Πάμελα και Τόμι Λι: Η ιστορία πίσω από το διαβόητο βίντεο


Το παρασκήνιο πίσω από το πώς κλάπηκε μέσα από το σπίτι τους το ερωτικό βίντεο του ζευγαριού και πώς τελικά κυκλοφόρησε σε όλον τον πλανήτη.

«Προσπάθησα να βγάλω από τη ζωή μου αυτή την κλεμμένη κασέτα για να επιβιώσω. Και τώρα έρχονται όλα ξανά στην επιφάνεια. Νιώθω άρρωστη. Μου άφησε τραύματα» ακούγεται να λέει η Πάμελα Άντερσον στο ντοκιμαντέρ του Netflix, «Pamela: A Love Story». Το επονομαζόμενο sεx-tape της 56χρονης σήμερα ηθοποιού είχε προκαλέσει σάλο το 1996. Εκείνη την περίοδο η Πάμελα ήταν παγκόσμιο αντικείμενο του πόθου και ήταν ίσως η πρώτη φορά που μια τόσο διάσημη ηθοποιός εκτιθόταν με αυτόν τον τρόπο. Πώς όμως κατέληξε μια βιντεοκασέτα με ιδιωτικές στιγμές να κυκλοφορεί σε όλο τον πλανήτη;

Η ανακαίνιση

Όλα ξεκίνησαν από μια ανακαίνιση της έπαυλης στο Μαλιμπού όπου ζούσαν ο ντράμερ Τόμι Λι και η Πάμελα. Το ζευγάρι υποστήριξε ότι το συνεργείο που είχε αναλάβει τη δουλειά δεν την έκανε σωστά. Ο Τόμι Λι (γεννήθηκε στην Αθήνα και η μητέρα του είναι Ελληνίδα) τους απέλυσε λέγοντας ότι δεν πρόκειται να τους πληρώσει αλλά δεν έμεινε σε αυτό.

Όταν ένας οικοδόμος Τρόι Τόμπκινς και ο ηλεκτρολόγος Ραντ Γκότιε  πήγαν στην έπαυλη για να μαζέψουν τα εργαλεία τους, ο Τόμι Λι τους επιτέθηκε και τους απείλησε με όπλο. «Ποτέ δεν ήμουν ιδιαίτερα δημοφιλής με τους ανθρώπους αλλά και ποτέ δεν με είχαν απειλήσει με όπλο. Τρελάθηκε» θα πει ο Γκότιε .

Γιός ενός διάσημου ηθοποιού ο Γκότιε  προσπάθησε να κάνει κι αυτός καριέρα στη βιομηχανία του θεάματος. Κατέληξε όμως να είναι ένα «τρολ των στούντιο», γυρνούσε και έκανε μικροδουλειές. Πέρασε και από τον ερωτικό κινηματογράφο συμμετέχοντας σε 75 ταινίες και ήταν γνωστός για το γεγονός ότι πίστευε σε κάθε είδους θεωρία συνωμοσίας.

Η εκδίκηση

Μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον Τόμι Λι αποφάσισε να εκδικηθεί. Θα έκλεβε το τεράστιο χρηματοκιβώτιο που υπήρχε στο γκαράζ της έπαυλης. Εκεί ο ντράμερ των Motley Crew κρατούσε τα όπλα του και η Πάμελα τα κοσμήματα της. Ο Γκότιε δεν γνώριζε ότι το ζευγάρι κρατούσε εκεί και μια βιντεοκασέτα με προσωπικές τους στιγμές. Ένα βίντεο συνολικά 54 λεπτών που είχε τραβηχτεί την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1995 και μεταξύ άλλων περιείχε ερωτικές σκηνές (συνολικά οκτώ λεπτά).

«Ετοίμαζα όλο το καλοκαίρι του 1995 την κλοπή. Πέρασα πολλά βράδια έξω από το σπίτι παρακολουθώντας έως τις 3-4 το πρωί. Δεν βιάστηκα» λέει ο Γκότιε. Το σχέδιο του ήταν να σκεπαστεί με μια λευκή φλοκάτη και να μπει στο γκαράζ μπουσουλώντας. Θεωρούσε ότι μέσα στο βράδυ στις κάμερες θα φαινόταν σαν το σκυλί που είχε το ζευγάρι.

