Ο Ιταλός που «αυτοκτόνησε» το 2013 και εντοπίστηκε δέκα χρόνια μετά στην Πάτρα


«Πες ότι δεν με βρήκες και το ζήτημα τελειώνει» είπε ο Αντάμο Γκουέρα στον δημοσιογράφο που τον εντόπισε. Η απίστευτη ιστορία του Ιταλού που σκηνοθέτησε την αυτοκτονία του και παράτησε την οικογένεια του

«Θα σας γλιτώσω» από την κηδεία» έγραφε ο Αντάμο Γκουέρα, πριν δέκα χρόνια υποστηρίζοντας ότι σκοπεύει να αυτοκτονήσει. Ο γεννημένος το 1967 άντρας, ο οποίος ζούσε στην πόλη Ίμολα, είχε αφήσει τρεις επιστολές. Μια για τους γονείς του, μια για την πρώην σύζυγο του Ραφαέλα Μπορτζιάντ και μια για έναν συνάδελφο του.

Σε αυτή που έστειλε στους γονείς του ανέφερε: «Γεια σου μαμά και μπαμπά. Δεν έχω πολλά να σας πω, δυστυχώς όλα πήγαν στραβά και τώρα είναι ώρα να το τελειώσω. Θα προσπαθήσω τουλάχιστον να κάνω σωστά αυτό το τελευταίο βήμα και να σας γλιτώσω από τον πόνο της κηδείας. Θα σας ζητήσω μόνο ένα πράγματα, το πιο σημαντικό: Βοηθήστε την Ραφαέλα και τα κορίτσια. Εγώ δεν τα κατάφερα. Έρχονται δύσκολα χρόνια για αυτές».

«Ήμουν σίγουρη ότι έπεσε στη θάλασσα»

Ο Αντάμο Γκουέρα εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 2013. Πέρασε ένα Σαββατοκύριακο με τις δύο κόρες του και δεν τον είδαν ξανά. Οι επιστολές του δεν άφηναν περιθώριο για παρερμηνείες: είχε αποφασίσει να αυτοκτονήσει. Στην επιστολή που είχε στείλει στον συνάδελφό του μιλούσε για χρέη τα οποία δεν ήθελε να βαραίνουν την οικογένεια του.

Το αυτοκίνητο του βρέθηκε στο λιμάνι της Ανκόνα. Μέσα υπήρχαν έγγραφα και το κινητό του. Ήταν φανερό πως ο άντρας είχε πάρει το καράβι για Πάτρα. «Ήμουν σίγουρη ότι πήρε το καράβι και έπεσε κάποια στιγμή στη θάλασσα. Το πτώμα του το έφαγαν οι καρχαρίες και εξαφανίστηκε» λέει η πρώην σύζυγος του.

Το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ και το 2015 ο εισαγγελέας της Μπολόνια έκλεισε την υπόθεση με τον χαρακτηρισμό «πιθανή αυτοκτονία». Η οικογένεια ζούσε με το ανοιχτό τραύμα του να μην ξέρεις τι ακριβώς συνέβη με τον άνθρωπο της, δεν είχε έναν τάφο να τον θρηνήσει.

Μόνιμος κάτοικος Πάτρας

Το ζευγάρι ήταν ήδη σε διάσταση όταν ο Αντάμο Γκουέρα εξαφανίστηκε. Το 2022 η Ραφαέλα αποφάσισε να κάνει επισήμως αίτηση για διαζύγιο. Ο δικηγόρος της, ο οποίος ανέλαβε την υπόθεση, έκανε μια συγκλονιστική αποκάλυψη. Τον Φεβρουάριο του 2022 ένας άντρας με το ίδιο όνομα είχε κάνει αίτηση για να ενταχθεί στην Ένωση Ιταλών πολιτών που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Δήλωνε μόνιμος κάτοικος Πάτρας.

Ο δικηγόρος σκέφτηκε μήπως πρόκειται για συνωνυμία ή είχαν κλέψει την ταυτότητα του Αντάμο Γκουέρα όμως δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Ενημέρωσε την πρώην σύζυγο του και αυτή απευθύνθηκε στην εκπομπή «Chi Ι’ha visto» (το ιταλικό «Φως στο Τούνελ).

