Ο αστυνομικός που συνάντησε… εξωγήινους


Το «περιστατικό με τον Λόνι Ζαμόρα» θεωρείται μια από τις πιο αξιόπιστες αναφορές ανεξήγητων φαινομένων. Τι πραγματικά είδε ο αστυνομικός και γιατί η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως σήμερα ως κάτι πολύ σοβαρό

Στη λίστα με τις αναφορές για θεάσεις μυστήριων φαινομένων και UFOs το «περιστατικό με τον Λόνι Ζαμόρα» θεωρείται ένα από τα πλέον αξιόπιστα αν όχι το πιο αξιόπιστο. Όλοι συμφωνούν ότι το απόγευμα της 24ης Απριλίου 1964 ο 31χρονος τότε αστυνομικός πράγματι είδε κάτι πολύ περίεργο. Για το τι ακριβώς ήταν αυτό υπάρχουν διάφορες θεωρίες.

Το περιστατικό

Ο Λόνι Ζαμόρα ήταν αστυνομικός στην κωμόπολη Σόκορο στην πολιτεία του Νέου Μεξικού. Το απόγευμα της 24ης Απριλίου 1964 έκανε περιπολία με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο. Στις 17:45 επικοινώνησε με το κέντρο αναφέροντας πως καταδίωκε ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα και πιθανότατα έγινε ένα ατύχημα.

Ο Νεπ Λόπες ήταν ο άνθρωπος που μίλησε με τον Ζαμόρα στον ασύρματο. «Αρχικά μου είπε ότι τσεκάρει ένα αυτοκίνητο κοντά στον ξεροπόταμο. Μετά από λίγο επικοινώνησε και πάλι και μου ζήτησε να κοιτάξω έξω και να του πω αν βλέπω ένα αντικείμενο. Τον ρώτησα τι βλέπει και μου είπε ότι είναι κάτι που μοιάζει με μπαλόνι».

Μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό της περιοχής ο Ζαμόρα θα πει για τα όσα βίωσε: «Ξαφνικά άκουσα αυτό τον δυνατό θόρυβο και είδα μια φλόγα στον ουρανό σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από εμένα. Σκέφτηκα ότι ίσως εξερράγη κάποια αποθήκη με δυναμίτες και αποφάσισα να προσεγγίσω. Ενημέρωσα τον συνάδελφο μου μέσω του ασυρμάτου. Του είπα πού βρίσκομαι και τι συμβαίνει ώστε να έρθει να με βοηθήσει.

Ήταν περίπου 17:50. Ανέβηκα σε αυτό τον μικρό δρόμο και είδα αυτό το λευκό αντικείμενο στο έδαφος. Αρχικά θεώρησα ότι είναι κάποιο αναποδογυρισμένο αυτοκίνητο. Πλησίασα για να ερευνήσω τι ακριβώς συμβαίνει, αν είχε τραυματιστεί κάποιος.

Το αντικείμενο είχε σχήμα αυγού σε μέγεθος όμως αυτοκινήτου. Όταν πλησίασα είδε ότι πάνω του είχε κάποια σημάδια. Ήταν ένα βέλος που έδειχνε προς το πάνω με μια γραμμή στη βάση του. Το κάλυπτε μια καμπύλη. Πλησίασα και είδα ότι το αντικείμενο στηριζόταν πάνω σε τέσσερις βραχίονες που ακουμπούσαν στο έδαφος.

Δίπλα στο αντικείμενο, που έμοιαζε να είναι αλουμινένιο ή κάτι τέτοιο αλλά δεν γυάλιζε, βρίσκονταν δύο μορφές που φορούσαν λευκή στολή. Η μια πιο μπροστά, η άλλη πιο πίσω. Το μέγεθος τους ήταν ενός μικρόσωμου ενήλικη ή ενός μεγαλόσωμου παιδιού. Δεν ξεχώρισα χαρακτηριστικά ούτε είδα κάποια πόρτα στο αντικείμενο.

Φοβήθηκα γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω τι είναι αυτό. Δεν πιστεύω σε εξωγήινους αλλά δεν είχα και εξήγηση για αυτό που έβλεπα.

Τα πάντα εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα. Το αντικείμενο ξαφνικά απογειώθηκε κάνοντας έναν πολύ δυνατό θόρυβο. Από κάτω του είδα μια μπλε και πορτοκαλί φωτιά. Με τρόμαξε και απομακρύνθηκα. Το αντικείμενο πέταξε στην αρχή χαμηλά πάνω από το έδαφος και στη συνέχεια εξαφανίστηκε με εκπληκτική ταχύτητα. Μετά από λίγα λεπτά έφτασε ο συνάδελφος μου και του είπα τι συνέβη».

