«Τα μέτρα που επιβλήθηκαν δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια των Ελλήνων»


Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε στην περίοδο της Ελληνικής Κρίσης και τα μέτρα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι είπε για τη Γερμανία, το δημοψήφισμα αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας


Δώδεκα χρόνια μετά το πρώτο Μνημόνιο και λίγες εβδομάδες μετά την έξοδο της Ελλάδας από την Ενισχυμένη Εποπτεία ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μπήκε στη λίστα με εκείνους που ουσιαστικά λένε «συγγνώμη λάθος» για την τακτική που ακολούθησε η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στην ελληνική κρίση. Είχαν προηγηθεί η τέως και η νυν διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λανγκάρντ και Καταλίνα Γκεοργκίεβα, κορυφαίοι αξιωματούχοι της εποχής αλλά ακόμα και Γερμανοί πολιτικοί οι οποίοι ψέλλισαν ότι ίσως η εκδικητική λογική με την οποία λειτούργησε η ηγεσία τους να μην ήταν η ενδεδειγμένη.

Μιλώντας στο Euronews και τη δημοσιογράφο Έφη Κουτσοκώστα ο Γιούνκερ παραδέχθηκε πως τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν πολύ σκληρά και σε πολλές περιπτώσεις δεν σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

«Οι Έλληνες πολίτες έχουν πολλούς, πάρα πολλούς λόγους να είναι περήφανοι γιατί υπέφεραν πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της φρικτής περιόδου. Η αξιοπρέπεια τους δεν ήταν πάντα σεβαστή. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην ελληνική κοινωνία ήταν πολύ αυστηρά.

Έτσι το γεγονός ότι τώρα η Ελλάδα δεν βγήκε από το ευρώ αλλά από το πρόγραμμα είναι καλά νέα για αυτή. Είναι καλά νέα και για την Ευρώπη επίσης γιατί δείχνει, ανεξάρτητα από όλα τα λάθη που έγιναν, ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη υπάρχει και εκείνοι που υπερασπίζονταν την Ελλάδα, όπως η δική μου περίπτωση, είχαν δίκιο να λένε όχι σε εκείνους που ήθελαν να αποβάλουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος» τόνισε αρχικά ο Γιούνκερ.

«Ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός»

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρωτήθηκε αν ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ένωση την Ελλάδα αποτελεί «όπλο» για τους λαϊκιστές και εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι Βρυξέλλες είναι πίσω από τα προβλήματα που μαστίζουν τους ευρωπαϊκούς λαούς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν το πρόβλημα, η Ελλάδα ήταν το πρόβλημα. Γιατί η Ελλάδα για τόσα πολλά χρόνια δεν ενδιαφέρονταν για τους προϋπολογισμούς, για το δημόσιο χρέος κτλ. Το λάθος λοιπόν ήταν της Ελλάδας. Όμως ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Τελικά η επιτυχία είναι εκεί μετά από τόσες προσπάθειες, η επιτυχία είναι εκεί. Οι λαϊκιστές λοιπόν δεν έχουν επιχειρήματα αν αναφέρονται στην Ελλάδα. Πρέπει, όπως έκανα κι εγώ, να θαυμάζουν το θάρρος των Ελλήνων και να μην προσπαθούν να χειραγωγήσουν τα αποτελέσματα και την ιστορία» υποστήριξε.

«Η Γερμανία δεν ήταν η μοναδική…»

Στο ερώτημα αν η υπόθεση της Ελλάδας έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κυριαρχείται από τη Γερμανία ο Γιούνκερ τόνισε: «Αναφορικά με την Ελλάδα η Γερμανία δεν ήταν η μόνη χώρα που ήταν πολύ επικριτική απέναντι της. Οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί, οι Σλοβάκοι, οι Σλοβένοι, οι Φινλανδοί και άλλοι δεν σταμάτησαν να επιτίθενται στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της επονομαζόμενης Ελληνικής Κρίσης. Η Γερμανία δεν ήταν η μοναδική. Δεν ήλεγχε ούτε ελέγχει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάποιες φορές οι Γερμανοί εγχώρια δίνουν αυτή την εντύπωση ότι είναι τα αφεντικά της Ευρώπης. Αυτό όμως δεν ισχύει» υποστήριξε.

