Τι συνέβη στον Λαρς Μίτανκ; Ο πιο διάσημος αγνοούμενος του Youtube εξαφανίστηκε... τρέχοντας


To μυστήριο της εξαφάνισης του Λαρς Μίτανκ. Ο Γερμανός τουρίστας o ο οποίος το 2014 έφυγε τρέχοντας από το αεροδρόμιο της Βάρνας στη Βουλγαρία και από τότε δεν τον έχει δει ποτέ ξανά κανείς

Αυτό που θα ήταν μια απόδραση στην καλοκαιρινή Βουλγαρία κατέληξε σε μια εξαφάνιση και ένα μυστήριο που ακόμα αναζητά λύση. Στις 30 Ιουνίου 2014 ο 28χρονος Λαρς Μίτανκ ταξίδεψε, μαζί με πέντε φίλους του, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ήταν το πρώτο του ταξίδι εκτός Γερμανίας. Ο Λαρς ζούσε στη μικρή πόλη Ίτσεχοε και εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο εκεί. Είχε παρέες, μια σύντροφο και επισκεπτόταν συχνά τους γονείς του ειδικά από τότε που ο πατέρας του είχε υποστεί εγκεφαλικό. Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για ένα άτομο φιλικό και ευχάριστο που δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Διακοπές στη Βάρνα

Ο Λαρς με την παρέα του πήγαν στο θέρετρο Golden Sands στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. «Οι μέρες περνούσαν πολύ γρήγορα. Χαλαρώναμε στην παραλία, κολυμπούσαμε στην πισίνα, παίζαμε ποδόσφαιρο και πηγαίναμε σε κλαπ» θα πει ο Πολ Ρόχμαν, ένας από τους φίλους του Λαρς.

Ένα άλλο μέλος της παρέας, ο Τιμ Σουλντ, λέει πώς το μόνο περίεργο πράγμα που είχε παρατηρήσει είναι ότι ο Λαρς δεν έτρωγε πολύ. Επέλεγε μια σούπα ή μια μικρή σαλάτα. Γενικότερα όμως η συμπεριφορά του ήταν κανονική.

Στις 6 Ιουνίου 2014, μια μέρα πριν το ταξίδι της επιστροφής, η παρέα πήγε σε ένα μπαρ στη Βάρνα. Εκεί συνάντησαν άλλους Γερμανούς. Ο Λαρς, φανατικός οπαδός της Βέρντερ Βρέμης, διαπληκτίστηκε μαζί τους για το ποδόσφαιρο. Αυτοί ήταν οπαδοί της Μπάγερν Μονάχου.

Όταν πλέον έφυγαν από το μπαρ ο Λαρς είπε ότι θα συνεχίσει μόνος του και εξαφανίστηκε για το υπόλοιπο της νύχτας. Εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο το επόμενο πρωί και είπε στους φίλους του ότι τον χτύπησαν τέσσερις άντρες που είχαν προσλάβει οι Γερμανοί με τους οποίους είχε διαπληκτιστεί στο μπαρ. Είχε ένα χτύπημα στο σαγόνι και ρήξη τυμπάνου στο αυτί του.

Επισκέφθηκε έναν γιατρό ο οποίος του συνέστησε να μην πετάξει εκείνη την ημέρα και του έδωσε να πάρει το αντιβιοτικό Cefprozil των 500mg. Οι φίλοι του Λαρς του πρότειναν να αναβάλουν την αναχώρηση και να μείνουν μαζί του αλλά αυτός επέμενε να φύγουν. Στις 7 Ιουνίου πέταξαν για Γερμανία και άφησαν πίσω τον 28χρονο.

Η αρχή της παράνοιας

Ο Λαρς έκανε τσεκ-άουτ μαζί με τους φίλους του και στη συνέχεια πήγε στο ξενοδοχείο «Color Varna» και έκλεισε δωμάτιο για ένα βράδυ. Το ξενοδοχείο ήταν φτηνό και κοντά στο αεροδρόμιο. Εκεί ξεκίνησε η παράνοια…

Από το δωμάτιό του τηλεφώνησε στη μητέρα του Σάντρα και ψιθυριστά της είπε ότι κάποιοι προσπαθούν να τον ληστέψουν ή να τον σκοτώσουν. Της ζήτησε να ακυρώσει τις κάρτες. Σε βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου φαίνεται να περπατά νευρικός στο λόμπι και τους διαδρόμους, να κοιτάζει από τα παράθυρα και να κρύβεται σε ένα ασανσέρ. Στη μια το βράδυ της 8ης Ιουλίου 2014 έφυγε από το ξενοδοχείο και επέστρεψε μια ώρα αργότερα. Το πρωί τηλεφώνησε και πάλι στη μητέρα του λέγοντας ότι αυτοί που τον κυνηγούν πλησιάζουν.

Η εξαφάνιση

Λίγες ώρες μετά, ο Λαρς πήγε στο αεροδρόμιο της Βάρνας. Έστειλε μήνυμα στη μητέρα του ότι έφτασε εκεί. Θεωρητικά θα έπαιρνε την πτήση για Γερμανία.

