Ο φοιτητής που μπήκε σε ένα μπαρ και εξαφανίστηκε για πάντα


Η εξαφάνιση του Μπράιαν Σέιφερ, την Πρωταπριλιά του 2006, στοιχειώνει τις αρχές. Επέλεξε να εξαφανιστεί, δολοφονήθηκε ή έπεσε θύμα κάποιου περίεργου δυστυχήματος;

Η ιστορία της εξαφάνισης του Μπράιαν Σέιφερ θυμίζει σενάριο ταινίας θρίλερ. Τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωταπριλιάς του 2006 ο 27χρονος φοιτητής έπινε με την παρέα του σε ένα μπαρ. Από τότε δεν τον είδε κανείς ποτέ ξανά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας νεαρός εξαφανίζεται είναι όμως οι συνθήκες της εξαφάνισης που κάνουν την υπόθεση ιδιαιτέρως μυστήρια και έχουν πυροδοτήσει διαφόρων ειδών θεωρίες για το τι μπορεί να συμβεί. Πώς ο Μπράιαν Σέιφερ χάθηκε μέσα σε ένα μπαρ και 23 χρόνια δεν υπάρχει μια λογική εξήγηση;

O φοιτητής ιατρικής που ετοίμαζε πρόταση γάμου

Ο Μπράιαν Σέιφερ γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε σε ένα προάστιο του Κολούμπους στο Οχάιο. Ήταν εξαιρετικός μαθητής και το 2003 πήρε πτυχίο στη μικροβιολογία. Την επόμενη χρονιά ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική. Τον Μάρτιο του 2006 η μητέρα, του Ρενέ πέθανε από καρκίνο. Όσοι γνώριζαν τον Μπράιαν θα πουν ότι ήταν ένα μεγάλο χτύπημα γι’ αυτόν αλλά το αντιμετώπιζε καλά.

Την ίδια χρονιά (2006) γνώρισε την συμφοιτήτρια του Αλέξις Γουεϊγκόνερ. Η γνωριμία εξελίχθηκε σε σχέση και σύμφωνα με τους φίλους του Μπράιαν είχε σκοπό να της κάνει πρόταση γάμου. Το ζευγάρι είχε κανονίσει ένα ταξίδι στο Μαϊάμι για τις αρχές Απριλίου και πιθανότατα εκεί ο Μπράιαν θα ζητούσε από την Αλέξις να τον παντρευτεί.

Όσοι τον γνώριζαν μιλούν για έναν υπεύθυνο και χαρούμενο νεαρό που του άρεσαν τα τροπικά μέρη και είχε πάθος με τους Pearl Jam. Είχε κάνει μάλιστα τατουάζ το λογότυπο της μπάντας στο δεξί του χέρι. Το μεγάλο του όνειρο ήταν να φτιάξει τη δική του μπάντα και να κάνει συναυλίες.

Η εξαφάνιση

Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2006 ο Μπράιαν βγήκε για φαγητό με τον πατέρα του, Ράντι. «Έμοιαζε κουρασμένος γιατί το προηγούμενο διάστημα διάβαζε πολύ και κοιμόταν ελάχιστα. Μου είπε ότι είχε κανονίσει να συναντηθεί με τον φίλο του Γουίλιαμ «Κλιντ» Φλόρενς. Σκεφτόμουν πως θα ήταν καλύτερο να ξεκουραστεί αλλά δεν του είπα τίποτα» θα πει ο Ράντι Σέιφερ.  

Στις 21:00 ο Μπράιαν συνάντησε τον Φλόρενς στο μπαρ Ugly Tuna Saloona που βρίσκεται στο Κολόμπους. Μια ώρα μετά τηλεφώνησε στη σύντροφο του Αλέξις η οποία είχε επισκεφθεί την οικογένεια της στο Τολέντο του Οχάιο. Μίλησαν για το επικείμενο ταξίδι τους στο Μαϊάμι. Ανυπομονούσαν και οι δύο. Το πλάνο τους ήταν να συναντηθούν το πρωινό της Δευτέρας 3 Απριλίου.

