Η κλιματική αλλαγή έφτασε στα 3.400 μέτρα


Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ. Μια κατά τα άλλα αθώα λιμνούλα στην κορυφή των Γαλλικών Άλπεων το αποδεικνύει

Υψηλές θερμοκρασίες- ρεκόρ στον Βόρειο Πόλο, θεομηνίες εν μέσω Ιουλίου στην Ευρώπη ή «καύσωνες» μέσα στον χειμώνα. Η φύση «φωνάζει» με κάθε τρόπο ότι πλέον η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η κατάσταση είναι οριακή.

Ακόμα μια απόδειξη της κλιματικής αλλαγής φέρνει μια φωτογραφία ενός ορειβάτη, ο οποίος αντίκρισε στην κορυφή των γαλλικών Άλπεων μια λιμνούλα με νερό! Η οροσειρά του Λευκού Όρους (Mont Blanc) στις Άλπεις έχει ύψος που ξεπερνά 4.800 μέτρα και το χιόνι δεν λιώνει ποτέ. Τουλάχιστον μεχρι πρόσφατα, καθώς τώρα ο ορειβάτης Bryan Mestre εντόπισε σε ένα πολύ ψηλό σημείο των Άλπεων μια περιοχή όπου ο πάγος είχε λιώσει και είχε σχηματίσει μια μικρή λίμνη με νερό σε υγρή μορφή.

Ο Mestre αναφέρει ότι τράβηξε την φωτογραφία στις 28 Ιουνίου στη βάση του Dent du Géant και των Aiguilles Marbrées σε υψόμετρο περίπου 3.400 μέτρων, ενώ μόλις δέκα μέρες πριν είχε περάσει από το σημείο ένας άλλος ορειβάτης, ο Paul Todhunter. Κι αυτός είχε φωτογραφίσει την περιοχή και εκεί υπήρχε μόνο χιόνι.
Η φωτογραφία του Paul Todhunter απο το ίδιο σημείο δέκα μέρες πριν

«Είναι ώρα να ακούσουμε τον συναγερμό. Μόνο δέκα μέρες υπερβολικής ζέστης ήταν αρκετές για να καταρρεύσει και να λιώσει το χιόνι και να σχηματιστεί μια λίμνη», ανέφερε ο Mestre. «Το σημείο βρίσκεται στα 3.400-3.500 μέτρα. Περιμένεις να βρεις μόνο χιόνι και πάγο τόσο ψηλά και όχι νερό σε υγρή μορφή. Συνήθως, όταν μένουμε  στη συγκεκριμένη περιοχή παγώνει ακόμα και το νερό στα μπουκάλια μας. Έτσι, καταλαβαίνετε πόσο εκπλαγήκαμε με τη λίμνη», πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη γίνονται όλο και πιο συχνά κάτι που συνδέεται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα άλλωστε με τους ειδικούς, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τους δορυφόρους έδειξαν ότι η συνολική θερμοκρασία του πλανήτη ήταν αυξημένη κατά δύο βαθμούς Κελσίου, ενώ σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η βόρεια Ισπανία ήταν από 6 έως και 10 βαθμούς πάνω από τις συνηθισμένες για τις περιοχές θερμοκρασίες προς το τέλος του Ιουνίου.

Καθημερινά βλέπουμε γύρω μας την φύση να αλλάζει και πλέον τα σημάδια είναι πάρα πολλά για να αγνοήσει κανείς το γεγονός ότι… κάτι δεν πάει καλά. Το ερώτημα είναι πια αν μπορούμε και κυρίως αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για να αναστρέψουμε την κλιματική αλλαγή.