Τον Οκτώβριο του 1995 ο Γκότιε αποφάσισε να κάνει την κίνηση του. Ήταν το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου στις 03:00 όταν μπήκε στον κήπο της έπαυλης. Φορούσε τη φλοκάτη και είχε μαζί του ένα καρότσι μεταφοράς προϊόντων. Το ζευγάρι κοιμόταν στον τρίτο όροφο. Ο Γκότιε  απενεργοποίησε τις κάμερες (τις οποίος ο ίδιος είχε τοποθετήσει) και υποστηρίζει ότι έφτασε ως την κρεβατοκάμαρα και είδε την Πάμελα και τον Τόμι Λι.

Στη συνέχεια πήγε στο γκαράζ, έβαλε το χρηματοκιβώτιο στο καρότσι και φρόντισε να μην φαίνεται ότι λείπει. Βγήκε με τη λεία του στον δρόμο και τη φόρτωσε στο βαν του. «Σε κάποια φάση χτύπησα στην κεντρική πύλη και έκανα θόρυβο. Φοβήθηκα πάρα πολύ. Τελικά κατάφερα να το φορτώσω. Ήταν πολύ βαρύ και ήταν δύσκολο» θα πει ο ίδιος. Σύμφωνα με μια μαρτυρία στο βανάκι περίμενε ο Τρόι Τόμπκινς, ο οικοδόμος που είχε επίσης απειλήσει ο Λι. Δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

«Είδαμε δολάρια να περνούν μπροστά από τα μάτια μας»

Ο Γκότιε (αριστερά στη φωτό) μετέφερε το χρηματοκιβώτιο σε μια αποθήκη και χρειάστηκε περίπου μια ώρα για να το ανοίξει. Υποστηρίζει ότι δεν βρήκε μέσα όπλα (ο Τόμι Λι λέει ότι είχε δύο πυροβόλα και ένα δίκανο). Επιβεβαιώνει όμως ότι βρήκε ρολόγια, κοσμήματα, φωτογραφίες και το λευκό μπικίνι που είχε φορέσει η Πάμελα Άντερσον στον γάμο της που έγινε στην παραλία. «Μέσα εκεί βρήκα και μια κασέτα Hi8 tape, από αυτές που έμπαιναν σε κάμερες χειρός. Την πήρα και πήγα στο στούντιο που δούλευα. Ήταν ένα στούντιο για ερωτικές ταινίες. Καθίσαμε και την είδαμε με τον ιδιοκτήτη Μίλτον Ίνγκλεϊ (δεξιά στη φωτό). Όταν διαπιστώσαμε τι περιέχει είδαμε δολάρια να περνούν μπροστά στα μάτια μας. Σκεφτήκαμε όμως ότι για τέτοιο σκοτώνουν και κόσμο» λέει ο Γκότιε .

Από εκεί πέρα ανέλαβε ο Ίνγκλεϊ. Έκανε αντίγραφα της κασέτας και κατέστρεψε το πρωτότυπο που θα αποτελούσε στοιχείο ποινικής δίωξης. Το επόμενο βήμα ήταν να βρουν τους ανθρώπους που θα αγόραζαν το βίντεο. Ο πρώτος που πλησίασε ο Ίνγκλεϊ ήταν ο διάσημος πορνοστάρ Ρον Τζέρεμι τον οποίο γνώριζε πολλά χρόνια. Ο έμπειρος Τζέρεμι όπως κατάλαβε τι είχε συμβεί και απέρριψε την πρόταση του Ίνγκλεϊ. «Δεν μου έδειξε υπογραφές της Πάμελα και του Τόμι ότι επιτρέπουν να δημοσιευθεί. Με αυτά δεν παίζεις» θα πει ο Τζέρεμι.

Ο Ίνγκλεϊ προσέγγισε κι άλλους παραγωγούς και εταιρίες αλλά κανείς δεν ήθελε να εμπλακεί. Είχε μόνο μια πρόταση από έναν πλούσιο ιδιώτη, εκτός ΗΠΑ. Προσέφερε ένα εκατομμύριο δολάρια αλλά η προσφορά θεωρήθηκε πολύ μικρή.

