H εκπληκτική συνάντηση υποβρυχίου με έναν αρχαίο καρχαρία (VIDEO)

 


Ένα…  προϊστορικό πλάσμα συναντήθηκε με μια υποβρύχια αποστολή. Οι εικόνες είναι μαγικές


O αμβλύρυγχος εξαβράγχιος καρχαρίας (Hexanchus griseus) είναι ο μεγαλύτερος στο είδος των εξακαρχαριών και μπορεί να ξεπεράσει τα έξι μέτρα σε μήκος και τον έναν τόνο σε βάρος. Θεωρείται ένα από τα αρχαιότερα είδη που βρίσκονται στη Γη με τους… συγγενείς του να εντοπίζονται 200 εκατομμύρια χρόνια πριν. Οι ενήλικοι ζουν σε βάθος μεγαλύτερο των 100 μέτρων και πολύ συχνά κινούνται κοντά στον βυθό ακόμα και σε βάθος 2.500 μέτρων.

Κινούνται και ζουν σε πολλές θάλασσες του πλανήτη, μεταξύ τους και η Μεσόγειος. Το συγκεκριμένο είδος ζει και στα ελληνικά ύδατα. Θεωρείται ακίνδυνος για τον άνθρωπο εκτός αν προκληθεί. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί.

Το 2019 το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πολιτείας, το Ινστιτούτο Cape Eleuthera και τη εταιρία OceanX συνεργάστηκαν για να εντοπίσουν έναν τέτοιο καρχαρία και να του βάλουν έναν πομπό για να παρακολουθήσουν τις συνήθειες του.

Σε μια από τις καταδύσεις του το βαθυσκάφος «Alucia» συναντήθηκε με τον σπάνιο καρχαρία. Η συνάντηση έγινε σε βάθος περίπου 500 μέτρων σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις Μπαχάμες. Ο καρχαρίας πλησιάζει και αγγίζει το υποβρύχιο ενώ είναι συγκλονιστική η στιγμή που ανοίγει τα μάτια του για να δει τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που τραβά βίντεο.

Για την ιστορία η αποστολή κατάφερε να βάλει πομπό σε έναν από τους καρχαρίες. Δείτε το εκπληκτικό βίντεο: