Η μοναδική καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπου που από «νάνος» έγινε… γίγαντας


Η απίστευτη ιστορία του Άνταμ Ράινερ. Στα 18 του ήταν μόλις 1.23μ.. Λίγα χρόνια μετά θα γινόταν ένας πραγματικός γίγαντας. Ακόμα και σήμερα έχει το ρεκόρ Guiness

Σε ηλικία 18 ετών ο Άνταμ Ράινερ επιχείρησε να καταταγεί στον στρατό της Αυστροουγγαρίας για να πολεμήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με ύψος όμως περίπου 1.23μ. κρίθηκε ακατάλληλος και η αίτηση του απορρίφθηκε. Ο Ράινερ βρισκόταν στο φάσμα του νανισμού. Λίγα χρόνια μετά η εμφάνιση του θα άλλαζε τόσο ριζικά που έφτασε να μπει στο βιβλίο Guiness και να είναι έως σήμερα η μοναδική περίπτωση ανθρώπου που από νάνος έγινε γίγαντας.

Ο Ράιντερ γεννήθηκε το 1899 στο Γκρατς το οποίο τότε ανήκε στην αυτοκρατορία της Αυστροουγγαρίας. Οι γονείς του είχαν κανονικό ύψος αλλά αυτός δεν αναπτύχθηκε στην παιδική του ηλικία. Υπήρχαν όμως «σημάδια» πάνω του που έδειχναν ότι είναι μια περίπτωση που δεν μπορεί να κατηγοριοποιηθεί εύκολα. Για παράδειγμα τα χέρια του είχαν κανονικό μέγεθος σε σχέση με το υπόλοιπο του σώμα ενώ στην εφηβεία του έφτασε να φορά 43 νούμερο παπούτσια, κάτι που δεν συνάδει με τον νανισμό.

Από την ηλικία των 21 και μετά ο Ράινερ άρχισε να αναπτύσσεται με αδιανόητους ρυθμούς. «Η ανάπτυξη του ήταν εντυπωσιακά γρήγορη, ειδικά τα άκρα και το κεφάλι του. Χρειαζόταν συνέχεια μεγαλύτερα παπούτσια και καπέλα» έγραψε ο γιατρός Όσκαρ Χιρτς ο οποίος είχε εξετάσει τον Άνταμ Ραίνερ.

Για περίπου μια δεκαετία έπαιρνε πάνω από εννέα εκατοστά ύψος τον χρόνο. Στα 33 του είχε φτάσει στο 2.18 και πλέον φορούσε 58 νούμερο παπούτσι. Τα χαρακτηριστικά στο πρόσωπο του είχαν αλλοιωθεί και είχε πλέον καμπούρα.

Φυσικά η περίπτωση του απασχόλησε την ιατρική κοινότητα. Τον εξέτασαν ενδελεχώς από τον Αύγουστο του 1930 έως τον Μάιο του 1931. Εντοπίστηκε ένα καλοήθες αδένωμα στην υπόφυση του εγκεφάλου το οποίο ήταν υπεύθυνο για την ξαφνική και τεράστια ανάπτυξη. Ο δρ. Χιρτς το αφαίρεσε με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί.

Σταδιακά ο Ράινερ απέκτησε πρόβλημα στην κίνηση και ένιωθε μόνιμα αδύναμος. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε ένα γηροκομείο αν και ήταν λίγο μεγαλύτερος από 40 ετών. Η ανάπτυξη του συνεχίστηκε αργά αλλά σταθερά. Όταν στις 4 Μαρτίου 1950 πέθανε, σε ηλικία, 51 ετών είχε ύψος 2.34 μέτρα. Θεωρείται μοναδική περίπτωση στα ιατρικά χρονιά και έχει το ρεκόρ του ανθρώπου με τη μεγαλύτερη μεταβολή ύψους στην ιστορία.