Ο 28χρονος επισκέφθηκε τον γιατρό του αεροδρομίου Κόστα Κοστόφ. «Ήταν νευρικός και περίεργος. Τους είπα ότι είναι εντάξει και μπορεί να ταξιδέψει για το σπίτι του. Δεν έφευγε όμως από το γραφείο μου. Επέμενε να με ρωτάει για το φάρμακο που έπαιρνε», θα πει ο Κοστόφ. Κάποια στιγμή στο γραφείο μπήκε ένας εργάτης καθώς εκείνη την περίοδο γίνονταν εργασίες ανακαίνισης στο αεροδρόμιο.

Ο Λαρς πανικοβλήθηκε, άρχισε να τρέμει και φώναζε: «Δεν θέλω να πεθάνω εδώ. Πρέπει να φύγω από εδώ!». Σηκώθηκε και έφυγε βιαστικά. Άφησε πίσω του όλες τις αποσκευές του. Μέσα υπήρχε το πορτοφόλι, το διαβατήριο και το κινητό του.  Τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου δείχνουν τον Λαρς να φεύγει τρέχοντας σε κατάσταση πανικού. Μόλις βγαίνει από το κτίριο απομακρύνεται, πηδά έναν φράχτη και εξαφανίζεται τρέχοντας σε ένα χωράφι. Είναι οι τελευταίες εικόνες που υπάρχουν από τον Λαρς Μίτανκ. Εδώ και έξι χρόνια δεν τον έχει δει ξανά κανείς…

Όταν η εξαφάνιση του γνωστοποιήθηκε η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις. Το βίντεο από τις κάμερες του αεροδρομίου έγινε viral. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει τον 28χρονο να… δραπετεύει από το αεροδρόμιο και να χάνεται. Κάπως έτσι έγινε «ο πιο διάσημος αγνοούμενος στο YouTube».

Η έρευνα και οι θεωρίες

Η υπόθεση του Λαρς Μίτανκ γέννησε δύο μεγάλα ερωτηματικά. Τι τον οδήγησε σε αυτή την παρανοϊκή συμπεριφορά και πώς κατάφερε να εξαφανιστεί σε μια ξένη χώρα την οποία δεν γνώριζε. Η μητέρα του συνεργάστηκε με τις βουλγαρικές αρχές και προσέλαβε ιδιωτικό ντετέκτιβ αλλά οι έρευνες δεν οδήγησαν κάπου.

Ως πιθανό αίτιο για την συμπεριφορά του 28χρονου θεωρήθηκε το αντιβιοτικό που του είχε δοθεί όμως ο γιατρός του αεροδρομίου υποστήριξε ότι ο νεαρός δεν το πήρε ποτέ. «Δεν πήγε καν να υλοποιήσει τη συνταγή. Δεν πήρε ποτέ το αντιβιοτικό. Η συμπεριφορά του λοιπόν δεν θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα παρενέργειας. Δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε έναν λόγο που έφυγε με τέτοιο πανικό από το γραφείο. Είμαι ακόμα μπερδεμένος με ό,τι συνέβη» λέει ο Κοστόφ. Η μητέρα του τονίζει ότι ο Λαρς δεν αντιμετώπισε ποτέ κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα ούτε έπαιρνε κάποιο φάρμακο.

Έναν χρόνο μετά την εξαφάνιση του, ένας οδηγός φορτηγού υποστήριξε ότι τον είδε να κάνει ωτοστόπ στη Βάρνα. Μέσα στα επόμενα χρόνια υπήρξαν και άλλες αναφορές. Το 2019 ένας οδηγός φορτηγού στη Γερμανία κατέθεσε ότι στο δρόμο από τη Δρέσδη προς το Σίλντοφ πήρε έναν άντρα που έκανε ωτοστοπ και έμοιαζε με τον Λαρς.  Είχε μακριά μαλλιά και μούσι και φαινόταν κουρασμένος και υποσιτισμένος. Ο οδηγός δεν γνώριζε την υπόθεση, είδε αργότερα τη φωτογραφία του Λαρς και τον αναγνώρισε. Η έρευνα δεν οδήγησε πουθενά.

Περίπου 20εκατ. άτομα έχουν δει το βίντεο με την εξαφάνιση του Λαρς Μίτανκ. Έξι χρόνια μετά όμως παραμένει εξαφανισμένος. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες για το τι συνέβη και πού βρίσκεται ο νεαρός. Δύο σενάρια είναι αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες. Ο Λαρς Μίτανκ κατέρρευσε ψυχολογικά μετά την επίθεση που δέχθηκε και αποφάσισε να εξαφανιστεί. Είτε είναι νεκρός, είτε περιφέρεται μέσω ωτοστόπ και ζει σαν ερημίτης. Δεν έχει βρεθεί γιατί δεν θέλει να βρεθεί καθώς φοβάται ακόμα ότι θα τον σκοτώσουν.

Αν ζει ακόμα ο Λαρς Μίτανκ είναι σήμερα 35 ετών, έχει ύψος 1.80, είναι ξανθός και έχει ένα σημάδι στον πήχη του δεξιού του χεριού.