Αρχαιολόγοι αποκάλυψαν στη Νυρεμβέργη τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο της Ευρώπης


Υπολογίζουν ότι θα βρουν συνολικά 2.000 σκελετούς. Πρόκειται για θύματα της πανώλης που σάρωσε την περιοχή στα μέσα του 1600

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο που έχει ανασκαφεί ποτέ στην Ευρώπη σε τοποθεσία στη νότια Γερμανία.

Περίπου 1.000 σκελετοί θυμάτων πανώλης έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί σε ομαδικούς τάφους στο κέντρο της πόλης της Νυρεμβέργης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τάφοι μπορεί να περιέχουν συνολικά περισσότερα από 1.500 λείψανα.

Οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής έρευνας πριν από την ανέγερση νέων κτιρίων κατοικιών στην πόλη.

Η Μέλανι Λάνγμπαϊν, από το τμήμα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νυρεμβέργης, τόνισε ότι εντοπίστηκαν οκτώ λάκκοι, ο καθένας από τους οποίους περιείχε αρκετές εκατοντάδες πτώματα.

«Αυτοί οι άνθρωποι δεν ενταφιάστηκαν σε ένα κανονικό νεκροταφείο, αν και είχαν οριστεί νεκροταφεία πανώλης στη Νυρεμβέργη.

Αυτό υποδεικνύει μεγάλο αριθμό νεκρών που έπρεπε να ταφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι χριστιανικές πρακτικές ταφής» τόνισε.

Η Νυρεμβέργη υπέφερε από επιδημίες πανώλης περίπου κάθε 10 χρόνια από τον 14ο αιώνα και μετά. Αυτό κάνει την χρονολόγηση των λειψάνων μια μεγάλη πρόκληση.

Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και χρονολόγησαν τον έναν ομαδικό τάφο μεταξύ του τέλους του 1400 και των αρχών του 1600. Επίσης ρήκαν θραύσματα κεραμικής και νομίσματα που χρονολογούνται στο μεταγενέστερο άκρο αυτής της χρονικής περιόδου.

Ανακάλυψαν επίσης ένα σημείωμα από το 1634 που περιγράφει λεπτομερώς ένα ξέσπασμα πανώλης που σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους το 1632-1633, το οποίο λέει ότι σχεδόν 2.000 άνθρωποι θάφτηκαν κοντά στο Ζανκτ Σεμπάστιαν Σπιτάλ, το σημείο δηλαδή της συγκεκριμένης ανασκαφής.

Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν την ομάδα στο συμπέρασμα ότι η παλαιότερη ομάδα λείψανων πιθανότατα χρονολογείται από την επιδημία του 1632-1633.

Ο Γιούλιαν Ντέκερ, διευθυντής της εταιρίας «In Terra Veritas» η οποία πραγματοποιεί την ανασκαφή, τόνισε ότι εξεπλάγη από την ανακάλυψη.

«Δεν υπήρχε καμία ένδειξη για να υποτεθεί ότι υπήρχαν ταφές σε αυτό το χωράφι», είπε, προσθέτοντας ότι όταν ανακαλύφθηκαν τα πρώτα λείψανα πίστευε ότι θα μπορούσαν να ήταν από βομβαρδισμούς του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ντέκερ πιστεύει τώρα ότι η τοποθεσία μπορεί να περιέχει περισσότερα από 1.500 πτώματα.

«Προσωπικά περιμένω ότι ο αριθμός θα είναι 2.000 ή και παραπάνω, καθιστώντας τον, τον μεγαλύτερο ομαδικό τάφο στην Ευρώπη», είπε.

Η Λάνγκμπαϊν τόνισε ότι η επιδημία του 1632-1633 ήταν χειρότερη από αυτές που προέκυψαν λόγω του αντίκτυπου του Τριακονταετούς Πολέμου, μιας σειράς συγκρούσεων μεταξύ ευρωπαϊκών εθνών από το 1618 έως το 1648.

«Η Νυρεμβέργη περικυκλώθηκε από διαφορετικά στρατεύματα και ο πληθυσμός ζούσε σε πολύ άθλιες συνθήκες», είπε.

Οι τάφοι περιέχουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κοινωνίας της εποχής, λένε οι ερευνητές. Αυτό τους επιτρέπει να εξετάσουν τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού.

«Μπορούμε με στατιστικά μέσα να εξερευνήσουμε το μέγεθος και τα δημογραφικά στοιχεία της πόλης με τα ίδια εργαλεία που θα έκανε μια σύγχρονη ομάδα απογραφής με έναν σύγχρονο πληθυσμό» αναφέρει ο Ντέκερ.

Πλέον ακολουθεί η εργασία για την ολοκλήρωση της ανασκαφής, καθώς και ο καθαρισμός και η ανάλυση του οστικού υλικού. Θα υπάρξουν επίσης συνεργασίες με ιδρύματα που ενδιαφέρονται για ορισμένες πτυχές των ευρημάτων, συμπεριλαμβανομένης της ανάλυσης του γονιδιώματος της πανώλης και της διερεύνησης αυγών παρασίτων στο έδαφος.

«Σχεδιάζουμε επίσης μια έκθεση, αλλά αυτό θα πάρει λίγο χρόνο, οπότε το φθινόπωρο του 2025 θα ήταν το νωρίτερο που θα μπορούσαμε να είμαστε έτοιμοι» τόνισε η Λάνγκμπαϊν.