Τελικά μίλησε με τον Λουίς Περαΐνο, γιό ενός από τα αφεντικά της οικογένειας Κολόμπο, μια από αυτές που ελέγχουν τη Μαφία στις ΗΠΑ. Ο Περαΐνο είχε εταιρία παραγωγής ερωτικών ταινιών. Τόνισε στον Ίνγκλεϊ πως δεν θέλει να αναλάβει τη διανομή αλλά του δάνεισε (με τον σχετικό τόκο) 50.000 δολάρια για να πουλήσει το βίντεο στο διαδίκτυο. Εκείνη την εποχή υπολογίζεται ότι 25εκατ. Αμερικάνοι και συνολικά 40εκατ. παγκοσμίως είχαν πρόσβαση στο ίντερνετ. Οι διαδικτυακές οικονομικές δοσοληψίες ήταν ακόμα μια γκρίζα περιοχή και η κατάσταση έμοιαζε με μαύρη αγορά.

«Ήμασταν σίγουροι ότι έτσι θα βγάλουμε πολλά λεφτά. Κοιτούσα κάστρα στην Ισπανία για να τα αγοράσω» θα πει ο Γκότιε.

«Στο Λος Άντζελες κυκλοφορεί ένα ερωτικό βίντεο της Πάμελα»

Με τα χρήματα του Περαΐνο ο Ινγκλεϊ έφταιξε χιλιάδες αντίγραφα και προσέλαβε κάποιον για να ανεβάσει τις ιστοσελίδες: pamse x.com, pamlee.com and pamse xtape.com. Στα συγκεκριμένα σάιτ έδιναν οδηγίες πως θα αποκτήσει κανείς το ερωτικό βίντεο. Έστελνες χρήματα στη Νέα Υόρκη σε ένα υποκατάστημα καναδικής εταιρίας με μπλουζάκια. Από εκεί τα χρήματα μεταφέρονταν σε έναν λογαριασμό τράπεζας στο Άμστερνταμ. Η κάθε κασέτα κόστιζε 59,95 δολάρια. Ο Ίνγκλεϊ και ο Γκότιε  ήταν σίγουροι ότι θα πλουτίσουν. Μάλιστα ο πρώτος οργάνωσε πάρτι για να γιορτάσει.

Ένα υπάλληλος του Ίνγκλεϊ υπέκλεψε το βίντεο και έκανε τα δικά του αντίγραφα. Άρχισε να τα πουλάει για 175 δολάρια το ένα. Ο ίδιος (ο οποίος έχει μείνει ανώνυμος) λέει πως τελικά πούλησε περίπου 500 κασέτες. Στα τέλη του 1995 άρχισε να κυκλοφορεί η φήμη ότι υπάρχει ερωτικό βίντεο της Πάμελα με τον Τόμι Λι. Σε έναν άρθρο της στον Δεκέμβριο του 1995 η βρετανική Daily Mail έκανε την πρώτη επίσημη αναφορά. «Ακούγεται ότι στο Λος Άντζελες πωλείται έναν ερωτικό βίντεο της Πάμελα με τον Τόμι Λι να κάνουν σεξ πάνω στο γιό τους» ανέφερε το κείμενο.

Ο ντετέκτιβ και η συμμορία

Παρότι είχαν περάσει δύο μήνες το ζευγάρι δεν είχε καταλάβει ακόμα ότι το χρηματοκιβώτιο τους είχε κλαπεί. Έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του Ιανουαρίου του 1996 για να «ανακαλύψουν» ότι κάτι έλειπε από το γκαράζ τους. Το δήλωσαν στην αστυνομία και προσέλαβαν τον ιδιωτικό ερευνητή Άντονι Πελικάνο για να διαλευκάνει την υπόθεση.

