Ένα απλό οικιακό τεστ DNA άλλαξε για πάντα τις ζωές δύο οικογενειών

Το απίστευτο λάθος στην κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης που ανακαλύφθηκε τυχαία


Το καλοκαίρι του 2019, η Ντόνα Τζόνσον και ο σύζυγός της, Βάνερ, αποφάσισαν να κάνουν αυτό που σκέφτονταν καιρό: να αγοράσουν σπιτικά τεστ DNA, ώστε να μάθουν περισσότερα στοιχεία για την καταγωγή τους αλλά και για τυχόν προβλήματα υγείας που μπορεί να προέρχονταν από τα γονίδιά τους. Η εταιρία 23andMe παρείχε έκπτωση στα κιτ και ήταν ευκαιρία. Μάλιστα, ο Βάνερ σκέφτηκε ότι ίσως θα έπρεπε να αγοράσουν τέσσερα τεστ ώστε να κάνουν και τα δύο τους παιδιά. «Το σκεφτήκαμε σαν μια διασκεδαστική οικογενειακή δραστηριότητα», λέει τώρα ο Βάνερ μιλώντας στην δημοσιογράφο Τζένι Κλίμαν του Guardian.

Τα παιδιά τους, ο Βάνερ Τζούνιορ και ο Τιμ – τότε στα 14 και στα 11 τους- χάρηκαν πολύ με την ιδέα και ήταν μια καλή ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το πώς λειτουργεί το DNA. Έτσι, όταν έφτασαν τα κιτ, έκατσαν όλοι μαζί, έφτυσαν μέσα στο ειδικό δοχείο, έγραψαν τα ονόματά τους, τα έστειλαν πίσω και συνέχισαν με το καλοκαίρι τους.

Όταν τα αποτελέσματα έφτασαν, ο Βάνερ αρχικά προβληματίστηκε επειδή αναφερόταν ότι είχε μόνο ένα παιδί, τον Βάνερ Τζ. Θεωρώντας ότι έχει γίνει κάποιο λάθος, η Ντόνα άνοιξε το δικό της φάκελο και εκεί ήταν γραμμένο ότι είχε δύο γιους, τον Βάνερ Τζ. και τον Τιμ. Κοίταξε τα αποτελέσματα του Βάνερ Τζ. και έλεγαν ότι οι γονείς του ήταν η Ντόνα και ο Βάνερ και ότι είχε έναν ετεροθαλή αδερφό. «Μετά κοιτάξαμε τα αποτελέσματα του Τιμ. Έδειχνε ότι είμαι η μητέρα του, αλλά για τον πατέρα του έγραφε ότι ήταν άγνωστος. Δεν υπήρχε καμία σύνδεση του Τιμ και του Βάνερ. Δεν συνδέονταν γενετικά», λέει η Ντόνα.

«Ένιωθα ότι ήθελα να ουρλιάξω. Πώς γίνεται ο πατέρας του να ήταν άγνωστος; Εγώ είμαι ο πατέρας του. Είμαι ο πατέρας του από τότε που γεννήθηκε», λέει από την πλευρά του ο Βάνερ.

«Τότε συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι πήγαινε λάθος. Είτε με το τεστ, είτε με την εξωσωματική γονιμοποίηση που είχαμε κάνει», λέει η Ντόνα.

Φυσικά υπήρχε και μια τρίτη περίπτωση, αλλά ποτέ δεν τέθηκε ως θέμα η Ντόνα να έχει απατήσει τον Βάνερ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στο λύκειο και από τότε ήταν αχώριστοι περνώντας μαζί όσο περισσότερο χρόνο μπορούσαν. Η Ντόνα διδάσκει στο σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά τους και τα καλοκαίρια τα περνούν μαζί κάνοντας κάμπινγκ ψαρεύοντας ή πηγαίνοντας ταξίδια με ένα μεγάλο βανάκι που είχαν αγοράσει όταν ονειρεύονταν να κάνουν μια μεγάλη οικογένεια με πολλά παιδιά.

«Ονειρευόμασταν να έχουμε πέντε παιδιά και έναν σκύλο. Πιστεύαμε ότι πραγματικά θα συμβεί», λέει η Ντόνα.

Και πράγματι ξεκίνησε να συμβαίνει, όταν η Ντόνα γέννησε τον Βάνερ Τζ. χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, στη συνέχεια προσπαθούσαν επί 18 μήνες να συλλάβουν το δεύτερο παιδί τους χωρίς όμως αποτέλεσμα. Όπως αποδείχθηκε, το πρόβλημα ήταν ότι ο Βάνερ είχε κάνει μια εγχείριση κήλης και μια ουλή είχε πλέον αποκόψει τον εκσπερματικό πόρο του. Δεν μπορούσαν να συλλάβουν φυσιολογικά, αλλά θα μπορούσαν με βοήθεια.

