Ένας αθώος 36 χρονια στη φυλακή λόγω της κατάθεσης μιας 7χρονης


Η τραγική ιστορία του Ρόντνεϊ Λίνκολν. Ένα φρικτό έγκλημα που δεν έκανε και πώς ένα ντοκιμαντέρ του χάρισε τελικά την ελευθερία του

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Απριλίου 1982 μια κραυγή ξύπνησε την 7χρονη Μελίσα Ντέιβις. Ανοίγοντας τα μάτια της είδε στο πάτωμα τη μητέρα της, ΤζοΑν Τέιτ. Αιμορραγούσε και από πάνω της στεκόταν ένας γυμνός άντρας. Όπως θα καταθέσει, «ο άντρας ήρθε στο κρεβάτι μου και με άρπαξε». Την κακοποίησε σεξουαλικά και τη μαχαίρωσε επανειλημμένα. Θεωρώντας ότι η Μελίσα είναι πλέον νεκρή ο δράστης στράφηκε στην 4χρονη αδελφή της, Ρενέ. Την κακοποίησε επίσης σεξουαλικά και την μαχαίρωσε στον λαιμό.

Η μητέρα των κοριτσιών δεν επέζησε της φρικτής επίθεσης. Η Μελίσα και η Ρενέ όμως τα κατάφεραν παρά τα πολύ σοβαρά τους τραύματα. Τις εντόπισε ο θείος τους, Ναθάνιελ Κλίνεϊ και τις μετέφερε έγκαιρα στο νοσοκομείο.

Η αναγνώριση

Τα κορίτσια ήταν οι μοναδικοί μάρτυρες του εγκλήματος που είχε συνταράξει το Σεντ Λούις στο Μιζούρι. Η Μελίσα είπε στις αρχές πως ο δολοφόνος είναι «ο Μπιλ που μόλις ήρθε από το Χόλιγουντ. Έχει έναν κίτρινο σκαραβαίο και βοήθησε τη μαμά να φτιάξει το αυτοκίνητο του. Μείναμε στο σπίτι του κάποια φορά. Ζούσε με τη μητέρα μου απέναντι από μια παιδική χαρά».

Οι πληροφορίες οδήγησαν την αστυνομία στη σύλληψη του 37χρονου Ρόντνεϊ Λίνκολν, έναν πρώην σύντροφο της μητέρας των κοριτσιών. Ο Λίνκολν είχε φυλακιστεί το 1973 όταν σκότωσε έναν άντρα μετά από καυγά σε μπαρ. Αυτός αρνήθηκε τα πάντα. «Ο Θεός ξέρει ότι δεν είμαι άγγελος. Ναι, σκότωσα έναν άντρα αλλά ποτέ στη ζωή μου δεν θα μπορούσα να βλάψω ένα παιδί. Για κανέναν λόγο» είπε.

Οι αρχές όμως ήταν πεπεισμένες πως έχουν στα χέρια του τον δράστη. Έδειξαν στην Μελίσα τις φωτογραφίες δύο ανδρών. Η μια ήταν ενός συγγενή της και η άλλη του Λίνκολν. Ένας από τους δύο είναι ο κακός άνθρωπος που σκότωσε τη μητέρα σου, της είπαν και αυτή έδειξε τον Λίνκολν. Τη φωτογραφία του την έδειξαν και στη 4χρονη Ρενέ η οποία έκλεισε τα μάτια με τα χέρια της.

Όταν η Μελίσσα κλήθηκε να ξεχωρίσει τον δράστη ανάμεσα σε τέσσερα άτομα (τα τρία με μακριά μαλλιά) έδειξε τον Λίνκολν ο οποίος ήταν ο μοναδικός με κοντά μαλλιά.

Ένοχος

Με την κατάθεση της 7χρονης αλλά και αυτή ενός ειδικού ο οποίος υποστήριξε ότι μια τρίχα που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος είναι του Ρόντνεϊ Λίνκολν (δεν υπήρχε τεχνολογία DNA εκείνη την εποχή) επήλθε η καταδικαστική απόφαση. Ο Ρόντνεϊ Λίνκολν κρίθηκε ένοχος και η ποινή του ήταν ισόβια χωρίς τη δυνατότητα αναστολής. Θα πέθαινε στη φυλακή.

Με την ταμπέλα του τέρατος που βίασε και αποπειράθηκε να σκοτώσει παιδιά ο Λίνκολν βίωσε μια κόλαση τα πρώτα χρόνια. «Ήταν μια πολύ σκληρή κατάσταση που χρειάστηκε περίπου 10 χρόνια για να αλλάξει. Κάποια στιγμή αποδέχθηκα ότι θα είμαι για πάντα σε αυτή την κατάσταση και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει. Είχα χάσει κάθε ελπίδα» θα πει ο ίδιος.

Το ντοκιμαντέρ

Η κόρη του, Κέι (η οποία ήταν 13 όταν συνελήφθη ο πατέρας της) ήταν πεπεισμένη για τη αθωότητα του. Συγκέντρωσε στοιχεία και ζήτησε βοήθεια από το Midwest Innocence Project, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά καταδικασμένους που θα μπορούσαν να είναι αθώοι. Το 2010 η Κέι κατάφερε το δικαστήριο να δεχθεί μια σύγκριση DNA της τρίχας που είχε βρεθεί στον τόπο του εγκλήματος με αυτό του πατέρα της. Τα προφίλ δεν ταίριαζαν αλλά δικαστής έκρινε ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να ανατραπεί η καταδίκη. Ο Ρόντνεϊ Λίνκολν παρέμεινε στη φυλακή.

