«Συνέντευξη» με έναν κατά συρροή δολοφόνο


Ο Άρθουρ Σόουκρος σκότωσε 12 κοπέλες και δύο παιδιά. Μίλησε για τα εγκλήματα του με μια ψυχρότητα που παγώνει το αίμα


«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι ακριβώς είναι το κακό. Εγώ γνωρίζω πολύ καλά. Κατά κάποιο τρόπο είμαι το κακό» έχει πει ο Άρθουθ Σόουκρος. Σκότωσε τουλάχιστον 14 ανθρώπους και κάποια από τα εγκλήματα του θεωρούνται από τα ειδεχθέστερα στην ιστορία της εγκληματολογίας.

Η φρίκη αποκαλύφθηκε τον Μάρτιο του 1988, όταν το πτώμα της 27χρονος ιερόδουλης Ντόροθι Μπλάκμπερν βρέθηκε στον ποταμό Τζένεσις της πόλης Ρότσεστερ των ΗΠΑ. Την είχαν στραγγαλίσει. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους εντοπίστηκε το νεκρό κορμί της 28χρονης Αν Μαρί Στέφεν.

«Τη συνάντησα μπροστά από ένα μαγαζί. Θυμάμαι πώς τη σκότωσα αλλά μην περιμένετε να σας πω λεπτομέρειες. Μόνο ότι τη στραγγάλισα. Παίρνει περίπου τέσσερα λεπτά. Όταν το σώμα χαλαρώνει ξέρω ότι έχει πεθάνει» θα πει ο Σόουκρος.

Έμοιαζε με έναν τυπικό οικογενειάρχη. Εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο τυριών και ψάρευε στον ποταμό Τζένεσις. Όμως ζούσε διπλή ζωή. Είχε μια μόνιμη ερωμένη και του άρεσε να επισκέπτεται συχνά τη λεωφόρο Λάιλ όπου κάθε βράδυ εκδίδονταν δεκάδες γυναίκες. «Απλά περνούσα καλά» θα πει.

Τον Ιούλιο του 1989 δολοφονεί την 58χρονη άστεγη Ντόροθι Κίλερ. Το πτώμα της θα βρεθεί πολύ αργότερα στον ποταμό. «Ζούσε στο σπίτι μου για ένα διάστημα. Ήταν φίλη μου μέχρι που άρχισε να κλέβει πράγματα από το σπίτι. Για εμένα αυτό ήταν αρκετό για να τη σκοτώσω» παραδέχεται ο Σόουκρος.

Άφησε το πτώμα της στις όχθες του ποταμού Τζένεσις και λίγο καιρό μετά επέστρεψε. Την αποκεφάλισε και έριξε το κεφάλι στο ποτάμι. «Γύρισα για να καθαρίσω. Πήρα το κεφάλι και το πέταξα» θα πει με μια τρομακτική ψυχρότητα.

Η αστυνομία ήξερε πλέον πως είχε να κάνει με έναν κατά συρροή δολοφόνο αλλά τίποτα δεν θα μπορούσε να την προετοιμάσει για αυτό που θα ακολουθούσε. Ο Σόουκρος θα δολοφονούσε μέσα στο 1989 ακόμα εννέα γυναίκες. Τον Οκτώβριο βρέθηκε το πτώμα της 25χρονης Πατρίσια Άιβις και λίγο μετά το άψυχο κορμί της 30χρονης Τζουν Στοτ.

Η Τζουν ήταν μια κοπέλα με χαμηλή νοημοσύνη και βρέθηκε με το σώμα της ανοιγμένο από τον λαιμό ως τα γεννητικά όργανα. «Ήταν ένα ξέσπασμα οργής. Περάσαμε μια μέρα μαζί στο πάρκο και όταν… καταλαβαίνετε, πετάχτηκε πάνω και φώναζε. Έλεγε ότι θα φωνάξει την αστυνομία. Της έσπασα τον λαιμό. Περίμενα να νυχτώσει και μετά την άνοιξα από πάνω μέχρι κάτω. Δεν ξέρω γιατί».

«Δεν ήξερε ότι μιλούσε στον δολοφόνο»

Η τοπική αστυνομία κάλεσε το FBI. Το προφίλ που σκιαγραφήθηκε ανέφερε ότι ο δολοφόνος είναι κάποιος τον οποίο οι ιερόδουλες γνώριζαν. Ένας τακτικός πελάτης με τον οποίο νιώθουν άνετα. Κάποιες φορές απλά παίρνει μια κοπέλα μόνο για σεξ, κάποιες άλλες χάνει τον έλεγχο και τη σκοτώνει. Οι αρχές βγάζουν στο δρόμο αστυνομικούς που παριστάνουν τους προαγωγούς και τις ιερόδουλες.

