Πώς ο Μέσι έσωσε μια 90χρονη από τη Χαμάς

Μια απίστευτη ιστορία μιας 90χρονης που ζούσε σε ενα κιμπούτς του Ισραήλ, οταν η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεσή της

Η Έσθερ Κούνιο στις 7 Οκτωβρίου 2023 βρισκόταν στο κιμπούτς Νιρ Οζ στο Ισραήλ, όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς. Η 90χρονη σήμερα Έστερ είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αργεντινή, ωστόσο τα τελευταία χρόνια είχε μετακομίσει στο Ισραήλ μαζί με την οικογένειά της.

Αυτό που δεν ήξερε εκείνη την ημέρα ήταν ότι ο Λιονέλ Μέσι θα της έσωζε τη ζωή.

Στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς εισέβαλε και στο δική της σπίτι. Όπως περιγράφει σήμερα η ίδια στο ντοκιμαντέρ «Voces de 7 de octubre – Latino Stories of Survival» οι τρομοκράτες μπαίνοντας στο σπίτι της απαίτησαν να τους πει πού είναι η υπόλοιπη οικογένειά της. αυτή τους απάντησε ωστόσο ότι ζει μόνη της και δεν υπήρχε κανένας άλλος εκεί. Τους είπε μάλιστα αν θέλουν να ελέγξουν μόνοι τους τον χώρο.

Ένας από τους τρομοκράτες της είπε ότι θα την έπαιρναν μαζί τους στην Γάζα ως όμηρο. Όπως της είπε μετά την επίθεση δεν θα έμενε κανείς στο κιμπούτς και το μόνο που θα απέμενε εκεί ήταν φωτιά και στάχτες.

Η Κούνιο λέει πως ήταν πολύ δύσκολο να επικοινωνήσει με τους άντρες της Χαμάς. Έχοντας μεγαλώσει στην Αργεντινή δεν ήξερε πολύ καλά ούτε αγγλικά ούτε εβραϊκά.

«Του είπα να μην μου μιλάει, γιατί δεν καταλάβαινα τη γλώσσα του, την αραβική, και μιλάω φτωχά εβραϊκά. Του είπε ότι μιλάει μόνο αργεντίνικα ισπανικά. Έτσι, αυτός με ρώτησε τι είναι τα αργεντίνικα. Τότε του απάντησα "Βλέπεις ποδόσφαιρο;". Είπε ότι του άρεσε και του είπα ότι είμαι από τη χώρα του Μέσι».

Το άκουσμα του ονόματος του Μέσι ενθουσίασε τον τρομοκράτη: «Μέσι; Λατρεύω τον Μέσι» της είπε!


Αμέσως μετά έβαλε το χέρι του στον ώμο της Κούνιο, της έδωσε το όπλο του- ένα AK-47- την έβαλε να κάνει το σήμα της ειρήνης και τράβηξαν μια φωτογραφία. Η εικόνα αυτή κυκλοφόρησε γρήγορα μετά την σφαγή στο κιμπούτς και έγινε μια από τις εμβληματικές της επίθεσης. Ωστόσο, ως τώρα κανείς δεν ήξερε την ιστορία της.

Τελικά, η ίδια η Κούνιο γλίτωσε από την απαγωγή χάρη στην κοινη της καταγωγή με τον Μέσι. Ωστόσο, άλλα μέλη της οικογένειά της δεν ήταν τόσο τυχερά. Η ίδια λέει ότι οχτώ συγγενείς και φίλοι της έχουν αιχμαλωτιστεί από την Χαμάς. Οι έξι από αυτούς-συμπεριλαμβανομένου τριών μικρών παιδιών και των μητερών τους- απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο ωστόσο τα δύο εγγόνια της Κούνιο παραμένουν στη Γάζα.

«Τώρα ελπίζω ότι αν ο Μέσι το δει αυτό και δει ότι σώθηκα εξαιτίας του, θα του ζητούσα να βοηθήσει τα εγγόνια μου που εξακολουθούν να είναι στα χέρια της Χαμάς. Είναι καλά παιδιά. Τα ονόματά τους είναι Ντέιβιντ και Άριελ».

Ο Ντέιβιντ Κούνιο είναι ένας Ισραηλινός ηθοποιός που έπαιξε στη βραβευμένη ταινία «Youth», σε σκηνοθεσία Τομ Σόβαλ. Η σύζυγός του και οι δίδυμες τρίχρονες κόρες τους απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο στο πλαίσιο συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Ο Άριελ Κούνιο είχε μόλις επιστρέψει από ένα μεγάλο ταξίδι στην Κεντρική και Νότια Αμερική λίγο πριν την απαγωγή του. Τον απήγαγαν μαζί με την κοπέλα του και τον αδερφό της, οι οποίοι επίσης παραμένουν αιχμάλωτοι.

Ο Μέσι δεν έχει ακόμα σχολιάσει την ιστορία της Έσθερ Κούνιο, η οποία έχει γίνει viral στα μέσα ενημέρωσης της Αργεντινής από τότε που άρχισε να κυκλοφορεί το απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ την Πέμπτη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της ομάδας ποδοσφαίρου της Αργεντινής έχει ταξιδέψει πολλές φορές στο Ισραήλ στο πλαίσιο του «Peace Tour» που είχε διοργανώσει η Μπαρτσελόνα το 2013 καθώς και για έναν αγώνα μεταξύ Αργεντινής και Ουρουγουάης το 2019.

Ο Μέσι υποστήριξε επίσης έναν αγώνα του 2014 που διοργάνωσε ο Πάπας Φραγκίσκος για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο τότε δεν είχε παίξει ο ίδιος λόγω τραυματισμού.