Μοναδικές εικόνες για πρώτη φορά από τον μυστηριώδη νότιο πόλο του Ήλιου! (VIDEO)


Οι επιστήμονες κατάφεραν να δουν για πρώτη φορά τον μυστηριώδη νότιο πόλο του Ήλιου και αυτός αποκάλυψε τα μυστικά του

Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα μπόρεσε να δει τον μέχρι τώρα άγνωστο νότιο πόλο του Ήλιου σε μια πρωτοποριακή και πολλά υποσχόμενη παρατήρηση.

Ο ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) πραγματοποίησε κοινή αποστολή με τη NASA με το διαστημόπλοιο Solar Orbiter να κάνει πτήση κάτω από το επίπεδο του άστρου καταγράφοντας για πρώτη φορά τις μυστηριώδεις νότιες πολικές περιοχές του ήλιου.

Οι πρωτοποριακές παρατηρήσεις χαρτογράφησαν επίσης ένα χαοτικό συνονθύλευμα μαγνητικής δραστηριότητας στον πόλο του ήλιου, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε πώς το πεδίο του ήλιου αλλάζει περίπου κάθε 11 χρόνια.

Η καθηγήτρια Κάρολ Μάντελ, διευθύντρια επιστημών της ESA δήλωσε για το επίτευγμα: «Αποκαλύπτουμε στην ανθρωπότητα τις πρώτες εικόνες του πόλου του ήλιου. Ο ήλιος είναι το πλησιέστερο άστρο μας, δωρητής ζωής, αλλά και αυτός που μπορεί να διαταράξει τα σύγχρονα διαστημικά και επίγεια συστήματα ενέργειας. Επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί και να μάθουμε να προβλέπουμε τη συμπεριφορά του. Αυτές οι νέες μοναδικές εικόνες από την αποστολή μας Solar Orbiter αποτελούν την αρχή μιας νέας εποχής στην ηλιακή επιστήμη».


Η αποστολή και τα ευρήματα

Η αποστολή ξεκίνησε το 2020 και η συνολική αξία της υπολογίζεται στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι εικόνες απαθανάτισαν τον νότιο πόλο του ήλιου, όπως καταγράφηκε στα μέσα Μαρτίου, όταν το σκάφος είχε βυθιστεί σε γωνία 15° κάτω από τον ηλιακό ισημερινό για να πραγματοποιήσει τις πρώτες παρατηρήσεις υψηλής γωνίας της αποστολής. Ενώ η Γη έχει καθαρό βορρά και νότο, ο μαγνητισμός του ήλιου αντιστρέφεται περίπου κάθε 11 χρόνια. Ο ήλιος βρίσκεται επί του παρόντος σε ηλιακό μέγιστο, την περίοδο κατά την οποία φτάνει σε μια αντιστροφή πολικότητας. Αυτό σημαίνει ότι ο νότιος πόλος θα γίνει μαγνητικός βορράς και οι ηλιακές κηλίδες και οι ηλιακές εκλάμψεις είναι πιο ενεργές.

Οι πρώτες μετρήσεις μαγνητικού πεδίου αποκαλύπτουν ένα κατακερματισμένο μωσαϊκό βόρειας και νότιας πολικότητας στη βάση του ήλιου. Αυτό το συνονθύλευμα βορρά και νότου είχε προβλεφθεί σε υπολογιστικά μοντέλα, αλλά δεν είχε ποτέ επιβεβαιωθεί μέσω των παρατηρήσεων. Οι επιστήμονες λένε ότι η παρακολούθηση των δραματικών αλλαγών στα πολικά μαγνητικά πεδία του ήλιου θα είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της πρόβλεψης του ηλιακού κύκλου.

Ο μαγνητικός κύκλος του ήλιου συμβαίνει επειδή δεν περιστρέφεται ως στερεό αντικείμενο. Έτσι, ο ισημερινός του περιστρέφεται ταχύτερα (σεσ 26 ημέρες) από τους πόλους του (σε 33 ημέρες). Αυτό «τεντώνει» και «στρίβει» τις γραμμές του μαγνητικού πεδίου γύρω από τον ήλιο, μέχρι να γίνουν τόσο ασταθείς που ο βορράς και ο νότος τελικά αντιστρέφονται.

«Τα πάντα στην ατμόσφαιρα του ήλιου και γενικότερα τα χαρακτηριστικά του δημιουργούνται από το μαγνητικό του πεδίο και το πώς αυτό αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Από ένα αρκετά ήσυχο αστέρι μετατρέπεται σε ένα πραγματικά ενεργό και δυναμικό με εκρήξεις στην ατμόσφαιρά του. Αν και τα μοντέλα προέβλεπαν ότι το μαγνητικό του πεδίο θα έπρεπε να είναι μπερδεμένο, είναι άλλο να το βλέπουμε στην πραγματικότητα», εξηγεί η καθηγήτρια Λούσι Γκριν του πανεπιστημίου UCL.

Η μόνη προηγούμενη αποστολή που είχε πετάξει πάνω από τους πόλους του ήλιου ήταν το διαστημόπλοιο Ulysses της NASA, που εκτοξεύτηκε το 1990. Το Ulysses ενώ έλαβε μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου του ήλιου και του ηλιακού ανέμου, δεν διέθετε κάμερα.

Το Solar Orbiter θα συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε γωνία κλίσης 17° μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2026. Η επόμενη πτήση του δίπλα από την Αφροδίτη θα γείρει την τροχιά του στις 24° και το 2029, το διαστημόπλοιο θα ανέβει σε γωνία 33° πάνω από το πλανητικό επίπεδο.