Η δημοσιογράφος όμως επέμεινε και τόνισε στον Γιούνκερ ότι «όταν οι Γερμανοί αλλάζουν άποψη σε κάτι τότε όλοι τους ακολουθούν και τότε βρίσκεται μια πανευρωπαϊκή λύση». Συνέβη στην περίπτωση της Ελλάδας, συμβαίνει και τώρα.

«Ναι αλλά δεν συμβαίνει μόνο λόγω των Γερμανών. Οι Γερμανοί γίνονται όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι. Είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες γιατί και οι 27 πήραν έναν μάθημα. Όταν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ενωμένες και κάνουν λίγο-πολύ τα ίδια πράγματα είναι ο καλύτερος τρόπος για την Ευρώπη να αντιμετωπίσει κρίσεις αυτού του είδους».

«Σκάνδαλο το δημοψήφισμα. Στο τέλος εφαρμόστηκε το ίδιο πρόγραμμα»

Ο Γιουνκέρ κλήθηκε να απαντήσει αν στην περίπτωση της Ελλάδας η Ευρώπη έδειξε ποτέ αλληλεγγύη στην Ελλάδα με απτό τρόπο χωρίς να ζητά επίπονα μέτρα. «Πολλές στιγμές. Όταν ο πρωθυπουργός Τσίπρας αποφάσισε να κάνει δημοψήφισμα για το πρόγραμμα. Έπρεπε να παλέψω σκληρά για να αποτρέψω κράτη-μέλη να ζητήσουν επίσημα την έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ. Γιατί αυτό το δημοψήφισμα ήταν σε μεγάλο βαθμό ένα σκάνδαλο. Ο λαός της Ελλάδας είπε όχι αλλά το πρόγραμμα το οποίο είχε αποφασιστεί εφαρμόστηκε. Το πρόγραμμα ήταν ακριβώς…».

«Το ίδιο; Ήταν το ίδιο με αυτό το οποίο ψήφισαν όχι» αναρωτιέται η δημοσιογράφος.

«Ναι. Ήταν ένα λάθος για του Έλληνες γιατί ψήφισαν για κάτι το οποίο πλέον δεν υπήρχε. Ήταν αχρείαστο και δημιούργησε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Η Ελλάδα βρέθηκε κάτω από περισσότερο πίεση από πριν, θα ήθελα λοιπόν να ξεχάσω αυτό το κεφάλαιο» απάντησε ο Γιούνκερ.

«Λάθος οι τυφλοί προϋπολογισμοί λιτότητας»

Όσο για τα μαθήματα που έδωσε η ελληνική κρίση τόνισε: «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα. Και πάντα θεωρούσα ότι η διανομή της προσπάθειας μεταξύ φτωχών και πλουσίων δεν ήταν αρκετά ισορροπημένη. Μέρος αυτού τους λάθους έγινε γιατί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΔΝΤ, στη Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, τα χρόνια πριν από εμένα, εφαρμόσαμε ένα τυφλό προϋπολογισμό λιτότητας. Αυτό ήταν λάθος. Θα ήθελα η Κομισιόν να λαμβάνει υπ’ όψη της της κοινωνικές συνέπειες των εργαλείων που χρησιμοποίησε για να αντιμετωπίσει. Αυτό δεν είναι ένα θέμα υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Αυτό είναι ένα θέμα για τους πολιτικούς» τόνισε.

«Η Ελλάδα δεν παίζει τον ρόλο που θα έπρεπε να παίζει»

Κλείνοντας αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα και τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας: «Νομίζω ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την κατάσταση τώρα και την κατάσταση με την οποία πάλευα από την αρχή του αιώνα έως το 2015, όταν τελικά ορίσαμε τη σωστή απάντηση στο ελληνικό πρόβλημα. Όμως η Ελλάδα έχει ακόμα τεράστιες δυσκολίες. Βρίσκεται σε μια ταραχώδη περιοχή της Ευρώπης. Η Τουρκία, οι παραβιάσεις της τουρκικής αεροπορίας, τα θέματα με τις γεωτρήσεις, το γεγονός ότι γειτονεύει με το βόρειο μέρος της Αφρικής, οι πρόσφυγες. Είναι μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Οι εποχές είναι ακόμα δύσκολες. Νομίζω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι δεν παίζει στην Ευρώπη το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει. Χωρίς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ήταν ολοκληρωμένη και θα ήθελα η Ελλάδα να υψώσει με ισχυρότερο τρόπο τη φωνή της».