«Κάθομαι στο δρόμο με τα ωραία μου ρούχα και τα γυαλισμένα μου παπούτσια και ένας τύπος έρχεται δίπλα μου και αρχίζει να μου μιλάει για την υπόθεση. Μου εξηγεί για την επιχείρηση που κάνουν και όλους τους αστυνομικούς. Γελάω μέσα μου. Δεν ήξερε ποιος είμαι και μου τα έλεγε όλα. Ίσως να νόμιζε ότι μιλούσε με κάποιον από την ομάδα του αλλά μιλούσε με τον δολοφόνο. Τους άκουγα να μιλούν σε ένα μαγαζί με ντόνατς και θυμάμαι που κάναμε κουβέντα. Τους είπα ότι έχω πει στην σύζυγο μου να προσέχει» αποκαλύπτει ο Σόουκρος.

Τον Νοέμβριου το 1989 η δολοφονική του μανία ξέσπασε. Μέσα σε 20 μέρες σκότωσε τέσσερα κορίτσια. Την 22χρονη Μαρί Γουέλς και τη συνομήλικη της Φράνσις Μπράουν. Την 30χρονη Γκίμπερλι Λόγκαν και την 29χρονη Λιζ Γκίμπσον.

Το μακελειό συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Στις 15 δολοφονεί την 32χρονη Νταρλίν Τρίπι και μόλις δύο μέρες μετά την 33χρονη Τζουν Σίσερο. Η Σίσερο ήταν διαβόητη στον κόσμο του αγοραίου έρωτα και θεωρούταν η «μαντάμ» της λεωφόρου Λάιλ. «Εκείνο το βράδυ είχα το αυτοκίνητο της ερωμένης μου. Τη στραγγάλισα κυρίως με το αριστερό μου χέρι. Στο κέντρο του λαιμού, υπάρχει ένα σημείο πίεσης. Χιόνιζε πολύ εκείνο το βράδυ και δεν υπήρχαν αυτοκίνητα. Ήμουν κοντά σε μια γέφυρα και απλά άνοιξα την πόρτα και την έσπρωξα έξω. Κατρακύλησε και έπεσε στο νερό. Έκλεισα την πόρτα και συνέχισα τον δρόμο μου» διηγείται ο Σόουκρος. Στις 28 Δεκεμβρίου θα σκότωνε και την 20χρονη Φελίσια Στίβενς. Θα ήταν το τελευταίο του θύμα.

Η σύλληψη

Στις 5 Ιανουαρίου η αστυνομία έψαχνε με ελικόπτερο την περιοχή για μια άλλη αγνοούμενη γυναίκα. Εντόπισαν το πτώμα της Σίσερο κάτω από τη γέφυρα αλλά όχι μόνο αυτό…

Πάνω στη γέφυρα ήταν σταματημένο ένα αυτοκίνητο. Ένας άντρας είχε βγει έξω και φαινόταν ότι ουρούσε. Όταν αντιλήφθηκε το ελικόπτερο επέστρεψε στο αυτοκίνητο και έφυγε. Το ελικόπτερο ακολούθησε τη Chevrolet καθώς το προφίλ του FBI έλεγε ότι ο δολοφόνος συνηθίζει να επισκέπτεται τα σημεία που έχει αφήσει τα πτώματα.

«Οδηγούσα και το ελικόπτερο ήταν από πάνω μου. Δεν κατάλαβα τι ακριβώς συνέβαινε. Είχα πάει τυχαία εκεί. Είχα ξεχάσει ότι είχα αφήσει ένα πτώμα στην περιοχή» θα υποστηρίξει ο Σόουκρος.

Δολοφόνος παιδιών

Η αστυνομία τον εντόπισε και τον συνέλαβε. Όταν έψαξαν το όνομα του στα αρχεία τους θα έκαναν μια φρικτή αποκάλυψη. Ο Άρθουρ Σόουκρος είχε γεννηθεί στην πόλη Γουότερταουν (περίπου 150χιλμ από το Ρότσεστερ).

Στις 7 Μαΐου 1972 ο 27χρονος τότε Σόουκρος κατάφερε να παρασύρει σε μια δασώδη περιοχή τον 10χρονο Τζακ Όουεν Μπλέικ. Εκεί τον βίασε και τον σκότωσε. Στις 2 Σεπτεμβρίου της ίδιας χρονιάς βίασε και σκότωσε την 8χρονη Κάρεν Αν Χιλ. Την επόμενη μέρα συνελήφθη.

