Δώστε μας την εικόνα και θα φτιάξουμε την ιστορία



Η υπόθεση του άνδρα που αιχμαλώτισε η αρκούδα (ή εναλλακτικά θάφτηκε ζωντανός) αποτελεί ακόμα μια απόδειξη ότι ο Τύπος στις μέρες δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την αλήθεια 





Σε μια ελεύθερη μετάφραση ο Μάρκ Τουέιν  είχε πει πως "ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις την αλήθεια να σου χαλάσει μια καλή ιστορία". Στις μέρες μας η συγκεκριμένη φράση αποτελεί, για την πλειοψηφία του Τύπου, θέσφατο. Τα Media δεν επιτρέπουν σε μια βαρετή αλήθεια να γίνει εμπόδιο για ένα "καλό" θέμα.
Όταν μάλιστα υπάρχει εικόνα (φωτογραφία είτε βίντεο) τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο εύκολα για όσους είναι πρόθυμοι να "γεννήσουν" ή να αναδημοσιεύσουν μια ιστορία που θα πουλήσει.
Τις προηγούμενες μέρες το γύρο του κόσμου έκανε το θέμα με τον άνδρα που βρέθηκε ημιθανής μετά από 30 αιχμαλωσίας από μια αρκούδα. "Αιχμάλωτος της αρκούδας επί 30 μέρες", "Όμηρος στη φωλιά της αρκούδας", "Ημιθανής τον κρατούσε 30 μέρες για να τον φάει", διαβάσαμε στους τίτλους κορυφαίων Μέσων του πλανήτη.
Η ιστορία προέκυψε μέσα από ένα βίντεο που έδειχνε έναν άντρα σε τραγική κατάσταση. Ήταν αποστεωμένος με δεκάδες πληγές στο σώμα του και το πρόσωπο του κατεστραμμένο. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα μια τεράστια καφέ αρκούδα του επιτέθηκε σε δάσος της Ρωσίας. "Ο άτυχος άνδρας πριν ένα περίπου μήνα είχε δεχθεί επίθεση αρκούδας με αποτέλεσμα να του σπάσει την σπονδυλική στήλη. Ωστόσο το άγριο ζώο αντί να τον κατασπαράξει τον… μετέφερε – όπως ανέφερε ο επιζών – στην φωλιά της και τον επιτηρούσε όλο αυτό το διάστημα μέχρι να αποφασίσει να τον χρησιμοποιήσει ως τροφή" διαβάσαμε στον ελληνικό Τύπο που μάλιστα τόνιζε ότι και το ίδιο το θύμα μίλησε για την περιπέτεια των 30 ημερών με την αρκούδα.

Ευτυχώς κάποιοι δεν πείστηκαν

Κάποιοι δημοσιογράφοι όμως αποφάσισαν να ψάξουν το θέμα και να κάνουν κάποια τηλέφωνα. Αυτό που ανακάλυψαν δεν είχε καμία σχέση με την εντυπωσιακή ιστορία της ομηρίας από αρκούδα.
Αρχικά αποκάλυψαν ότι στον ρωσικό Τύπο είχε κυκλοφορήσει, με τις ίδιες εικόνες,  μια διαφορετική εκδοχή του τι συνέβη στον ημιθανή άνδρα. Αυτή τον ήθελε να έχει θαφτεί ζωντανός και να έχει βγει στην επιφάνεια μετά από ισχυρή βροχόπτωση που προκάλεσε κατολίσθηση.  
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο άνδρας δεν δέχθηκε ποτέ επίθεση από αρκούδα, δεν θάφτηκε ζωντανός και δεν είναι καν Ρώσος. Πρόκειται για τον Αλεξάντερ από το Ακτόμπε του Καζακστάν. Πάσχοντας από μια βαριά μορφής ψωρίαση και κατάθλιψη παρέμενε κλεισμένος στο σπίτι του χωρίς να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Έτσι έφτασε στην τραγική κατάσταση που παρουσιάζεται στο βίντεο.
Την αποκάλυψη έκανε ο γιατρός Ρουστάμ Ισάεφ που αναγνώρισε τον Αλεξάντερ. Οι εικόνες είναι από την πρώτη εξέταση που του έγινε και κάποιος τις διοχέτευσε στο διαδίκτυο. Ο Αλεξάντερ δέχθηκε ιατρική φροντίδα και πλέον έχει επιστρέψει στο σπίτι του και λαμβάνει αγωγή.

Το διάβασα στο ίντερνετ άρα ισχύει

Όπως όμως σε κάθε περίπτωση ψευδούς είδησης όσοι δεν τύχει να διαβάσουν τι πραγματικά έχει συμβεί θα πιστεύουν ότι μια αρκούδα κράτησε αιχμάλωτο έναν άνθρωπο επί 30 μέρες για να έχει γεύμα όταν πεινάσει. Τουλάχιστον, πέραν της τραγικότητας της ιστορίας του Αλεξάντερ, το παραμύθι με την αρκούδα είναι ουσιαστικά ακίνδυνο. Δείχνει όμως μια νοοτροπία που κυριαρχεί πλέον σε μεγάλο κομμάτι του Τύπου.
Χωρίς να διασταυρώσει ή να ερευνήσει δημοσιεύει με ευκολία ανύπαρκτα θέματα που πολλές φορές προωθούν τον ρατσισμό, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία. Μέσω της δύναμης της εικόνας τρέφει, συνειδητά ή όχι, ακραίες ιδεολογίες, άρρωστες απόψεις και σενάρια συνομωσίας.
Με εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να μην έχουν ξεπεράσει τη θεωρία "το διάβασα στο ίντερνετ άρα ισχύει" αυτή η μαζική δημοσίευση ψευδών ειδήσεων (ακόμα και από τα λεγόμενα "μεγάλα Μέσα") είναι πλέον μια από τις σημαντικές απειλές για την κοινωνία μας.