X-Files: Το μυστηριώδες τραγουδι και η αλήθεια που... ήταν εκεί έξω

 


Οι...ντετέκτιβ του διαδικτύου κατάφεραν να ανακαλύψουν ένα μυστηριώδες τραγούδι 25 χρόνια μετά...


Η Λορίν Ανκόνα από την Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ  είχε αποφασίσει να δει ξανά τα επεισόδια της αγαπημένης σειράς X-Files. Βρισκόταν στο πέμπτο επεισόδιο της έκτης σεζόν της σειράς που προβλήθηκε το 1998 με τον τίτλο «Dreamland II». Σε μια σκηνή από ένα μπαρ, ένα τραγούδι της κάντρι μουσικής ακούγεται στο βάθος, ενώ εκτυλίσσονται τα γεγονότα.

«Now Im staring at the stars / wondering where you are» (Τώρα κοιτάω τα αστέρια και αναρωτιέμαι που να είσαι), τραγουδά μεταξύ άλλων ο τραγουδιστής.

Το τραγούδι άρεσε πάρα πολύ στη Λορίν και απόρησε που δεν το είχε ακούσει ξανά. Έτσι, αποφάσισε να κάνει αυτό που θα έκανε σχεδόν ο καθένας σήμερα. Το έβαλε στο Shazam για να το αναζητήσει. Αποτέλεσμα μηδέν.

Το επόμενο βήμα της ήταν να πληκτρολογήσει μερικούς από τους στίχους του τραγουδιού στην μηχανή αναζήτησης του Google. Δεν μπόρεσε να βρει το τραγούδι όμως ανακάλυψε κάτι άλλο: δεν ήταν ο πρώτος  άνθρωπος που είχε προσπαθήσει να βρει το τραγούδι χωρίς αποτέλεσμα.

Πιστή στο «δόγμα» των X-Files ότι «η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω», η Ανκόνα αποφάσισε να μην το βάλει κάτω. Έψαξε στους τίτλους τέλους του επεισοδίου, αλλά και πάλι τίποτα. Μπήκε στην ιστοσελίδα IMDB και έψαξε το συγκεκριμένο επεισόδιο, αλλά δεν υπήρχε κανένα στοιχείο. Ανακάλυψε  όμως και πάλι ότι υπήρχαν άνθρωποι που αναζητούσαν κι αυτοί το τραγούδι. Αντίστοιχο θέμα υπήρχε και στο Reddit.


Έτσι, η Λορίν αποφάσισε να μοιραστεί την αναζήτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) σε ένα thread (σειρά tweet) και κάπως έτσι προκάλεσε έναν διαδικτυακό… σεισμό με τους χρήστες να προσπαθούν να εντοπίσουν το άγνωστο τραγούδι.


Δύο μέρες μετά, ο Νταν Μαρφίσι, ένας μουσικός και τραγουδοποιός από το Λος Άντζελες έλαβε ένα μήνυμα από έναν φίλο του, επίσης συνθέτη.

«Μήπως έχεις γράψει εσύ αυτό το τραγούδι από τα X-Files;», τον ρώτησε. «Πρέπει να μπεις στο Twitter και να δεις αυτό το thread. Θα γίνεις ήρωας», πρόσθεσε.

Ο Μαρφίσι δεν είχε ιδέα για τι πράγμα μιλούσε ο φίλος του. Όταν όμως μπήκε στο ίντερνετ ανακάλυψε ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούσαν να ανακαλύψουν πληροφορίες για ένα τραγούδι που είχε γράψει μαζί με έναν φίλο του πριν από 25 χρόνια και σχεδόν είχε ξεχάσει ότι υπήρχε.

