Το γκέι ζευγάρι που αυτοκτόνησε επειδή δεν μπορούσε να είναι μαζί

Μια διπλή τραγωδία από την Αρμενία που κάνει τον γύρο του κόσμου. Οι αποκαλύψεις της φίλης του δεκαεξάχρονου δίνουν μια διαφορετική εκδοχή στην ιστορία 


Δύο νεαρά αγόρια στάθηκαν μπροστά στην γέφυρα Νταβτασέν στο Γερεβάν της Αρμενίας 92 μέτρα πάνω από τον ποταμό Ραζντάν. Έδωσαν ένα φιλί, πιάστηκαν από τα χέρια και έπεσαν στο κενό.

Αυτή είναι η ιστορία του Τιγκράν και του Αρσέν, ενός γκέι ζευγαριού από την Αρμενία. Οι δύο νέοι αποφάσισαν να δώσουν μαζί τέλος στη ζωή τους καθώς φαίνεται ότι δεν άντεχαν τον ρατσισμό εναντίον τους λόγω της σεξουαλικής τους επιλογής. Η ιστορία ωστόσο πήρε μια διαφορετική τροπή, όταν έγιναν γνωστές οι ηλικίες των δύο παιδιών.

Η ιστορία ήρθε αρχικά στο φως από μια φίλη του Αρσέν η οποία αποκάλυψε μέσω Twitter ότι τα δύο παιδιά έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Πριν αυτοκτονήσουν οι νεαροί δημοσίευσαν φωτογραφίες τους στο Instagram γράφοντας: «Happy End». Πήραμε μαζί την απόφαση να μοιραστούμε τις φωτογραφίες και να κάνουμε τα επόμενα βήματα».

Σε μία από τις φωτογραφίες ανταλλάσσουν ένα φιλί, σε μια άλλη δείχνουν τις βέρες τους, ενώ αρκετές τους δείχνουν μαζί σε τρυφερές στιγμές.


Οι πρώτες πληροφορίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο παιδιά είχαν δεχθεί έντονο πόλεμο από τους γονείς τους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποδεχθούν την ομοφυλοφιλική σχέση τους. Γι’ αυτό μάλιστα ο Αρσέν το είχε σκάσει από το σπίτι του.

Πριν την αυτοκτονία το ζευγάρι φέρεται να δέχθηκε και απειλές. Η ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων της χώρας, Pink Armenia, δήλωσε: «Οι νεαροί άνδρες είχαν ακόμη πολλά χρόνια ζωής μπροστά τους, αλλά λόγω της μισαλλοδοξίας απέναντί τους, προχώρησαν σε αυτό το τραγικό βήμα. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι πολύ εξοικειωμένα με το αίσθημα της απομόνωσης και της παρεξήγησης από την οικογένεια και την κοινωνία. Αυτό το τραγικό περιστατικό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Αρμενία δεν είναι ασφαλή και δεν προστατεύονται από την κοινωνία ή το κράτος», ενώ τόνισε ότι η ανάρτηση του ζευγαριού κατακλύστηκε από χυδαία ομοφοβικά σχόλια μετά το θάνατό τους. Υπήρξαν μάλιστα αναφορές ότι και η μητέρα του Αρσέν είχε κάνει απειλητικά σχόλια στις κοινές φωτογραφίες των παιδιών, ωστόσο στη συνέχεια διέγραψε το σχόλιο της οπότε δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ότι όντως υπήρξε αυτό το σχόλιο.

Η ομοφυλοφιλία στην Αρμενία παραμένει ένα θέμα ταμπού. Αποποινικοποιήθηκε μόλις το 2003 αλλά πολλοί εξακολουθούν να επιλέγουν να κρατούν μυστικές τις σχέσεις τους καθώς υφίστανται έντονες διακρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αρμενία κατατάσσεται στην 47η από τις 49 θέσεις σχετικά με την αποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων στην Ευρώπη και βρίσκεται μπροστά μόνο από τη Ρωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Σε μια έρευνα του 2012, το 55% των Αρμενίων δήλωνε ότι θα σταματούσε να κάνει παρέα με κάποιον αν μάθαινε ότι είναι ομοφυλόφιλος, ενώ το 70% θεωρούσε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι «περίεργοι».

Η διαφορά ηλικίας

Τα πράγματα περιπλέχθηκαν όταν έγινε γνωστή η ηλικία των παιδιών. Ο Αρσέν ήταν μόλις 16 ετών, ενώ ο Τιγκράν 21.

Σε ένα νέο μήνυμά της, η φίλη του Αρσέν επιτέθηκε σε όσους καταφέρονται εναντίον της μητέρας του παιδιού. Σύμφωνα με την φίλη, η μητέρα του Αρσέν ήταν πάντα υποστηρικτική και τον αγαπούσε πολύ και ο μόνος λόγος που αντιδρούσε σε αυτή τη σχέση ήταν η διαφορά ηλικίας. Μάλιστα, η κοπέλα υποστηρίζει ότι ο Αρσέν που αυτή ήξερε δεν θα αυτοκτονούσε ποτέ από μόνος του καθώς της είχε πει ότι δεν είχε τέτοια δύναμη. Ουσιαστικά με την ανάρτησή της υπονοεί ότι ο ενήλικος Τιγκράν χειραγώγησε τον Αρσέν ώστε να οδηγηθούν στην αυτοκτονία. Σύμφωνα πάντα με την φίλη του Αρσέν, η αιτία της αυτοκτονίας δεν ήταν η πολεμική που δέχθηκε το ζευγάρι λόγω της ομοφυλοφιλίας τους, αλλά λόγω της διαφοράς ηλικίας. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νόμο της Αρμενίας η ηλικία συναίνεσης ξεκινά στα 16, οπότε νομικά δεν έκαναν κάτι παράνομο.

Το μόνο σίγουρο στην ιστορία των δύο παιδιών είναι ο θάνατός τους. Δύο νέα παιδιά που οδηγήθηκαν στο θάνατο είτε λόγω της σεξουαλικής τους προτίμησης είτε λόγω της διαφοράς ηλικίας είτε, το πιο πιθανό, ενός συνδυασμού όλων αυτών.