Ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα: Δείτε και μάθετε τα πάντα για το εντυπωσιακό φαινόμενο (VIDEO)

Η γη τις τελευταίες ώρες δέχεται μια ισχυρή ηλιακή ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα και οι εικόνες είναι μοναδικές. Τι ακριβώς όμως σημαίνει αυτό και ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Ένα εντυπωσιακό αστρονομικό γεγονός, που επηρεάζει όλον τον πλανήτη, βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε εξέλιξη. Η Γη δέχεται από το βράδυ της Παρασκευής μια ισχυρή ηλιακή ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα σε τέτοια μάλιστα ένταση που έχει να καταγραφεί από το 2003, σύμφωνα με το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού της Εθνικής Ωκεανικής και Ατμοσφαιρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται μια σειρά από ηλιακές εκλάμψεις και εκτινάξεις μάζας στέμματος στον ουρανό πάρα πολλών περιοχών του πλανήτη δίνοντας στον νυχτερινό ουρανό μοναδικά χρώματα.

Έτσι, το φαινόμενο του Βόρειου Σέλατος έκανε την εμφάνισή του τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σε πολλές περιοχές του κόσμου εκτός από τις πολύ βόρειες χώρες, όπου εκεί συνηθίζεται. Μεταξύ αυτών των χωρών ήταν και η Ελλάδα που είδε σε πολλά σημεία τον ουρανό να βάφεται μωβ υπό την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής καταιγίδας. Μάλιστα το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί και μέσα στο Σαββατοκύριακο, οπότε είναι πιθανό οι εικόνες αυτές να συνεχίσουν.

Ήδη στο διαδίκτυο έχουν ανέβει εντυπωσιακά βίντεο που καταγράφουν τα έντονα φώτα που προκαλούνται από τις φωτεινές αυτές «εκρήξεις» στα ανώτερα στρώματα του πλανήτη.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από το όμορφο θέαμα υπάρχουν ανησυχίες για πιθανές διακοπές στα δίκτυα επικοινωνιών της Γης.

Από το Αλτάι της Κίνας:



Από την Ελβετία

Από το Ιλινόις των ΗΠΑ

Στη Βρετανία


Τι είναι οι γεωμαγνητικές καταιγίδες

Το αστέρι του πλανητικού μας συστήματος περνά από ορισμένες φάσεις που διαρκούν κάθε φορά λίγα χρόνια και ονομάζονται «ηλιακοί κύκλοι». Αυτοί χαρακτηρίζονται από διακυμάνσεις αύξησης ή μείωσης στη δραστηριότητα των ηλιακών κηλίδων, οι οποίες και υπαγορεύουν τη συμπεριφορά του ήλιου. Έτσι, ο ήλιος μεταβαίνει από περιόδους σχετικής ηρεμίας σε έντονη δραστηριότητα και το αντίστροφο.

Αυτή τη στιγμή, ο ήλιος βρίσκεται από το 2019 σε μια φάση αυξημένης δραστηριότητας γνωστής ως «ηλιακό μέγιστο» και αναμένεται να συνεχίσει την ισχυρή απόδοσή του μέχρι τα μέσα έως τα τέλη του 2024.

Οι γεωμαγνητικές ή ηλεκτρομαγνητικές καταιγίδες συμβαίνουν όταν απελευθερώνονται σωματίδια υψηλής ενέργειας μέσω των ηλιακών εκλάμψεων και εκτοξεύονται από τον ήλιο προς τη Γη. Αν και ο ήλιος συνεχώς εκρήγνυται και εκτοξεύει σωματίδια στο διάστημα, η απόσταση της Γης από αυτόν, που φτάνει τα 93 εκατομμύρια μίλια, συνήθως εμποδίζει αυτά τα σωματίδια να φτάσουν στον πλανήτη μας. Όταν όμως κατά τη διάρκεια των ηλιακών μέγιστων οι εκλάμψεις αυτές γίνονται πιο έντονες και ισχυρές, είναι πιθανό τα σωματίδια του ήλιου να φτάσουν ως εμάς δημιουργώντας μια ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα

Ο τρέχων κύκλος, Solar Cycle 25, έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες όσον αφορά τη δραστηριότητα, με το Διαστημικό Κέντρο Πρόβλεψης Καιρού του NOAA να καταγράφει ήδη αύξηση στον αριθμό των ηλιακών κηλίδων σε σύγκριση με το σημείο κορύφωσης του προηγούμενου κύκλου.

Η εν λόγω ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα φαίνεται να έχει ως πηγή μια ομάδα ηλιακών κηλίδων με το όνομα NOAA Region 3664, η οποία έχει διογκωθεί σε μέγεθος 17 φορές της διαμέτρου της Γης.  

