Η «νεκροτομή του εξωγήινου» που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση


Το 1995 μια εκπομπή του Fox παρουσίασε τη νεκροτομή ενός εξωγήινου που είχε βρεθεί στο Ρόσγουελ. Το φιλμ προκάλεσε σάλο και μέχρι σήμερα κάποιοι το θεωρούν γνήσιο. Τι υποστηρίζουν οι δημιουργοί του και τι αποκάλυψε η έρευνα

 

Ήταν το βράδυ της 28ης Αυγούστου 1995 όταν το τηλεοπτικό δίκτυο Fox μετέδωσε μια ωριαία εκπομπή που προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Το «Alien Autopsy: Fact or Fiction» παρουσίασε αυτό ακριβώς που υποσχόταν ο τίτλος του. Ένα φιλμ που θεωρητικά κατέγραφε μια νεκροτομή εξωγήινου σώματος. Όχι τυχαία, την παρουσίαση της εκπομπής ανέλαβε ο ηθοποιός Τζόναθαν Φρέικς, γνωστός από τον ρόλο του στη σειρά Star Trek: The Next Generation. Υποστήριξε ότι στα κακής ποιότητας ασπρόμαυρα πλάνα, βλέπαμε τα σώμα ενός εξωγήινου που βρέθηκε μετά την πτώση ιπτάμενου δίσκου στο Ρόσγουελ (Νέο Μεξικό) το 1947.

Ήταν τόσο μεγάλη η επιτυχία του «Alien Autopsy: Fact or Fiction?» που το Fox επανέλαβε την εκπομπή δύο ακόμα φορές. Μάλιστα η δεύτερη και «μη λογοκριμένη» επανάληψη, τον Νοέμβριο του 1995, έπιασε και τα καλύτερα νούμερα με 11.7 εκατ. τηλεθεατές και μερίδιο 14%. Γρήγορα το βίντεο της νεκροτομής ενός «γκρι» έγινε παγκόσμιο «φαινόμενο» και μεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς σε όλο τον πλανήτη. Πολλοί ήταν εκείνοι που πίστεψαν ότι τελικά βρέθηκε μια αδιαμφησβήτητη απόδειξη ύπαρξης προηγούμενου εξωγήινου πολιτισμού. Ήταν όμως έτσι;

Ο άνθρωπος πίσω από το φιλμ

Το πρώτο ερώτημα που γεννήθηκε μετά τη μετάδοση της εκπομπής είναι πώς το βίντεο της νεκροψίας έφτασε στα χέρια του Fox. H έρευνα αποκάλυψε ένα όνομα, Ρέι Σαντίλι. Ο Βρετανός μουσικός και παραγωγός ήταν αυτός που είχε πουλήσει στο Fox το βίντεο το οποίο είχε συνολική διάρκεια 17 λεπτά. Φημολογείται ότι μόνο από το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο ο Σαντίλι πήρε 200.000 δολάρια για τη «νεκροτομή».

Μιλώντας στην εφημερίδα Daily News ο Βρετανός υποστήριξε ότι αγόρασε το βίντεο από έναν φωτογράφο του αμερικάνικου στρατού. «Το παζάρευα για δύο ολόκληρα χρόνια πριν τελικά το αγοράσω το 1992. Στην αρχή ακουγόταν γελοίο αλλά ο τύπος ακουγόταν ειλικρινής» τόνισε ο Σαντίλι. Ο Βρετανός είπε επίσης ότι είχε στείλει αποσπάσματα από το φιλμ στην  Kodak ζητώντας να το χρονολογήσει. Του απάντησαν ότι είναι του 1937, του 1947 ή του 1967.

Στην ωριαία εκπομπή του το Fox παρουσίασε και την άποψη ειδικών για το φιλμ της νεκροψίας. Μεταξύ άλλων μίλησε ο βραβευμένος με Όσκαρ για «special effects», Σταν Γουίλσον, ο κινηματογραφιστής Αλέν Νταβιό και ο ιατροδικαστής Σίριλ Βέχτ. Όλοι τους υποστήριξαν ότι το υλικό φαίνεται να είναι αυθεντικό. Το Fox πάντως έλαβε τα μέτρα του για να μην διωχθεί νομικά και προσέθεσε στον τίτλο τη φράση «Fact or Fiction?».