Αφού ήπιαν σφηνάκια και μια μπίρα ο Μπράιαν με τον Κλιντ Φλόρενς πήγαν σε δύο ακόμα μπαρ. Σύμφωνα με τον Φλόρενς ήπιαν από ένα σφηνάκι στο κάθε μπαρ. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 1ης Απριλίου 2006 συνάντησαν τη φίλη του Φλόρενς, Μέρεντιθ Ριντ. Με το αυτοκίνητο της τούς πήγε και πάλι στο Ugly Tuna Saloona με σκοπό να πιούν ένα τελευταίο ποτό. Το μπαρ είχε κάμερες ασφαλείας και κατέγραψε τις κινήσεις τους. Στις 01:15 φαίνονται να μπαίνουν μαζί και οι τρεις. Στις 01:55 ο Μπράιαν φαίνεται να βγαίνει από το μπαρ και να συζητά με δύο νεαρές κοπέλες. Στη συνέχεια επιστρέφει μέσα. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος.

Μετά τις 02:00 το μπαρ έκλεινε. Ο Φλόρενς και η Ριντ προσπάθησαν να βρουν τον Μπράιαν αλλά δεν τα κατάφεραν. Του τηλεφώνησαν αλλά δεν απαντούσε. Περίμεναν να αδειάσει το μαγαζί αλλά ο 27χρονος δεν ήταν πουθενά. Θεώρησαν ότι είχε επιστρέψει στο διαμέρισμα του και απλά δεν τους ενημέρωσε.

Μέσα στο Σαββατοκύριακό τόσο η σύντροφος του όσο η οικογένεια του τηλεφώνησαν στον Μπράιαν αλλά δεν έλαβαν απάντηση. Όταν το πρωί της Δευτέρας δεν πήρε την πτήση για Μαϊάμι τότε πήγαν στην αστυνομία και δήλωσαν την εξαφάνιση του.

Η έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε άμεσα και συμμετείχαν περίπου 50 αστυνομικοί. Το υλικό από της κάμερες κατέγραψε τις κινήσεις του Μπράιαν και ήταν αυτό που δημιούργησε το μεγάλο ερωτηματικό. Λίγο πριν τις 02:00 ο 27χρονος φαίνεται να επιστρέφει στο μπαρ όμως δεν υπάρχει πλάνο να τον δείχνει να φεύγει. Ο Μπράιαν εξαφανίστηκε μέσα στο μπαρ εκτός κι αν είχε επιμελώς αποφύγει τις κάμερες κατά την έξοδο του. Το μπαρ είχε μια ακόμα έξοδο στο οποίο όμως δεν είχαν πρόσβαση οι πελάτες. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι οδηγούσε σε ένα εργοτάξιο το οποίο ήταν πολύ δύσκολο να το διασχίσεις ειδικά αν είχες καταναλώσει αλκοόλ.

Η αστυνομία εξέτασε το υλικό και από κάμερες κοντινών καταστημάτων αλλά δεν βρήκαν ίχνος του. Αφίσες με το πρόσωπο του μπήκαν στην περιοχή και δεκάδες άτομα κλήθηκαν να καταθέσουν αλλά δεν προέκυψε κάποια χρήσιμη πληροφορία. Το αυτοκίνητο του ήταν παρκαρισμένο έξω από το διαμέρισμα του και δεν έλειπε τίποτα από τα πράγματα του.

Ο πατέρας του Μπράιαν και η Ριντ κατέθεσαν με ανιχνευτή ψεύδους αλλά ο Κλιντ Φλόρενς αρνήθηκε. Τα δύο κορίτσια με τα οποία μιλούσε ο νεαρός, λίγο πριν εξαφανιστεί, κατέθεσαν στην αστυνομία αλλά δεν τους ζητήθηκε να περάσουν από ανιχνευτή ψεύδους.

Η Αλέξις Γουεϊγκόνερ τηλεφωνούσε κάθε βράδυ στο κινητό του Μπράιαν αλλά έβγαινε ο τηλεφωνητής. Σε μια κλήση της τον Σεπτέμβριο του 2006 το τηλέφωνο χτύπησε τρεις φορές. Η εταιρία υποστήριξε ότι ίσως αυτό συνέβη λόγω τεχνικού προβλήματος. Σύμφωνα με μια αναφορά το σήμα του κινητού εντοπίστηκε 23χλμ βορειοδυτικά του Κολούμπους στην μικρή πόλη Χίλιαρντ. Δεν είχε όμως ενσωματωμένο gps και δεν μπορούσε να βρεθεί η ακριβής του θέση. Πάντως τόσο το κινητό όσο και οι κάρτες του Μπράιαν δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ ξανά.