Αποφάσισαν να προχωρήσουν με την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης επιλέγοντας το Πανεπιστημιακό Κέντρο στην Γιούτα καθώς ειδικευόταν στην αντρική υπογονιμότητα. Παρόλο που οι γιατροί και το ιατρικό προσωπικό ήταν πολύ καλοί και υποστηρικτικοί, η όλη διαδικασία ήταν σωματικά και συναισθηματικά εξαντλητική. Ο Βάνερ έπρεπε να υποβληθεί σε βιοψία όρχεως, ώστε να ανακτήσουν το σπέρμα του και να γονιμοποιήσουν με αυτό τα ωάρια της Ντόνα. Ο πρώτος τους κύκλος απέτυχε. Στον δεύτερο κύκλο τους, η Ντόνα υπέστη σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών, μια επικίνδυνη παρενέργεια των φαρμάκων που έπαιρνε  το οποίο προκάλεσε διόγκωση των ωοθηκών της σε «μέγεθος γκρέιπφρουτ», όπως λέει. Βλέποντας πόσο πρησμένη ήταν η κοιλιά της όταν πήγε για την εμβρυομεταφορά, οι γιατροί της αποφάσισαν ότι θα ήταν ασφαλέστερο να παγώσουν τα έμβρυα, καθυστερώντας τη διαδικασία κατά τρεις μήνες για να δώσουν στο σώμα της Ντόνα την ευκαιρία να αναρρώσει. Ωστόσο, τελικά άξιζε τον κόπο. Ο δεύτερος κύκλος τους ήταν επιτυχημένος και ο Τιμ γεννήθηκε το 2008.

«Ήταν το πιο χαριτωμένο μωρό», λέει η Ντόνα. «Σκούρα μαλλιά, ανοιχτά μάτια. απλά ένα όμορφο παιδί». Αλλά ήταν αρκετά γκρινιάρης και σύντομα ανακάλυψαν ότι, ακόμη και ως μικρό μωρό, ο Τιμ μπορούσε εύκολα να τα παρατήσει όλα για να τρέξει πίσω από μια μπάλα. Ο Βάνερ δεν μπορούσε να το καταλάβει. «Σκεφτόμουν: ‘Από πού πήρε αυτό το παιδί;’ Επειδή κανένας από τους δύο μας δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τα αθλήματα γενικά».

Η οικογένεια Τζονσον. Ο Τιμ στα αριστερά

«Ο μεγαλύτερος αδερφός του λάτρευε να κάθεται στην αγκαλιά μας και να του διαβάζουμε με τις ώρες. Όταν έπαιρνα τον Τιμ στην αγκαλιά μου και ξεκινούσα να του διαβάζω ένα βιβλίο, εκείνος το έσπρωχνε, έφευγε, έπιανε μια μπάλα και άρχιζε να παίζει μπάσκετ», λέει η Ντόνα. Οι γονείς το απέδωσαν στις διαφορές που μπορεί να έχουν φυσιολογικά τα αδέρφια. «Όντας από μεγάλες οικογένειες, ξέραμε ότι όλα τα αδέρφια μας είχαν διαφορετικά ενδιαφέροντα».

Κάθε τόσο, σκέφτονταν να χρησιμοποιήσουν και τα υπόλοιπα κατεψυγμένα έμβρυα που είχαν αποθηκεύσει. Προσπάθησαν ξανά, το 2011 και το 2012, αλλά και οι δύο κύκλοι απέτυχαν και άφησαν πίσω τα όνειρά τους να κάνουν πέντε παιδιά. «Ένιωσα ότι ήταν καλύτερο να αφιερώσουμε χρόνο και ενέργεια στα παιδιά που ήδη είχαμε», λέει η Ντόνα.

«Δεν έχει σημασία. Ακόμα είσαι ο πατέρας μου»

Για περισσότερο από έναν χρόνο, ο Βάνερ και η Ντόνα δεν αποκάλυψαν τίποτα στα παιδιά τους, τα οποία είχαν και ξεχάσει ότι έκαναν το τεστ και δεν τους ρώτησαν ποτέ για τα αποτελέσματα. Το ζευγάρι είχε καταλήξει ότι ήταν μάλλον απίθανο να είχε κάνει λάθος το τεστ καθώς τα αποτελέσματα και των τεσσάρων ταίριαζαν.  Οπότε το πρόβλημα θα πρέπει να ξεκίνησε στην κλινική της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Επίσης, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι θα έπρεπε να αποκαλύψουν την αλήθεια στον Τιμ το συντομότερο δυνατό. «Όσο περισσότερο το κρατούσαμε μυστικό, αν κάποια στιγμή το ανακάλυπτε – κάτι που δεν είναι δύσκολο πλέον στη σημερινή εποχή– θα νόμιζε ότι του το είχαμε κρύψει και δεν το θέλαμε. Θέλαμε να έχουμε τον έλεγχο για το πώς θα του το πούμε», λέει ο Βάνερ, ο οποίος ανέλαβε να του μιλήσει.

Όπως θυμάται, τον Οκτώβριο του 2020 τον πήγε για παγωτό αφού είχε σκεφτεί καλά τι θα του πει. Βρίσκονταν στο αυτοκίνητο και ο 12χρονος πλέον Τιμ έπαιζε με το κινητό του στη θέση του συνοδηγού. Ο Βάνερ άρχισε να του λέει ότι είχε συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση, κάτι που το παιδί ούτως ή άλλως ήξερε.

«Του είπα ‘Λοιπόν μάθαμε ότι με κάποιον τρόπο όταν ήμασταν εκεί κάτι συνέβη. Κάπως, κάτι μπερδεύτηκε και αποδεικνύεται ότι τελικά δεν είμαι ο βιολογικός σου πατέρας’», θυμάται ο Βάνερ. Όπως λέει, ο Τιμ σήκωσε για λίγο το κεφάλι του από το κινητό, κοίταξε τον Βάνερ στα μάτια για λίγο και μετά έστρεψε ξανά το βλέμμα του στο κινητό.

«Είπε ‘Δεν έχει σημασία. Ακόμα είσαι ο πατέρας μου’ και του απάντησα ότι είμαι χαρούμενος που το ακούω αυτό γιατί ακριβώς έτσι νιώθω κι εγώ», αφηγείται ο Βάνερ.

Επιστρέφοντας σπίτι, ο Τιμ σχολίασε ότι αν έμοιαζε πολύ διαφορετικός ή είχε διαφορετικά φυλετικά χαρακτηριστικά από τον Βάνερ θα το είχαν καταλάβει πολύ νωρίτερα. Αν και τα λάθη στις εξωσωματικές γονιμοποιήσεις είναι πολύ σπάνια- λιγότερο από 1% των περιπτώσεων- αυτά συμβαίνουν. Το 2019, δύο οικογένειες από την Καλιφόρνια αναγκάστηκαν να ανταλλάξουν τα μωρά τους τέσσερις μήνες μετά τη γέννησή τους, αφού συνειδητοποίησαν ότι είχαν εμφυτευθεί λάθος έμβρυα σε κάθε μητέρα. Οι περιπτώσεις στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί λάθος σπέρμα, ωάρια ή έμβρυα γίνεται αντιληπτό από τους γονείς μόνο όταν υπάρχει κάτι εμφανώς πολύ διαφορετικό για ένα μωρό. Δεν συνηθίζεται να γίνονται τεστ DNA στα μωρά για να είναι βέβαιο ποιοι είναι οι γονείς τους. Ωστόσο, καθώς τα οικιακά τεστ  DNA γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα, περισσότερες περιπτώσεις όπως αυτή είναι πιθανό να αποκαλυφθούν.

Ντετέκτιβ του διαδικτύου

Οι Τζόνσον δεν είχαν επικοινωνήσει με την κλινική γονιμότητας μέχρι εκείνο το σημείο καθώς κυρίως φοβούνταν σχετικά με το νομικό του καθεστώς κηδεμονίας για τον Τιμ και αν ο βιολογικός πατέρας του θα μπορούσε να διεκδικήσει τα δικαιώματα πατρότητας. Ωστόσο, ένας δικηγόρος τους καθησύχασε.  «Υπήρχε πολύς φόβος για το ποιος ήταν ο βιολογικός πατέρας του Τιμ», λέει η Ντόνα ήσυχα. «Αρχίσαμε να ακούμε για παιδιά που έχουν συλληφθεί από δότες που έχουν πολλά αδέρφια. Ήταν τρομακτικό».

