Η ιστορία του «November Rain» των Guns n’ Roses


Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εμβληματική μπαλάντα της κορυφαίας ροκ μπάντας


Κάθε χρόνο, με το που μπαίνει ο Νοέμβριος, ένα τραγούδι γεμίζει τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι άλλο από το «November Rain» την εμβληματική μπαλάντα των Guns nRoses. Ένα πολύ μελωδικό και ξεχωριστό κομμάτι της μπάντας με ένα επικό βίντεο-κλιπ. Το «November Rain» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του συγκροτήματος και δικαίως τοποθετείται σε κάθε λίστα με τις κορυφαίες ροκ μπαλάντες όλων των εποχών. Πίσω του κρύβει μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με διαφωνίες, μια μεγάλη επένδυση και μια ακόμα μεγαλύτερη δικαίωση.

«Ο Axl έπαιζε το κομμάτι στο πιάνο από το 1983»

Το κομμάτι είναι ένα δημιούργημα του Axl Rose ο οποίος το συνέθεσε κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίες του ’80 όταν ήταν μέλος της μπάντας L.A. Guns. Κάποιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο Rose εμπνεύστηκε από μπαλάντες του Έλτον Τζον.

Ο Tracii Guns, εκ των ιδρυτών των Guns nRoses και μέλος των L.A. Guns, θυμάται: «Γράφαμε αυτό τον δίσκο για τους L.A. Guns το 1983 και ο Axl έπαιζε το November Rain. Το έπαιζε στο πιάνο τότε και μάλιστα το παρουσίαζε με το ίδιο όνομα που τελικά κυκλοφόρησε. Το σόλο της κιθάρας είναι εκπληκτικό, είναι κι αυτό δικό του. Ήταν το μοναδικό πράγμα που ήξερε να παίζει τότε αλλά ήταν δικό του.

Μου έλεγε «κάποια μέρα αυτό το τραγούδι θα είναι πολύ κουλ» και του απαντούσα πως είναι ήδη κουλ. «Δεν είναι όμως ακόμα ολοκληρωμένο» μου τόνιζε. Κάθε φορά που βρισκόμασταν σε ένα ξενοδοχείο ή όπου είχε πιάνο έπαιζε αυτό το κομμάτι. Τον ρωτούσα πότε επιτέλους θα το ολοκληρώσει και η απάντηση του ήταν: Δεν ξέρω τι να κάνω με αυτό. Χρειάζομαι βοήθεια».

Αρχικά το τραγούδι είχε διάρκεια 25 λεπτών και o Slash, κιθαρίστας των Guns nRoses, στη βιογραφία του υποστηρίζει ότι το 1988 ηχογράφησαν μια πιο σύντομη «version» μαζί με τον κιθαρίστα των Nazareth, Μάνι Τσάρλτον. Το κομμάτι… έπεσε στα 18 λεπτά αλλά έμεινε στο συρτάρι.

Δεν το ενέκριναν τα υπόλοιπα μέλη

Ο ίδιος ο Axl Rose θα αποκαλύψει πως πίεζε τα άλλα μέλη της μπάντας να ηχογραφήσουν όλοι μαζί το «November Rain» και να το βάλουν σε άλμπουμ τους. Συνάντησε όμως σθεναρή αντίσταση καθώς οι υπόλοιποι δεν ήθελαν η μπάντα να κυκλοφορήσει μια συμφωνική μπαλάντα, όπως έκαναν άλλα γκρουπ, και επέμεναν στον σκληρό ήχο με τον οποίο είχαν ταυτιστεί οι Roses. Η επιμονή του Axl Rose απέδωσε και το κομμάτι ηχογραφήθηκε το 1990 για το άλμπουμ «Use Your Illusion I». Η τελική του version ήταν 8 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα. Κυκλοφόρησε ως single τον Φεβρουάριο του 1992.

Ο Slash υποστηρίζει ότι το μεγάλο σόλο του «November Rain» είναι ένας δικός του αυτοσχεδιασμός. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι της μπάντας και μέχρι τον Νοέμβριο του 2021 ήταν το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι που μπαίνει στο Top 10 του Billboard. «Το αποκαλούσαν το τραγούδι Layla» θα πει ο Slash λόγω του ορχηστρικού δεύτερου μέρους του όπως το Layla του Έρικ Κλάπτον.

Το επικό και πανάκριβο βίντεο

Αν και δεν κατάφερε να φτάσει στο νούμερο ένα στα charts των ΗΠΑ το κομμάτι έγινε άμεσα πολύ μεγάλη επιτυχία. Εκεί όμως που απογειώθηκε είναι όταν κυκλοφόρησε το εκπληκτικό βίντεο-κλιπ του. Το «November Rain» μπήκε στο πρόγραμμα του MTV και έγινε από τα αγαπημένα των τηλεθεατών.

