσες να επισκεφθείς τη Ζώνη μόνο με οργανωμένο τουρ. Παρά το γενικότερο χαρακτήρα της Disneyland της Καταστροφής αυτό το ταξίδι ήταν μια εκπληκτική εμπειρία.  

Στο δικό μας τουρ υπήρχαν τέσσερα άτομα από την Ουκρανία και τη Ρωσία και εγώ ήμουν ο μοναδικός από τη Δύση. Μαζί μας ήταν ένα γλυκό Ρωσο-ουκρανικό ζευγάρι και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα περνούν τώρα.

Προς το παρόν το Τσερνόμπιλ έχει επιστρέψει υπό ουκρανικό έλεγχο αλλά οι μάχες συνεχίζονται σε άλλες περιοχές. Μου ραγίζει την καρδιά να σκέφτομαι τι βιώνουν όλοι αυτοί οι καλοί άνθρωποι και πόσα πρέπει να υποφέρουν».

Στο βίντεο που ακολουθεί είναι φανερό πως μετά από 36 χρόνια η φύση έχει κυριαρχήσει απόλυτα. Τα δέντρα έχουν κρύψει μέρος της εμβληματικής ρόδας του λούνα παρκ στο Πριπιάτ και πολλά κτίρια έχουν… εξαφανιστεί. Η πλειονότητα των υποδομών έχει καταρρεύσει. Η Ζώνη είναι η απόλυτη αντίφαση καθώς αποτελεί την πιο μολυσμένη και παράλληλα «παρθένα» περιοχή.