Η τωρινή γεωμαγνητική καταιγίδα έχει κλιμακωθεί σε ένα «ακραίο» επίπεδο λαμβάνοντας τη βαθμολογία 5 στα 5 από το Κέντρο Διαστημικής Πρόβλεψης Καιρού των ΗΠΑ σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση της ηλιακής δραστηριότητας που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2003.

Αυτή η απότομη αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας εκδηλώνεται με τη μορφή μαγευτικών σελάτων, που φωτίζουν τον ουρανό της Γης με ζωηρές χρωματικές ενδείξεις.

Ωστόσο, η αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα ενέχει επίσης κινδύνους για τα δίκτυα επικοινωνιών, τις δορυφορικές λειτουργίες και τις ραδιοεπικοινωνίες υψηλής συχνότητας, προκαλώντας επαγρύπνηση από τις αρχές.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η έκρηξη των ηλιακών εκλάμψεων και οι εκτοξεύσεις μάζας στέμματος που προέρχονται από τον ήλιο θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επικοινωνίες στη Γη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η παρούσα ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα προκλήθηκε από επτά εκτοξεύσεις ηλιακού πλάσματος που σημειώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας. Η έντασή τους ήταν τόσο ισχυρή που οι αστρονόμοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να «συναγωνιστεί» το Γεγονός του Κάρινγκτον (από το όνομα του αστρονόμου που το μελέτησε) από το 1859, το οποίο είναι η πιο ισχυρή ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα που έχει καταγραφεί ποτέ και προκάλεσε πολλά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες μέσω τηλεγράφου όλου του πλανήτη, ενώ ορισμένοι τηλεγραφικοί σταθμοί έπιασαν φωτιά. Θεωρείται πάντως ότι πιθανότατα θα ενταθεί κι άλλο κι έτσι θα γίνει η πιο ισχυρή ηλεκτρομαγνητική καταιγίδα των τελευταίων 165 ετών.

Αν συμβεί αυτό είναι πιθανό να καταρρεύσει ένα μέρος των τηλεπικοινωνιών παρόλο που έχουν ληφθεί μέτρα προστασίας. Στη σημερινή κοινωνία, που εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από τον ηλεκτρισμό και το διαδίκτυο, η γεωμαγνητική καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης και προβλήματα στα δίκτυα τηλεπικοινωνίας, τα συστήματα πλοήγησης, τις ραδιοφωνικές και δορυφορικές λειτουργίες, καθώς και ζημιές σε κρίσιμες υποδομές.  Κινδύνους αντιμετωπίζουν επίσης τα διαστημόπλοια και οι αστροναύτες από τα ενεργητικά σωματίδια που απελευθερώνονται από τον ήλιο, κάτι που απαιτεί ισχυρά μέτρα προστασίας, ανέφερε το CNN.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, όταν εκπέμπεται από τον Ήλιο αυτή η γεωμαγνητική ακτινοβολία, έρχεται προς όλο το πλανητικό σύστημα και έξω από το μαγνητικό σύστημα, έρχεται και στη Γη.

«Η Γη επειδή έχει αυτόν τον μαγνητισμό ουσιαστικά εκτρέπει αυτή την ακτινοβολία προς τους πόλους. Συνεπώς το μαγνητικό πεδίο της Γης αποτρέπει την κάθετη πτώση αυτής της ακτινοβολίας στην επιφάνεια της Γης, διαφορετικά θα είχαμε πολύ αρνητικά αποτελέσματα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το μαγνητικό πεδίο είναι η ασπίδα που οδηγεί ουσιαστικά την γεωμαγνητική ακτινοβολία προς τους πόλους, τον βόρειο και τον νότιο. «Δεν είναι τυχαίο που αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται στη Σουηδία και στη Νότια Αφρική και δεν παρατηρούνται σε χώρες που βρίσκονται στον Ισημερινό», σημείωσε.

Το σέλας στην Ελλάδα

Η συγκεκριμένη ηλιακή καταιγίδα δημιούργησε σέλας και στην Ελλάδα, σε μια από τις σπάνιες φορές που έχει συμβεί αυτό. Συνολικά έχον καταγραφεί τους τελευταίους 5 αιώνες 12 ακόμα φορές που έχει συμβεί αυτό.

Μάλιστα, οι Χρήστος Ντουντουλάκης και Δημήτρης Σαγιάκος εντόπισαν εγκαίρως το φαινόμενο περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα του Σαββάτου και το φωτογράφησαν εγκαίρως καθώς δεν διήρκησε πολύ.