Ο ντετέκτιβ εντόπισε γρήγορα τον Ίνγκλεϊ αλλά αυτός του είπε ότι απλά είχε αγοράσει ένα αντίγραφο από τον διακοσμητή Γκέριν Σουίνγκ. «Καθόμουν στο σπίτι μου με έναν φίλο όταν εμφανίστηκε ο Πελικάνο. Φορούσε λευκό κοστούμι. Με πλησίασε και με πέταξε στο πάτωμα. Μου είπε: Ξέρουμε ότι το έκανες, ξέρουμε ότι πήρες την κασέτα» λέει ο Σουίνγκ. Οι εξηγήσεις που έδωσε έπεισαν τον Πελικάνο.

Λίγες μέρες μετά στο στούντιο του Ίνγκλεϊ εμφανίστηκαν μέλη συμμορίας μοτοσικλετιστών. Στο στούντιο βρισκόταν ο συνεργάτης του Ίνγκλεϊ που είχε πουλήσει αντίγραφα. Οι μοτοσικλετιστές τον απείλησαν με όπλο. Έψαχναν τον Γκότιε και του έστειλαν μήνυμα: Πες του ότι θα επιστρέψουμε και θα του ανατινάξουμε τα αρχ@@@ αν δεν επιστρέψει την κασέτα.

Ο υπεύθυνος ασφαλείας των Motley Crue είχε υπάρχει μέλος τον Hells Angels και πιθανότατα αυτός είχε στείλει τους μοτοσικλετιστές στο στούντιο. Συνέχισαν να επισκέπτονταν το στούντιο κάθε 2-3 μέρες. Ο Γκότιε  είχε τρομοκρατηθεί, κοιμόταν ελάχιστα και μετακόμισε στο σπίτι ενός φίλου του.

Το Penthouse και οι μηνύσεις

Η Πάμελα Άντερσον και ο Τόμι Λι συνειδητοποίησαν ότι πλέον κυκλοφορούσαν δεκάδες (τουλάχιστον) αντίτυπα και όταν έμαθαν ότι ένα από αυτά το έχει το περιοδικό Penthouse, πανικοβλήθηκαν. Οι υπεύθυνοι του περιοδικού τους διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κυκλοφορήσουν το υλικό ή φωτογραφίες του. Στις 29 Μαρτίου 1996 το ζευγάρι κατέθεσε μηνύσεις κατά των υπευθύνων για την κλοπή και τη διανομή αλλά και όσων έχουν στα χέρια τους αντίγραφο του βίντεο.

Την επόμενη μέρα το θέμα ξέσπασε στα ΜΜΕ. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα περιοριστικών μέτρων που κατέθεσε το ζευγάρι και το Penthouse κυκλοφόρησε τον Ιούνιο με εξώφυλλο την Πάμελα Άντερσον και μέσα λεπτομερή περιγραφή του βίντεο, χωρίς εικόνες από αυτό. Τον Αύγουστο δικαστής στο Λος Άντζελες ενέκρινε τελικά τα περιοριστικά μέτρα.

Διαφυγή στο Άμστερνταμ

Με μηνύσεις να έχουν κατατεθεί εναντίον τους, μέλη συμμορίας να τους αναζητούν και τον Περαΐνο να τους ρωτάει πότε θα του δώσουν αυτά που του χρωστούν, οι Ίνγκλεϊ και Γκότιε  αποφάσισαν να… εξαφανιστούν. Ταξίδεψαν στο Άμστερνταμ και από εκεί άρχισαν να διαφημίζουν το ερωτικό βίντεο σε ιστοσελίδες και φόρουμ. Προσπαθούσαν να πουλήσουν όσο περισσότερες κασέτες μπορούσαν αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν τον… νόμο της αγοράς: Αν κάποιος αγόραζε την κασέτα μπορούσε να την αντιγράψει και την πουλήσει επίσης.

Στα μέσα του 1996 ένα κύμα από ιστοσελίδες, που προσέφεραν το ερωτικό βίντεο της Πάμελα Άντερσον, σάρωσε το διαδίκτυο. Νaked-celebs.com, pamwatch.com and bobsnudecelebs.com και πολλά άλλα. Τα έσοδα του Ίνγκλεϊ έπεσαν δραματικά και ο Περαΐνο έπρεπε να πληρωθεί. Τους είχε δώσει το αρχικό κεφάλαιο αλλά χρωστούσε τους τόκους. O Ίνγκλεϊ γνώριζε ότι ο Περαΐνο είχε διαγνωστεί με καρκίνο. Αν κέρδιζε αρκετό χρόνο ίσως ο Περαΐνο να έχανε τη μάχη και το χρέος να εξαφανιζόταν.

