Just... Do it



πιο παρανοϊκή σέχτα στην ιστορία του πλανήτη οδήγησε στο θάνατο περίπου 40 άτομα. H Heaven's Gate είναι ακόμα ανοιχτή και μας... περιμένει


Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να κόψετε τις επαφές με την οικογένεια και τους φίλους σας, να σταματήσετε το σεξ (αν κάνετε και στείρωση ακόμα καλύτερα), να υπακούετε καθημερινώς σε παρανοϊκούς κανόνες με αντάλλαγμα κάποια μέρα να σας πάρει ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο που θα έρθει κρυμμένο πίσω από έναν κομήτη και να σας οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο ύπαρξης γλιτώνοντας σας από την επικείμενη ανακύκλωση του πλανήτη;

Σε κάποιος συνανθρώπους μας η ιδέα ακούστηκε καλή. Tόσο καλή μάλιστα που σπατάλησαν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για την υπηρετήσουν. Αυτή είναι η ιστορία της Heaven's Gate, ίσως της πιο παρανοϊκής σέχτας που έχει γνωρίσει αυτός ο πλανήτης, μέχρι την επόμενη...

Όταν ο Do συνάντησε την Ti

O Μάρσαλ Άπλγουαϊτ γεννήθηκε στο Τέξας το 1931. Σπούδασε μουσική και δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια ενώ παράλληλα τραγουδούσε σε τοπικές χορωδίες. Ήταν ομοφυλόφιλος και έψαχνε απελπισμένα για έναν μόνιμο σύντροφο χωρίς επιτυχία. Απογοητευμένος από την προσωπική του ζωή και σε βαθιά κατάθλιψη από τον θάνατο του πατέρα του, στα τέλη της δεκαετίας του '60, αναζητούσε διέξοδο και τη βρήκε κοιτάζοντας τα άστρα.

Η Μπόνι Νετλς γεννήθηκε στο Τέξας το 1927. Σπούδασε νοσηλευτική και το 1949 παντρεύτηκε έναν επιχειρηματία με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Από τα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισε να ασχολείται έντονα με το μεταφυσικό. Επισκεπτόταν μέντιουμ και προσπαθούσε να επικοινωνήσει με πνεύματα. Υποστήριζε πως ένας μοναχός που έζησε τον 19ο αιώνα της μιλούσε και τις έδινε οδηγίες. Ο γάμος της κατέρρεε και όπως ο Άπλγουαϊτ έψαχνε επίσης διέξοδο.

Τον Μάρτιο του 1972 ο Μάρσαλ συνάντησε την Μπόνι. Γνωρίστηκαν στη σχολή που δίδασκε ο Άπλγουαϊτ στην οποία φοιτούσε η κόρη της Νετλς. Αργότερα θα παρουσιάσουν ένα διαφορετικό σενάριο για τη γνωριμία τους μιλώντας για μοιραία συνάντηση όμως οι μάρτυρες τους διαψεύδουν. Άμεσα βρίσκουν ο ένας στον άλλο τη διέξοδο που έψαχναν. Η Μπόνι θα είναι η ιέρεια και ο Μάρσαλ ο προφήτης. Δένονται με μια άρρωστη πλατωνική σχέση και την πρωτοχρονιά του 1973 αφήνουν τα πάντα πίσω τους και ξεκινούν το ταξίδι για να βρουν τους ακολούθους τους. Πλέον είναι ο Dο και η Τi