Το 2015 ο Ναθάνιελ Κλίνεϊ είδε ένα ντοκιμαντέρ για τον κατά συρροή δολοφόνο Τόμι Λιν Σελς ο οποίος είχε σκοτώσει πάνω από 20 άτομα και εκτελέστηκε τον Απρίλιο του 2014. Επικοινώνησε με την Μελίσα και της ζήτησε να δει το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ (η Ρενέ είχε πεθάνει από καρκίνο το 2008).  

Όταν η Μελίσα είδε το ντοκιμαντέρ για τον Σελς έπαθε σοκ. «Ο Ρόντνεϊ Λίνκολν δεν σκότωσε τη μητέρα μου. Δεν αποπειράθηκε να σκοτώσει εμένα και την αδελφή μου. Ήταν ο Τομι Λιν Σελς» έγραψε στο Facebook. Στο πρόσωπο που διαβόητου κατά συρροή δολοφόνου είχε αναγνωρίσει τον άντρα που είχε δει τη νύχτα της φρίκης.

«Όταν το πέπλο έπεσε μπροστά από τα μάτια μου τρομοκρατήθηκα. Είχα κρατήσει έναν αθώο άντρα στη φυλακή για 34 χρόνια. Δεν ήξερα ότι είχα κάνει λάθος αλλά το είχα κάνει. Όταν το συνειδητοποίησα ήταν τόσο οδυνηρό. Βλέποντας τον Σελς στην τηλεόραση επανήλθαν καταπιεσμένες αναμνήσεις από εκείνο το βράδυ. Ήταν σκηνές και ήχοι σαν να βλέπω τηλεόραση με κακό σήμα. Μόνο που στη θέση στην οποία βρισκόταν ο Ρόντνεϊ αυτή τη φορά ήταν ο Τομι Σελς. Σκηνές που είχα καταχωνιάσει μέσα μου και με έκαναν να συνειδητοποιήσω τι συνέβη το βράδυ που σκοτώθηκε η μαμά», θα πει η Μελίσα.

Τηλεφώνησε στην Κέι για να απολογηθεί. «Έκλαιγε τόσο πολύ που δεν μπορούσα να καταλάβω τι έλεγε. Επαναλάμβανε συνέχεια τη λέξη λυπάμαι. Δίναμε αυτή τη μάχη για τόσα πολλά χρόνια και ήταν εκπληκτικό που τώρα είχαμε και την οικογένεια των θυμάτων στο πλευρό μας» θυμάται η Κέι.


Το επόμενο βήμα για την Μελίσα ήταν να επισκεφθεί τον Ρόντνεϊ Λίνκολν στη φυλακή και να του ζητήσει να τη συγχωρέσει. Η φωτό πάνω είναι από αυτή τη συνάντηση. Η Κέι αριστερά, η Μελίσα στο κέντρο και ο Λίνκολν δεξιά. «Δεν έχω τίποτα να σου συγχωρέσω. Δεν έχεις καμία ευθύνη. Ήσουν ένα επτάχρονο παιδί που πέρασε μια κόλαση. Σε χειραγώγησαν. Κατηγορώ την αστυνομία και όχι εσένα» της είπε.

Ελεύθερος

Η Μελίσα έστειλε επιστολή στον κυβερνήτη του Μιζούρι και του ζήτησε να δώσει χάρη στον Ρόντνεϊ Λίνκολν. «Έκανα ένα λάθος και είμαι συντετριμμένη. Νιώθω απίστευτες τύψεις για τον ρόλο μου. Σας ζητώ να ελευθερώσετε τον Ρόντνεϊ Λίνκολν ώστε να μπορέσω να βρω ηρεμία. Είναι ώρα αυτή η τραγωδία να τελειώσει» έγραψε.

Χρειάστηκαν τρία χρόνια ακόμα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία αποφυλάκισης. Στις 3 Ιουνίου 2018 ο 73χρονος πλέον Ρόντνεϊ Λίνκολν πέρασε την πύλη της φυλακής. Είχε περάσει 36χρονια στο κελί για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε. «Όταν πέρασα από την πόρτα σταμάτησα και κοίταξα πίσω για να δω αν κάποιος θα μου πει: Όχι δεν μπορείς να φύγεις, σταμάτα. Ήταν μια ομάδα αστυνομικών αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να μου χαμογελούν. Ακόμα και ο αέρας μου φαινόταν διαφορετικός. Ήθελα να χορτάσω κάθε στιγμή ελευθερίας» θα πει.

Με τον Τόμι Λιν Σελς να έχει εκτελεστεί η δολοφονία της ΤζοΑν Τέιτ και η απόπειρα δολοφονίας των κοριτσιών δεν διαλευκάνθηκε ποτέ επισήμως. Οι αρχές όμως θεωρούν βέβαιο ότι αυτός ήταν ο δράστης. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ιστορία του.