«Σκότωσα 93 γυναίκες γιατί κανείς δεν ενδιαφερόταν»



Ο Σάμουελ Λιτλ είναι ο δολοφόνος με τα περισσότερα θύματα στις ΗΠΑ. Όπως τονίζει ο ίδιος η αδιαφορία των Αρχών για πόρνες, ναρκομανείς και άστεγους  του επέτρεψε να σκοτώνει ανενόχλητος για 35 χρόνια


Για 35 χρόνια ο Σάμουελ Λιτλ περιφερόταν από πολιτεία σε πολιτεία στις ΗΠΑ και σκότωνε γυναίκες. Παρότι είχε συλληφθεί πολλές φορές για ένοπλη ληστεία, βιασμό και απαγωγή κανείς δεν τον είχε συνδέσει με κάποιο φόνο και μέσα στο διάστημα της δράσης του είχε φυλακιστεί για λιγότερο από δέκα χρόνια.

Τελικά το FΒΙ ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Λιτλ ήταν ο πλέον «παραγωγικός» κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία των ΗΠΑ. Έχει επιβεβαιωμένα 50 θύματα, υπάρχουν στοιχεία για ακόμα δέκα ενώ ο ίδιος είχε ομολογήσει 93 φόνους γυναικών και είχε δώσει λεπτομέρειες για πολλούς από αυτούς.

Ξεπέρασε έτσι τον Green River Killer, Γκάρι Ρίτζγουεϊ που έχει 49 επιβεβαιωμένα θύματα και πιθανότατα σκότωσε 90 γυναίκες και τον διαβόητο Τεντ Μπάντι που καταδικάστηκε για 35 δολοφονίες αλλά ίσως είχε διαπράξει πολύ περισσότερες (κάποιοι μιλούν για 100).

"Του άρεσε να του λένε ότι είναι δολοφόνος"

Ο Λιτλ καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 για τη δολοφονία τριών γυναικών στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 80'. Τον είχε "προδώσει" το DNA αλλά παρ' όλα αυτά αρνούνται τα πάντα.
Όλα άλλαξαν όταν τον Μάιο του 2018 ο ρέιντζερ Τζέιμς Χόλαντ μπήκε στην υπόθεση. Ταξίδεψε από το Τέξας στην Καλιφόρνια για να ερευνήσει την πιθανότητα ο Λιτλ να έχει σχέση με μια σειρά φόνων που έγιναν στην πολιτεία του. Ξεκίνησαν να συζητούν και μέσα σε λίγα λεπτά ο Λιτλ παραδέχθηκε ότι το 1994 στην Οντέσα του Τέξας είχε σκοτώσει την ιερόδουλη Ντενίζ Μπρόδερς.

"Απέφευγα να του μιλήσω για πράγματα όπως η μετάνοια ή η ανάγκη οι οικογένειες των θυμάτων να βρουν ηρεμία μαθαίνοντας τι συνέβη. Του είπα από την αρχή ότι ήξερα ότι είναι δολοφόνος. Αυτό του άρεσε. Έτσι αυτοπροσδιορίζεται. Μου ανοίχτηκε λοιπόν", τονίζει ο Χόλαντ για το πώς έκανε τον Λιτλ να παραδεχθεί τους φόνους.

Μέσα στις επόμενες 48 μέρες και μέσα από συνεντεύξεις συνολικά 700 ωρών ο 79χρονος έδωσε μια λεπτομερή περιγραφή της δράσης του. Ομολόγησε 93 φόνους γυναικών στο διάστημα μεταξύ του 1970 και του 2005. Στραγγάλιζε τα θύματα του και σε πολλές περιπτώσεις τα βίαζε.

"Η αστυνομία δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τα θύματα μου"

"Κυνηγούσα γυναίκες που γνώριζα ότι η αστυνομία δεν πρόκειται να δουλέψει πολύ σκληρά για να τις βρει. Πόρνες, ναρκομανείς και άστεγες. Έτσι γλίτωσα για περίπου 50 χρόνια. Σκότωνα γυναίκες και δεν με έπιαναν γιατί ήταν κατεστραμμένες ή άστεγες. Έπεφταν στον ιστό μου. Η αστυνομία δεν ασχολούνταν ιδιαίτερα με τα θύματα μου" έχει πει  ο Λιτλ.

Όπως αποκάλυψε ζούσε μια νομαδική ζωή και μετακινούνταν συνέχεια ενώ ήταν πολύ προσεκτικός ώστε να μην αφήνει στοιχεία στους τόπους των εγκλημάτων.

"Έπαιρνα τον χρόνο μου. Παρακολουθούσα το κάθε υποψήφιο θύμα μου και έλεγχα το περιβάλλον πριν δράσω. Η Καλιφόρνια και η Φλόριντα ήταν τα αγαπημένα μου μέρη για να κυνηγώ. Μόνο στο Λος Άντζελες σκότωσα περίπου 20 γυναίκες" τόνισε στην ομολογία του.


Σατανική ιδιοφυΐα

Ο Χόλαντ λέει ότι πρόκειται για μια σατανική ιδιοφυΐα. "Το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι το πόσο σατανικά έξυπνος είναι. Έχει φωτογραφική μνήμη και μπορούσε να περιγράψει τα πάντα για τις περιοχές που είχε κάνει τους φόνους. Μου έλεγε απίστευτες λεπτομέρειες για τα μέρη" τονίζει.

Ο Λιτλ είχε επίσης τη συνήθεια να σχεδιάζει και έχει ήδη δώσει στις αρχές πορτραίτα πολλών από τα θύματα του (ΦΩΤΟ). Παρότι έχουν περάσει δεκαετίες από τους πρώτους φόνους θυμόταν λεπτομερώς τα πρόσωπα των γυναικών που σκότωσε. Πολλά από τα σχέδια του βοήθησαν τις αρχές να λύσουν υποθέσεις με τις οποίες πλέον δεν ασχολούνταν κανείς.

Κάποιες από τις δολοφονίες του Λιτλ οι αρχές τις είχαν καταγράψει ως θάνατο από υπερβολική δόση ή δυστύχημα και έτσι δεν γινόταν καν έρευνα. Αρκετά από τα θύματα του δεν βρέθηκαν ποτέ και θεωρούνταν μέχρι σήμερα εξαφανισμένα.

"Ίσως ο Θεός μου χαμογελάσει λίγο"

"Για πάρα πολλά χρόνια ο Σάμουελ Λιτλ ήταν σίγουρος ότι δεν θα τον πιάσουν γιατί πίστευε ότι κανείς δεν ασχολείται με τα θύματα του. Ως ένα βαθμό αυτό ίσχυε καθώς γλίτωσε για δεκαετίες και έφτασε τα 93 θύματα" λέει η αναλυτής του FBI Κρίστι Παλατσόλο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Λιτλ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Οι αρχές είχαν μπει σε έναν αγώνα δρόμου προσπαθώντας όσες περιπτώσεις υποθέσεις γινόταν όσο είχε ακόμα τη δυνατότητα να τους προσφέρει στοιχεία. Τον ενθάρρυναν να συνεχίσει να σχεδιάζει πρόσωπα θυμάτων.

Ο ίδιος πίστευε πως μέσα από αυτή τη διαδικασία ίσως ο Θεός τον συγχωρέσει. "Δεν πιστεύω ότι υπήρξε άλλο άτομο σαν και εμένα, να του αρέσει να κάνει αυτά που έκανα εγώ. Θεωρώ ότι είμαι ο μοναδικός στον κόσμο. Αυτός δεν είναι τίτλος τιμής, είναι κατάρα.

Πλέον θέλω να βοηθήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί και είναι στη φυλακή για τα δικά μου εγκλήματα. Αν με τη βοήθεια μου κάποιος βγει ίσως ο Θεός να μου χαμογελάσει λίγο" είχε πει. Πέθανε στις 30 Δεκεμβρίου 2020 σε ηλικία 80 ετών. 



Ο Λιτλ δεν έχει δίκιο. Δεν είναι μοναδικός. Είναι ίδιος με το νούμερο δύο στην φρικτή λίστα των κατά συρροή δολοφόνων των ΗΠΑ αλλά και πολλούς άλλους. Ο Γκάρι Ρίτζγουεϊ (ΦΩΤΟ) δολοφονούσε επίσης πόρνες, τοξικομανείς και άστεγες. Έδρασε και αυτός για δεκαετίες και όπως έχει δηλώσει, τα κατάφερε γιατί «κανείς δεν ασχολείται σοβαρά με αυτά τα άτομα».