O συνάδελφος ήταν ο Σαμ Τσάβες ο οποίος θα πει: «Με κάλεσε και μου ζήτησε να πάω στην περιοχή για να ερευνήσουμε τι συμβαίνει. Όταν έφτασα ήταν πολύ ταραγμένος. Μου εξήγησε τι είχε δει και μου ζήτησε να ερευνήσουμε το σημείο. Πράγματι είδα μια περιοχή με καμένους θάμνους και σημάδια».

Από την έρευνα που ακολούθησε εντοπίστηκαν τέσσερα σημάδια στο έδαφος που επιβεβαίωναν τα όσα είπε ο Ζαμόρα για βραχίονες που στήριζαν το αντικείμενο, καμένα χόρτα και θάμνοι και ίχνη γύρω από το αντικείμενα στο σημεία που, σύμφωνα με τον αστυνομικό, βρίσκονταν οι δύο μορφές.

Το περιστατικό πήρε μεγάλη διάσταση στον αμερικανικό Τύπο και ερευνήθηκε και επίσημα από το κυβερνητικό πρόγραμμα Project Blue Book.

Γιατί θεωρείται τόσο αξιόπιστος ο Ζαμόρα;

To συγκεκριμένο περιστατικό θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα λόγω του ατόμου το οποίο υπήρξε μάρτυρας. Ο Ζαμόρα ήταν ένας πολύ σοβαρός άνθρωπος και εξαιρετικός αστυνομικός. Δεν πίστευε στα UFOs και δεν είχε τέτοιου είδους ανησυχίες.

Κατά τη διάρκεια του περιστατικού ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία ενημερώνοντας το κέντρο και καλώντας για ενισχύσεις στην έρευνα. Ο συγγραφέας-ερευνητής Γκάρετ Γκραφ ο οποίος έκανε δεκαετή έρευνα πάνω στο ζήτημα των UFOs θα πει για το θέμα: «Πάντα όταν θέλω να μιλήσω για μια υπόθεση που φαίνεται σοβαρή, αξιόπιστη και ανεξήγητη αναφέρομαι στον Ζαμόρα. Υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι κάτι του συνέβη και δεν καταφέραμε να εξηγήσουμε τι ήταν αυτό. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να φτιάξει μια τέτοια ιστορία και το σημαντικότερο είναι ότι στη συνέχεια ο Ζαμόρα συνεχίζει απλά τη ζωή του και όχι μόνο δεν το εκμεταλλεύεται αλλά προσπαθεί να αποφύγει όσους τον πλησιάζουν για το περιστατικό. Δεν γίνεται φανατικός με τα UFOs ούτε θέλει να μιλάει για αυτό.

Μια απλή εξήγηση ήταν ότι ίσως ο Ζαμόρα έπεσε πάνω σε κάποια δοκιμή. Ένα όχημα προσγείωσης στο φεγγάρι του προγράμματος Apollo. Το θέμα είναι ότι εξήντα χρόνια στα αποχαρακτηρισμένα κυβερνητικά αρχεία δεν έχουμε δει ποτέ κάτι που να μοιάζει σε αυτό που είδε ο Ζαμόρα».

Ο αστυνομικός μίλησε στις αρχικές και τις κυβερνητικές υπηρεσίες για αυτό που είδε και στη συνέχεια έκλεισε το ζήτημα. Δεν έδωσε ξανά συνέντευξη και δεν αποδεχόταν προσκλήσεις σε συνέδρια για UFOs. Αποχώρησε από την αστυνομία και έπιασε δουλειά σε έναν πρατήριο καυσίμων. Έζησε μια ήσυχη ζωή και πέθανε το 2009 σε ηλικία 76 ετών από καρδιακή προσβολή.

Οι θεωρίες

Τι ήταν όμως αυτό που είδε ο Λόνι Ζαμόρα; Η μια θεωρία μιλά για δοκιμαστικό διαστημικό σκάφος με πλήρωμα δύο ατόμων που φορούσαν λευκές στολές. Μια άλλη υποστηρίζει ότι ο Ζαμόρα έπεσε θύμα φάρσας. Ο διευθυντής του Πολυτεχνείου του Νέου Μεξικού τόνισε ότι ίσως φοιτητές οργάνωσαν και εκτέλεσαν την φάρσα με απλά υλικά. Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η όλη υπόθεση είναι μια απάτη για να προσελκύσει τουρίστες στην περιοχή. Τέλος υπάρχει και η θεωρία ότι ο Ζαμόρα συμμετείχε χωρίς να το θέλει στην απάτη. Κάποιοι οργάνωσαν το περιστατικό για να φέρουν τουρίστες και απλά ο Ζαμόρα έγινε «συνεργός» παρά τη θέληση του.