Είχαν ελέγξει ήδη αν θα μπορούσαν να βρουν κάποιον συγγενή του Τιμ μέσα στην βάση δεδομένων της εταιρίας 23andMe, στην οποία είχαν  κάνει τα τεστ. Ωστόσο ο κοντινότερος συγγενής που υπήρχε ήταν ένας τρίτος ξάδερφος, στοιχείο που δεν βοηθούσε. Αποφάσισαν να κάνει ο Τιμ άλλο ένα τεστ με την εταιρία AncestryDNA, η οποία είχε ως βάση της τη Γιούτα καθώς σκέφτηκαν ότι θα ήταν πιο πιθανό να τους δώσει κάποιο στοιχείο μιας και ήταν η πόλη που βρισκόταν η κλινική. Όταν έλαβαν τα αποτελέσματα στις αρχές του 2021 αποκαλύφθηκε ότι ο Τιμ είχε αρκετά κοινό DNA με μια άλλη δότρια, η οποία είχε σημανθεί ως «στενή συγγενής».

«Ολόκληρο το όνομά της ήταν εκεί. Αρχίσαμε να την ψάχνουμε στο Facebook και άλλα μέσα για να βρούμε ένα άτομο που να ταίριαζε ηλικιακά. Ήταν ετεροθαλή αδέρφια ή κάποια γιαγιά; Καταλήξαμε ότι θα πρέπει να ήταν θεία του», λέει η Ντόνα.

Άρχισαν τη δική τους διαδικτυακή… κατασκοπεία. Ο Βένερ σκέφτηκε να ψάξει στις νεκρολογίες που ανεβαίνουν στο διαδίκτυο γράφοντας το όνομα της γυναίκας με την φράση «survived by», η οποία στα αγγλικά χρησιμοποιείται για να δηλώσει τους απογόνους κάποιου που απεβίωσε.

«Έγραψα το όνομα αυτής της γυναίκας και εμφανίστηκε μια νεκρολογία για τον πατέρα της», λέει ο Βένερ. Ο πατέρας της γυναίκας, δηλαδή ο βιολογικός παππούς του Τιμ, είχε πεθάνει ένα χρόνο νωρίτερα και τα ονόματα όλων των παιδιών του αναφέρονταν στην νεκρολογία. Άρχισαν να ψάχνουν στο Google και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλα τα ονόματα.

Κάπως έτσι ανακάλυψαν τον Ντέβιν ΜακΝίλ και ένα παλιό μπλογκ που είχε με τη γυναίκα του, Κέλι, το οποίο είχε περισσότερα από δέκα χρόνια να ανανεωθεί. Οι ΜακΝιλ έγραφαν στο μπλογκ τους για την προσπάθειά τους να υιοθετήσουν ένα παιδί, για τα σοβαρά προβλήματα γονιμότητας που είχαν και για το πώς τελικά κατάφεραν να κάνουν ένα παιδί με τη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο γιος τους ήταν ο Τάλον και είχε την ίδια ηλικία με τον Τιμ. Η αποκάλυψη αυτή ήταν ένα σοκ.

Βρήκαν φωτογραφίες του Ντέβιν μέσω του προφίλ της γυναίκας του στο Facebook και προσπάθησαν να βρουν ομοιότητες στο πρόσωπό του με τον Τιμ, αλλά δεν ήταν εύκολο.

«Ο Τιμ έχει ένα χαρακτηριστικό λακάκι στο πιγούνι του, αλλά ο άντρας είχε γένια και δεν μπορούσαμε να δούμε τίποτα. Ίσως όμως να μην θέλαμε να δούμε τις ομοιότητες». Αφού πέρασαν αρκετούς μήνες ψάχνοντας τον βιολογικό πατέρα του Τιμ τώρα προσπαθούσαν να απωθήσουν την ιδέα ότι τον είχαν ανακαλύψει.

Κάποια στιγμή όμως, ο Βάνερ ανακάλυψε το τηλέφωνο του Ντέβιν και αποφάσισαν να τον καλέσουν.

Η πρώτη επικοινωνία

Ο Ντέβιν βλέποντας ένα άγνωστο νούμερο δεν ήθελε να απαντήσει καθώς θεώρησε ότι είναι κάποια ενοχλητική εταιρία. Ο άγνωστος επέμενε για μέρες μέχρι που τελικά ο Ντέβιν αποφάσισε να απαντήσει, για να τους πει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Στην άλλη άκρη της γραμμής, ο άγνωστος μιλούσε διστακτικά: «Δεν ξέρετε ποιος είμαι, αλλά με λένε Βάνερ Τζόνσον. Νομίζω ότι εσύ και εγώ έχουμε σχέση», είπε τελικά. «Μήπως εσύ και η γυναίκα σου κάνατε εξωσωματική γονιμοποίηση;», τον ρώτησε και ο Ντέβιν παραδέχτηκε ότι είχαν κάνει.

«Ήταν στην κλινική του Πανεπιστημίου της Γιούτα;»

Ήταν.

«Λοιπόν», είπε ο Βάνερ, «νομίζω ότι εσύ κι εγώ πρέπει να μιλήσουμε».

«Αμέσως σκέφτηκα ότι οι μόνοι που το ξέρουν αυτό είναι οι κοντινοί μας άνθρωποι», λέει ο Ντέβιν, ο οποίος είχε ξεχάσει ότι το μπλογκ του βρισκόμασταν ακόμα διαθέσιμο στο διαδίκτυο.  «Αλλά εξακολουθούσα να σκέφτομαι ότι μπορεί να ήταν κάποια απάτη». Ο Ντέβιν προσποιήθηκε ότι πήγαινε σε μια συνάντηση και δεν μπορούσε να μιλήσει εκείνη τη στιγμή, αλλά ο Βάνερ του είπε ότι θα τηλεφωνήσει ξανά σε μια ώρα στο FaceTime και του ζήτησε να είναι στην κλήση και η γυναίκα του η Κέλι. «Το σχέδιό μου ήταν να μην απαντήσω όταν μου τηλεφωνήσει ξανά», λέει ο Ντέβιν.

Όταν μίλησε στην Κέλι θεώρησε κι αυτή ότι μπορεί να ήταν κάποια απάτη από κάποιον που ήθελε να τους πείσει ότι το παιδί τους δεν είναι το παιδί τους. Αλλά σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να απαντήσουν στην κλήση FaceTime, αν και με απενεργοποιημένη την κάμερα.

Ο Ντέβιν και η Κέλι ζουν πλέον στο Καστλ Ροκ του Κολοράντο, δέκα ώρες οδήγηση μακριά από τους Τζόνσον. Μετακόμισαν εκεί από την Γιούτα λίγο χρόνια αφού γεννήθηκε ο Τάλον. Οι δυο τους ήθελαν κι αυτοί πολλά παιδιά αλλά μετά από πολλά χρόνια που προσπαθούσαν να συλλάβουν φυσιολογικά, αυτό δεν ήταν δυνατό. Προχώρησαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση και με τον πρώτο κύκλο η Κέλι κατάφερε να συλλάβει τον Τάλον. Μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού έκαναν ακόμα δύο προσπάθειες χωρίς επιτυχία.

«Η μάχη με την υπογονιμότητα ήταν η πιο δύσκολη συναισθηματικά πρόκληση από οτιδήποτε άλλο έχουμε περάσει», λέει ο Ντέβιν. «Έπρεπε να πληρώσουμε πέρα από τις δυνατότητές μας και για τους τρεις κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης», προσθέτει η Κέλι. «Ήταν πολύ δύσκολο και οικονομικά. Ήταν συναισθηματικά δύσκολο και ήταν σωματικά δύσκολο. Κατέληξα στο νοσοκομείο μετά από έναν από τους κύκλους πονώντας τόσο φρικτά που λιποθύμησα. Ήταν πολλά αυτά που έπρεπε να περάσουμε», αναφέρει.

Μετά από αυτό αποφάσισαν να υιοθετήσουν. Είχαν προχωρήσει πολύ τις διαδικασίες, ενώ δημιούργησαν και ένα δημόσιο μπλογκ στο οποίο μοιράζονταν τις αγωνίες τους σχετικά με την υπογονιμότητα, όταν η Κέλι ανακάλυψε ότι είχε μείνει έγκυος φυσιολογικά στον δεύτερο γιο τους, τον 10χρονο πλέον Πάξτον. Δύο χρόνια μετά ήταν και πάλι έγκυος στην κόρη τους, Λόντιν. «Νιώσαμε επιτέλους ολοκληρωμένοι. Μπορούσαμε πια να αφήσουμε πίσω μας το πρόβλημα της υπογονιμότητας και τώρα, 14 χρόνια μετά, αυτό το τηλεφώνημα μας πήγαινε πίσω», λέει η Κέλι.


Στο FaceTime, μια ώρα μετά από την πρώτη συνομιλία, ο Βάνερ εξήγησε τι είχε ανακαλύψει μέσω των τεστ DNA και πώς είχαν καταλήξει ότι πρέπει να είχε γίνει κάποιο λάθος στην κλινική. «Είσαι, πιθανότατα, ο βιολογικός πατέρας του γιου μου», είπε στον Ντέβιν.