Αναζητώντας την αλήθεια εκεί έξω

Όπως αποδείχτηκε, τα τελευταία περίπου πέντε χρόνια δεκάδες ιντερνετικοί μουσικοί… ντετέκτιβ είχαν περάσει αμέτρητες ώρες στο διαδίκτυο ψάχνοντας πληροφορίες για το αινιγματικό τραγούδι για το οποίο δεν υπήρχε καμία πληροφορία σχετικά με τον τίτλο του ή το όνομα των δημιουργών του. Το τραγούδι έμοιαζε με ένα ποπ συνθετικό κομμάτι κάντρι των ‘80s και είχε σίγουρα μια vintage νότα. Ακουγόταν για περίπου ένα λεπτό στο χιουμοριστικό επεισόδιο «Dreamland II» των X-Files της έκτης σεζόν, όπου ο Φοξ Μόλντερ (Ντέιβ Ντουκόβνι) αλλάζει μυστηριωδώς προσωπικότητες με τον κυβερνητικό πράκτορα Μόρις Φλέτσερ (Μάικλ ΜακΚιν), ενώ διαδραματιζόταν η σκηνή στο μπαρ.

Το τραγούδι δεν υπάρχει στους τίτλους τέλους του επεισοδίου και δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ στο επίσημο soundtrack της σειράς. Έτσι, το κομμάτι αποτελούσε μόνιμα ένα μυστήριο.

Αφού το thread  έγινε viral στο διαδίκτυο, το εντόπισε κάποιος που γνωρίζει τον Τζεφ Σαρμπονό, τον μουσικό επιμελητή του συγκεκριμένου επεισοδίου. Ωστόσο, ο Σαρμπονό δεν θυμόταν καθόλου το τραγούδι και έμοιαζε η ιστορία να μην πηγαίνει πουθενά. Στη συνέχεια, όμως, κάποιος βρήκε την πλήρη λίστα των μουσικών κομματιών του  επεισοδίου και τότε ο επόπτης μουσικής ταινιών και τηλεοπτικών σειρών, Τζόναθαν Λέαχι, κατάλαβε ποιοι είναι πίσω από το τραγούδι. Έστειλε το μήνυμα στον Μαρφίσι και το μυστήριο πλέον λύθηκε.

Η ιστορία του τραγουδιού

Το τραγούδι ονομάζεται «Staring at the Stars» και είναι γραμμένο από τον Γκλεν Τζόρνταν και τον Νταν Μαρφίσι, οι οποίοι έγραφαν κατά καιρούς μουσική για τα X-Files.

Οι δυο τους γνώριζαν τον Μαρκ Σνόου, τον μουσικό που έγραψε το διάσημο κεντρικό μουσικό κομμάτι της σειράς κι έτσι κάποια στιγμή τους ζητήθηκε να γράψουν ένα τραγούδι σε στυλ μουσικής κάντρι για μια σκοτεινή σκηνή σε κάποιο μπαρ.

«Θυμάμαι κάποιον να λέει: Θα ήταν τόσο υπέροχο αν μπορούσες να γράψεις ένα τραγούδι αγάπης από έναν γήινο που τον απήγαγαν εξωγήινοι προς τον εξωγήινό του που εξαφανίστηκε», θυμάται ο Τζόρνταν.

Το μουσικό δίδυμο ήδη πειραματιζόταν με την κάντρι μουσική, οπότε τους ήταν αρκετά εύκολη δουλειά. «Πιθανότατα ήμασταν στο μέσο κάποιο κάποιου μουσικού κομματιού και είπαμε ‘Ας προχωρήσουμε με την ιδέα του απαχθέντα από τους εξωγήινους’», λέει ο Τζόρνταν.

Οι παραγωγοί της σειράς χρειάζονταν το τραγούδι επειγόντως και οι δύο μουσικοί είχαν λίγο χρόνο για να σκεφτούν τι θα κάνουν. «Ανταλλάσαμε ιδέες για περίπου επτάμισι λεπτά και είπαμε, εντάξει, εξωγήινοι. Βρίσκονται στον ουρανό. Τι άλλο υπάρχει στον ουρανό; Αστέρια», λέει ο Μαρφίσι». Μέχρι την επόμενη μέρα, το είχαν ηχογραφήσει στο στούντιο του Τζόρνταν στο Λος Άντζελες, με τον ίδιο να τραγουδάει και τους δυο τους να παίζουν τα όργανα.