Ο γιός του αφεντικού της Μαφίας όμως αποφάσισε να κινηθεί. Κάλεσε τον Γκότιε  σε δείπνο, τον μέθυσε και του έδωσε ναρκωτικά και ξεκίνησε τις ερωτήσεις. Ήταν πεπεισμένος ότι οι Ίνγκλεϊ και Γκότιε  είχαν βγάλει πολλά λεφτά και τα είχαν κρύψει.

Ο Γκότιε  του εξήγησε ότι δεν υπάρχουν χρήματα αλλά ο Περαΐνο του τόνισε πως πρέπει να δουλέψει για να καλύψει τα χρέη του φίλου του. Τον ανάγκασαν να γίνει «εισπράκτορας» οφειλών για τη Μαφία.

Οι μεγάλοι κερδισμένοι και οι φήμες για ιδιωτικό συμφωνητικό

Στις αρχές Οκτωβρίου 1997 δικαστήριο διέταξε επισήμως τον Ίνγκλεϊ να σταματήσει να αντιγράφει και να πουλάει την κασέτα. Ήδη όμως ήταν πολύ αργά. Ένας 25χρονος ιδιοκτήτης ερωτικών ιστοσελίδων, ο Σεθ Βαρσάβσκι (φωτό) ανακοίνωσε στις 3 Νοεμβρίου 1997 ότι θα ανεβάσει το βίντεο στο διαδίκτυο. Ο ίδιος θα πει ότι δεν περίμενε ότι θα του το επιτρέψουν αλλά το δικαστήριο δεν αντέδρασε. Στις 7 Νοεμβρίου 1997 το βίντεο έπαιξε σε λούπα για πέντε συνεχόμενες ώρες στην ιστοσελίδα ClubLove.

Έχοντας πλέον αποδεχθεί ότι δεν μπορούν να σταματήσουν την κυκλοφορία του η Πάμελα Άντερσον και ο Τόμι Λι αποφάσισαν να διαπραγματευτούν με τον Βαρσάβσκι. Πίστευαν ότι μπορούν να παραχωρήσουν τα δικαιώματα για το ίντερνετ χωρίς να έχει δικαίωμα για πώληση εκτός διαδικτύου. «Θυμάμαι που διαπραγματευόμασταν και σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουν κάτι τέτοιο» θυμάται ο δικηγόρος του Βαρσάβσκι, Ντέρεκ Νιούμαν. Το ζευγάρι όμως υπέγραψε στις 25 Νοεμβρίου 1997.

Μέσα σε λίγες μέρες το ClubLove εκτοξεύθηκε. Όποιος πλήρωνε τη συνδρομή αποκτούσε πρόσβαση στο βίντεο. Επί μήνες χιλιάδες άτομα καθημερινώς πλήρωναν για να δουν την Πάμελα και τον Τόμι Λι.

Στη συνέχεια ο Βαρσάβσκι υπέγραψε συμφωνία με τον ιδιοκτήτη της Vivid Entertainment, Στίβεν Χιρτς και τον Φεβρουάριο του 1998 το ερωτικό βίντεο κυκλοφόρησε σε βιντεοκασέτα, DVD και CD-ROM. Ο καθένας μπορούσε να το αγοράσει σε βίντεοκλαμπ και sεx-shops. Μέσα στα επόμενα χρόνια πουλήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα.

«Ήταν ένα απίστευτο φαινόμενο. Εκτόξευσε την εταιρία μας στο επόμενο επίπεδο. Το εκπληκτικό είναι ότι εμείς δεν ασχολούμασταν και ήρθε και μας βρήκε» θα πει ο Χιρς.