Στην αρχή, η Κέλι δεν κατάλαβε καλά. Νόμιζε ότι ο Βανέρ ισχυριζόταν ότι ο Τάλον δεν ήταν το βιολογικό τους παιδί. «Ο γιος μας έχει το ίδιο λακκάκι στο πηγούνι που έχει ο Ντέβιν, το οποίο είναι αρκετά μοναδικό», του είπε.

«Το ίδιο και ο γιος μου και πάντα αναρωτιόμουν από πού το πήρε», απάντησε ο Βάνερ και άφησε την Κέλι άφωνη.

Ο Βάνερ ρώτησε αν ο Ντέβιν ήταν φαν των σπορ, όπως ο Τιμ, και ο Ντέβιν είπε ότι ήταν. Είχε παίξει σχεδόν όλα τα αθλήματα μεγαλώνοντας. Ρώτησε αν ο Ντέβιν ήταν ψηλός, γιατί ο Τιμ είχε ήδη φτάσει στο ύψος του μεγαλύτερου αδερφού του, ενώ ο ίδιος ο Βάνερ δεν ήταν ιδιαίτερα ψηλός. Ο Ντέβιν του είπε ότι ήταν 1.90μ. Στη συνέχεια, ο Βάνερ τους έστειλε εικόνες από το γενεαλογικό δέντρο του Τιμ στο AncestryDNA. «Είδα τα ξαδέρφια μου, μια θεία, μια αδερφή, μια γιαγιά», λέει ο Ντέβιν. Ο Βάνερ τους ξεκαθάρισε ότι δεν τηλεφωνούσε επειδή ήθελε οτιδήποτε από αυτούς: ούτε χρήματα, ούτε καν σχέση. Ήθελε απλώς να ανακαλύψει την αλήθεια.

Μετά το τηλεφώνημα ο Ντέβιν και η Κέλι αναζητούσαν λόγους για να μην πιστέψουν τον Βάνερ. Είχαν καταλάβει ότι ο Τιμ και ο Τάλον γεννήθηκαν με τρεις μήνες διαφορά, κάτι που δεν θα μπορούσε να στηρίξει την ιστορία. Στη συνέχεια όμως ο Βάνερ εξήγησε πώς η εμβρυομεταφορά τους καθυστέρησε κατά τρεις μήνες λόγω του προβλήματος της Ντόνα. «Όλα είχαν μια απάντηση», λέει ο Ντέβιν.

Η Ντόνα και η Κέλι άρχισαν να ανταλλάσουν τις σημειώσεις τους σχετικά με τη θεραπεία τους στο Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής στη Γιούτα. Ανακάλυψαν ότι είχαν βρεθεί στο κέντρο με μια ώρα διαφορά. Η κλινική είχε δώσει σε κάθε ζευγάρι έναν μοναδικό αριθμό και συνειδητοποίησαν ότι οι αριθμοί τους ήταν διαδοχικοί. Τότε και οι ΜακΝιλ κατάλαβαν ότι όντως κάτι συνέβαινε.

Ο Ντέβιν έκανε τεστ DNA, όπως και η Κέλι και ο Τάλον. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο Ντέβιν ήταν πατέρας τόσο του Τάλον όσο και του Τιμ.

Ένα λάθος, πολλαπλές συνέπειες

Και οι τέσσερις γονείς είχαν βλαφθεί με διαφορετικούς τρόπους από το λάθος που έκανε η κλινική. Ο Βάνερ δεν ήταν πια ο βιολογικός πατέρας του γιου του. Το σπέρμα του Ντέβιν χρησιμοποιήθηκε χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή του. Η Ντόνα είχε συλλάβει και είχε κυοφορήσει ένα παιδί με κάποιον που δεν είχε γνωρίσει ποτέ και δεν είχε συμφωνήσει να κάνει παιδί μαζί του. Και η Κέλι έπρεπε να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι μια άλλη γυναίκα ήταν μητέρα του παιδιού του συζύγου της. Και το πιο σημαντικό ίσως απ’ όλα. Ένα παιδί έμαθε ότι ο άνθρωπος που γνώρισε ως πατέρας δεν ήταν ο βιολογικός του πατέρας και κάπου υπήρχε και μια άλλη οικογένεια γι’ αυτόν.

