Η Αθήνα και ο Πειραιάς του 1920 σε ένα απίστευτο βίντεοΈνα απίστευτο βίντεο που μας ταξιδεύει έναν αιώνα πίσω...


Πριν από έναν αιώνα ο κόσμος ήταν πολύ διαφορετικός. Η Αθήνα, η πρωτεύουσα της Ελλάδας, και ο Πειραιάς ήταν πιο πολύ σαν μεγάλα χωριά. Μεγάλες χέρσες εκτάσεις και μικρά διάσπαρτα σπίτια, δρόμοι άδειοι αλλά και πολύβουοι.

Μια ματιά σε αυτόν τον κόσμο μας δίνει ένα σπάνιο βίντεο που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1920 και προέρχεται από το Κινηματογραφικό Ινστιτούτο Ολλανδίας EYE και τη συλλογή του Ολλανδού κινηματογραφικού παραγωγού Loet Barnstijn που έδρασε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Στο βίντεο φαίνονται μεταξύ άλλων η περιοχή του Νέου Φάληρου με το περίφημο ξενοδοχείο Ακταίον και την παραλία που πλέον δεν υπάρχει (στο σημείο που σήμερα βρίσκεται το Νοσοκομείο Metropolitan), το Καπνεργοστάσιο και αρκετά μέρη του Πειραιά, όπως το λιμάνι και η Καστέλα.

Παράλληλα, βλέπουμε εικόνες από την Αθήνα γύρω από την Ακρόπολη, αλλά και τον ανεγειρόμενο Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Ιλισσού,  την όχθη του Ιλισσού και τον  λόφο Κυνοσάργους. Επίσης, το Παναθηναϊκό Στάδιο με τα Προπύλαια που χτίστηκαν λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και κατεδαφίστηκαν το 1947, αλλά και το Πανεπιστήμιο με την Ακαδημία στην οδό Πανεπιστημίου.

Εκτός από τις εικόνες της παλιάς Αθήνας βλέπουμε και τους ανθρώπους στην καθημερινότητά τους. Οι εργάτες στο λιμάνι, οι περαστικοί στους δρόμους από τους οποίους άλλοι κάνουν βόλτες και άλλοι κουβαλούν εμπορεύματα, κάποιοι άλλοι που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στο Φάληρο (το βίντεο αναφέρει στα ολλανδικά ότι είναι αγρότες της υπαίθρου που κάνουν μπάνιο μετά τη δουλειά τους και μένουν στη θάλασσα ως αργά το βράδυ), άνθρωποι που πάνε στις δουλειές τους και άλλοι που χαμογελούν στην κάμερα. Άνθρωποι με όνειρα, όπως οι άνθρωποι κάθε εποχής…