Ποιοι είναι οι μακροβιότεροι μονάρχες και ηγέτες στην ιστορία


Αυτοί που κυβέρνησαν περισσότερο αλλά και εκείνοι που κράτησαν το αξίωμα τους για ώρες. Τα ρεκόρ ηλικίας, φυσικών χαρακτηριστικών αλλά και οι ελληνικές πρωτιές

Με ποσοστό 87,28% o Βλάντιμιρ Πούτιν επικύρωσε την απόλυτη κυριαρχία του στη Ρωσία και εξασφάλισε ότι θα ξεπεράσει τα 24 χρόνια στην ηγεσία της χώρας τα οποία κλείνει τον ερχόμενο Μάιο. Ο Πούτιν είναι πιθανό πλέον να πλησιάσει το… ρεκόρ του Ιωσήφ Στάλιν ο οποίος έμεινε στο τιμόνι της χώρας για τριάντα χρόνια. Τα 24 όμως χρόνια του Ρώσου προέδρου ωχριούν μπροστά στους ρέκορντμαν. Αυτοί είναι οι μακροβιότεροι ηγέτες κρατών στην ιστορία.

Οι μακροβιότεροι

Το ρεκόρ ανήκει στον Μαλιετόα Τανουμαφίλι (φωτό) ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της Σαμόα αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση της το 1967 και έμεινε στη θέση έως και τον θάνατο του στις 11 Μαΐου του 2007. Ήταν δηλαδή πρόεδρος (συγκεκριμένα είχε τον τίτλο Ο Ιέ Αό Ο Ιέ Μάλό)  για 45 χρόνια και 130 ημέρες.

Ο Φιντέλ Κάστρο είχε ηγετικό ρόλο στην Κούβα για 52 χρόνια και 63 μέρες όμως ως μοναδικός ηγέτης της χώρας διετέλεσε από το 1976 έως το 2008 (31 χρόνια και 82 μέρες).

Η Βίγκντις Φινμπογκαντότιρ έχει το ρεκόρ γυναίκας προέδρου. Είχε στο αξιώμα στην Ιρλανδία για 16 χρόνια (συγκεκριμένα 5844 μέρες).

Αυτή τη στιγμή ο εν ενεργεία πρόεδρος με τη μακροβιότερη θητεία είναι αυτός της Ισημερινής Γουινέας. Ο  Τεοντόρο Ομπιάνγκ Ενγκουεμά Εμπασογκό κατέχει τη θέση από το 1979 όταν και στη χώρα πραγματοποιήθηκε πραξικόπημα.

Αναφορικά τώρα με τους μονάρχες το απόλυτο ρεκόρ έχει ο Σαμπούζα Β’ (φωτό) που κάθισε στον θρόνο της Σουαζιλάνδης για 82 χρόνια και 254 ημέρες (1899-1982). Το μικρό αφρικανικό βασίλειο όμως δεν ήταν ανεξάρτητο την περίοδο εκείνη οπότε μακροβιότερος μονάρχης ανεξάρτητου κράτους θεωρείται ο Λουδοβίκος ο 14ος με φόρεσε το γαλλικό στέμμα για 72 χρόνια τρείς μήνες και 18 μέρες.

Ιστορικά υπάρχουν κάποια στοιχεία για ακόμα μακροβιότερους μονάρχες αλλά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί πλήρως το πόσο ακριβώς κάθισαν στον θρόνο. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές ο Μιν Χτι ηγήθηκε του μικρού βασιλείου του Αρακάν (Ασία) για 95 χρόνια, από το 1279 έως το 1374. Ο Φαραώ Πέπι Β’ Νεφερκάρε φέρεται να κάθισε στον θρόνο 94 χρόνια.

Στις βασίλισσες το ρεκόρ έχει η Ελισάβετ Β’ με 70 χρόνια και 214 παραμονής στον θρόνο, από το 1952 έως το 2022 όταν και πέθανε. Ακολουθεί η βασίλισσα Βικτώρια με 63 χρόνια και 216 μέρες.

Αναφορικά με τους μονάρχες που ακόμα και σήμερα κάθονται στο θρόνο το ρεκόρ έχει ο σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολικά. Μετράει ήδη 56 χρόνια ηγεσίας στο μικρό ασιατικό βασίλειο. Ο μακροβιότερος εν ενεργεία βασιλιάς σε συνταγματική μοναρχία είναι ο Κάρολος ΙΕ’ Γκουστάβος της Σουηδίας που φόρεσε το στέμμα τον Σεπτέμβριο του 1973. Αναφορικά με τις βασίλισσες σε συνταγματική μοναρχία δεν υπάρχει πλέον κάποια εν ενεργεία. Η τελευταία ήταν η Μαργαρίτα Β’ της Δανίας που αποσύρθηκε τον Ιανουάριο του 2024 μετά από 52 χρόνια στον θρόνο.

