Άιζαακ Σπρέιγκ, ο «άνθρωπος-σκελετός»


Όταν ήταν παιδί ο Σπρέιγκ άρχισε ξαφνικά να χάνει βάρος. Έφτασε να ζυγίζει 19,5 κιλά και η μόνη λύση για να επιβιώσει ήταν να γίνει θέαμα σε τσίρκο.


Ο Άιζαακ Σπρέιγκ γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1841 στο Ιστ Μπριτζγουότερ της Μασαχουσέτης και έως την ηλικία των 12 ετών ήταν ένα παιδί όπως όλα τα υπόλοιπα. Όλα άλλαζαν όταν μια μέρα, επιστρέφοντας από κολύμπι, ένιωσε έντονη αδιαθεσία.

Ο Σπρέιγκ άρχισε να χάνει βάρος και επισκέφθηκε τοπικούς γιατρούς οι οποίοι δεν μπορούσαν να δώσουν εξήγηση στο πρόβλημα. Έτρωγε κανονικά όμως η απώλεια βάρους συνεχιζόταν σε ανησυχητικό βαθμό. Στην εφηβεία του εργάστηκε δίπλα στον πατέρα του ως τσαγκάρης και στη συνέχεια δούλεψε σε οπωροπωλείο.

Η συνεχής απώλεια βάρους όμως έγινε τόσο έντονη που πλέον δεν μπορούσε να εργαστεί. Μετά τον θάνατο των γονιών του και αντιμετωπίζοντας πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης αποδέχθηκε την προσφορά ενός τσίρκου.

Το 1865, σε ηλικία 24 ετών, ο Σπρέιγκ έγινε ο «άνθρωπος-σκελετός» και εμφανιζόταν ως ένα περίεργο θέαμα στις παραστάσεις του τσίρκου. Η εικόνα του τράβηξε την προσοχή του Φίνιας Τέιλορ Μπάρνουμ ο οποίος ήταν ο ιδιοκτήτης του American Museum Freak Show. Εξιστορώντας την πρώτη τους συνάντηση ο ίδιος ο Σπρέιγκ θυμόταν: «Ο κ.Μπάρνουμ στάθηκε πολύ κοντά μου και τον άκουσα να λέει στον συνεργάτη του ο οποίος με είχε προσεγγίσει: Πάρα πολύ λεπτός άνθρωπος, πού τον ανακάλυψες;

Μου προσέφερε δουλειά κι ένα ποσό 80 δολαρίων την εβδομάδα για να μπω στο σόου του. Ένα από τα σόου στα οποία συμμετείχα ήταν ο... γάμος μου με την πιο χοντρή γυναίκα του κόσμου».

Το 1868 το «μουσείο» του Μπάρνουμ καταστράφηκε από πυρκαγιά και ο Σπρέιγκ αναζήτησε δουλειά σε άλλα παρόμοια σόου. Δεν του άρεσε η έκθεση αλλά δεν μπορούσε να βιοποριστεί με άλλο τρόπο. Συμμετείχε σε σόου που περιόδευαν σε όλες τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές ο Σπρέιγκ ήταν εθισμένος στον τζόγο και έχανε μέρος των χρημάτων που έπαιρνε.

Στα 44 του είχε ύψος 1.68 και βάρος μόλις 19,5 κιλά. Έπαιρνε καθημερινά βιταμίνες και είχε δεμένο στον λαιμό του ένα μικρό φλασκί με ζαχαρούχο γάλα. Έπινε συχνά γουλιές για να μην καταρρέει. Αν και ποτέ δεν αποσαφηνίστηκε από τι έπασχε σύγχρονοι ειδικοί μιλούν για μια ακραία χρόνια μυική ατροφία.

Ο Άιζαακ Σπρέιγκ, ο «άνθρωπος-σκελετός» πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1887, σε ηλικία 45 ετών.  Το 1868 είχε παντρευτεί την Ταμάρ Μουρ με την οποία απέκτησαν τρεις υγιέστατους γιούς. «Κάποιες φορές σκεφτόμουν ότι η ζωή που είχα δεν άξιζε να διατηρηθεί, αφότου έκανα οικογένεια έμοιαζε πιο πολύτιμη», έχει πει ο ίδιος.