Οι Ίνγκλεϊ και Γκότιε  είχαν χάσει τον έλεγχο της υπόθεσης. «Έγινα τελικά ο τελευταίος τροχός σε όλη αυτή την ιστορία. Προσπάθησα τόσο πολύ να το κάνω να δουλέψει και τελικά έβγαλα ελάχιστα» θα πει ο Γκότιε . Οι Βασβάβσκι και Χιρς έβγαλαν τεράστια ποσά και το 2000 το Βιβλίο Γκίνες ανακήρυξε την Πάμελα Άντερσον ως «most-downloaded star» όλων των εποχών. Το ερωτικό βίντεο με τον Τόμι Λι της έδωσε αυτό τον τίτλο.

Στίγμα για την Πάμελα, «παράσημο» για τον Τόμι Λι

Όταν η Πάμελα Άντερσον και ο Τόμι Λι είδαν ότι στα βίντεοκλαμπ πωλείται το βίντεο τους εξοργίστηκαν ή τουλάχιστον αυτό δήλωσαν. Υποστήριξαν ότι ο Βαρσάβσκι τους ξεγέλασε και κατέθεσαν μηνύσεις. Κάποιοι όμως λένε ότι μεταξύ του ζευγαριού και του Βαρσάβσκι υπήρχε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό για να μοιράσουν τα κέρδη. Ο πορνοστάρ Ρον Τζέρεμι σε συνέντευξη του είπε ότι η Πάμελα Άντερσον του επιβεβαίωσε ότι έβγαλε χρήματα από το βίντεο.

Η μήνυση του ζευγαριού στον Βαρσάβσκι εκδικάστηκε το 2002. Τους επιδικάστηκαν 740.000 δολάρια στον καθένα. Ο Βαρσάβσκι όμως είχε ήδη μετακομίσει στην Μπανγκόκ και δεν πλήρωσε τίποτα.

Το ερωτικό βίντεο στιγμάτισε τόσο την Πάμελα Άντερσον όσο και τον Τόμι Λι με διαφορετικό όμως τρόπο. Σύμφωνα με τα σεξιστικά κοινωνικά στερεότυπα ο Τομι Λι έγινε ένα πρότυπο ροκ σταρ. Ο… προικισμένος νεαρός ντράμερ που ικανοποιεί την σταρ-αντικείμενο του πόθου, το απόλυτο αρσενικό. Από την άλλη η Πάμελα γελοιοποιήθηκε σε πολλές περιπτώσεις και ουσιαστικά τελείωσε η καριέρα της ως ηθοποιός. Κανείς δεν την υπερασπίστηκε αν και το… έγκλημα της ήταν ότι έκανε έρωτα με τον σύζυγο της ενώ βρίσκονταν σε διακοπές. Το 1998 η Πάμελα Άντερσον χώρισε με τον Τόμι Λι και τα βρήκαν ξανά για λίγο το 2008. Το πάθημα όμως δεν θα της γινόταν μάθημα. Αρκετά χρόνια μετά το πρώτο θα κυκλοφορούσε ένα ακόμα ερωτικό της βίντεο, αυτή τη φορά με άλλον σύντροφο.

Ο Ίνγκλεϊ επέστρεψε στην Καλιφόρνια μετά τον θάνατο του Περαΐνο το 1999. Ζούσε μαζί με την κόρη του έως το τέλος της ζωής του. Ο Γκότιε  άφησε την ερωτική βιομηχανία και εστίασε στη δουλειά του ως ηλεκτρολόγος. «Κάποιες φορές λέω ότι είμαι ο άνθρωπος που έκλεψε την κασέτα της Πάμελα με τον Τόμι Λι και σχεδόν κανείς δεν με πιστεύει. Για εμένα η κασέτα ήταν γλυκιά. Είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι που περνάει καλά και αυτό είναι πολύ όμορφο. Να σας πω την αλήθεια τους ζηλεύω. Μακάρι να είχα κι εγώ  κάτι τέτοιο» θα πει σε μια συνέντευξη του. Τον Φλεβάρη του 2022 μιλώντας στη βρετανική Sun ο Γκότι άλλαξε το αφήγημα του. Υποστήριξε ότι δεν είχε σχέση με την κλοπή της κασέτας και η Μαφία και συγκεκριμένα ένα αφεντικό της οικογένειας Γκαμπίνο τον ανάγκασε να πει ότι το έκανε αυτός.