Ο Βάνερ λέει ότι όταν αποδείχθηκε και επίσημα ότι ο Ντέβιν ήταν πατέρας του γιου του, επηρεάστηκε πάρα πολύ παρόλο που ουσιαστικά το ήξερε ότι θα συμβεί. «Με επηρέασε περισσότερο απ’ όσο πίστευα ότι θα το κάνει», λέει.

«Με κάποιο τρόπο μια κλινική μου δημιούργησε αυτή τη σχέση με έναν άνθρωπο για την οποία δεν συναίνεσα ποτέ. Ένιωθα ξεκάθαρα παραβιασμένη», λέει η Ντόνα.

«Αυτό συνέβη σε ένα ιατρικό πεδίο, το οποίο εμπιστεύεσαι απόλυτα. Είσαι τόσο ευάλωτος. Τι θα συμβεί αν υπάρχουν κι άλλα παιδιά εκεί έξω; Κάναμε εξωσωματική τρεις φορές», λέει η Κέλι.

Ο Ντέβιν λέει πως νιώθει οργή και απογοήτευση για την κλινική, αλλά το κυρίαρχο συναίσθημα είναι η συμπόνια για την οικογένεια των Τζόνσον. «Νομίζω ότι η δική μας ζωή δεν άλλαξε τόσο όσο η δική τους. Δεν άλλαξε τη γενεαλογία των δικών μας παιδιών», αναφέρει.

Το μόνο θετικό μέσα από την ιστορία αυτή είναι ότι οι δυο οικογένειες δημιούργησαν μια φιλία. Οι Τζόνσον και οι ΜακΝιλ συναντήθηκαν πρώτη φορά σε ένα πάρκο στη Γιούτα μια ζεστή μέρα του Ιουνίου του 2021. Μόλις συναντήθηκαν αμέσως αγκαλιάστηκαν όλοι. «Δεν ήταν άβολο, ήταν σαν να αγκαλιάζεις έναν καλό φίλο», λέει ο Βάνερ.

Έπαιξαν ποδόσφαιρο, ο Τιμ έπαιξε στην κούνια με την ετεροθαλή του αδερφή και έκαναν όλοι μαζί πικ νικ. Ο Τιμ και ο Ντέβιν έκατσαν κάποια στιγμή να μιλήσουν οι δυο τους και ο Τιμ είχε ετοιμάσει μια σειρά από ερωτήσεις για τον βιολογικό του πατέρα.

«Ήταν κλασικές ερωτήσεις ενός δωδεκάχρονου παιδιού», λέει ο Ντέβιν. «Πόσο ψηλός ήσουν στην ηλικία μου και πότε αποφοίτησες. Ποιο άθλημα προτιμάς; Είσαι φαν του Ρονάλντο ή του Μέσι; - Δεν συμφωνήσαμε στο τελευταίο», θυμάται ο Ντέβιν χαμογελώντας. Όπως λέει κάποια στιγμή άρχισε να παρατηρεί τον Τιμ και να σκέφτεται ότι είναι κατά 50% δικό του παιδί βιολογικά. «Συμπεριφέρεται σαν εμένα; Έχει την ίδια αίσθηση του χιούμορ;», αναρωτιόταν.

Το ίδιο πρόσεχαν και ο Βάνερ με την Ντόνα διαπιστώνοντας ότι ο Ντέβιν και ο Τιμ είχαν ορισμένους παρόμοιους τρόπους, όπως το περπάτημά τους και τον τρόπο που τοποθετούσαν τα χέρια τους.

Μόλις έφτασαν στο σπίτι, η Ντόνα ρώτησε τον Τιμ πώς ένιωθε. «Έχω τρία νέα αδέρφια», της είπε.

«Είναι τα ετεροθαλή αδέρφια σου», τον διόρθωσε.

«Λοιπόν, πρακτικά και ο αδερφός μου ο Βάνερ Τζ. είναι ετεροθαλής αδερφός μου», της απάντησε ο Τιμ και την ανάγκασε ουσιαστικά να παραδεχτεί την πραγματικότητα.

«Αλλά ήταν πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσω ότι ένιωθε τόση σύνδεση», λέει η Ντόνα. «Θα μπορούσαν απλώς να ήταν παιδιά που έπαιζαν στο πάρκο, αλλά σίγουρα ένιωθε κάτι».

Η ζωή μετά την αποκάλυψη

Μέσα από την ιστορία τους, οι Τζόνσον και οι ΜακΝιλ ανακάλυψαν ότι όλο περισσότερα σκάνδαλα γύρω από τις κλινικές και τους γιατρούς έρχονται πλέον στο φως χάρη στα οικιακά τεστ DNA.

