Νεκρή από αστυνομικά πυρά λόγω... ανοιχτής πόρτας



Ένας λευκός αστυνομικός δολοφόνησε μια Αφροαμερικανή μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Η Ατατιάνα ήταν 28 χρονών και το έγκλημά της ήταν ότι έπαιζε βιντεοπαιχνίδια κι είχε αφήσει ανοιχτή την πόρτα της



Η Ατατιάνα Τζέφερσον τα ξημερώματα του Σαββάτου βρισκόταν στο σπίτι της στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας και έπαιζε βιντεοπαιχνίδια με τον οχτάχρονο ανιψιό της. Είχε τα παράθυρα ανοιχτά πιθανότατα θέλοντας να μπει ο φρέσκος δροσερός αέρας του φθινοπώρου. Από εκεί όμως μπήκε και η σφαίρα από το όπλο ενός αστυνομικού που της αφαίρεσε τη ζωή.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου γύρω στις 2.25 π.μ., ο γείτονας της Αφροαμερικανής Ατατιάνα, Τζέιμς Σμιθ, ανησύχησε όταν είδε ανοιχτή την πόρτα του σπιτιού της. Έτσι, κάλεσε την αστυνομία στον αριθμό μη έκτακτης ανάγκης, για να ενημερώσει για το γεγονός ώστε απλώς να ελέγξουν μήπως κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Δεν κατήγγειλα κάποιο περιστατικό οικογενειακής βίας ή κάποιον τσακωμό. Τίποτα που θα τους έκανε να έρθουν με τα όπλα προτεταμένα στο σπίτι της γειτόνισσάς μου. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να πυροβολήσουν απ’ όσο ξέρω. Δεν αποτελούσε απειλή», δηλώνει ο Σμιθ ο οποίος είναι σοκαρισμένος.

Οι αστυνομικοί έφτασαν στην περιοχή και άρχισαν να περικυκλώνουν την κατοικία μέχρι που εντόπισαν μια κίνηση μέσα από το παράθυρο.

«Ψηλά τα χέρια! Δείξε μου τα χέρια σου τώρα!», ακούγεται να φωνάζει ο ένας αστυνομικός έξω από το ανοιχτό παράθυρο στο βίντεο από την κάμερα που είχε πάνω στη στολή του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούγεται ένας μόνο πυροβολισμός. Μέσα στο σκοτάδι η σφαίρα είχε βρει κατευθείαν τον στόχο της πάνω στην Ατατιάνα, η οποία έπεσε νεκρή μέσα στο σπίτι της. Ήταν 28 χρονών.

Σύμφωνα με την αστυνομία που έδωσε στη δημοσιότητα και το βίντεο από την κάμερα της στολής, ο αστυνομικός ελέγχοντας την περίμετρο του σπιτιού παρατήρησε κίνηση στο εσωτερικό του, την οποία εξέλαβε ως απειλή. Αμέσως τράβηξε το όπλο του και φώναξε στην Ατατιάνα να σηκώσει τα χέρια της. Ωστόσο, σε κανένα σημείο του βίντεο δεν ακούγεται να φωνάζει ότι είναι αστυνομικός.

Σύμφωνα με τις αρχές, όταν μπήκαν στο σπίτι βρήκαν στο υπνοδωμάτιο, στο σημείο όπου πυροβόλησε ο αστυνομικός, ένα όπλο και την Ατατιάνα νεκρή. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν η κοπέλα είχε κοντά της το όπλο. Ακόμα κι έτσι πάντως, στο Τέξας είναι νόμιμο να κατέχεις όπλο εφόσον είσαι ενήλικος και πολύ περισσότερο αν βρίσκεσαι μέσα στο σπίτι σου ακούγοντας ύποπτους θορύβους απέξω.

Ο πάστορας Κιεβ Τέιτουμ, ένας ενεργός ακτιβιστής της κοινότητας που βρέθηκε σχεδόν αμέσως στο σημείο του εγκλήματος,  αναφέρει ότι ακόμα και αν η Ατατιάνα είχε όπλο αυτό δεν δικαιολογεί την στάση της αστυνομίας.

«Αν ακούσεις κάποιον θόρυβο στην αυλή σου τα ξημερώματα και είσαι σπίτι μόνη σου με τον οχτάχρονο ανιψιό σου είναι  φυσιολογικό για τον καθένα να προσπαθήσει να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους, ειδικά ένα παιδί. Αλλά οι αστυνομικοί ενήργησαν τόσο γρήγορα και ποτέ δεν ανέφεραν την ιδιότητά τους», τονίζει ο Τέιτουμ.

Ο λευκός αστυνομικός που πυροβόλησε την Ατατιάνα έχει πλέον τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες γύρω από το περιστατικό.

«Η μαμά της ήταν πολύ άρρωστη και η ίδια φρόντιζε το σπίτι. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να είναι νεκρή. Κανένας», τονίζει ο δικηγόρος της οικογένειας Λι Μέριτ προσθέτοντας ότι η Ατατιάνα ήταν απόφοιτος πανεπιστημίου και δούλευε σε μια εταιρεία με φαρμακευτικό εξοπλισμό.

Την ίδια στιγμή ο 62χρονος γείτονας, Τζέιμς Σμιθ, που κάλεσε την αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ. Όπως λέει αισθάνεται ένοχος καθώς αν δεν είχε καλέσει την αστυνομία, η Ατατιάνα θα ήταν ακόμα ζωντανή.

«Έχω τρελαθεί, είμαι αναστατωμένος, εν μέρει είναι δικό μου λάθος. Αν δεν καλούσα την αστυνομία, θα ήταν ακόμα ζωντανή», λέει ο Σμιθ.

Δύο εβδομάδες πριν στο Ντάλας του Τέξας καταδικάστηκε η λευκή αστυνομικός Άμπερ Γκάιγκερ, καθώς είχε μπει στο σπίτι του Αφροαμερικανού Μπόθαν Τζιν και τον είχε σκοτώσει. Είχε απλώς μπερδέψει την πόρτα του σπιτιού του Τζιν με τη δική της και πίστεψε ότι ο άντρας είχε διαρρήξει το σπίτι της. Ο Τζιν πέθανε μέσα στο σπίτι του περίπου 55 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι της Ατατιάνα.