Η υπόθεση πήρε μεγάλη δημοσιότητα και στην εξαφάνιση του Μπράιαν αναφέρθηκε και ο Έντι Βέντερ, ο τραγουδιστής των Peal Jam του αγαπημένου συγκροτήματος του νεαρού. Ο πατέρας του 27χρονου συνέχισε την έρευνα του και απευθύνθηκε ακόμα και σε μέντιουμ. Του είπε ότι το πτώμα του Μπράιαν βρίσκεται στο νερό, κάτω από μια γέφυρα. Οι έρευνες στον ποταμό της περιοχής Ολεντάγκι δεν οδήγησαν κάπου.

Στις αρχές έφτασαν διαφόρων ειδών πληροφορίες. Από το ότι ο Μπράιαν ζούσε στη Σουηδία μέχρι το ότι είναι θύμα του κατά συρροή δολοφόνου γνωστού ως «Happy Face». Τίποτα δεν επιβεβαιώθηκε.

Το 2008 ο Ράντι Σάφερ σκοτώθηκε όταν τον χτύπησε ένα κλαδί που έσπασε ο αέρας. Στο ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων που ανέβηκε στο διαδίκτυο εμφανίστηκε το μήνυμα «Στον μπαμπα, με αγάπη Μπράιαν (Παρθένοι Νήσοι)». Αποδείχθηκε απάτη. Το 2019 ένας άστεγος στην Τιχουάνα ο οποίος έμοιαζε με τον Μπράιαν έφερε και πάλι στο προσκήνιο την υπόθεση. Η σύγκριση όμως των φωτογραφιών απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι ο Σέιφερ.

Οι θεωρίες

Η μια θεωρία αναφορικά με τη μοίρα του Μπράιαν Σέιφερ είναι πως είτε επέλεξε να εξαφανιστεί και βγήκε από το μπαρ φορώντας άλλα ρούχα και καπέλο, είτε χρησιμοποίησε την έξοδο κινδύνου και πέρασε από το εργοτάξιο χωρίς να τον εντοπίσει κάμερα άλλου καταστήματος. Ερευνητής της υπόθεσης που εξέτασε το υλικό από τις κάμερες του Ugly Tuna Saloona δηλώνει 100% σίγουρος ότι ο Μπράιαν δεν βγήκε μεταμφιεσμένος από την κύρια είσοδο.

Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν το σενάριο του δυστυχήματος. Ο νεαρός επιχείρησε να βγει από την έξοδο κινδύνου που οδηγούσε στο εργοτάξιο και έπεσε σε κάποια τρύπα. Οι εργάτες δεν πρόσεξαν το σώμα του και έριξαν από πάνω τσιμέντο. Οι αρχές τονίζουν ότι έγινε ενδελεχής έρευνα στο εργοτάξιο και αποκλείστηκε το ενδεχόμενο αυτό.

Ένα σενάριο εμπλέκει τον φίλο του Κλιντ Φλόρενς κυρίως λόγω της άρνησης του να περάσει από ανιχνευτή ψεύδους. Ο δικηγόρος του Φλόρενς δηλώνει πως συνεργάστηκε απόλυτα με τις αρχές αλλά θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος να μπει στη διαδικασία του ανιχνευτή.

Η σύντροφος του Μπράιαν θεωρεί πάντως ότι ο Φλόρενς αποκρύπτει πληροφορίες. Όσο για τη μοίρα του 27χρονου λέει: «Πιθανότατα είναι νεκρός. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο λόγο που θα τον οδηγούσε να επιλέξει να εξαφανιστεί». Η αστυνομία λέει πως από την έρευνα προέκυψαν τρία βασικά σενάρια για την εξαφάνιση του Μπράιαν Σέιφερ αλλά δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία.

Τον Μάρτιο του 2021 όμως μια ανακοίνωση έδειξε ότι οι αρχές θεωρούν πιθανό ο Μπράιαν να επέλεξε να εξαφανιστεί. Έδωσαν στη δημοσιότητα μια επεξεργασμένη φωτογραφία με το πως θα μπορούσε να μοιάζει στα 42 του πλέον χρόνια.