«Waiting what seems like a light year/Just to see your face once again, my dear … Now Im staring at the stars, wondering where you are» («Περιμένοντας σε αυτό που μοιάζει με έτος φωτός/Μόνο για να δω ξανά το πρόσωπό σου, αγαπημένε μου… Τώρα κοιτάζω τα αστέρια, αναρωτιέμαι πού είσαι»), λένε μεταξύ άλλων οι στίχοι, ενώ σε ένα άλλο σημείο αναφέρουν: «With big dark eyes that send me out of sight» (Με μεγάλα σκούρα μάτια που με στέλνουν μακριά).

Το «Staring at the Stars» συμπεριλήφθηκε στο επεισόδιο μαζί με άλλα δύο τραγούδια των Τζόρνταν και Μαρφίσι, ωστόσο οι δύο άντρες σχεδόν ξέχασαν τη δουλειά τους αυτή και συνέχισαν με τα επόμενα πρότζεκτ τους.

Ο δημιουργός των X-Files, Κρις Κάρτερ, από την πλευρά του δήλωσε τώρα ότι δεν θυμόταν καθόλου το τραγούδι. «Είναι εκπληκτικό για μένα ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να ερευνούν προσεκτικά ένα κατά τα άλλα κωμικό επεισόδιο», δήλωσε ο Κάρτερ στο περιοδικό Rolling Stone. «Πάντα με εκπλήσσουν τα πράγματα που παρατηρούν οι άνθρωποι και οι ερωτήσεις που λαμβάνω για επεισόδια που είναι ασαφή». Επίσης, πρόσθεσε ότι σπάνια χρησιμοποιούσαν πραγματικά τραγούδια, αλλά μουσική που ήταν ειδικά γραμμένη για τη σειρά.

Ο Τζόρνταν συνέχισε να δουλεύει στην τηλεόραση και στις ταινίες. Ο Μαρφίσι δυσκολεύτηκε στην μουσική βιομηχανία και περίπου 20 χρόνια πριν αποφάσισε να ασχοληθεί με τις πωλήσεις κατοικιών, αν και συνέχισε να γράφει μουσική ερασιτεχνικά για την ρέτρο-ποπ μπάντα του, JonesHouse.

Οι παλιότερες αναρτήσεις αναζήτησης του τραγουδιού που μπορεί να βρεις κανείς φαίνεται ότι εντοπίζονται στο Reddit. Ωστόσο ούτε ο Τζόρνταν ούτε ο Μαρφίσι είχαν μάθει κάτι μέχρι την ανάρτηση της Λορίν. Ο Μαρφίσι μάλιστα δεν είχε καν αντίγραφο του τραγουδιού.

«Κάποιοι φίλοι μου και συγγενείς μού είπαν ότι ήξεραν το τραγούδι και γνώριζαν ότι το αναζητούσαν για χρόνια στο διαδίκτυο. Σκεφτόμουν ότι ήμουν ο μόνος που δεν το ήξερε», λέει ο ίδιος.

Ευτυχώς, ο Τζόρνταν ανακάλυψε ότι είχε κρατήσει το τραγούδι σε ένα CD-αντίγραφο ασφαλείας και τώρα οι δύο άντρες, οι οποίοι έχουν τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού, ανακοίνωσαν ότι έχουν αρχίσει να εργάζονται για την κυκλοφορία του τραγουδιού ως single.

«Θα ήθελα πολύ να το αναρτήσουμε στο διαδίκτυο. Δεν μπορείς να αγοράσεις πράγματα στο σούπερ μάρκετ με απλά κλικ», λέει ο Τζόρνταν.

Από την πλευρά του ο Μαρφίσι λέει ότι είναι ευγνώμων και ευχαριστημένος με την εξέλιξη που ήρθε γι' αυτό το τραγούδι που δεν είχε κριθεί άξιο να κυκλοφορήσει εμπορικά πριν από 25 χρόνια.

«Ποτέ δεν ξέραμε ότι ο κόσμος αγαπούσε τόσο πολύ τη μουσική μας», έγραψε ο Μαρφίσι. «Είναι πραγματικά υπέροχο να το ανακαλύπτεις».