Ο Φρανκ ζητούσε εκδίκηση κι ο Μπαλμπίρ φορούσε τουρμπάνι



To «έγκλημα» του Μπαλμπίρ ήταν το τουρμπάνι και το μούσι του. H συγκλονιστική ιστορία του πρώτου θύματος εκδίκησης για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

To πρωινό της 15ης Σεπτεμβρίου 2001 ο Μπαλμπίρ Σινγκ Σόντι σηκώθηκε νωρίς, όπως κάθε μέρα, για να πάει να ανοίξει το βενζινάδικό του. Ζούσε πλέον δώδεκα χρόνια στις ΗΠΑ και ένιωθε πως είναι το σπίτι του. Είχε γεννηθεί στην Πουντζάπ της Ινδίας αλλά το 1989 έκανε το μεγάλο ταξίδι για να κυνηγήσει μια καλύτερη ζωή. Αρχικά είχε εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες και εργαζόταν στον τεχνολογικό κολοσσό της HP. Η ζωή όμως του υπαλλήλου πολυεθνικής σε μια μεγαλούπολη δεν του ταίριαζε. Έκανε οικονομίες και αγόρασε ένα μικρό βενζινάδικο στην πόλη Μέσα, 32 χιλιόμετρα έξω από το Φοίνιξ, στην Αριζόνα. Στην επαρχιακή πόλη ο Μπαλμπίρ ένιωθε ότι βρήκε τη ζωή που αναζητούσε.

Ο Λουίς Λεντέσμα τον περίμενε ήδη στο βενζινάδικο. Ήταν ο κηπουρός που είχε προσλάβει για να διαμορφώσει τον χώρο γύρω από το βενζινάδικο. Είπαν καλημέρα και η συζήτηση στράφηκε γρήγορα γύρω από το γεγονός που είχε συγκλονίσει όλο τον πλανήτη, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Περπάτησαν προς τα παρτέρια και ο Μπαλμπίρ είπε στον Λουίς: "Θα σε βοηθήσω να φυτέψουμε".

"Μας σκοτώνουν μέσα στο σπίτι μας"

Το πρωινό της 15ης Σεπτεμβρίου 2001 ο Φρανκ Σίλβα Ρόκε σηκώθηκε νωρίς και για μια ακόμα μέρα ένιωθε την οργή και το μίσος να τον πνίγει. Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης μια σκέψη είχε κολλήσει στο μυαλό του, "Πρέπει να πάρουμε εκδίκηση. Δεν μπορεί να το ανεχθούμε. Το αίμα πληρώνεται με αίμα".  Ο 42χρονος μηχανικός της Boeing ήταν πεπεισμένος πως είναι καιρός κάποιος να αναλάβει δράση. "Θέλω να βγω έξω και να πυροβολήσω μερικούς πετσετοκέφαλους" έλεγε σε έναν συνάδελφο του το βράδυ μετά την τρομοκρατική επίθεση.

Ποτέ του δεν συμπαθούσε τους μετανάστες που έρχονταν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και πλέον ήταν σίγουρος πως οι μουσουλμάνοι δεν έχουν θέση στην χώρα του. "Έρχονται στην χώρα μας, τους δίνουμε δουλειές, ζουν πλούσια και τώρα μας σκοτώνουν μέσα στο ίδιο μας το σπίτι" σκεφτόταν.

Πήρε το αγροτικό του και πήγε στο μπαρ Wild Hare. Παράγγειλε μπίρα και κοίταξε τους πελάτες που κάθονταν νωχελικά δίπλα του. Οργισμένος άρχισε να τους μιλάει για την επίθεση και τους μετανάστες. "Μας σκοτώνουν, μας καταστρέφουν και εμείς καθόμαστε. Δεν το ανέχομαι να σκοτώνουν τα αδέλφια μου" φώναζε. Κάποιοι συμφώνησαν, κάποιοι αδιαφόρησαν αλλά κανείς δεν φαινόταν να έχει την ίδια δίψα για εκδίκηση. Ζαλισμένος  από αλκοόλ και μίσος,  ο Φρανκ σηκώθηκε μονολογώντας "πολύ σύντομα θα ρίξω κάποιον κάτω, μπορεί και απόψε, μπορεί να το διαβάσετε στις εφημερίδες". Δεν του έδωσαν σημασία. Μπήκε στο αγροτικό, κοίταξε το 38άρι πιστόλι του και έβαλε μπρος.