Η αρχή της παράνοιας

Για πάνω από έναν χρόνο ταξιδεύουν προσπαθώντας να πείσουν τον κόσμο ότι ήταν οι εκλεκτοί. Έκαναν ό,τι δουλειά έβρισκαν, πουλούσαν το αίμα τους και κατασκήνωναν σε δάση αλλά δεν το έβαζαν κάτω. Τελικά τους πήρε 17 μήνες να βρουν τον πρώτο "πιστό" τους. Ήταν μια φίλη από το Χιούστον η οποία τους παράτησε μερικές εβδομάδες αργότερα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία όμως οι θεωρίες των "The Two" όπως επίσης συστήνονταν, εξελίσσονταν. Ξεκίνησαν ως μετενσάρκωση του Χριστού, για να γίνουν τα ανώτερα όντα που θα εκπληρώσουν τις προφητείες και τελικά να εμφανίζονται ως αυτοί που θα σκοτωθούν αλλά θα επιστρέψουν στη Γη πάνω σε ένα διαστημόπλοιο.
Το καλοκαίρι του 1974 ο Do φυλακίστηκε για έξι μήνες γιατί δεν επέστρεψε ποτέ ένα αυτοκίνητο που είχε νοικιάσει (είχα θεϊκή άδεια, θα πει). Στη φυλακή "τελειοποιεί" τις θεωρίες του και όταν βγαίνει η Heaven's Gate ανοίγει...

Η σέχτα των σεχτών

Η θεωρία της Heaven's Gate είναι ένας αχταρμάς Χριστιανικής εσχατολογίας, επιστημονικής φαντασίας, θεωριών της New Age με "πινελιές" από την αμερικάνικη κουλτούρα. Η βασική ιδέα είναι πως είμαστε σπορά εξωγήινων που θα επιστρέψουν να "θερίσουν" τους καλύτερους από εμάς και να τους σώσουν από την ανακύκλωση του πλανήτη. Οι εκλεκτοί πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα για την ημέρα που θα περάσουν στο επόμενο επίπεδο και θα μετατραπούν σε μια ανώτερη άφθαρτη οντότητα. Στο σώμα του Do κατοικούσε η εξωγήινη ψυχή που κατοικούσε και στο σώμα του Χριστού και στις Ti του Θεού που τελικά είναι ένας ανώτερος εξωγήινος.

Αρχικά η θεωρία ήθελε τους εξωγήινους να σώζουν και το σώμα μας αλλά όταν τον Ιανουάριο του 1985 η Ti πέθανε από καρκίνο αναγκαστικά έπρεπε να τροποποιηθεί. Ο Do αποκάλυψε στους πιστούς (που πλέον ήταν δεκάδες) ότι τελικά το σώμα μας είναι ένα απλό δοχείο και (ίσως) να μην μας χρειάζεται. Οι εξωγήινοι θα έρθουν με ένα διαστημόπλοιο θα παραλάβουν τις ψυχές μας και θα τις τοποθετήσουν σε νέα "δοχεία". Σώματα άφθαρτα που θα τρέφονται από το φως και θα ζουν αιώνια. Όλα αυτά του τα αποκάλυψε σε οράματα η Ti που πλέον επικοινωνούσε μαζί του νοητικά.

Παρότι ακόμα και βασικά κομμάτια της θεωρίας άλλαζαν και οι προφητείες του Do και της Ti δεν επαληθεύονταν, η Heaven's Gate απέκτησε φανατικούς πιστούς που ήταν έτοιμοι να θυσιάσουν τα πάντα για να είναι μέλη της "σέχτας των σεχτών".

Ανθρώπινη ατομική μεταμόρφωση

Σταδιακά η σέχτα απέκτησε έναν κορμό περίπου 70 πιστών που ήταν έτοιμοι να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να περάσουν στο επόμενο επίπεδο. Ο Άπλγουαϊτ συνέχιζε τις διαλέξεις για να έρθει ο κόσμος κοντά του και να σωθεί από την ανακύκλωση του πλανήτη. Είχε ιδρύσει επίσης την εταιρία δημιουργίας ιστοσελίδων Higher Source από την οποία έβγαζε περίπου 400.000 δολάρια τον χρόνο.

