Sweet home... Botswana



Έρευνα υποστηρίζει ότι ο «ιδρυτικός» πληθυσμός όλων των σύγχρονων ανθρώπων προέρχεται από μια περιοχή στα βόρεια της αφρικανικής χώρας



Επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι κατάφερε να εντοπίσει την... πατρίδα όλων των σύγχρονων ανθρώπων. Ενώ η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί ότι η Αφρική είναι η περιοχή προέλευσης μας οι απόψεις διίστανται για το ποια ακριβώς είναι η περιοχή στη Μαύρη Ήπειρο.

Οι συγκεκριμένοι επιστήμονες λοιπόν τονίζουν ότι κατάφεραν να την εντοπίσουν και πρόκειται για μια περιοχή στα βόρεια της Μποτσουάνας, νότια του ποταμού Ζαμπέζι.

Στις μέρες μας η συγκεκριμένη περιοχή είναι μια έρημος αλατιού, αλλά σύμφωνα με την έρευνα, 200.000 χρόνια πριν ήταν το σπίτι των Homo Sapiens και φιλοξενούσε έναν σημαντικό πληθυσμό για περίπου 70.000 χρόνια. Η περιοχή ονομαζόταν Makgadikgadi-Okavango και είχε μια τεράστια λίμνη, διπλάσια σε μέγεθος από τη σημερινή αφρικανική λίμνη Βικτόρια. Πριν από περίπου 200.000 χρόνια η αρχαία εκείνη λίμνη άρχισε να διασπάται, δημιουργώντας έναν απέραντο υγροβιότοπο.

Οι πρόγονοι μας έμειναν εκεί πριν αναγκαστούν να μεταναστεύσουν από την περιοχή λόγω σημαντικών κλιματικών αλλαγών, περίπου 130.000 χρόνια πριν. Πρώτα κινήθηκαν προς τα βορειοανατολικά και στη συνέχεια στα νοτιοδυτικά. Έτσι ξεκίνησε ένα ταξίδι μέσα στην αφρικανική ήπειρο που τελικά οδήγησε τον σύγχρονο άνθρωπο σε όλο τον πλανήτη.

"Οι κλιματικές αλλαγές άνοιξαν πράσινους διαδρόμους με βλάστηση. Πρώτα 130.000 χρόνια πριν στα βορειοανατολικά και 20.000 χρόνια μετά στα νοτιοδυτικά. Αυτό επέτρεπε στους πρώτους μας προγόνους να μεταναστευσουν για πρώτη φορά από την πατρίδα τους" αναφέρει ο Έξελ Τίμερμαν, μέλος της επιστημονικής ομάδας. Όπως τονίζει η έρευνα υπήρξαν δύο κύματα μετανάστευσης ενώ ένα μικρός μέρος του πληθυσμού παρέμεινε στην περιοχή και συνδέετε γενετικά με τους ανθρώπους που ζουν, στις μέρες μας, κοντά στη έρημο Καλαχάρι

Το L0 και οι Khoisan

Οι ερευνητές από την Αυστραλία, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Κορέα, με επικεφαλής την καθηγήτρια Βανέσα Χέις του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan και του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», συνέλλεξαν δείγματα αίματος από την Αφρική και συνδύασαν γενετικά, εθνογλωσσολογικά, παλαιογεωγραφικά και παλαιοκλιματολογικά δεδομένα.
Συγκεκριμένα ανέλυσαν δείγματα DNA από 200 ιθαγενείς Khoisan. Πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που ζει σε περιοχές της Νοτίου Αφρικής, της Μποτσουάνα, της Ναμίμπια, της Ανγκόλα, της Ζάμπια και του Λεσότο. "Κουβαλούν" πάνω τους ένα κομμάτι DNA γνωστός ως  L0 προέρχεται από τους πρώτους μας προγόνους.
Μέσα των δειγμάτων δημιούργησαν έναν γενετικό χάρτη εντοπίζοντας την πορεία του L0 στο χρόνο και έφτασαν στη συγκεκριμένη περιοχή της Μπουτσουάνα. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες η μετανάστευση των πρώτων προγόνων μας από την περιοχή Makgadikgadi-Okavango άφησε μια γενετική στάμπα στο DNA.


Παρότι έχουν βρεθεί απολιθώματα ανθρωποειδών που χρονολογούνται πέραν των 200.000 χρόνων η έρευνα αναφέρει ότι εντόπισε την πατρίδα του σύγχρονου ανθρώπου, με την ανατομία που έχει σήμερα. Του ανθρώπου που είχε το L0 στο DNA του. Η επιστημονική ομάδα πλέον σκοπεύει να συλλέξει περισσότερα δείγματα γενετικού υλικού ώστε να αναδομήσει την ιστορία των πρώτων προγόνων μας και τις πρώτες τους μετακινήσεις μέσα στην Αφρική.

Υπάρχουν και αμφιβολίες

Πάντως υπάρχουν και αυτοί που εκφράζουν αμφιβολίες για το αν μπορούμε με να εντοπίσουμε με ακρίβεια την πατρίδα του σύγχρονου ατόμου. Ο Κρις Στίνγκερ, ερευνητής της ανθρώπινης εξέλιξης στο Μουσείο Φυσική Ιστορία της Αγγλίας τονίζει ότι το να εντοπίσουμε την ανθρώπινη προέλευση δεν είναι κάτι τόσο απλό. Υπενθυμίζει ότι άλλες έρευνες ανέφεραν ότι η πατρίδα μας βρίσκεται στα δυτικά ή τα ανατολικά της Αφρικής και όχι στα νότια. "Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν λέμε ότι εντοπίσαμε την ακριβή περιοχή προέλευσης μας όταν μιλάμε για μια ήπειρο τόσο τεράστια και περίπλοκη όσο η Αφρική. Ειδικά όταν η έρευνα γίνεται χρησιμοποιώντας σύγχρονο γενετικό υλικό. Δεν νομίζω ότι παίρνοντας DNA από μια συγκεκριμένη περιοχή εστιάζοντας σε συγκεκριμένα στοιχεία μπορείς να καταγράψεις την τεράστια πολυπλοκότητα του μωσαϊκού της προέλευσης μας" τονίζει.