UFO στην Αταλάντη: Τι συνέβη στις 2 Σεπτεμβρίου 1990;


Παράξενα φώτα, εκρήξεις και ευρήματα στο έδαφος. Τι ακριβώς έγινε στην Αταλάντη και γιατί μέχρι σήμερα κάποιοι μιλούν για UFO;

Η Αταλάντη είναι μια κωμόπολη περίπου 5.000 κατοίκων στον νομό Φθιώτιδας. Το φθινόπωρο του 1990 έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ελλάδα με δημοσιογράφους να συρρέουν στην περιοχή. Δεκάδες κάτοικοι είχαν αναφέρει ένα περίεργο φαινόμενο το οποίο έως σήμερα εξάπτει τη φαντασία. Τι πραγματικά συνέβη στην Αταλάντη την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 1990;

Η πορεία των φωτεινών αντικειμένων

Σύμφωνα με τις αναφορές της εποχής εκείνη την ημέρα μια σειρά από περίεργα φώτα εμφανίστηκαν αρχικά στη βορειοδυτική Ελλάδα. Ακολούθησαν μια πορεία προς τα Νότια έως περίπου το τέλος της Πελοποννήσου και στη συνέχεια έκαναν αναστροφή προς τον Βορρά και έφτασαν την κεντρική Ελλάδα. Η πορεία τους σχηματίστηκε σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων που τα είδαν στον ουρανό.

Μιλούσαν για 12 έως 17 φωτεινά αντικείμενα που κινούταν σε σχηματισμό. Κοντά στη Λαμία τρία από τα φώτα αποσπάστηκαν και ένα φάνηκε να γίνεται πιο έντονο (κάποιοι υποστήριξαν ότι φαινόταν να έχει πάρει φωτιά).

Η συντριβή και οι μαρτυρίες

Σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες το «φλεγόμενο» αντικείμενο έπεσε και συνετρίβη σε ορεινή περιοχή (λόφος Προφήτη Ηλία) κοντά στο χωριό Μέγας Πλάτανος. Κάποιοι υποστήριξαν ότι είδαν μια έντονη λάμψη και κάποιοι άλλοι καπνούς «σαν να καίγονται λάστιχα».

Μέλη οικογένειας, η οποία ζούσε στην περιοχή, υποστηρίζουν ότι πάνω από το σημείο που έπεσε το αντικείμενο εμφανίστηκαν άλλα μικρότερα τα οποία είχαν πολύ δυνατά φώτα (η συγκεκριμένη μαρτυρία υποστηρίζεται και από άλλα άτομα).

Σύμφωνα με την οικογένεια τα φωτεινά αντικείμενα κατέβηκαν στο σημείο και σχημάτισαν κύκλο σαν να θέλουν να προστατέψουν αυτό που είχε πέσει. «Στεκόμαστε και παρακολουθούσαμε. Ο άντρας μου φοβήθηκε μήπως έρχονταν προς τα εμάς. Άρπαξε το δίκαννο και κίνησε προς το μέρος τους , για να τα βλέπει καλύτερα. Μπροστά από το φλεγόμενο αντικείμενο φάνηκαν να περνούν κάποιες σκιές, αλλά δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε αν ήταν άνθρωποι ή κάτι άλλο. Κάτι έκαναν μέσα στον φωτεινό κύκλο , που είχαν σχηματίσει γύρω από το μεγάλο αντικείμενο. Παρέμειναν εκεί περίπου από τις δέκα το βράδυ της Κυριακής μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας», ανέφερε η μητέρα της οικογένειας σε δήλωση της που δημοσιεύθηκε στον ελληνικό Τύπο.

Όταν πια είχε ξημερώσει κάποιοι προσέγγισαν την περιοχή. Η χαμηλή βλάστηση είχε καεί σε ακτίνα 200 μέτρων. Ένα από τα άτομα που βρέθηκαν στο σημείο υποστήριξε ότι άγγιξε ένα πεύκο που ήταν μαυρισμένο στη βάση του και στο χέρι του εμφανίστηκαν φουσκάλες. Ένας άλλος είπε πως «Από ό,τι φάνηκε το πρωί, φαίνεται πως κάτι είχαν ρίξει, γιατί ο τόπος ήταν υγρός και οι καλαμιές κολλούσαν».

Σύμφωνα με αναφορά, στο σημείο βρέθηκαν κάποια καταστραμμένα εξαρτήματα και ένα σπογγώδες υλικό.

Τα αντικείμενα και η έκθεση

Ο Αστυνομικός Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας κ.Πανέτσος ενημερώθηκε για το γεγονός. Ενημέρωσε προσωπικά τον αντιεισαγγελέα κ. Ζησιμόπουλο, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση. Τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σημείο παραδόθηκαν στην πολεμική αεροπορία και μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας για έλεγχο.  

Στις 19 Οκτωβρίου του 1990 το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, εξέδωσε μια δήλωση σχετικά με το γεγονός στην Αταλάντη.

Σύμφωνα με αυτή την δήλωση, στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν:

Κομμάτια ενός θηλυκού βύσματος 11 εκατοστά στη διάμετρο, φτιαγμένο από χαλκό και με αραβικούς αριθμούς στο κέντρο του.

Μία σειρά ενός multipin καλωδίου φτιαγμένο από χαλκό, συνδεδεμένο με προαναφερθέν βύσμα.

Ο μονωτής αυτών των καλωδίων έγινε από ένα μετάξι όπως το ύφασμα και το τεφλόν.

Ένα καμένο ελαστικό κυκλικό κάλυμμα. Ένα δαχτυλίδι από χάλυβα. Τρεις μπάρες από χάλυβα 10 cm η κάθε μία.

Στην κάτω μεριά δύο ρυθμιστές με το ελληνικό γράμμα Φ στην βάση τους.

Η έκθεση βεβαιώνει ότι:

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν, ήταν γήινης προέλευσης, δεδομένου ότι υπήρχαν αριθμητικές και αλφαβητικές ενδείξεις.

Ήταν παλαιάς τεχνολογίας, βασισμένοι στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Είναι πιθανώς κομμάτια ενός παλαιού δορυφόρου. Αυτό το συμπέρασμα βασίστηκε στις μετρήσεις, την καλωδίωση και την κατασκευή.

Ο δορυφόρος πρέπει να είναι από την Ευρώπη ή την πρώην Σοβιετική Ένωση, δεδομένου ότι μόνο σε αυτές τις περιοχές του κόσμου το μετρικό σύστημα είναι σε μέτρα και εκατοστά.

Σχετικά με το γράμμα Φ, η επιτροπή ανέφερε ότι είναι από τη Σοβιετική Ένωση δεδομένου ότι εκείνη η χώρα χρησιμοποιεί το ελληνικό αυτό γράμμα στο κυριλλικό αλφάβητό της και επίσης έχει την τεχνολογία για μια τέτοια συσκευή.

Επίλογος

Η έκθεση λοιπόν επιβεβαιώνει τους μάρτυρες που είδαν φώτα στον ουρανό, συντριβή και έκρηξη. Σύμφωνα με αυτή όμως κάποιος δορυφόρος παλαιάς τεχνολογίας μπήκε στην ατμόσφαιρα και κατέπεσε στο σημείο.  Μέχρι σήμερα κάποιοι δεν αποδέχονται αυτή την εξήγηση. Μιλούν για προσπάθεια συγκάλυψης και θεωρούν τα γεγονότα της Αταλάντης μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις UFO στον ελλαδικό χώρο.