«Φύγε και τελειώνει εδώ!»

Ο δημοσιογράφος Φραντσέσκο Πάολο Ντελ Ρε ήρθε στην πρωτεύουσα της Αχαΐας, ως απεσταλμένος της τηλεοπτικής εκπομπής. Εντόπισε τον άντρα και ο διάλογος που ακολούθησε ήταν εκπληκτικός:

-Κύριε Άνταμ;

-Ναι

-Είστε πραγματικά εσείς;

-Σβήστα όλα! Σβήστα όλα!

-Δεν θέλουμε να σας ενοχλήσουμε, ήρθαμε να σας αναζητήσουμε γιατί όλοι νόμιζαν ότι είστε νεκρός.

-Σβήστα όλα και φύγε!

-Νομίζαμε ότι κάποιος έκλεψε τα έγγραφα σας. Μας τηλεφώνησαν και μας ζήτησαν βοήθεια.

-Φύγε, δεν είμαι εδώ. Δεν με βρήκες, φύγε και το ζήτημα τελειώνει εδώ.

-Είστε σίγουρος; Θα σας δώσω το τηλέφωνο μου.

-Αποκλείεται, τελειώνει εδώ.

-Ένα μήνυμα για την πρώην σύζυγο σας και τις κόρες σας;

-Τελειώνει εδώ!

-Λυπάμαι πραγματικά..

-Φύγε αμέσως και το ζήτημα τελειώνει εδώ.

«Δεν είναι άνθρωπος…»

Το καλοκαίρι του 2013 ο Αντάμο Γκουέρα είχε πράγματι πάρει το καράβι από Ανκόνα για Πάτρα. Δεν έπεσε όμως ποτέ στο νερό ούτε επιχείρησε να αυτοκτονήσει με κάποιον τρόπο. Έφτασε στην ελληνική πόλη και έφτιαξε εκεί μια καινούργια ζωή. Επί δέκα χρόνια δεν επικοινώνησε ποτέ με την οικογένεια του και τους άφησε να ζουν με την πίστη ότι έχει αυτοκτονήσει.

«Δεν είναι άνθρωπος, δεν είναι άντρας, δεν είναι πατέρας. Χάνω τα λόγια μου με αυτό που έκανε» θα πει η Ραφαέλα Μπορτζιάντ. Ήδη έχει κινηθεί νομική διαδικασία εναντίον του τόσο για το διαζύγιο, όσο και για τα οικονομικά ζητήματα που είχε.

Η τελευταία εξέλιξη

Η υπόθεση πήρε μια διαφορετική τροπή καθώς σύμφωνα με αναφορές στον ιταλικό Τύπο η σύζυγος του Γκουέρα, η Ραφαέλα Μπόρτζι, η οποία ζήτησε τη βοήθεια εκπομπής έρευνας της Rai, στην πραγματικότητα φέρεται να γνώριζε από το 2016 ότι ο άνδρας της βρισκόταν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα το πρακτορείο Ansa και η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζουν ότι η γυναίκα ανέφερε το συγκεκριμένο στοιχείο, σε μήνυση που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2016 στην τοπική αστυνομία της Ίμολα, όπου ζει, στην οποία ζητούσε να καταβληθεί από τον Γκουέρα διατροφή για τα δυο τους παιδιά. Τον Γκουέρα, σύμφωνα με την La Repubblica, εντόπισε πριν από επτά χρόνια η Ελληνική Αστυνομία, μετά την έναρξη έρευνας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επί σειρά ετών η γυναίκα λάμβανε οικονομική υποστήριξη μόνον από τα πεθερικά της και ενόψει της εγγραφής της μεγαλύτερης κόρης της στο πανεπιστήμιο, φέρεται να επιθυμούσε μεγαλύτερη βοήθεια. Μέχρι τώρα, η Ραφαέλα Μπόρτζι επέμενε ότι πληροφορήθηκε ότι ο άνδρας της ήταν ζωντανός τον Φεβρουάριο του 2022.