Το βίντεο σκηνοθέτησε ο Άντι Μόραχαν και είναι εμπνευσμένο από ένα μικρό διήγημα του συγγραφέα Ντελ Τζέιμς με τίτλο «Without You» (εκδόθηκε το 1995 μαζί με άλλα κείμενα στο βιβλίο The Language of Fear). Το διήγημα μιλά για έναν ροκ σταρ που προσπαθούσε να αντιμετωπίζει την ξαφνική απώλεια της συντρόφου του η οποία αυτοκτόνησε με ένα όπλο. Ο ροκ σταρ νιώθει ενοχές γιατί είχε παρατήσει πολλές φορές την σύντροφο του κατά τη διάρκεια της σχέσης τους.

Πρωταγωνίστρια στο βίντεο είναι το κορυφαίο μοντέλο της εποχής και σύντροφος τότε του Axl Rose, Στέφανι Σέιμουρ. Τα γυρίσματα έγιναν χειμώνα στο Νέο Μεξικό και η εκκλησία έξω από την οποία παίζει ο Slash χτίστηκε εκεί για τις ανάγκες του βίντεο. Τα εσωτερικά πλάνα του γάμου τραβήχτηκαν στην καθολική εκκλησία του Αγ.Μπρένταν στο Λος Άντζελες ενώ χρησιμοποιήθηκαν πλάνα και από μια live εμφάνιση της μπάντας. Παρότι και πάλι υπήρξαν διαφωνίες τελικά όλοι συμφώνησαν να επενδυθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό για το βίντεο του «November Rain» το οποίο με κόστος πάνω από 1,5εκατ. δολάρια παραμένει ένα από τα ακριβότερα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ. Το 2018 το βίντεο του «November Rain» έγινε το πρώτο βίντεο που έφτασε το ένα δισεκατομμύριο views στο Youtube και είχε δημιουργηθεί πριν εμφανιστεί η πλατφόρμα στο διαδίκτυο. Πλέον πλησιάζει τα δυο δισ. views. 

Το αποτέλεσμα δικαίωσε την επένδυση αλλά το γεγονός ότι επένδυσαν τόσο πολύ στην εικόνα δεν άρεσε σε όλα τα μέλη της μπάντας. «Μπήκαμε σε αυτή την τεράστια παραγωγή βίντεο και το November Rain ήταν υπερβολικό. Μας πήρε τόσο χρόνο και ενέργεια. Στο τέλος ήταν ένα εξαιρετικό βίντεο αλλά τότε ήταν που άρχισα να συνειδητοποιώ ότι είχε χαθεί ο έλεγχος» θα δηλώσει ο Slash το 2004.

Αγάπη χωρίς ανταπόκριση…  

Με την πάροδο του χρόνου το «November Rain» μπήκε δικαιωματικά στο πάνθεον με τις κορυφαίες ροκ μπαλάντες όλων των εποχών. Σήμερα αποτελεί ένα κλασικό κομμάτι και ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ροκ μουσικής των 90s όπου μπάντες με σκληρό ήχο παρουσίασαν και μια διαφορετική πλευρά τους με συμφωνικές μπαλάντες γεμάτες συναίσθημα.

Σε μια συνέντευξη του ο Axl Rose ρωτήθηκε για τους στίχους του November Rain και είπε: «Αναφέρεται σε αυτή την κατάσταση που δεν θέλεις να είσαι, στην κατάσταση που καλείσαι να αντιμετωπίσεις μια αγάπη χωρίς ανταπόκριση».

Οι στίχοι του November Rain:

When I look into your eyes

I can see a love restrained

But darlin' when I hold you

Don't you know I feel the same?

Nothin' lasts forever

And we both know hearts can change

And it's hard to hold a candle

In the cold November rain

We've been through this such a long long time

Just tryin' to kill the pain, ooh yeah

Love is always coming, love is always going

No one's really sure who's lettin' go today

Walking away

If we could take the time to lay it on the line

I could rest my head just knowin' that you were mine

All mine

So if you want to love me then darlin' don't refrain

Or I'll just end up walkin' in the cold November rain

Do you need some time on your own?

Do you need some time all alone?

Ooh, everybody needs some time on their own

Ooh, don't you know you need some time all alone

I know it's hard to keep an open heart

When even friends seem out to harm you

But if you could heal a broken heart

Wouldn't time be out to charm you?

Oh, oh, oh

Sometimes I need some time on my own

Sometimes I need some time all alone

Ooh, everybody needs some time on their own

Ooh, don't you know you need some time all alone

And when your fears subside

And shadows still remain, oh yeah

I know that you can love me when there's no one left to blame

So never mind the darkness, we still can find a way

'Cause nothin' lasts forever, even cold November rain

Don't ya think that you need somebody?

Don't ya think that you need someone?

Everybody needs somebody

You're not the only one

You're not the only one

Don't ya think that you need somebody?

Don't ya think that you need someone?

Everybody needs somebody

You're not the only one

You're not the only one

Don't ya think that you need somebody?

Don't ya think that you need someone?

Everybody needs somebody

You're not the only one

You're not the only one

Don't ya think that you need somebody?

Don't ya think that you need someone?

Everybody needs somebody