Πλέον η βασική θεωρία μιλούσε για "ανθρώπινη ατομική μεταμόρφωση" μέσω μιας συγκεκριμένης διαδικασίας. Τα μέλη του βασικού πυρήνα έπρεπε να μεταμορφωθούν σε "αγγέλους" ώστε να είναι έτοιμοι για την αναχώρηση. Έπρεπε να απαρνηθούν τα περιουσιακά τους στοιχεία (χαρίζοντας τα στην σέχτα), να εργάζονται και να πουλούν το αίμα τους για να συνεισφέρουν οικονομικά.
Έπρεπε να κόψουν όλους τους δεσμούς με την οικογένεια και τους φίλους τους και να βάλουν τέλος σε οποιουδήποτε είδους σεξουαλική δραστηριότητα. Ο Άπλγουαϊτ προέτρεπε μάλιστα τους οπαδούς του να προχωρήσουν σε επέμβαση στείρωσης ώστε να "ελευθερωθούν από τα σεξουαλικά πάθη που δεν τους επέτρεπαν να περάσουν γρήγορα στο επόμενο επίπεδο". Έξι άτομα το έκαναν.
Ο πυρήνας της σέχτας έμενε σε απομονωμένες περιοχές και ακολουθούσε μια συγκεκριμένη αυστηρή δίαιτα. Ο Άπλγουαϊτ άρχισε να μιλάει για πράκτορες και κρυφά σχέδια που θα τους εκτροχίαζαν και δεν θα τους άφηναν να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Δημιούργησε ένα κλίμα τρόμου που έκανε τον κόσμο να συσπειρωθεί περισσότερο γύρω του. Παράλληλα είχε πείσει την ομάδα πως πλέον είναι ελάχιστος ο χρόνος που απομένει μέχρι την ημέρα που θα έρχονταν να τους παραλάβουν. Έτσι έπρεπε να τηρούν πιστά το πρόγραμμα και να μην παρεκκλίνουν.


Τhe away team...

Τον Οκτώβριο του 1996 η σέχτα νοίκιασε μια τεράστια έπαυλη στη Σαντα Φε της Καλιφόρνια. Ήταν το "Μοναστήρι" όπως ανακοίνωσε ο Do. Πλέον η σέχτα αριθμούσε 50 μέλη. Λίγες μέρες αφού μετακόμισαν στην έπαυλη αγόρασαν μια ομαδική ασφάλεια ζωής που κάλυπτε το ενδεχόμενο απαγωγής, θανάτου και εγκυμοσύνης από εξωγήινους. Αν συνέβαινε κάτι από τα τρία, το κάθε μέλος θα αποζημιωνόταν με ένα εκατομμύριο δολάρια. Το τελικό σχέδιο είχε ξεκινήσει.

Την άνοιξη του 1997 ο κομήτης Χέιλ Μποπ θα περνούσε σε μικρή απόσταση από τη Γη και ο Άπλγουαϊτ συνέδεσε το φαινόμενο με την τελική έξοδο. Είπε στους πιστούς του ότι ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο ήταν κρυμμένο πίσω από τον κομήτη και θα παραλάμβανε τις ψυχές τους για να τις μεταφέρει στο επόμενο επίπεδο ύπαρξης. Από τους 50 πείστηκαν οι 38. Ήταν η Away Team που θα ακολουθούσε τον ηγέτη της.

Τον Μάρτιο του 1997 ο Άπλγουαϊτ μαγνητοσκόπησε ένα μήνυμα το οποίο ονόμασε "Η Τελική Έξοδος του Do". Το ανέβασε κρυπτογραφημένο στην ιστοσελίδα της Heaven's Gate και το έστειλε σε συγκεκριμένους φίλους της σέχτας. Στο μήνυμα ανέφερε ότι η αποστολή τους στη Γη ολοκληρώνεται. "Ήρθαμε από το μακρινό διάστημα, κάποιοι λένε από κάποια άλλη διάσταση και ήρθε η ώρα να επιστρέψουμε εκεί" αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στη συνέχεια τα μέλη της σέχτας μαγνητοσκόπησαν τα δικά τους μηνύματα με τα οποία είπαν αντίο στη Γη και ζήτησαν από τους δικούς τους να είναι χαρούμενοι γιατί πάνε σε έναν καλύτερο κόσμο.
Στο τελευταίο βίντεο ο Άπλγουαϊτ παρουσίασε την Away Team. Φορούσαν μια συγκεκριμένη μαύρη στολή η οποία είχε το λογότυπο της σέχτας στο χέρι και μαύρα παπούτσια Nike Decades.