Είχε προσπαθήσει να θάψει με πέτρες το σώμα του κοριτσιού στην όχθη του ποταμού. Όταν οι αρχές την βρήκαν διαπίστωσαν ότι της είχε γεμίσει το στόμα με χώμα.  

«Μην περιμένετε να σας πω τι έκανα στο κορίτσι. Δεν πρόκειται να μιλήσω για οτιδήποτε έγινε στην Γουότερταουν. Δεν μιλάω σε κανέναν για αυτό» θα πει ο Σόουκρος.

Κατάφερε συμφωνία με τις αρχές. Τους είπε τι ακριβώς έκανε στα δύο παιδιά και δήλωσε ένοχος με αντάλλαγμα μια ποινή έως 25 χρόνια. Οι αρχές θα υποστηρίξουν ότι αποδέχθηκαν τη συμφωνία γιατί θεωρούσαν ότι δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να τον καταδικάσουν. Ο Σόουκρος έμεινε 14 χρόνια στη φυλακή καθώς κρίθηκε ότι πλέον δεν αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία. Παρά τις προειδοποιήσεις των ψυχιάτρων ότι πρόκειται για σχιζοφρενή ψυχοπαθή αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο του 1987. Λιγότερο από έναν χρόνο μετά θα σκότωνε και πάλι.

Μετά τη δεύτερη σύλληψη του ο Σόουκρος αποφάσισε να ομολογήσει τα πάντα. Του έδειξαν μια σειρά από φωτογραφίες δολοφονημένων γυναικών. Τις πήρε στα χέρια του και σαν να μοιράζει τράπουλα έριξε στο τραπέζι όσες είχε σκοτώσει. «Ομολόγησα γιατί είχα κουραστεί μετά από 14-16 ώρες ανάκριση. Δεν άντεχα όλα αυτά που έρχονταν εναντίον μου» θα πει.

Οι ψυχίατροι που τον εξέτασαν αποκάλυψαν ότι, ως παιδί, ο Σόουκρος είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά από τη μητέρα του. «Μου έκανε στοματικό σεξ για πολλά χρόνια. Για αυτό το λόγο έφυγα από το σπίτι στα 14 μου» θα πει. Παράλληλα θα υποστηρίξει ότι έκανε φρικτά εγκλήματα κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Βιετνάμ. Τόσο το θέμα της κακοποίησης, όσο και των εγκλημάτων στο Βιετνάμ αμφισβητούνται.

«Για κάποιο λόγο δεν νιώθω τύψεις»

Η υπεράσπιση του έπαιξε το χαρτί της παράνοιας αλλά δεν έπεισε το δικαστήριο. Ο Σόουκρος καταδικάστηκε για τα εγκλήματα του σε 250 χρόνια φυλάκιση.

«Στη φυλακή είμαι κάτι σαν διασημότητα. Όλοι ξέρουν γιατί έχω κλειστεί εδώ. Το απολαμβάνω κάποιες φορές. Μου στέλνουν εκατοντάδες γράμματα κάθε είδους άνθρωποι από διάφορα μέρη» θα πει μέσα από το κελί.

Το 2001 ο Σόουκρος έμαθε ότι έχει μια κόρη, την Μάγκι. Η μητέρα της και ο Σόουκρος είχαν σχέση για μια περίοδο. Τον επισκέφθηκε στη φυλακή και πήρε μαζί και τη μεγαλύτερη κόρη της. Σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ο Σόουκρος αποκάλυψε πως έχει πει τα πάντα στην κόρη του για τις δολοφονίες των δύο παιδιών. Του τέθηκε η ερώτηση τι πρέπει να συμβεί σε κάποιον που θα πείραζε τα εγγόνια του όπως έκανε αυτός στα θύματα του. «Αυτό αφορά τον νόμο. Σαν πατέρας και παππούς θα ήμουν συντετριμμένος. Για κάποιον λόγο όμως δεν νιώθω τύψεις. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι περίεργο. Έχω δύο πλευρές. Κάτι μέσα μου είναι παράξενο. Πάντα υπάρχει ένας κακός άνθρωπος μέσα μου. Δεν μπορείς να τον ξεφορτωθείς. Είναι πίσω από κάποια πόρτα».

Ο Άρθρουρ Σόουκρος πέθανε από καρδιακή ανακοπή στις 10 Νοεμβρίου 2008. Ήταν 63 ετών.