Πέντε σφαίρες

Πλησιάζοντας στο βενζινάδικο είδε δύο άντρες να δουλεύουν σε ένα παρτέρι. Ο ένας φορούσε περίεργα ρούχα, τουρμπάνι και είχε μούσι. "Σκότωσαν τον κόσμο και τώρα φυτεύουν λουλούδια" σκέφτηκε ο Φρανκ (φωτό) και η οργή ξεχείλισε. Έβγαλε το πιστόλι, σημάδεψε τον άντρα με το τουρμπάνι και πυροβόλησε έξι φορές. Οι πέντε σφαίρες πέτυχαν τον Μπαλμπίρ.  


Γκάζωσε και έφυγε, η οργή του όμως δεν είχε καταλαγιάσει. Περιφερόταν για περίπου είκοσι λεπτά όταν είδε έναν ακόμα άντρα που ταίριαζε στην εικόνα που είχε στο μυαλό του για τους μουσουλμάνους. Του έριξε επτά φορές αλλά δεν τον πέτυχε.

Στη συνέχεια οδήγησε μέχρι το παλιό του σπίτι. Το είχε αγοράσει μια οικογένεια Αφγανών. Θα τους έδειχνε ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή τη χώρα. Βγήκε από το αγροτικό και άδειασε έναν γεμιστήρα στους τοίχους του σπιτιού.

Ένιωθε πλέον ότι έχει κάνει το καθήκον του. Πήγε σε ένα μπαρ, παράγγειλε μπίρα και είπε στον μπάρμαν "ερευνούν τον φόνο ενός πετσετοκέφαλου λίγο πιο κάτω από εδώ".

Το βράδυ η αστυνομία χτύπησε την πόρτα του σπιτιού του. Είχαν έρθει να τον συλλάβουν. Ο Φρανκ σήκωσε τα χέρια και ήταν πάλι γεμάτος οργή. Πώς μπορούν να συλλαμβάνουν έναν άνθρωπο που πήρε εκδίκηση για την χώρα του, σκέφτηκε. "Είμαι πατριώτης και Αμερικάνος. Είμαι Αμερικάνος. Πώς μπορείτε να συλλαμβάνετε εμένα και οι τρομοκράτες να αλωνίζουν. Αν θέλετε να με τιμωρήσετε δώστε μου εκρηκτικά και όπλα και στείλτε με στον Αφγανιστάν" είπε στους αστυνομικούς που του πέρασαν χειροπέδες.

"Νόμιζαν ότι είμαστε σαν τον Μπιν Λάντεν"

Τις απόψεις του Φρανκ δεν συμμερίστηκε ούτε το δικαστήριο. Ακόμα και το χαρτί της παραφροσύνης, που έριξαν στο τραπέζι οι δικηγόροι του, δεν έφερε αποτέλεσμα. Στις 9 Νοεμβρίου 2003 καταδικάστηκε σε θάνατο, μια ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης. Η οργή και το μίσος του Φρανκ είχαν αφαιρέσει μια αθώα ζωή και είχαν ξοδέψει τη δική του.

Ο Μπαλμπίρ δεν κατάλαβε πώς και γιατί δολοφονήθηκε. Το έγκλημα του ήταν ότι φορούσε τουρμπάνι και είχε μούσι. Του πήρε τη ζωή το μίσος και η άγνοια. "Ο κόσμος έβλεπε τον Μπιν Λάντεν στην τηλεόραση με το τουρμπάνι και το μούσι και είχε συνδέσει αυτή την εικόνα με τους φανατικούς μουσουλμάνους. Οι γείτονες μας μάς έλεγαν να βγάλουμε το τουρμπάνι για να μην κινδυνεύουμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η πίστη μας" δηλώνει ο αδελφός του Μπαλμπίρ. Η οικογένεια τους είναι Σιχ, μια θρησκεία που γεννήθηκε στην Ινδία και δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ και τους μουσουλμάνους.



