Ποια είναι τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία;


Η λίστα με το πιο διαβασμένα βιβλία στον πλανήτη

Η τέχνη δεν ορίζεται με αριθμούς αλλά οι αριθμοί σίγουρα καταδεικνύουν το βαθμό που επηρέασε τον πλανήτη ένα έργο τέχνης. Ποια είναι λοιπόν τα βιβλία με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία;

Χωρίς ανταγωνισμό στη σχετική λίστα ηγούνται τα ιερά βιβλία των δημοφιλέστερων θρησκειών. Υπολογίζεται ότι έχουν πουληθεί περίπου 6 δισεκατομμύρια αντίτυπα της Βίβλου και πάνω από ένα δισεκατομμύριο του Κορανίου. Το Βιβλίο των Μορμόνων έχει πουλήσει επίσης ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα.

Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία αλλά θεωρείται δεδομένο ότι το «Μικρό Κόκκινο Βιβλίο» του Μάο Τσε Τουνγκ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις πωλήσεις του ενός δισεκατομμυρίου αντιτύπων. Υπάρχουν αναφορές ακόμα και για 6.5 δις.

Η λίστα που ακολουθεί δεν εμπεριέχει θρησκευτικά, πολιτικά η ιδεολογικά βιβλία ούτε οδηγούς και κόμιξ. Υπάρχουν επίσης βιβλία όπως ο «Κόμης Μόντε Κρίστο» του Δουμά, ο «Δον Κιχώτης» του Θερβάντες και ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών» του Τόλκιν που πωλούνται και σε τόμους. Αυτό εκ των πραγμάτων κάνει τη λίστα ατελή.

Αναφορικά τώρα με τη πιο δημοφιλή σειρά βιβλίων στην ιστορία ο Χάρι Πότερ της Τζέι Κέι Ρόουλινγκ κυριαρχεί. Έχει συνολικά πουλήσει περίπου 650εκατ. αντίτυπα.

Τέλος σχετικά με τα βιβλία που επανεκδίδονται επικαιροποιημένα το κινεζικό λεξικό του Γουέι Ζιανγκόνγκ έχει πουλήσει περίπου 570εκατ. αντίτυπα.

Η λίστα

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η «Ιστορία δύο Πόλεων» του Ντίκενς. Το βιβλίο που εκδόθηκε το 1859 έχει ξεπεράσει τα 200εκατ. αντίτυπα. Ακολουθεί ο «Μικρός Πρίγκιπας» (1943) του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί με πωλήσεις 200εκατ. Στην τρίτη θέση συναντάμε τον Χάρι Πότερ». Το «Ο Χάρι Πότερ και η φιλοσοφική λίθος» της Ρόουλινγκ, το οποίο εκδόθηκε το 1997, έχει ξεπεράσει τα 120εκατ. αντίτυπα και είναι το πιο πετυχημένο σύγχρονο μυθιστόρημα. Ακολουθεί το «Δέκα Μικροί Νέγροι» (And Then There Where None – 1939) της Άγκαθα Κρίστι με πάνω από 100εκατ. αντίτυπα. Την πεντάδα ολοκληρώνει το μυθιστόρημα του Τσάο Σουέ «Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας» (1971) με 100εκατ. και με περίπου τις ίδιες πωλήσεις το «Χόμπιτ» (1937) του Τόλκιν.

Στην έκτη θέση βρίσκουμε το βιβλίο του Σ.Κ.Λίουις «Το λιοντάρι, η μάγισσα και η ντουλάπα» (1950) με 85εκατ. και στην έβδομη το «Αυτή. Μια ιστορία περιπέτειας» (1887) του Ράιντερ Χάγκαρντ με 83εκατ. Πάνω από 80εκατ. έχει πουλήσει το αστυνομικό μυθιστόρημα «Vardi Waia Gunda» (1992) του Ινδού Βεντ Πρακάς Σάρμα και ακολουθεί με περίπου τις ίδιες πωλήσεις ο «Κώδικας Ντα Βίντσι» (2003) του Νταν Μπράουν. Από τη 10η έως τη 14η θέση συναντάμε μόνο βιβλία Χάρι Πότερ και τη 15η καταλαμβάνει ο «Αλχημιστής» (1988) του Πάολο Κοέλιο (65εκατ. πωλήσεις). Πολύ κοντά σε αντίτυπα που έχουν πωληθεί βρίσκεται και ο «Φύλακας στη Σίκαλη» (1951) του Σάλιντζερ.  

Ποιος είναι ο Έλληνας… πρωταθλητής

Το ερώτημα ποιο βιβλίο Έλληνα συγγραφέα έχει τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως δεν έχει επίσημη απάντηση. Μια καλή μαντεψιά θα ήταν το «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» (1946) του Νίκου Καζαντζάκη λόγω και της δημοσιότητας που έλαβε μέσω κινηματογράφου. Πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε ισπανόφωνες χώρες είναι και τα αστυνομικά μυθιστορήματα του Πέτρου Μάρκαρη.