Οι δύο οικογένειες συμβιβάστηκαν εξωδικαστικά με το Κέντρο για την Αναπαραγωγική Ιατρική πέρυσι. Όταν η ιστορία τους έγινε γνωστή, η κλινική δημοσίευσε μια δήλωση: «Η ασφάλεια και η φροντίδα των ασθενών μας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Οι γιατροί και το προσωπικό μας προσπαθούν να παρέχουν εξαιρετική φροντίδα και εργαζόμαστε συνεχώς για να κάνουμε βελτιώσεις».

Καμία εξήγηση δεν έχει γίνει γνωστό για το πώς κατέληξε το σπέρμα του Ντέβιν στο ωάριο της Ντόνα. Λαμβάνοντας υπόψη τους διαδοχικούς αριθμούς ασθενών και τα συνεχόμενα ραντεβού τους, το απλό ανθρώπινο λάθος φαίνεται το πιο πιθανό σενάριο.

Η Ντόνα και ο Βάνερ σκέφτονται συχνά πόσες περισσότερες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις του λάθους. Αναρωτιούνται αν άλλα παιδιά που συνελήφθησαν στην κλινική θα ανακαλύψουν μια μέρα ότι έχουν DNA του Ντέβιν ή του Βάνερ: θα μπορούσε το σπέρμα του να είχε χρησιμοποιηθεί για να γονιμοποιήσει το ωάριο μιας άλλης γυναίκας; Και σκέφτονται τα άλλα έμβρυα που είχαν αποθηκεύσει στην κατάψυξη και ήθελαν τόσο απεγνωσμένα να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μια μεγάλη οικογένεια, αλλά τελικά αποφάσισαν να μην χρησιμοποιήσουν. Δεν έχουν ιδέα αν αυτά τα έμβρυα δημιουργήθηκαν με το σπέρμα του Ντέβιν ή του Βάνερ.

Το ποσό που έλαβαν οι δυο οικογένειες ως αποζημίωση από την κλινική δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά οι ΜακΝιλ λένε ότι είναι μικρότερο από αυτό που θα έπαιρναν αν αποζημιώνονταν για χειρουργική επέμβαση στον ώμο. Και οι δύο οικογένειες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια εκστρατεία ώστε να πιέσουν να υπάρξει καλύτερη ρύθμιση και ποιοτικοί έλεγχοι στη βιομηχανία των κλινικών γονιμότητας και για να ενισχύσουν τις κυρώσεις όταν το σπέρμα, τα ωάρια και τα έμβρυα χρησιμοποιούνται εσκεμμένα ή τυχαία με λανθασμένο τρόπο.

Όπως λένε οι Τζόνσον, παρά τις καλύτερες προσπάθειές του Βένερ και της Ντόνα, η οικογένειά τους έχει αλλάξει μετά από αυτό. «Υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους είμαστε πιο κοντά και άλλα πράγματα που έχουν γίνει πιο δύσκολα. Είναι ακόμα μια διαδικασία σε εξέλιξη».

«Το DNA δεν αλλάζει τον τρόπο που αγαπάς κάποιον», προσθέτει η Ντόνα. «Αυτό που αλλάζει είναι το ποιος είσαι και πώς μοιάζεις. Ο Τιμ κοιτάζεται στον καθρέφτη και ίσως βλέπει πια ένα νέο άτομο».

«Το DNA σου δεν είναι αυτό που συνθέτει την οικογένειά σου», λέει η Κέλι από την πλευρά της. «Είναι με ποιον περνάς τη ζωή σου».

Ο Ντέβιν σχεδιάζει να είναι στη ζωή του Τιμ όσο θέλει εκείνος να είναι. «Είμαι χαρούμενος που το παίρνει καλά. Έχει πολλά να ανακαλύψει. Εμείς το βλέπουμε αυτό από πολλά χιλιόμετρα μακριά, αλλά για το υπόλοιπο της ζωής του θα έχει έναν αδελφό που είναι ετεροθαλής αδερφός του και έναν μπαμπά που δεν είναι ο βιολογικός του πατέρας».

Όταν οι άνθρωποι ρωτούν τον Ντέβιν πόσα παιδιά έχει, τι λέει, τον ρωτά η δημοσιογράφος. Αυτός χαμογελάει. «Η πρώτη απάντησή μου είναι τρία. Μερικές φορές λέω τρεισήμισι». Κάνει μια παύση. «Ελπίζω όχι περισσότερο από αυτό. Ελπίζω να μην πάρω άλλα τέτοια τηλεφωνήματα».