"Σε έχουμε ήδη συγχωρέσει"

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η δημιουργός ντοκιμαντέρ Βαλερί Καούρ ρώτησε τον αδελφό του Μπαλμπίρ, Ρανά. "Αν είχες την ευκαιρία να μιλήσεις με τον Φρανκ στο πνεύμα της συμφιλίωσης θα το έκανες;". "Ναι θα το έκανα" της απάντησε. Το αποτέλεσμα της επικοινωνίας είναι αυτό που η Καούρ χαρακτήρισε ως "ο ήχος της συγχώρεσης".

"Προσεύχομαι στον Θεό για συγχώρεση για ό,τι έκανα. Πιστεύω ότι με έχει συγχωρέσει. Θέλω όμως να σου εκφράσω την μεταμέλεια μου για ό,τι έκανα. Όταν θα πεθάνω και πάω να κριθώ θα ζητήσω να δω τον αδελφό σου και θα τον αγκαλιάσω και θα του ζητήσω να με συγχωρέσει" λέει ο Φρανκ στον Ρανά (φωτό) και αυτός του απάντα:

"Σε έχουμε ήδη συγχωρέσει. Από την πρώτη στιγμή που με είχαν ρωτήσει είπα ότι δεν θέλω να πάρετε τη ζωή αυτού του ανθρώπου. Δεν είναι αυτό που με διδάσκει η Σιχ θρησκεία μου, να αφαιρούμε τη ζωή κάποιου. Έκανε ένα λάθος, θα το μετανιώσει κάποια μέρα γιατί ο αδελφός μου ήταν ο πιο καλός άνθρωπος σε αυτό τον πλανήτη. Ο θάνατος του άλλαξε τη ζωή μου, ο θάνατος του άλλαξε τη ζωή τόσων πολλών ανθρώπων".



"Πώς μπορείς να αποδεχθείς ότι δολοφονήθηκε γιατί φορούσε τουρμπάνι;"

Μια μέρα πριν τη δολοφονία του ο Μπαλμπίρ (φωτό) είχε καταθέσει μέρος από τις οικονομίες του σε λογαριασμό για τη στήριξη των θυμάτων της επίθεσης. "Τον είχε συγκλονίσει αυτό που συνέβη" λέει ο αδελφός του Χαρζίτ. "Τον κρατάμε μέσα μας αλλά πώς μπορείς να αποδεχθείς ότι δολοφονήθηκε γιατί φορούσε τουρμπάνι και είχε μούσι" προσθέτει. 

Ο Μπαλμπίρ ήταν το πρώτο θύμα εκδίκησης για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου αλλά όχι το τελευταίο. Ακολούθησαν δεκάδες επιθέσεις που οδήγησαν στο θάνατο τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Η κοινότητα των Σιχ στις ΗΠΑ δέχθηκε τις περισσότερες επιθέσεις. Ήταν οι εύκολοι στόχοι καθώς συνέχιζαν να φορούν τουρμπάνι.

Στις 4 Αυγούστου 2002 η τραγωδία χτύπησε και πάλι την πόρτα της οικογένειας Σόντι. Ο μικρότερος αδελφός, ο Σουκπάλ οδηγούσε το ταξί του στο Σαν Φρανσίσκο όταν μια αδέσποτη σφαίρα τον χτύπησε στο κεφάλι και τον σκότωσε. Ήταν το αθώο θύμα μιας ένοπλης σύρραξης μεταξύ συμμοριών. Έχοντας πλέον χάσει πατέρα και θείο, ο γιος του Μπαλμπίρ, Σουκβιντέρ ρωτήθηκε για το πως νιώθει. "Τι θα πετύχεις με την οργή; Μας αρέσει η ειρήνη, είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι".