Hide the Pain Harold: Το πρόσωπο και η ιστορία πίσω από το διάσημο meme


Μια φωτογράφιση άλλαξε για πάντα τη ζωή του συνταξιούχου ηλεκτρολόγου, Αντράς Αράτο. Ο ίδιος αφηγείται την ιστορία του


Ο Αντράς Αράτο βρισκόταν σε διακοπές και ανέβαζε φωτογραφίες στα social media όταν ένας επαγγελματίας φωτογράφος τον εντόπισε. Το τηλέφωνο του Ούγγρου ηλεκτρολόγου μηχανικού χτύπησε και δέχθηκε μια απρόσμενη πρόταση. «Κύριε Αράτο είμαι φωτογράφος και το πρόσωπο σας είναι αυτό που ψάχνω. Θα σας ενδιέφερε να έρθετε να σας φωτογραφίσω;» του είπε. Ο Αράτο δέχθηκε και η ζωή του άλλαξε για πάντα..

«Ήταν 2011 και πήγα στην πρώτη συνάντηση με τον φωτογράφο. Μου έβγαλε κάποιες φωτογραφίες και ενθουσιάστηκε από το αποτέλεσμα. Με κάλεσε λοιπόν να κάνουμε μια ακόμα φωτογράφιση. Εκεί παρίστανα τον γιατρό, τον καθηγητή, τον σύζυγο, τον ελαιοχρωματιστή και πολλά άλλα. Προέκυψε μια σειρά με πάνω από 100 φωτογραφίες τις οποίες θα διέθετε μια ιστοσελίδα με εικόνες αρχείου. Η συμφωνία ήταν οι φωτογραφίες μου να μην χρησιμοποιηθούν σε θέματα για την πολιτική, τη θρησκεία και το σεξ καθώς δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν» λέει ο Αράτο.

«Μου πήρε πολλά χρόνια να αποδεχθώ την κατάσταση»

Λίγους μήνες μετά τη φωτογράφιση ο Ούγγρος έκανε μια αναζήτηση στο Google και είδε το πρόσωπο του να έχει χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από διαφημίσεις. «Ήταν σε ιατρικές διαφημίσεις, πωλήσεις προϊόντων για ανακαίνιση σπιτιού και διάφορα τέτοια. Λίγους μήνες μετά έψαξα πάλι και διαπίστωσα ότι δύο φωτογραφίες μου είχαν γίνει meme. Ήταν αυτές οι οποίες μάλλον οι περισσότεροι έχετε δει ως σήμερα. Αυτή που κοιτάζω το λάπτοπ και στη συνέχεια στρέφω το πρόσωπο στην κάμερα με... αυτό το χαμόγελο. Στην αρχή ήταν κάτι τρομακτικό καθώς χρησιμοποιούσαν τις φωτογραφίες για μοχθηρά και αποκρουστικά αστεία. Ήθελα να εξαφανίσω όλες τις φωτογραφίες μου και να κλείσω όλα τα σάιτ που τις είχαν ανεβάσει. Δεν ήταν δυνατόν όμως να γίνει κάτι τέτοιο. Μου πήρε πολλά χρόνια για να αποδεχθώ την κατάσταση. Τελικά γύρισε υπέρ μου και μου έφερε πολλές νέες ευκαιρίες».

«Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι είμαι πραγματικό προσωπο»

Οι δύο φωτογραφίες του Αράτο έγιναν γνωστές ως «Hide the Pain Harold» λόγω του ψεύτικού χαμόγελου που έχει στη δεύτερη εικόνα. «Είχαμε βγάλει τόσες πολλές φωτογραφίες και ο φωτογράφος μου ζητούσε να χαμογελάω. Είχα κουραστεί να χαμογελάω συνέχεια και γι’ αυτό βγήκε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι πράγματι έκρυβα τον… πόνο μου» λέει ο Αράτο και προσθέτει:

«Οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι είμαι πραγματικό πρόσωπο. Θεωρούσαν ότι οι φωτογραφίες είναι αποτέλεσμα photoshop. Όταν πλέον αποδέχθηκα τι είχε συμβεί αποκάλυψα την ταυτότητα μου με μια εικόνα που ανέβασα σε ρωσική ιστοσελίδα. Κρατούσα ένα χαρτί που έγραφε: Είμαι ζωντανός».

Ο Αράτο θεωρούσε πως με τον καιρό η εικόνα του θα ξεχαστεί και δεν θα τη χρησιμοποιεί κανείς όμως έκανε λάθος. Έως σήμερα το «Hide the Pain Harold» είναι παγκοσμίως μια ιδιαίτερα δημοφιλής βάση για τη δημιουργία meme.

«Δεν πίστευα ότι θα γίνω διάσημος αλλά όλο και περισσότερος κόσμος με σταματούσε στον δρόμο και μου ζητούσε να βγούμε μια φωτογραφία. Έβλεπα τη χαρά τους και αυτό με ικανοποιούσε πολύ» λέει. 

Ο ηλεκτρολόγος που έγινε celebrity

Ο Αντράς Ιστβάν Αράτο γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1945 στην πόλη Κέστζεγκ της Ουγγαρίας κοντά στα σύνορα με την Αυστρία. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Βουδαπέστης και στη συνέχεια έκανε τη στρατιωτική του θητεία. Ολοκληρώνοντας την, άσκησε το επάγγελμα με ειδίκευση στον φωτισμό (το 2002 μάλιστα πήρε βραβείο για το έργο του από την Ένωση Ηλεκτρολόγων Μηχανικών). Μετά τη συνταξιοδότηση του δούλεψε για πέντε χρόνια ως ραδιοφωνικός παραγωγός σε έναν τοπικό σταθμό.

Λόγω της αναγνωρισιμότητας που του έδωσε το meme ο Αράτο έγινε κεντρικό πρόσωπο σε διαφημιστική καμπάνια της Coca Cola και συμμετείχε στο μουσικό reality «Masked Singer». Ο «Hide the Pain Harold» έγινε περιζήτητος και μια διάσημη περσόνα στα social media. «Μου στέλνουν πάρα πολλά μηνύματα απ’ όλο τον πλανήτη. Αυτό που λέω συνέχεια στον κόσμο είναι ότι πρέπει να προσπαθούν να είναι ευτυχισμένοι. Να ξεπερνούν τις καθημερινές δυσκολίες και ένα αστείο meme μπορεί να τους βοηθήσει. Εμένα μου άλλαξε τη ζωή», τονίζει.

Ο Αντράς Αράτο ζει με τη σύζυγο του και τον γιό τους στη Βουδαπέστη. Το μεγάλο του όνειρο είναι η ιστορία του να ανέβει στο κινηματογραφικό πανί. «Προσπαθώ να το υλοποιήσω. Μια κωμωδία για το πώς δημιουργήθηκε ο Hide the Pain Harold» λέει.