Ο «Πειρατής» που χρωστά στην Nintendo 14,5εκατ δολάρια


Ο Γκάρι Μπόουζερ συνελήφθη ως μέλος ομάδας που χάκαρε κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών και η υπόθεση του έστειλε ένα μήνυμα σε όλους τους… Πειρατές


Τον Απρίλιο του 2023 ο 54χρονος προγραμματιστής Γκάρι Μπόουζερ αποφυλακίστηκε έχοντας εκτίσει τους 14 από τους 40 μήνες της ποινής του. Τα προβλήματα του όμως δεν έχουν τελειώσει. Πρέπει να αποπληρώσει ένα χρέος 14.5εκατ. δολαρίων στην Nintendo, το χρηματικό τίμημα για την ενασχόληση του με την… πειρατεία.  

Από παιδί ο Μπόουζερ λάτρευε τα ηλεκτρονικά και σε εφηβική ηλικία άνοιξε την πρώτη του επιχείρηση. Αργότερα, ως υπεύθυνος σε ένα ίντερνετ καφέ, ήρθε σε επαφή με τα βιντεοπαιχνίδια. Τα πρώτα του μπλεξίματα με τον νόμο άρχισαν όταν τον έπιασαν να σπάζει τις δικλίδες ασφαλείας που έχουν οι κονσολές παιχνιδιών (το γνωστό τσιπάρισμα) και να πουλάει πειρατικά παιχνίδια και ταινίες.

Στα τέλη του 2000 ήρθε σε επαφή με την Team Xecuter. Ήταν μια ομάδα που προσέφερε, έναντι αμοιβής φυσικά, λογισμικό για όλες τις κονσόλες. Πληρώνοντας οι παίκτες μπορούσαν να παίξουν στις κονσόλες τους πειρατικά παιχνίδια που κόστιζαν ελάχιστα σε σχέση με τα γνήσια.

Σταδιακά η επιχείρηση γιγαντώθηκε και το 2010 ο Μπόουζερ αποφάσισε να μετακομίσει στη Δομινικανή Δημοκρατία. Υποστηρίζει ότι έπαιρνε ελάχιστα από τα κέρδη αλλά την πλήρωσε γιατί τα μέλη της Team Xecuter δεν εμφανίζονταν πουθενά και ήταν αυτός που ερχόταν σε επαφή με τους πελάτες.

«Είμαι ο ενδιάμεσος. Ο άνθρωπος που μιλούσε με τους δημιουργούς και τους πελάτες. Είμαι καλός στις δημόσιες σχέσεις και έτσι σταδιακά η εμπλοκή έγινε μεγαλύτερη» λέει ο ίδιος.

Η σύλληψη

Όλα τελείωσαν τον Σεπτέμβριο του 2020. «Είχα πιεί πολύ εκείνο το βράδυ. Ήταν τέσσερις το πρωί και κοιμόμουν. Ξαφνικά ξυπνάω και βλέπω τρεις ανθρώπους γύρω από το κρεβάτι μου να με σημαδεύουν με όπλα. Με τράβηξαν έξω από το σπίτι, με έβαλαν σε ένα φορτηγάκι και με πήγαν στα γραφεία της Interpol» τονίζει ο Μπόουζερ.

Η υπόθεση του πήρε μεγάλη δημοσιότητα με το υπουργείο δικαιοσύνης να βγάζει ανακοίνωση στην οποία αποκαλούσε τον Μπόουζερ και τους συνεργάτες του «ηγέτες μιας διαβόητης διεθνούς ομάδας η οποία επί χρόνια αποκόμιζε παράνομα κέρδη με πειρατική τεχνολογία ηλεκτρονικών παιχνιδιών».  

Μέσα στην πανδημία ο Μπόουζερ άρχισε να μεταφέρεται από τη μια φυλακή στην άλλη. Τελικά κόλλησε Covid και λίγο έλειψε να πεθάνει. «Είχε έρθει ακόμα και ένας ιερέας να μου διαβάσει προσευχή» θυμάται.

Η αποζημίωση

Εκτός από τις κατηγορίες για απάτη ο Μπόουζερ είχε να αντιμετωπίσει και την αγωγή της Nintendo. O δικαστής δέχθηκε όσα είπαν οι δικηγόροι της ιαπωνικής εταιρίας και της επιδίκασε αποζημίωση 14,5εκατ. δολαρίων.

Η Nintendo ήθελε να κάνει την υπόθεση ένα παράδειγμα για όλους τους «Πειρατές». Ήθελε να εκμεταλλευτεί τη δημοσιότητα και στείλει ένα μήνυμα σε όσους χάκαρουν τις κονσόλες.

«Η ποινή μου ήταν ένα μήνυμα για τους υπόλοιπους που βρίσκονται εκεί έξω και κάνουν αυτή τη δουλειά. Ουσιαστικά τους είπαν ότι αν συλληφθούν θα πληρώσουν ακριβά. Προσωπικά είχα περιθώρια να το παλέψω νομικά  όμως δεν είχε το χρήμα και τον χρόνο» τονίζει. Δήλωσε ένοχος και τον Φεβρουάριο του 2022 καταδικάστηκε σε 40 μήνες φυλάκιση. Όμως το ποσό που πρέπει να δώσει στη Nintendo δεν άλλαξε.

Πλέον καλείται να δίνει μηνιαίως το 20 έως 30% του εισοδήματος του (εξαρτάται από τα έξοδα που δηλώνει). «Θα τους πληρώνω αυτά που μπορώ. Σίγουρα δεν θα είναι πολλά λεφτά. Όταν εξέτια την ποινή μου τους έστελνα 25 δολάρια τον μήνα» λέει.

«Θα μπορούσε να είναι χειρότερα…»

Ο Μπόουζερ βρίσκεται σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας. Δεν το βάζει όμως κάτω. «Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Κάποτε ήμουν άστεγος. Στη φυλακή είδα ανθρώπους να προσπαθούν να αυτοκτονήσουν με κάθε τρόπο. Είδα ανθρώπους να τρελαίνονται» τονίζει.

Πλέον αναζητά εργασία και προσπαθεί να βγάλει επίδομα λόγω ενός σοβαρού προβλήματος στο πόδι. Η ποινή του προβλέπει ότι δεν του επιτρέπεται πλέον να δουλεύει στον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Στο Super Mario ο Μπόουζερ είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς των ηρώων. Μια μοχθηρή χελώνα που αναπνέει φωτιά. Σε ένα περίεργο παιχνιδι της μοίρας ο πρόεδρος της Nintendo στην Αμερική λέγεται Νταγκ Μπόουζερ. «Πιθανότατα έχουμε κάποια μακρινη συγγένεια. Πιθανότατα είμαι και ο πρώτος Μπόουζερ που έχει συλληφθεί» λέει χαμογελώντας ο πρώην… Πειρατής.