«Θα αφήσουμε επιτέλους αυτή τη μορφή και θα περάσουμε στο επίπεδο ύπαρξης πάνω από τον άνθρωπο», δήλωναν με χαρά.


 Βότκα, δηλητήριο και ένα μοβ ύφασμα

Στις 22 Μαρτίου 1997 στο "Μοναστήρι" ξεκίνησε η διαδικασία... αποχώρησης. Η Away Team χωρίστηκε σε τρία γκρουπ.

Οι πρώτοι δέκα ήπιαν μείγμα από δηλητήριο, βότκα και κρέμα μήλου. Οι υπόλοιποι τούς έβαλαν σακούλες στο κεφάλι για να επιταχύνουν τον θάνατο. Στη συνέχεια τα πτώματα τοποθετούνταν σε κρεβάτια με ένα μοβ ύφασμα να καλύπτει το μισό τους σώμα. Η διαδικασία συνεχίστηκε μέχρι που έμειναν τρία άτομα. Ένας από αυτούς ήταν ο Do. Αυτοκτόνησε με την βοήθεια των άλλων δύο που ήταν οι μόνοι που βρέθηκαν με σακούλες στο κεφάλι τους και όχι το μοβ ύφασμα. 21 γυναίκες και 17 άντρες είχαν ακολουθήσει μέχρι θανάτου έναν παράφρονα που μισούσε τη ζωή του.

Την αποκάλυψη της μαζικής αυτοκτονίας έκανε το μέλος της σέχτας Ρίο Ντι Άντζελο. Ο Do του είχε πει πως αυτή είναι η αποστολή του. Ο Ντι Άντζελο πήγε στην έπαυλη και κατέγραψε με κάμερα τις εικόνες με τα πτώματα τοποθετημένα στα κρεβάτια. Στη συνέχεια ενημέρωσε τις αρχές. Σε συνεντεύξεις που έχει δώσει τονίζει ότι πιστεύει ακόμα τον Άπλγουαϊτ και θεωρεί ότι ήταν ο Μεσσίας. "Όταν μου είπε ότι δεν θα είμαι στην Away Team είχα στεναχωρηθεί αλλά πλέον έχω καταλάβει ότι έμεινα πίσω για να διαδώσω το μήνυμα του και να ενημερώσω τον κόσμο για το ποιος πραγματικά ήταν" τονίζει.

Ο Τύπος της εποχής αναφέρει πως πέραν της έπαυλης υπήρξαν, σε άλλες τοποθεσίες,  τρεις ακόμα αυτοκτονίες με ίδιο τελετουργικό. Θύματα και αυτοί του Do.


Κι όμως είναι ακόμα εδώ...

Η ιστοσελίδα της Heaven's Gate λειτουργεί ακόμα με το κόκκινο Red Alert, που ανέβηκε λίγο πριν την μαζική αυτοκτονία, να αναβοσβήνει. Για κάποιον ακατανόητο λόγο η παρανοϊκή θεωρία του Άπλγουαϊτ έχει ακόμα κάποιους οπαδούς. Μέλη της σέχτας που επέζησαν πιστεύουν ακόμα ότι έζησαν κάτι μοναδικό και ενημερώνουν όποιον θέλει να ακούσει. Πλέον η Heaven's Gate έχει γίνει σημείο αναφορά στην underground κυβερνοκουλτούρα. Στολές παρόμοιες με αυτές της Away Team πωλούνται στο διαδίκτυο ενώ τα Nike Decades έχουν μετατραπεί σε έναν μικρό θησαυρό. Μετά την αυτοκτονία η εταιρία απέσυρε το μοντέλο και όσοι είχαν προλάβει να το αγοράσουν το πωλούν σε εξωφρενικά ποσά και μάλιστα βρίσκουν αγοραστές. Αν αναρωτιέστε γιατί ο Άπλγουαϊτ επέλεξε τα συγκεκριμένα Nike για την έξοδο η απάντηση είναι στο μότο της εταιρίας "Just do it".