Ο μονάρχης με τη μικρότερη θητεία στην ιστορία θεωρείται ο Λουδοβίκος ΙΘ’ της Γαλλίας. Φόρεσε το στέμμα για μόλις 20 λεπτά. Στη σύγχρονη ιστορία ο Ντιπέντρα έμεινε βασιλιάς του Νεπάλ για 56 ώρες, ενώ μετά βρισκόταν σε κώμα αφού δολοφόνησε την οικογένεια του και αυτοπυροβολήθηκε. Όσον αφορά τους προέδρους ο Πέδρο Λασκουραΐν κράτησε το αξίωμα στο Μεξικό για 15 έως 56 λεπτά.

Τα ηλικιακά ρεκόρ

Ηλικιακά τώρα το ρεκόρ έχει ο μονάρχης της Μάλτας Τζιοβάνι Πάολο Λάσκαρης που κάθισε στον θρόνο μέχρι την ηλικία των 97 ετών και 47 ημερών. Ο Ταϊλανδός Πρεμ Τινσουλανόντα έχει το ρεκόρ στην ηλικία στέψης καθώς όταν φόρεσε το στέμμα ήταν 96 ετών και 97 ημερών.

Ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία είναι ο 91χρονος Πολ Μπιγιά που ακόμα διατηρεί τη θέση. Ο γηραιότερος άνθρωπος που έγινε πρόεδρος ήταν ο Τυνήσιος Μοχάμεντ Μπετζί Καΐντ Εσεμπί που ορκίστηκε σε ηλικία 88 ημέρων.

Όσον αφορά τον νεότερο ένας μύθος στο Ιράν λέει πως όταν πέθανε ο βασλιάς Χορμζίντ Β’ το στέμμα τοποθετήθηκε πάνω στην κεφαλιά της έγκυος συζύγου του κι έτσι ο θρόνος πέρασε στο έμβρυο το οποίο ονομάστηκε Σαπούρ Β’. Αποδεδειγμένα πάντως ο νεαρός μονάρχης ήταν ο Ισπανός Αλφόνσο ΙΓ’ ο οποίος στέφθηκε αμέσως μετά τη γέννηση του. Νεαρότερη βασίλισσα στην ιστορία η Μέρι της Σκωτίας που φόρεσε το στέμμα σε ηλικία εννέα ετών. Ο νεαρότερος πρόεδρος ήταν ο Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ που ήταν μόλις 19 ετών όταν κάθισε στον θώκο της Αΐτής.

Ο μακροβιότερος βασιλικός οίκος είναι αυτός της Ιαπωνίας. Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο είναι ο 126ος που προέρχεται από τη συγκεκριμένη οικογένεια.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά

Αναφορικά τώρα με τα φυσικά χαρακτηριστικά ο μονάρχης με το μεγαλύτερο βάρος ήταν ο βασιλιάς του Τόνγκα, Ταουφα’αχάου Τούπο Δ (φωτό)’ που έφτασε 208,7 κιλά. Το ρεκόρ στους πρόεδρους το έχει ο Αμερικανός Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ με 150,59 κιλά.

Ψηλότερος βασιλιάς στην ιστορία θεωρείται ο Σέρβος Ντούσαν ο Ισχυρός με ύψος 2.14. Ο ψηλότερος πρόεδρος είναι ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς του Μαυροβουνίου με 2.01. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές ο Σάντσο Ζ’ της Ναβάρας είχε ύψος 2.20 ενώ ο Ηρόδοτος υποστηρίζει ότι ο Ξέρξης είχε αδιανόητο ύψος το οποίο υπολογίζεται σε 2 μέτρα και 43 εκατοστά.

Ο πιο κοντός ηγέτης στην ιστορία ήταν ο πρόεδρος Μπενίτο Χουάρες του Μεξικού με ύψος μόλις 1.37. Η πιο κοντή μονάρχης ήταν η βασίλισσα Βικτώρια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας που ήταν 1.45.

Τα ελληνικά ρεκόρ

Αναφορικά με την Ελλάδα μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Ελλάδας είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας για 13 και κάτι χρόνια, σε 4 συνολικά θητείες. Μόνο τέσσερις ακόμα πρωθυπουργοί κατάφεραν να βρεθούν σε αυτή τη θέση για πάνω από 8 χρόνια. Αυτοί ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος με 12,5 χρόνια σε 7 θητείες, ο Χαρίλαος Τρικούπης με σχεδόν 11 χρόνια και επίσης 7 θητείες, ο Ανδρέας Παπανδρέου με 11 χρόνια σε 3 θητείες και ο Κώστας Σημίτης, με 8 χρόνια και έναν μήνα σε 2 θητείες.

Εκείνος που κατέχει το ρεκόρ σε θητείες ήταν ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, που διετέλεσε 10 φορές πρωθυπουργός, με συνολική όμως θητεία που έφτασε τα 7,5 χρόνια. Ο Δημήτριος Βούλγαρης ακολούθησε με 8 θητείες, αλλά ήταν πρωθυπουργός για 6 χρόνια και έναν μήνα. Όσο για τους μονάρχες το απόλυτο ρεκόρ κατέχει ο Γεώργιος Α' με θητεία μισού αιώνα (1863-1913).

Νεότερος πρωθυπουργός στην ελληνική ιστορία είναι ο Επαμεινώνδας Δεληγεώργης (φωτό πάνω) ο οποίος κατέλαβε το αξίωμα το 1865 σε ηλικία μόλις 36 χρόνων.