Τι ώρα είναι στη Σελήνη;


Οι επιστήμονες συμφωνούν πως έχει έρθει ώρα να δοθεί απάντηση στο ερώτημα, κυρίως για πρακτικούς λόγους


Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε ατενίσει τη Σελήνη, ωστόσο πόσοι έχουμε αναρωτηθεί τι ώρα είναι στον δορυφόρο του πλανήτη μας;

Πολύ σύντομα θα έχουμε μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα  , καθώς οι διαστημικές οργανώσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να παραχωρήσουν στο φεγγάρι τη δική του ζώνη ώρας.

Για την επόμενη δεκαετία έχουν προγραμματιστεί δεκάδες σεληνιακές αποστολές. Για την ακριβή και επιτυχή διεξαγωγή τους, τον Νοέμβριο του 2022, οι διαστημικές οργανώσεις ξεκίνησαν συζητήσεις σχετικά με τη σεληνιακή μέτρηση του χρόνου.

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί συστημάτων πλοήγησης συμφωνούν ως προς την ιδιαίτερη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα του καθορισμού ενός κοινού σεληνιακού χρόνου αναφοράς, ο οποίος θα είναι διεθνώς αποδεκτός και στον οποίο θα μπορούν να αναφέρονται όλα τα σεληνιακά συστήματα και οι χρήστες τους.

«Μια κοινή διεθνής προσπάθεια έχει ήδη ξεκινήσει προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο σύντομα να ορίσουμε μια σεληνιακή ώρα» δηλώνσει ο Πιέτρο Τζιορντάνο, μηχανικός συστημάτων πλοήγησης στην ESA (European Space Agency).

Μέχρι τώρα, κάθε νέα αποστολή στο φεγγάρι εκτελούνταν με βάση τη ζώνη ώρας της κάθε χώρας, με κεραίες στο διάστημα που χρησιμοποιούνταν για να κρατούν τα χρονόμετρα του αεροσκάφους συγχρονισμένα με την ώρα της Γης. Ωστόσο σήμερα, η τυπική διατήρηση του χρόνου στο διάστημα είναι απαραίτητη για την σωστή καθοδήγηση και την ομαλή πλοήγηση.

Ακριβώς όπως τα συστήματα GPS στη Γη απαιτούν ακριβή συντονισμό και χρονισμό, το ίδιο ισχύει και για κάθε υποδομή που κατασκευάζεται και λειτουργεί στο φεγγάρι. Έτσι, αυτή η νέα σεληνιακή δυνατότητα θα εγκαινιαστεί με τον σταθμό Gateway της NASA, ο οποίος, από το Νοέμβριο του 2024, θα χρησιμεύσει ως φυλάκιο πολλαπλών χρήσεων που θα περιστρέφεται γύρω από το φεγγάρι.

Ο χρόνος στη Σελήνη

Τα ρολόγια στο φεγγάρι τρέχουν πιο γρήγορα από ότι τα ρολόγια στη Γη, καθώς οι μηχανισμοί μέτρησης του χρόνου πάνε πιο αργά στα ισχυρότερα βαρυτικά πεδία. Επομένως στο φεγγάρι, τα ρολόγια κερδίζουν περίπου 56 μικροδευτερόλεπτα ή εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου την ημέρα, με τον ακριβή ρυθμό τους να εξαρτάται από τη θέση τους στο φεγγάρι.

Το συμφωνημένο σύστημα χρόνου θα πρέπει όμως να είναι πρακτικό για τους αστροναύτες και αυτό θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση σε μια πλανητική επιφάνεια, όπου στην περιοχή του ισημερινού κάθε μέρα διαρκεί 29,5 ημέρες.

Ο Μπέρχαρντ Χάφενμπαχ, μέλος της Ομάδας της ESA, δήλωσε: «Φυσικά, το συμφωνημένο σύστημα χρόνου θα πρέπει επίσης να είναι πρακτικό για τους αστροναύτες. Αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση σε μια πλανητική επιφάνεια όπου στην περιοχή του ισημερινού κάθε μέρα διαρκεί 29,5 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων παγωμένων δεκαπενθήμερων σεληνιακών νυχτών, με τη Γη να είναι μόνο ένας μικρός μπλε κύκλος στον σκοτεινό ουρανό. Αλλά έχοντας δημιουργήσει ένα σύστημα χρόνου εργασίας για το φεγγάρι, μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο και για άλλους πλανητικούς προορισμούς».