Οι πρώτες αποκαλύψεις

Με τη «νεκροψία» πλέον να συζητείται παντού πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να αναλύσουν το βίντεο για να εντοπίσουν τυχόν ανακολουθίες με την εποχή που θεωρητικά τραβήχτηκε (1947) αλλά και τις διαδικασίες. Το περιοδικό «The Skeptical Inquirer» αποκάλυψε ότι ολόκληρο το φιλμ ήταν 17 λεπτά ενώ το Fox στη «μη λογοκριμένη» έκδοση μετέδωσε μόλις τέσσερα.  Προσέθεσε ότι πράγματι τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι της εποχής αλλά κατά τη νεκροψία τα όργανα φαίνεται να αφαιρούνται πολύ εύκολα σαν να μην συνδέονταν με το σώμα.

Ο Σαντίλι «αυτοπαγιδεύτηκε» το 1997 όταν ανέβασε φωτογραφίες με τα κουτιά που θεωρητικά περιείχαν το φιλμ. Έγραφαν «Department of Defense», όνομα που δεν υπήρχε το 1947 όταν φέρεται να έγινε το δυστύχημα στο Ρόσγουελ. Εκείνη την περίοδο η συγκεκριμένη υπηρεσία λεγόταν «National Military Establishment». Μετονομάστηκε τον Αύγουστο του 1949.

Βλέποντας τα στοιχεία να δείχνουν ότι πρόκειται για απάτη το Fox είδε μια ακόμα ευκαιρία. Το 1998 παρουσίασε την εκπομπή «Worlds Greatest Hoaxes: Secrets Finally Revealed» όπου μεταξύ άλλων ασχολήθηκε με την «νεκροψία». Στο τηλεοπτικό σόου εμφανίστηκε ο Έλιοτ Γουίλις ο οποίος υποστήριξε ότι του ζητήθηκε από έναν Βρετανός επιχειρηματία να φτιάξει ένα βίντεο νεκροψίας εξωγήινου. «Είναι ο ίδιος που είχε παραγγείλει και το πρώτο φιλμ με το οποίο δεν είχα σχέση. Τώρα μου ζήτησε να είναι κάτι πιο εξεζητημένο» υποστήριξε ο Γουίλις.

Ενώ δύο από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι είχαν παραποιηθεί οι δηλώσεις τους  καθώς είχαν πει ξεκάθαρα πως πιστεύουν ότι είναι απάτη, εμφανίστηκε και ο σκηνοθέτης Τζον Τζόπσον. Αποκάλυψε ότι το Fox του είχε ζητήσει να αναλάβει τις συνεντεύξεις που έπαιξαν στο «Alien Autopsy: Fact or Fiction?». Συναντήθηκε με τον Σαντίλι στο Λονδίνο. «Είπα στο Fox και τον παραγωγό Ρόμπερτ Κίβιατ ότι τα πάντα είναι μια απάτη. Μου απάντησε ότι αν το παρουσιάζαμε έτσι η τηλεθέαση δεν θα ήταν καλή» τόνισε.

Τελικά ήταν… αναπαράσταση

Τον Απρίλιο του 2006 σε συνέντευξη του στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky ο Ρέι Σαντίλι υποστήριξε πως τελικά το φιλμ της «νεκροτομής» ήταν μια αναπαράσταση του αρχικού το οποίο είχε δει το 1992. «Περιέχει μόνο λίγα καρέ από το γνήσιο» θα πει. Τόνισε πως όταν κατάφερε τελικά να αγοράσει το αρχικό φιλμ ήταν σε κάκιστη κατάσταση και κατάφερε να διασώσει μόνο κάποια μικρά κομμάτια. «Τα υπόλοιπα δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν λόγω της θερμοκρασίας και της υγρασίας» θα πει.

Ο παραγωγός Γκάρι Στιούφιλντ δήλωσε ότι «αποκατέστησε» το φιλμ κινηματογραφώντας μια προσομοίωση νεκροτομής με ένα ψεύτικό σώμα, βασισμένη όμως πάνω σε αυτά που είχε δει ο Σαντίλι το 1992. «Κάποια καρέ από το αρχικό φιλμ παράμεναν» υποστήριξε και αυτός αλλά δεν θέλησε να αποσαφηνίσει ποια είναι αυτά.

Εντόσθια κοτόπουλου και μαρμελάδα

Ο Σαντίλι είπε ότι η «προσομοίωση» έγινε στο σαλόνι ενός άδειου διαμερίσματος στον Λονδίνο. Ο γλύπτης Τζον Χάμφρεϊς ήταν ο δημιουργός των δύο εξωγήινων πτωμάτων. Για το εσωτερικό τους χρησιμοποίησε εγκεφάλους από πρόβατα, μαρμελάδα βατόμουρο, και εντόσθια από κοτόπουλο. Ο Χάμφρεϊς έπαιξε και τον ρόλο του επικεφαλής στο φιλμ για να μπορεί να ελέγχει τη διαδικασία. Η «νεκροτομή» γυρίστηκε σε δύο μέρη και στη συνέχεια τα «πτώματα» κόπηκαν σε κομμάτια και κατέληξαν στον κάδο απορριμμάτων.

Ο Χάμφρεϊς ήταν ο δημιουργός και τον «εξωγήινων» αντικειμένων που εμφανίζονται στο φιλμ. Όσο για τον κάμεραμαν ο οποίος εμφανίζεται στην «νεκροτομή» και διαβάζει μια δήλωση ήταν ένας άστεγος που πληρώθηκε από τον Σαντίλι και τον Σιούφελντ.  



«Ο αδελφός μου και η κοπέλα μου»

Το 2017 στην υπόθεση μπήκε και μια… ελληνική πινελιά. Ο κινηματογραφιστής Σπύρος Μελάρης αποκάλυψε ότι συμμετείχε στο «πρότζεκτ». «Ο Σαντίλι μου ζήτησε να τον βοηθήσω γιατί ήθελε να φτιάξει ένα βίντεο με νεκροτομή εξωγήινου» θα πει και θα επιβεβαιώσει τον ρόλο του Χάμφρεϊς. Αυτό που θα προσθέσει στην ιστορία είναι ότι οι «στρατιωτικοί» που εμφανίζονται στο φιλμ είναι «ο αδελφός μου και η κοπέλα μου». O Μελάρης έχει ανεβάσει στο Youtube ολόκληρο το βίντεο στο οποίου τη δημιουργία συνέβαλε. 

Έως σήμερα ο Σαντίλι υποστηρίζει ότι η «νεκροψία του εξωγήινου» είναι η αναπαράσταση ενός γνήσιου φιλμ που είδε το 1992. Σε δήλωση επέλεξε να χρησιμοποιήσει τη λέξη «αποκατάσταση».

«Δεν το πουλήσαμε στο δίκτυο ως γεγονός. Τους είπαμε ότι είναι δική τους απόφαση το πώς θα το παρουσιάσουν. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν αποκατάσταση, δεν ήταν απάτη. Ήταν μια προσεκτική αποκατάσταση του γνήσιου φιλμ» τονίζει.

Λίγους μήνες μετά την πρώτη μετάδοση του «Alien Autopsy: Fact or Fiction» σε ένα επεισόδιο των X-Files, τα οποία επίσης «έπαιζαν» στο Fox, η Ντέινα Σκάλι θα πει στον Φοξ Μόλντερ για ένα βίντεο «εξωγήινης νεκροτομής»: «Αυτό είναι μεγαλύτερη απάτη και από εκείνο που έδειξαν στο Fox».